Tajvan

Tajvan

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Tajvan

S populacijom od 23 milijuna ljudi, Tajvan nudi prekrasna krajolike, divnu tradiciju i kultura bujnu kao planinu od žada za lijepog dana.

Stoljećima poznat kao Ilha Formosa (Prekrasan otok), Tajvan ima doista nebrojenu količinu znamenitosti poput gracioznih mramornih klisura, morskih litica i tropskih šuma samo su neke od stvari koje ćete moći vidjeti. U Tajvanu ćete biti u mogućnosti prelaziti mnoštvo planina, bilo da planinarite stazama kolonijalnog doba ili pak biciklirate praznom autocestom uz plavi Pacifik s jedne strane i zelene vulkanske lukove s druge.

Tajvan nudi širok spektar kineske kuhinje, najboljih japanskih jela izvan granica Japana, kao i mnoštvo lokalnih tajvanskih specijaliteta poput taipejskih goveđih rezanaca s veprovinom. Noćne tržnice pružaju zaista nezaboravno gastronomsko iskustvo s obzirom da ondje sredinom noći možete uživati u omletu od kamenica, rolicama od rakova mesa ili pak u ledenim desertima. Kao okrijepa nude se prirodni sokove od sviježe cijeđenog voća, lokalne craft pive, mirisni očaravajući čajevi ili pak uživanje u vrućoj čokoladi.

Tajvan je nasljednik kineske tradicije budizma, taoizma i konfucionizma, uz nebrojena lokalna štovanja božanstava i demona.

Putovanja na Tajvan

Video

Općenito o Tajvanu

Naziv države: Republika Kina
Tajvan
Površina: 36.197 km²
Stanovništvo: 23,780 milijuna
Glavni grad: Taipei
Službeni jezik: mandarinski kineski jezik
Pozivni broj: +886
Vremenska razlika: +8

Hrana

Tajvan je apsolutni raj za ljubitelje dobre hrane s obzirom na to da u ponudi ima sve, od svježih morskih delicija pa sve do raznovrsne ulične hrane i lokalnih specijaliteta. Vrijedi spomenuti da su nekim štandovima dodijeljene čak i Michelinove zvjezdice. Dim Sum je naziv za zalogajčiće koji se najčešće jedu uz čaj. Obuhvaćaju knedlice kuhane na pari i punjene svinjetinom ili rakovim mesom, proljetne rolice, punjena rakova kliješta, rižinu kašu s ribom ili mesom, kao i peciva sa svinjetinom. Proljetne rolice su tradicionalno jelo od tankog tijesta punjeno raznim povrćem i mesom, najčešće svinjetinom, rakovim mesom, gljivama i kupusom te pržene u ulju. Još jedno poznato jelo je Chow Mein – kuhana tjestenina koja je zatim pečena sve dok ne bude hrskava izvana, ali mekana iznutra, a poslužuje se uz komadiće piletine, svinjetine, govedine ili morskih plodova u klasičnom umaku uz dodatak rižinog vina. Ne možemo ne spomenuti Stinky tofu za koji kažu da je najukusniji kada je najsmrdljiviji. Priprema se tako da se obični tofu stavlja na određeno vrijeme u mješavinu fermentiranog mlijeka, mesa, biljki i morskih plodova. Proces fermentacije traje i po nekoliko mjeseci, često uz (poželjnu) pojavu crva. Definitivno nije za one slabijeg želuca.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Više informacija možete pronaći i na linku: www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Novi tajvanski dolar (NTD); 1 USD = 30.5850 NTD; 1 EUR = 34.0779 (listopad 2019.)

Novac

American Express, Diners, MasterCard i Visa prihvaćeni su u većini hotela, restorana i dućana. Što se tiče mijenjanja novaca, predlažemo da to učinite u bankama, a ne u zračnoj luci, jer vam tečaj ondje neće ići na ruku. Mjenjačnice su na Tajvanu rijetkost, dok bankomate možete naći u svim većim gradovima i zračnim lukama.

Viza

Viza nije potrebna.

Odjeća

S obzirom na to da je naše putovanje tijekom zime, predlažemo da odjeća bude slojevita jer nas očekuje oko 10 stupnjeva kroz jutro te do 22 tokom dana. Isto tako, savjetujemo da ponesete kabanicu ili kišobran, po vlastitom izboru. Pljuskovi su česti, ali kratki, jer se Tajvan nalazi u tropskoj zoni.

Klima

Veći dio Tajvana ima lijepo i toplo vrijeme tijekom cijele godine tako da zimski kaput možete ostaviti kod kuće. Prosječna temperatura tokom godine iznosi 22 ℃, dok je najniža u prosjeku od 12 do 17. Zime su tople, a ljeta vruća i suha. Međutim, Tajvan je malen otok tako da povjetarac što dolazi preko oceana ima rashlađujući efekt i nikada nije previše vruće.

Električna energija

Koriste se utičnice američkog tipa s naponom od 110 volti, uz frekvenciju od 60 hertza. Preporučujemo da ponesete adapter.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri hrvatska mobilna operatera imaju roaming s Tajvanom. Internet je dostupan u svim većim gradovima u obliku Internet cafea i WiFi hotspota.