Vijetnam

Vijetnam

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Vijetnam

Zapanjujuće egzotičan i iznimno neodoljiv, Vijetnam je zemlja prirodne ljepote koja oduzima dah, jedinstvenog nasljeđa, gdje putovanje brzo postaje zarazno. Pogled s palube tradicionalne brodice na nadrealni morski pejzaž vapnenačkih otoka u zaljevu Halong, prelazak ulice u Hanoiu kroz tsunami motocikala, istraživanje najspektakularnijeg špiljskog sustava na svijetu u Nacionalnom parku Phong Nha-Ke Bang, šarolike nošnje plemena koja se okupljaju na lokalnim tržnicama, atmosferični hramovi koji nose pečat prošlih vremena…. Sve je to Vijetnam.

Vijetnam nudi mnoštvo uzbuđenja. Neka zahtijevaju malo fizičkog truda, poput vožnje motorom po strmim brdskim cestama, kitesurfinga tropskim oceanskim vodama ili planinarenja šarolikim terasastim brežuljcima oko Bac Ha ili Sape.  Ako vam nakon obilja aktivnosti ponestane snage i trebate malo opuštanja, lako ćete pronaći priliku za odmor i masažu. Vijetnamska hrana točka je na „i“ svoj ovoj ljepoti i raj za gurmane. Nevjerojatno suptilnih okusa i neopisiva u svojoj raznolikosti. Geografija tu igra ključnu ulogu. Mješavina kineskih okusa koji utječu na juhe na sjeveru, začini koji produbljuju južnu kuhinju te bilje i složene tehnike koje obilježavaju središnju obalu. Duž cijele zemlje možete se družiti s lokalnim stanovništvom, kušati lokalna jela i pijuckati rižino vino na mnogim regionalnim tržnicama.

Putovanja u Vijetnam

Video

Općenito o Vijetnamu

Naziv države: Socijalistička Republika Vijetnam
Površina: 332.000 km²
Stanovništvo: 83.5 milijuna
Glavni grad: Hanoi
Službeni jezik: vijetnamski
Pozivni broj: +84
Vremenska razlika: +6 zimi / +5 sati ljeti

Hrana

Uobičajeni sastojci uključuju riblje umake, škampe, umak od soje, rižu, svježe bilje, voće i povrće. Vijetnamski recepti koriste limunsku travu, đumbir, mentu, vijetnamsku metvicu, dugi korijandar, Saigon cimet, chili, limetu, i bosiljak. Tradicionalna vijetnamska kuhinja uvelike je cijenjena zbog svježih sastojaka, minimalne upotrebe mliječnih proizvoda i ulja, komplementarnih tekstura i oslanjanja na bilje i povrće. Uz ravnotežu između svježeg bilja i mesa i selektivne upotrebe začina kako bi se postigao ukus, vijetnamska se hrana smatra jednim od najzdravijih kuhinja širom svijeta.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Vijetnamski dong (VND); 1 USD = 23.175,41 VND; 1 EUR = 25.676,64 (VND) (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini; za Vijetnam je bolje ponijeti dolare, ali ako imate eure ponesite njih. Na mnogim mjestima možete plaćati u dolarima tako da preporučujemo da ne mijenjate velike iznose, no dobro je uvijek imati nešto vijetnamskih donga jer su neke kupnje povoljnije, a i postoje mjesta na kojima neće primiti dolare. Sa sobom uzmite što više sitnih apoena(od po 1 dolar) i vodite računa da su novčanice novije jer je stare novčanice teško zamijeniti. Crno tržište za zamjenu valuta treba izbjegavati. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master card, no obično se na iznose obračunava 3% provizije.

Viza

Viza se može se dobiti na granici, uz određene pripreme koje obavlja agencija. Za vizu je na putovanje potrebno ponijeti 1 fotografiju.

Odjeća

Ovisno o područjima u koja putujete i dobu godine kada putujete, trebat će vam garderoba i za toplo i za hladno vrijeme. Za brdska područja (kao npr. Sapa i okolica) ponesite nešto topliju odjeću, dok je jug uvijek relativno topao pa se treba slabije oblačiti. Kišobran neka vam bude pri ruci jer je Vijetnam dosta kišovita zemlja. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama, kratkim suknjama ili majicama na bretelice pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.

Klima

Premda je klima u Vijetnamu ugodna i omogućuje putovanje u toku cijele godine, zemlja se dijeli na nekoliko klimatskih područja. Sjeverni Vijetnam ima četiri godišnja doba, a vrijeme se dramatično može promijeniti i unutar jednog dana. Od prosinca do veljače može biti dosta hladno i vlažno, dok su ljetni mjeseci od svibnja do listopada vrući i vlažni sa svakodnevnim kišama i povremenim tajfunima. Najhladniji mjesec je siječanj, dok su najtopliji mjeseci od lipnja do kolovoza. Najugodnije vrijeme za putovanje ovim područjem je proljeće (ožujak i travanj) te jesen (od rujna do studenog). Središnji Vijetnam leži između tropske i monsunske klimatske zone. Vrlo je vruć i vlažan od svibnja do listopada, s dosta nestabilnim vremenskim uvjetima i čestim poplavama. Suha sezona traje od prosinca do veljače s nešto hladnijim danima. Južni Vijetnam ima tropsku klimu i prolazi kroz kišnu i sušnu sezonu. Kiša pada od srpnja do studenog, s kratkim, ali snažnim pljuskovima. Najviše kiše padne od lipnja do kolovoza. Sušno razdoblje traje od prosinca do lipnja, s posebno vrućim i vlažnim razdobljem od ožujka do svibnja. Temperature se kreću oko 27 stupnjeva tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za putovanje po ovom području je od prosinca do travnja, kada ima najmanje oborina. Želite li putovati kroz cijeli Vijetnam, najpogodnija razdoblja su od ožujka do travnja i od rujna do prosinca.

Električna energija

Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ako imate ispravljač za utičnice američkog tipa ili s tri rupe, ponesite ga sa sobom.

Mobilni telefoni i internet

Mobilni operateri Vip, Tele2 i T-com imaju roaming s Vijetnamom. Internetska pokrivenost je dobra.