Butan

Butan

Naslovna » Azija » Južna Azija » Butan
Butan nije obično mjesto. To je posljednja velika himalajska kraljevina omotana u tajnovitost i čaroliju, gdje tradicionalna budistička kultura pažljivo prihvaća globalna kretanja.

Butanci su ponosni na održiv pristup turizmu u skladu s filozofijom Bruto nacionalne sreće. Ovo je zemlja u kojoj je riža crvena i gdje chili nije samo začin, već glavno jelo. Nacionalni sport je streličarstvo, a igra se posvuda. To je također duboko budistička zemlja, gdje redovnici provjeravaju svoje pametne telefone nakon molitve i gdje su ogromni zaštitni falusi nacrtani na fasadama kuća. Jedinstvena arhitektura Butana postavlja pozornicu za spektakularne plesne festivale koji kao da su iz srednjeg vijeka. Ipak, dok vidljivo štiti budističke tradicije, Butan nije muzej. Butanci su dobro obrazovani, željni zabave i dobro informirani o svijetu koji ih okružuje. Ta mješavina drevnog i modernog čini Butan beskrajno fascinantnim.

Zaštita okoliša ide ruku pod ruku s očuvanjem kulture u Butanu. Ne samo da Butan ne zagađuje ugljikom, već upija više ugljika nego što ga emitira! Za svako posjećeno drvo u zemlji, zasade se dva nova. Za posjetitelje to znači nebrojene prilike za šetnje šumom i obilje životinjskog svijeta u mnoštvu nacionalnih parkova. Bilo da promatrate polja plavog maka, planinarite podno vrhova planina ili šetate po cvjetnim brežuljcima u proljeće, Butan nudi neke od posljednjih nedirnutih prirodnih ljepota u cijelim Himalajama. Ako nije “Shangri La”, onda je veoma blizu.

Putovanja u Butan

Video

Općenito o Butanu

Naziv države: Kraljevina Butan
Površina: 47.000 km²
Stanovništvo: 2,1 milijuna
Glavni grad: Thimphu
Službeni jezik: dzongha
Pozivni broj: +975
Vremenska razlika: +6
Hrana
Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na  linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta

Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 70.86 BTN; 1 EUR = 78.50 BTN (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje  je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.
Viza
Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

VAŽNA NAPOMENA: Po pitanju kriminala, Butan je za turiste jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu.

Odjeća
Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.
Klima
Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.
Električna energija
220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.
Mobilni telefoni i internet
Tele2 i Vip imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.