Indija

Indija

Naslovna » Azija » Južna Azija » Indija

Zemlja izvanredne raznolikosti – od drevnih tradicija i umjetničke baštine do prekrasnih krajolika i kulinarskog stvaralaštva – Indija će zagolicati vašu znatiželju, protresti sva osjetila i zagrijati vašu dušu.

Duhovnost je zajedničko obilježje obojano preko golemog i raznovrsnog platna suvremene Indije. Mnoštvo svetih mjesta i rituala svjedoče o dugoj, živopisnoj vjerskoj povijesti zemlje. A tek njeni festivali! Indija priređuje neke od najljepših pobožnih slavlja – od izuzetnih gradskih povorki koje slave sretne događaje na vjerskom kalendaru do jednostavnih sajmova žetve na selu koji odaju počast lokalnom božanstvu.

Od visokih ledenih vrhova sjevernih planina do sunčanih plaža južne obale, indijski dramatični krajolik očarava. Uz obilje prirodnih ljepota, sjajni hramovi se veličanstveno uzdižu iz pustinja, ruševne tvrđave nadgledaju duboke klance, a čipkaste palače maharadža zavode srca romantičara. Ljubitelji prirode mogu promatrati divlje mačke na safarijima, veslati u svjetlucavim vodama prekrasnih plaža, otići na trekking visoko u Himalaje, ili jednostavno udisati mirise borova u meditativnim šumama.

Pripremite se jer ćete otići na jedno od najluđih kulinarskih putovanja. Ovdje će se jela pržiti, pirjati, cvrčati, mijesiti, peckati i peći čineći ukusan raznolik repertoar jela. Gladan putnik može se veseliti ukusnom asortimanu regionalnih raznovrsnih recepata, sa svojim tradicionalnim tehnikama pripreme i stilovima prezentacije – od okusa majstorski mariniranih mesa do jednostavnog sjaja vegetarijanskih currya i morskih delicija. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Indiju!

Putovanja u Indiju

Video

Općenito o Indiji

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd stanovnika
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi / +3:30 ljeti
Hrana
Indijska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje.
Piće
Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporuča se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Rizik od zaraze malarijom na području Radžastana je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Valuta: indijska rupija (INR); 1 USD = 70.87 INR; 1 EUR = 78.52 INR (listopad 2019.)

Novac
Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, MasterCard, Cirrus, Maestro i Plus.
Viza
Viza je potrebna, a vadi se elektroničkim putem.
Odjeća
Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za zimske mjesece vunenu odjeću i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa se i ljeti dobro opremiti s toplijom vestom.

Ulazak u hramove: U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, a nije dozvoljeno niti unositi kućne ljubimce. Neki hramovi ne dozvoljavaju ulaz pripadnicima drugih religija pa treba poštivati ta pravila jer vjera i molitva zauzimaju važno mjesto u životu Indijaca.

Klima
Vrijeme u Indiji je tokom cijele godine obilježeno visokim temperaturama koje variraju od regije do regije. Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju. Od ožujka do lipnja traje jako vruće, suho i prašnjavo razdoblje. Monsunske kiše padaju u većini regija između lipnja i listopada.
Električna energija
Adaptere nije potrebno nositi sa sobom budući da su utičnice  prilagođene našim utikačima.
Mobilni telefoni i internet
T-Mobile, Vipnet i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.