Nepal

Nepal

Naslovna » Azija » Južna Azija » Nepal

Smješten između visokih Himalaja i indijskih ravnica, Nepal je zemlja snježnih vrhova i šerpa, jaka i Jetija, samostana i mantri.

Iskusite Nepal u rafiniranijem ritmu, diveći se vrhovima s himalajskog vidikovca, šetajući starim gradskim trgovima Kathmandua, Patana i Bhaktapura te se pridružite tibetanskim budističkim hodočasnicima na duhovnoj šetnji kroz stoljeća. Nepal je kulturno središte Himalaja, a dolina Kathmandua nudi nenadmašnu zbirku palača svjetske klase i otmjenu hramsku umjetnost.

S druge strane, odaberite adrenalinski doživljaj raftinga na uzburkanoj nepalskoj rijeci ili bungee jumping u ponore Himalaja. Istraživanje kanjona, treking i penjanje, kajaking, paragliding i brdski biciklizam nude užitak s pozadinom jednog od najčarobnijih svjetskih krajolika.

Mnogi ljudi proveli su cijeli život istražujući planinske staze Himalaja i posjećujući atmosferične hramove, i dalje se vraćaju po još.

Putovanja u Nepal

Nema traženih putovanja

Video

Općenito o Nepalu

Naziv države: Savezna Demokratska Republika Nepal
Površina: 147.200 km²
Stanovništvo: 26,5 milijuna
Glavni grad: Kathmandu
Službeni jezik: nepalski
Pozivni broj: +977
Vremenska razlika: +3:45 sati ljeti i +4:45 sati zimi

Hrana

Nepalska hrana je većinom vegetarijanska, no jako je ukusna i zasitna te dosta slična indijskoj. Većinom se bazira na riži i povrću i jede se rukama uz naan (kruh). Od mesa najviše se jede piletina, a svježe voće je uvijek dostupno.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Od bezalkoholnih pića uobičajen je čaj koji se radi s mlijekom i začinima. Od alkoholnih pića najdostupnija je piva, a pije se i rižino vino.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Nepalska rupija (NPR); 1 EUR = 126.237 NPR; 1 USD = 113.928 NPR (listopad 2019.)

Novac

Preporučamo da ponesete američke dolare ili eure koje ćete moći razmijeniti odmah po dolasku u Kathmandu. Od kreditnih kartica najrasprostranjeniji je American Express, a prihvaćeni su i Visa i MasterCard. Bankomati se nalaze posvuda, no prije odlaska u planine osigurajte dovoljnu količinu gotovine jer drugačije nećete moći plaćati.

Viza

Potrebna. Dobiva se po slijetanju u zračnu luku.

Odjeća

Kad obilazite hramove pristojno je pokrivati bedra i ramena.

Klima

Nepalska klima je tipična monsunska, a dijeli se na kišnu i sušnu sezonu. Sušno razdoblje traje od listopada do svibnja, a monsunsko od lipnja do rujna kada padne 80% godišnjih padalina. Najpogodnije vrijeme za putovanje Nepalom su proljeća i jeseni. Najatraktivniji mjeseci su listopad i studeni nakon monsunskih kiša kada vegetacija buja, zrak je čist, a pogledi s Himalaje su savršeni. Temperature se u proljeće i jesen kreću od prosječnih minimalnih 16 stupnjeva do prosječnih maksimalnih 24 stupnjeva. Svibanj i lipanj su najtopliji i najprašnjaviji mjeseci s temperaturom iznad 30 stupnjeva. Zimski mjeseci su pogodni za treking na manjim visinama, a prosječne temperature u zemlji se kreću od 9 do 12 stupnjeva u nizinama te s porastom nadmorske visine padaju ispod nule. Glavni grad Kathmandu ima umjerenu klimu s temperaturama oko 23 stupnjeva tijekom ljeta i oko 12 stupnjeva zimi no, temperature se zimi mogu spustiti i ispod nule.

Električna energija

Koristi se napon od 230 volti i potreban je ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

A1 i Hrvatski Telekom imaju roaming s Nepalom, dok Tele2 nema. Internet je dostupan gotovo svugdje.