Šri Lanka

Šri Lanka

Naslovna » Azija » Južna Azija » Šri Lanka

Beskrajne plaže, bezvremenske ruševine, gostoljubivost, slonovi, valjanje valova, panoramski vlakovi, poznati čaj i ukusna hrana čine Šri Lanku neodoljivom.

Malo je mjesta s tako dugačkom listom UNESCO-ve svjetske baštine smještene na tako malenom području. Šri Lanka nudi više od 2000 godina povijesti koju možete istraživati na drevnim mjestima, uz obilje lijepih detalja koji okrunjuju legendarne hramove i stare gradove. Neka su mjesta skrivena u špiljama ili usjecima na istaknutim vrhovima pa se nekad čini da se Šri Lanka skriva pred nosom putnika.

Blistavo bijele i često neobuzdane plaže okružuju otok tako da, bez obzira gdje se nalazili, u blizini ste pješčanog dragulja. Kad ste spremni pobjeći od tropske klime obale i nizina, krenite prema brdima prošaranim zelenim čarima. Plantaže čaja i šumoviti vrhovi pozivaju zaljubljenike u šetnju, trekere i one koji ih samo žele vidjeti kroz spektakularne vožnje vlakom.

Povijest, kultura i prirodne ljepote. Ovaj zeleni raj je jednostavno spektakularan i budite sigurni da će vam se uvući pod kožu. S toga provjerite našu ponudu putovanja na Šri Lanku!

Putovanja na Šri Lanku

Video

Općenito o Šri Lanci

Naziv države: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Površina: 65.600 km²
Stanovništvo: 19,6 milijuna
Glavni grad: Colombo
Službeni jezik: singaleški i tamilski
Pozivni broj: +94
Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti
Hrana
Šri Lankanska jela su fantastičan spoj indijskih i kineskih začina sa lokalnim namirnicama. Riba i plodovi mora te kokosovo ulje, mlijeko i kokosove prerađevine su zastupljeni u većini jela. Osnova većine jela je riža, dok domaći kruh( sličan indijskom Naanu) i palačinke od kokosovog mlijeka su poslužene kao dodatak umacima poput currya. Specijalitet je sušena tuna s Maldiva. Jede se puno voća i povrća koji se služe kuhana ili sirova.Od mesnih jela možete pronaći okruglice od mesa umotane u listove banane ili poslužene s ljutim umakom. Većinom su sva jela dosta začinjena no možete pronaći hranu prilagođenu vašem ukusu u restoranima i hotelima . Hrana na ulicama je vrlo ukusna i većinom sigurna no izbjegavajte jesti neoguljeno voće i povrće, fermentirane mliječne proizvode i sladoled zbog mogućih želučanih problema.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Cjepiva nisu potrebna. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Šrilankanska rupija (LKR); 1 USD = 181.599 LKR; 1 EUR = 201.191 (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom možete ponijeti gotovinu (dolare ili eure), no vodite računa da su novčanice novije. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master Card, a na mnogim mjestima i American Express. Bankomati u velikim gradovima uglavnom ne prihvaćaju međunarodne kartice, a turistički centri upozoravaju na oprez pri plaćanju karticama zbog potencijalnih prevara.
Viza
Dobiva se putem interneta u jednom danu.
Odjeća
Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (kratke hlače, suknje, prozračnu odjeću), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za središnje brdsko područje. Pri ruci neka vam bude i kišobran ili kišna kabanica. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama ili kratkim suknjama pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.
Klima
Šri Lanka ima tropsku klimu – toplu i vlažnu kroz cijelu godinu. U toku godine pogađaju je dva monsuna: u zapadnom i južnom dijelu zemlje kiše padaju od svibnja do rujna, dok su sjeverna i istočna područja kišna od listopada do siječnja. Godišnja prosječna temperatura u Colombu i obalnim nizinskim predjelima iznosi 27 stupnjeva, u Kandiju (na 500 m nadmorske visine) 20 stupnjeva, a u području Nuware Eliye (1.889 m) iznosi umjerenih 16 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje po zapadnoj i južnoj obali te po središnjem gorju je sušno razdoblje od prosinca do ožujka. Razdoblje od travnja do rujna najpogodnije je za istočnu obalu te sjeverni dio otoka (uključujući i stare gradove). Tokom cijele godine središnje gorje nešto je hladnije od ostatka zemlje. Kiše su uobičajene tokom cijele godine pa kišobran uvijek dobro dođe.
Električna energija
Potrebno je nositi adapter jer se koriste utičnice s tri rupe.
Mobilni telefoni i internet
Tele 2, Vip i T-com imaju roaming sa Šri Lankom. Internet je dostupan svugdje a većina hotela ima besplatan wifi.