Dubai

Dojmovi putnika

Čim smo stigle u međunarodnu zrakoplovnu luku u Dubaiu bila je to ljubav na prvi pogled; uz toplotni udar od 38 stupnjeva. Nakon pregleda putovnica i skeniranja zjenica te stroge simpatičnosti službenika na deskovima provjere putnika, dočekao nas je ljubazni mladi agent iz turističke agencije i vozač koji su nas odvezli u hotel. Hotel je bio odličan, uz popriličan broj gostiju iz Indije. Smještaj jako dobar, a zaposlenici hotela veoma ljubazni. Bila je već ponoć i uputile smo se nas odmor jer smo sutradan ujutro ustajale poprilično rano te kretale na izlet u Abu Dhabi, sat i pol vremena udaljen od Dubaia.

Okupljanje putnika, od hotela do hotela i svi smo gosti bili na broju; ukupno nas 8 u mini busu; bilo je sjajno, vodič izvrstan. Abu Dhabi je grad koji fascinira izgledom; neboderi na svakom koraku i ljubazni stanovnici.
Uslijedio je posjet Sheik Zayedovoj džamiji u Abu Dhabiju, za koju kažu da je treća najveća džamija u svijetu. Neki od zanimljivijih podataka o ovoj građevini, primjerice su; da zauzima površinu od 22.000 kvadratnih metara; da je sagrađena od bijelog talijanskog mramora, sa četiri minareta od 107 metara visine, 82 kupole različitih veličina, 96 unutrašnjih stupova koji nose ovu masivnu konstrukciju. Unutrašnjost džamije prekriva najveći perzijski tepih na svijetu, površine 6000 kvadratnih metara. Tepih je pune dvije godine tkalo više od 1.200 -1.300 žena, težak je 35 tona, a vuna od koje je (uglavnom) izrađen potječe iz Irana i s Novog Zelanda. Druga velika atrakcija u unutrašnjosti džamije je kristalni luster izrađen u Njemačkoj od Swarowski kristala, raspona 10 m i visine 15 metara. I tako dalje, i tako dalje…

Uz etno selo koje smo posjetili te moja šetnja plićakom toplog mora (kao da ste u kadi kod kuće), definitivno oduševljenje zavladalo je kada smo ugledale otok Saadiyat, umjetno izgrađeni otok koji će u viziji razvoja otoka (vizija seže do zaključno 2030. godine), uz eko naselje (luskuzno i rezidencijalno, naravno) “udomiti” muzeje kao što su Guggenheim, Louvre, Pomorski muzej, Centar za izvedbene umjetnosti, kao i Zayedov (šeikov) nacionalni muzej (http://www.saadiyat.ae/en/). Mi smo posjetili Manarat Saadiyat centar za goste, trenutno jedino dovršeno zdanje na otoku, u kojem posjetitelji mogu saznati i vidjeti sve o planu razvoja otoka, s virtualnim prikazima. Sve su to projekti vrhunskih svjetskih arhitekata, kao što su: Zaha Hadid, Tadao Ando, Jean Nouvel, te Frank O. Gehry! Eto razloga za (siguran) povratak u Abu Dhabi. Uz ručak u poslovnom centru, u okviru kojeg se nalazi i hotel s pet zvjezdica, jeli smo sjajno!

Slijedio je povratak u Dubai. Povratak u hotel na kraći odmor, i potom put dijela grada – kvarta Deire. « Dozivaju » nas suokovi – šoping zone na otvorenom, i naravno gold souk – šopingholičarima zlata draga destinacija. Zlatu je cijena poprilično porasla … gužva, vrućina, turisti, lokalci … naravno, svaka destinacija dostupna je gradskim taksijima, taksimetri su u funkciji i nema potrebe za pregovorima oko cijene vožnje. Bitno je samo dobro objasniti ime hotela! Osobno, razočarana sam jer dubaijski soukovi nisu klasičan bazaar kakav ćete vidjeti u Istanbulu, ili u Teheranu primjerice; ovo su grozdovi dućana no odlučnost u potrazi za “pravim” baazarom ne posustaje. Potragu za bazarom kakvog sam si zamislila ostavljam za neki drugi dan, i u nekom drugom kvartu.. možda u Bur Dubaiu ( u kvartu gdje nam se nalazi hotel??) nisam niti slutila da nada uvijek umire zadnja… :=) povratak u hotel. Sutra će biti naporan dan!

Ponovljeni ritual; priprema za ranojutarnje buđenje te priprema za Hatta safari u planinama. U ranim jutarnjim satima (u 7 zbog vrućine) po nas dolazi vodič lokalne turističke agencije, ujedno i vozač. Na putu smo prema Hatta planinama, moramo proći kroz Oman. Prije graničnog prijelaza zaustavljamo se na prekrasnim pješćanim dinama, visokim i do 2 metra. Priprema guma na džipu pred vožnju na pješćanim dinama! Uz put smo sretale strance koji su “sandbordali” na užarenom pijesku prekrasne narančaste boje! Genijalan doživljaj! 45 je stupnjeva celzijusovih! Fotografiranje i brz povratak u klimatizirani auto pa nastavak vožnje. Krećemo dalje, prelazimo kontrolu putovnica na putu kroz Oman prema planinama. Oduševljena sam promjenom ambijenta i totalno drugačijom vizurom prirode… Prizor je spektakularan: valovite pustinje i stjenovite planine od trusnog tamno-sivog kamena…to je panorama krajolika Hatta. Ovisno o padalinama i sezoni, voda se nakuplja u stjenovitim koritima stvarajući bazene koji su odlična prilika za osvježenje. Zaustavljamo se u selu Hatta, gdje možete saznati više o ovom malom planinskom selu koje datira iz 16. stoljeća. Trenutno su neki izlagački prostori u fazi rekonstrukcije. Grad leži na obalama Hatta Wadi (suho riječno korito), koje zatim vijuga kroz planine otkrivajući bujne zelene oaze i raspukline u kamenu napunjene vodom. Slijedi odmor, ručak u hotelu s 4 zvjezdice (usred ničega) u Hatti, u planinama, mjerimo temperatutu u autu: poskočila je na 50 stupnjeva. Hrana je izvrsna (kao i u Dubaiu i Abu Dhabiu). Uokolo nas lica stranaca; kažu domaći da stanovnici Dubaia (poslovni ljudi) u Hatta planine dolaze na odmor; uz to i skupina stranih fotografa koji su došli snimati reklame i sulude vožnje Nissanovim džipovima.

Na povratku u Dubai, vozač nas je odvezao pogledati kraljevsku palaču, iznenadilo nas je koliko se blizu smijemo približiti a da čuvare palače ne prima nikakva panika. No svaki će vam građanin ovog fascinantnog grada objasniti da se šeik često vozi sam u autu gradom, bez ikakve pratnje. Malo dalje od ove palače, u izgradnji je super velika i super luksuzna palača šeikovog sina, koji se upravo oženio – budući šeik od Dubaia.

Hotel, tuširanje, odmor! Ponovni odlazak u grad – posjet Muzeju grada Dubaia; jako zanimljivo mjesto, muzej koji priča priču o nastanku jednog grada na izrazito simpatičan način.
Odlazak na suok u “našem” kvartu, ali to opet nije bazaar. Razočarane zbog neuspjeha planiranog šopinga i spremnosti na cjenkanje prelazimo zaljev brodićem na drugu stranu grada, preko Dubai creeka/potoka. Prevladavaju dućani s indijskom robom, i suvenirnice.. barem nešto! No odluka je donesena za sutradan: odlazak u Dubai šoping centar – odustajemo od portage za baazarima, i nakon toga večera u restoranu Burj al Araba.

U Mallu smo uživale: od dućana svih nam poznatih luksuznih i manje luksuznih robnih marki, obavezan posjet akvariju i mini zološkom vrtu koji se nalaze u sklopu šoping centra. Nismo se odlučile na plivanje s morskim psima kao tehnici suzbijanja straha od istih. Prepustile smo to nekim drugim turistima koji su hrabro zaronili. Nastavljamo dalje s kupnjom i odlazimo u hotel na pripreme za večeru u Al Mahari, luskuznom ribljem restoranu u poznatom hotelu Burj al Arabu, te još poznatijoj građevini Dubaia. Lov na taksi pred hotelom (svakako je jeftinije zaustaviti ga na cesti nego ga naručiti na poziv), odlazak prema Arabu, obavezno fotografiranje i prebrojavanje dirhama u novčaniku te provjera da li su kreditne kartice s nama nakon što smo ugledale svu količinu i silinu ultra luksuznih automobila parkiranih pred ovim hotelom. Možda ćemo na kraju večere prati posuđe? Podmornica koja vozi do restorana u kvaru je, no unutrašnjost hotela je fascinantna u svoj punini luksuza i kiča, istovremeno. Definitivno je vrijedilo doći! Posluga ultra ljubazna. Zbunjeni smo svom količinom pažnje koja dolazi sa svih strana; hostese na svakom koraku. A kao i većina stanovnika Dubaia, sa svih su strana svijeta… Argentina, Ukrajina, Amerika, Europa… na ulazu u hotel dočekuje vas jedna; na sve vaše upite odgovara druga; do predulaska u lift koji vodi do restorana prati vas treća, na pultu je četvrta hostesa – provjerava rezervacije vaše večere; peta hostesa prati vas u vožnji liftom prema restoranu; na ulasku u restoran dočekuje nas šesta hostesa i vodi do stola. Tu nas “preuzima”konobar: jedan, drugi, treći…. Svaki brine o nečem drugom! Veliki akvarij kružnog oblika, oko kojeg su postavljeni stolovi … u akvariju plutaju raznorazne vrste riba .. ugođaj divan.. slijedovi jela.. što naručenih što poklon kuće do specijaliteta dana: poklon glavnog chefa kuhinje! Hrana odlična, usluga izvrsna. Račun? Ništa posebno. U Hrvatskoj su neki restorani precijenjeni u odnosu na ovaj (mislim na hranu i uslugu istovremeno!). Nakon tri i pol sata užitka napuštamo restoran, i Burj al Arab. Zadnja fotografija s mosta koji povezuje ovo “jedrasto” zdanje s kopnom.

Rano buđenje, odlazak u Burj al Kalif. Ulaznice se ne mogu rezervirati putem interneta niti putem telefona već osobnim dolaskom, na desku prodaje koji je otvoren od 10 sati ujutro. Cijene su različite: ukoliko kupujete ulaznicu kako biste odmah posjetili Toranj jedna ulaznica stoji 400 dirhama, a ona koju rezervirate za određeno vrijeme posjeta tornju toga dana stoji 100 dirhama. Kupujemo ulaznice za popodnevni posjet tornju i odlazimo u Mall of the Emirates, drugi šoping centar. Tamo se nalazi veliko skijalište koje definitivno morate posjetiti. Da bi ugođaj bio pravi tu je i St.Moritz caffe. Posjetitelji se skijaju, sanjkaju. Naravno, s vanjskih 40 stupnjeva, i iz fino rashlađenog centra (kao što su i svi ostali prostori super rashlađeni, i autobusne stanice) ulazite u pravi skijaški centar. Oprema za skijanje kao i odjeća iznajmljuju se. Tu je Magic planet, svijet zabave za djecu i odrasle.

Odlazimo na ručak, i na psihičko-fizičke pripreme za posjet tornju. Osiguranje, provjera. Dug prolazak hodnicima prizemlja zgrade. Ulazak u lift. Već smo na 124.katu najviše zgrade na svijetu u rekordnom roku. Vožnja je „bezbolna“ i ultra kratka. Dubai nam je na dlanu, fascinantno! U daljini nazire se otok svijeta, no puše vjetar i bistrinu pogleda „muti“ koprena od pijeska. Bez obzira na to, ugođaj je nezaboravan. Pogled u dubinu, dolje je nadzemni metro, bespilotan. Pustinja, neboderi, rezidencijalni dijelovi grada s vilama opasanim visokim zidinama i nezaobilaznim bazenima (u vrtu, na terasama, na krovovima.. posvuda).
Nakon sat i pol šetanja po terasi 124. kata, fotografiranju i divljenju postignućima ljudskog uma, povratak u lift. U prizemlju smo u rekordnom roku! Vaugh! Osjećaj je bio sjajan! Odlazak na jezero pred tornjem, u 18 sati započinje poznati show s fontanama uz zvuke glazbe… Da li je nadmašio barcelonski show s fontanama? Nismo sigurne!

Ono što jest sigurno je naš skori povratak ovdje !

Anja Jelavić

Dubai City Tour

Pošaljite nam svoje dojmove

10 + 10 =