Island

Island

Naslovna » Europa » Island

Jedina riječ koja može opisati Island je čaroban. Teško je ne zapitati se kako tako malen otok ima toliko raznolik i slikovit pejzaž. Ova zemlja ovaca, sjevernih svjetala i vulkana s neizgovorivim imenima djeluje poput ogromnog laboratorija u kojem moćne sile iz dana u dan oblikuju sliku zemlje: gejziri, nemirni vulkani i ledeni glečeri probijaju sebi put. I premda moć islandske prirode pretvara maštu u stvarnost, ne leži sva čar Islanda samo u prirodi. Ovdje stanuje narod čiji korijeni sežu iz vremena Vikinga i tu ćete pronaći jednu od najvećih svjetskih koncentracija sanjara, autora, umjetnika i glazbenika. S toga provjerite našu ponudu putovanja na Island!

Putovanja na Island

Video

Općenito o Islandu

Naziv države: Island
Površina: 103.125 km²
Stanovništvo: 318.452
Glavni grad: Reykjavik
Službeni jezik: islandski
Pozivni broj: +354
Vremenska razlika: -2

Hrana
Islandska kuhinja se zasniva na ribi i janjetini i pod velikim je skandinavskim i europskim utjecajem. Veći dio voća i povrća se uvozi pa je stoga vrlo skupo.
Piće
Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja s najčišćom vodom na svijetu.
Zdravstvene informacije
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.
Valuta

Valuta: islandska kruna (ISK); 1 EUR = 138.24 ISK, 1 USD = 124.47 ISK (listopad 2019.)

Novac
Kreditne kartice su posvuda prisutne, a koriste se Visa, Diners, MasterCard i American Express. U zračnoj luci je nekoliko banaka i bankomata, a bankomati i mjenjačnice dostupni su širom zemlje.
Viza
Viza nije potrebna.
Odjeća
Premda će vam u ljetnim mjesecima trebati laganija odjeća, svakako sa sobom ponesite i neki topliji komad za večernje sate i za slučaj zahlađenja. U zimskim mjesecima obavezno ponesite toplu odjeću. Zbog čestih kiša nošenih vjetrom, tijekom cijele godine dobro je sa sobom imati kabanicu i čizme.
Klima
Islandska klima je umjerena zbog utjecaja Golfske struje. Ljeta su blaga, a zime prilično hladne. Aurora Borealis (Sjeverno svijetlo) najbolje se vidi između studenog i veljače. U lipnju i srpnju, Reykjavik ima gotovo 24-satno dnevno svjetlo, dok u sjevernom dijelu zemlje sunce jedva da i zalazi. U toku godine vjetrovi s vremena na vrijeme mogu biti jaki do olujni, a u unutrašnjosti su povremeno moguće i pješčane oluje. Snijeg nije tako čest kako bi se moglo očekivati pa samo u sjevernom dijelu zemlje možete uvijek računati na dobre uvjete za skijanje. U svakom slučaju, vrijeme je jako promjenjivo u svako doba godine – u Reykjavíku se u jednom danu mogu izmjenjivati svi vremenski uvjeti – kiša, sunce, rosulja i snijeg. Zrak je čist i nema zagađenja.   Na Island je najbolje putovati za vrijeme najtoplijeg dijela godine – od lipnja do kolovoza.
Električna energija
Napon je 220 V uz 50 Hz. Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Islandom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.