Rusija

Rusija

Naslovna » Europa » Rusija

Najveća zemlja na svijetu nudi sve, od povijesnih gradova i idiličnih sela do umjetničkog bogatstva, epskih vožnji vlakovima i noćnog života. Rusija je u isto vrijeme nevjerojatna i zbunjujuća. Često citirana Winston Churchillova rečenica da je najveća svjetska nacija “zagonetka omotana u tajanstvenost enigme” i danas zvuči istinito, baš kao i u njegovo vrijeme.

Blago je reći da je Rusija zemlja suprotnosti. To je mjesto koje se ostvaruje kroz krajnosti, zemlja koja ima toliko utjecaja da se svaki dan, svaki trenutak, sukobljavaju jedni s drugima; da se osjećate kao da ste u stalnom sukobu između različitih epoha, mentaliteta, ideologija, religija, stilova i načina postojanja. Nekako ipak sve to zajedno magično koegzistira i uspijeva se razviti i evoluirati. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Rusiju!

Putovanja u Rusiju

Video

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)
Hrana
U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.
Piće
Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu voda koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.
Valuta

Ruska rublja (RUB); 1 EUR = 70.75 RUB, 1 USD = 63.71 RUB (listopad 2019.)

Novac
Upotrebljavaju se Visa i MasterCard ; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.
Viza
Viza je potrebna i dobiva se u Zagrebu.
Odjeća
Topla i nepropusna odjeća, kabanica, a u hladnijim mjesecima i čvrste i tople čizme.
Klima
Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiji su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.
Električna energija
Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i mi u Hrvatskoj.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.