Španjolska

Španjolska

Naslovna » Europa » Španjolska

Strastvena, sofisticirana i posvećena življenju dobrog života, Španjolska je zemlja raznolikija nego što ste ikad zamišljali.

Različiti pejzaži Španjolske potiču dušu. Pireneji i Picos de Europa jedni su od najljepših planinskih lanaca na kontinentu. Snježne Sierra Nevada nevjerojatno se uzdižu sa sunčanih ravnica Andaluzije. Prelijepe divlje litice španjolskog atlantskog sjeverozapada prošarane su šarmantnim uvalama Mediterana. Kuda god idete, sela bezvremenske ljepotice na vrhovima brda, u dolinama i priobalnim predjelima smješkaju se prozori u prizore drevne Španjolske.

Uzbudljive rimske ruševine, katedrale rijetke ljepote i neusporedivi dragulji islamske arhitekture govore o zemlji u kojoj su velike se civilizacije povijesti uzdigle, pale i ostavile neizbrisiv trag. Španjolska je također dom mnoštva buntovnih i kreativnih velikana kao što su Salvador Dalí, Pablo Picasso i Antoni Gaudí. Oni su pronašli svoje mjesto na pozornici španjolskog javnog života. Ovdje veličanstveni spomenici prošlosti koegzistiraju uz arhitektonske kreacije takve smjelosti da postaje jasno da će budućnost Španjolske biti jednako izvorna kao i njena prošlost.

Hrana i vino su s dobrim razlogom nacionalne opsesije Španjolske kroz temelje španjolske kuhinje koji su varljivo jednostavni: neprocjenjiva raznolikost, tradicionalni recepti koji se prenose kroz generacije, i urođena spremnost za eksperimentiranjem. Bilo da iskusite obrok od tapasa u bučnom baru, ili u profinjenom okruženju restorana sa Michelinovom zvjezdicom koji je pripremio slavni kuhar, sigurno nećete ostati ravnodušni. U svakom slučaju, širina gastronomskog doživljaja koja vas očekuje oduzima dah. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Španjolsku!

Putovanja u Španjolsku

Video

Općenito o Španjolskoj

Naziv države: Kraljevina Španjolska
Površina: 504.000 km²
Stanovništvo: 46 milijuna
Glavni grad: Madrid
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +34
Vremenska razlika: nema

Hrana

Od gostionica do ekskluzivnih restorana, svugdje se služe tradicionalni tapasi. Variraju od gurmanskih canapé do zakuske maslina i sira i neizostavni su dio španjolske kulture. Uobičajeno je u jednoj večeri proći kroz nekoliko kafića i u svakom popiti piće i kušati tapas.

Piće

Provjerite sa vodičem da li je voda sigurna za piće u pojedinim destinacijama.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  više informacija o cjepivima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

euro (EUR)

Novac

Prihvaćene kartice su: American Express, Diners Club, Master Card i Visa. Bankomati, banke i mjenjačnice se nalaze posvuda.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Ponesite odjeću u kojoj se osjećate udobno i cipele za hodanje. Večeri znaju biti hladnije pa ponesite pokoji komad toplije odjeće.

Klima

Unutrašnjost ima umjerenu klimu, dok u okolici Madrida koji je smješten na visoravni zimi može biti vrlo hladno. Južna Španjolska je najtoplije područje u Europi i ljeti i zimi. Južna i istočna Španjolska imaju mediteransku klimu s vrućim i suhim ljetima, dok je zapadna obala hladnija ljeti i vrlo kišna zimi.

Električna energija

Koristi se napon od 220 V na 50 Hz; utičnice su iste kao u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming sa Španjolskom. Internet je dostupan u svim gradovima, a bežični internet u većini kafića i hotela.