Filipini

Dojmovi putnika

Onaj tko želi doživjeti raj na zemlji neka ode na Filipine.
Filipini su otočje za ljubitelje prirode, zaljubljenike u more.
Palawan je otok na kojem se nalazi podzemna rijeka uvrštena u sedam čuda prirode. Nalazi se u blizini sela Sabang, tamo je izgrađen hotel od kojeg je polazište do rijeke. Vozi se 15-20 minuta njihovim brodovima koji liče na pauka i dolazi se do nacionalnog parka. Nakon iskrcavanja na plažu hoda se 5-10 minuta kroz raslinje prašume, druži se s majmunima i dolazi se do ulaska u rijeku. Rijeku se prolazi u čamcima.

Hotel u Sabangu je nov, 2 godine, ima veliki bazen, odličan restoran s ribljim i svim drugim specijalitetima. Na plaži je masaža na otvorenom, vrlo povoljna i jako dobra.

Do El Nida iz Sabanga se ide kopnenim putem. U Sabangu nude prijevoz, cijena se plaća po vozilu tako se dobro udružiti s nekim. U vozilo stane 8 putnika. Ceste po Palawanu su djelomično loše, ali se prolaze bez problema. Vožnja po otoku je interesantna, vidi se način života Filipinaca. Žive u slamnatim kućicama, podignutim od zemlje, tako živi siromašni dio Filipinaca.
U El Nidu se nalazi aerodrom, mali, koji služi samo za male avione u koje stane 20-ak putnika. Na aerodromu je doček s kavom, čajem, pićem, slasticama i transport je od njega za El Nido resort. Najprije se vozi malim busom do luke i onda brodom do resorta na plaži. Od aerodroma dalje ne mora se ništa brinuti. Usluga je potpuna, vrlo ugodna i preporučam našim turističkim djelatnicima svakako posjetu tamo kako bi naučili kako se radi u turizmu.
Kada sjednete na brod za resort imate osjećaj da ste došli u raj, iz mora izviru stijene u kojima se nalaze skrivene pješčane plaže, neopisivo lijepo. Resort je na takvoj jednoj plaži, maksimum je 130 gostiju, a djelatnika je 50. Dočekuju vas s pjesmom, plesom i pićem dobrodošlice. Imaju isplanirane izlete koji su uključeni u cijenu smještaja, samo nadoplatite hranu. Naš smještaj je bio u kućici na plaži. Na raspolaganju su kajaci, sva oprema za ronjenje, torba za opremu, sve je uključeno. Na svaki izlet odlaze s vama i stoje vam na raspolaganju, ako želite. Navečer organiziraju predstave plesa ili pjesme.

Hrana je izvrsna morska, a od voća je najfiniji mango. Svaki dan smo jeli rakove, škampe…
Odlazak iz resorta je dirljiv, sve osoblje stoji, pjeva i maše dokle god ih vidite.
Nakon El Nida mislite da ne postoji ništa bolje, ljepše, iznad…
Ali, slijedi iznenađenje, pogotovo za zaljubljenike mora… Cebu, otok i grad.
Oko otoka je puno malih otočića gdje su koraljni grebeni puni riba, svakakvih. Plivali smo i ronili s ribama poput malih morskih pasa, osjećaj je kao da ste dio njihove skupine. Mogu se iznajmiti njihovi brodovi pauci, cijeli dan imate najmanje dvočlanu posadu. Upečatljivi su njihovi restorani na vodi. Bira se svježa riba, živi rakovi, škampi, školjke.

Na Cebuu preporučaju cjelodnevni izlet po otoku do slapova, ne može se to usporediti s morem, ali se prolazi otokom i vide se život i navike Filipinaca.
Filipinci su jako susretljiv narod, žive skromno, odnosno ima jako siromašnih. Ima tamo i jako bogatih ljudi, ali su oni u svom ograđenom prostoru.
Zemlja u koju bih se voljela vratiti su svakako Filipini. Susretljiv, srdačan narod, obilje sunca, predivno more i priroda, svježa morska hrana, egzotično voće, masaže na svakom koraku, sve za potpuni odmor. Vikica Buljanović

Filipini, siječanj

Pošaljite nam svoje dojmove

4 + 14 =