Indija: Portret Indije

Naslovna » Članci » Azija članci » Južna Azija članci » Indija članci » Indija: Portret Indije
Sedma zemlja svijeta po površini, druga, odmah iza Kine, po broju stanovnika, Indija je vjerojatno i najraznolikija zemlja našeg planeta.

Mnogoljudna, bučna, šarena, intenzivnih mirisa i okusa, kaotična – Indija je zemlja nevjerojatnih kontrasta i paradoksa, zemlja koja oduševljava svojom poviješću i bogatom ostavštinom maharadža. U svakom od tisućljetnih hramova, grobnica, veličanstvenih palača i utvrda, po kojima posebno prednjači Radžahstan, naći ćete nešto vrijedno divljenja. Užurbanost i vreva na brojnim šarenim bazarima ponukat će vas da uronite u boje i arome Indije. Šokirat će vas otvorenost života na ulicama i siromaštvo, nasuprot istinskoj ljepoti koja iznenada izranja iz naoko sveopćeg kaosa.

Kultura prožeta regionalnim razlikama, tradicijom koja se naslanja na 5000 godina zabilježene povijesti i vanjskim utjecajima, 17 jezika i stotine dijalekata te raznolikost religija čine fascinantan mozaik Indije. Većina Indijaca su hinduisti, a kliše da je hinduizam ne samo religija već i način življenja, sadrži veliku dozu istine. Bogovi u Indiji nisu neka udaljena bića, već dio svakodnevnog života kojeg prožimlje ‘živi i pusti živjeti’ filozofija.

Ne namjeravate li ostati nekoliko mjeseci, ovu veliku zemlju nemoguće je upoznati u jednom posjetu. Glavni grad Delhi, ružičasti Jaipur, napušteni Fatehpur Sikri, Agra – nekada sjedište mogulskog dvora, Mumbai, Thiruvananthapuram – sveti grad Anantha, Kochi – sjedište trgovine začinima i morskim plodovima, riječni kanali Kerale, Kovalam u koji je i Jackie O. dolazila na ayurveda terapije, stali su u desetak dana mog boravka u Indiji. A još dugo nakon povratka intenzivno sam proživljavala brojne dojmove i doživljaje.

Moje preporuke

GASTRO

Indijska hrana jako je začinjena, često i ljuta. Najčešće jelo je curry koji se može spremiti na tisuću načina i od raznolikih sastojaka – mesa, povrća, morskih plodova… Iako je kod nas uvriježeno mišljenje da je curry začin, riječ je zapravo o svojevrsnom gulašu, dobro začinjenom mješavinom aromatičnih začina. Svakako blaža i našem nepcu bliža je tandori piletina, pečena u posebnim glinenim pećima. Kušajte i beskvasni kruh roti ili još vruću pogaču nan. Nezaobilazan je i masala čaj, crni čaj u koji se dodaje mješavina začina – cimeta, klinčića, anisa i drugih.

SHOPPING

Indija je raj na zemlji za sve koji se vole kući vratiti s mnoštvom suvenira. Tradicionalne slike, srebrni i zlatni nakit i tekstil, od pamuka do vrhunske svile, samo je dio bogate ponude. Posebno je velik izbor pašmina, a naći ćete i one izrađene od dlake s brade kašmirskih koza, tako fine i lagane da je lako možete provući kroz prsten. Ponesite kući i barem nešto iz bogatog izbora začina. Da bi užitak bio potpun, ne zaboravite se cjenkati.

PONAŠANJE

Kaže se „Kada u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“. Pokušajte s indijskim pozdravom. Sklopite ruke i podignite ih prema licu, a glavu lagano naklonite. Pri tom izgovorite „Namaste“. Ovaj ljupki pozdrav razveselit će vaše domaćine i pokazati im da ih cijenite. Indijci su konzervativni u odijevanju te ako niste na plaži, prilagodite se. Kratke hlačice i majice s bretelama ostavite u hotelu. I ne zaboravite! Za hinduiste su noge najprljaviji dio tijela. Sjedite li na podu, svakako ih savinite uz sebe jer upiranje njima u drugoga nepristojno je.