Armenija

Armenija

Naslovna » Kavkaz » Armenija

Samo nekolicina zemalja ima tako drevnu i složenu povijest kao Armenija, a još manje ih ima kulturu koja je tako bogata i otporna. Ovo je destinacija u kojoj ćete utonuti u povijest i spomenike, oduševiti se krajolikom i očarati mještanima.

Armenci su vrijedni i gostoljubivi, a prije svega, veliki domoljubi. Pokošeni velikim genocidom, ostaju uzdignute glave, silno ponosni na svoju domovinu, autokefalnu crkvu, na svoje staro pismo. Zemlja koja je prva prihvatila kršćanstvo, čak 12 godina prije Rima, danas je poput muzeja na otvorenom s jednostavno izvanrednom zbirkom srednjovjekovnih crkava i samostana rasutih diljem zemlje. Njihova jednostavnost odiše mistikom, kao da su zaustavljeni u vremenu. I dok zvuci gospela lelujaju na krilima vjetra što struji kroz prostorije, pitate se da li je ljepše ostati unutra u toj zvučnoj magiji, ili potrčati proplancima koji se prostiru svuda uokolo. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Armeniju!

Putovanja u Armeniju

Video

Općenito o Armeniji

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km²
Stanovništvo: 2,77 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +3
Hrana
Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i evropsku kuhinju. Hrana nije skupa. Usluga je obično uključena u cijenu, no pristojno je ostaviti napojnicu od 5-10%.
Piće
Ne preporučuje se piti voda iz pipe. Kupujte flaširanu vodu.
Zdravstvene informacije
Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali, uglavnom u ruralnim područjima u dolini Ararata pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Armenski dram (AMD); 1 USD = 385.04 AMD; 1 EUR = 413.60 AMD (rujan 2023.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu. Najlakše je zamijeniti američke dolare, eure ili ruske rublje. Novac možete mijenjati u bankama, mjenjačnicama, ali i u brojnim dućanima. Prevare su rijetke. Nemojte računati na upotrebu kreditnih kartica jer, premda postoje mjesta na kojima ih možete koristiti, nisu svugdje u upotrebi. Najčešća je Visa kartica. Čekovi se ne preporučuju jer ih je teže zamijeniti.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.
Klima
Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do listopada.
Električna energija
Koristi se napon od 220 v na frekvenciji od 50 hz; utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Armenijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.