Azerbajdžan

Azerbajdžan

Naslovna » Kavkaz » Azerbajdžan

Nazvan „Zemlja vatre“, Azerbajdžan je zemlja kontradikcija i kontrasta. Ni Europa niti Azija, to je spoj utjecaja drevnih povijesnih imperija, ali i zemlja koja se ubrzano transformira. Kozmopolitski glavni grad Baku privlači starom jezgrom uvrštenom na UNESCO-vu listu Svjetske baštine i blistavom arhitekturom 21. stoljeća. U okolnoj polupustinji su vulkani blata i čudesni požarni fenomeni. No, u okolici, bezvremenska sela obučena u bujne voćnjake i poduprta velikim kavkaskim planinama, dramatičan su kontrast. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Azerbajdžan!

Putovanja u Azerbajdžan

Video

Općenito o Azerbajdžanu

Naziv države: Republika Azerbajdžan
Površina: 86.600 km²
Stanovništvo: 10,412 milijuna
Glavni grad: Baku
Službeni jezik: azerski
Pozivni broj: +994
Vremenska razlika: +4 sati zimi, +5 sati ljeti
Hrana

Azerbajdžanska kuhinja kombinira turske i azijske elemente. U Baku ćete pronaći međunarodne restorane dok ćete u manjim mjestima više uživati u kebabu i specijalitetima središnje Azije. Vegetarijanska prehrana nije uobičajena i većina jela sadrži meso, no salate ima u izobilju, a tu su i orašasti plodovi, voće te hladna povrtna jela.

Piće

Preporučuje se piti voda u boci.

Zdravstvene informacije

Postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Azerbajdžanski manat; 1 USD = 1.70 AZN, 1 EUR = 1.85 AZN (rujan 2023.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

Viza

Viza je potrebna i može se dobiti u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no kiša je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se čak i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je puno hladnije, a temperature se znaju spustiti i ispod nule.

Električna energija

Koriste se utičnice s dvije rupe, kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming sa Azerbajdžanom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.