Azerbajdžan

Azerbajdžan

Naslovna » Kavkaz » Azerbajdžan
Nazvan „Zemlja vatre“, Azerbajdžan je zemlja kontradikcija i kontrasta. Ni Europa niti Azija, to je spoj utjecaja drevnih povijesnih imperija, ali i zemlja koja se ubrzano transformira. Kozmopolitski glavni grad Baku privlači starom jezgrom uvrštenom na UNESCO-vu listu Svjetske baštine i blistavom arhitekturom 21. stoljeća. U okolnoj polupustinji su vulkani blata i čudesni požarni fenomeni. No, u okolici, bezvremenska sela obučena u bujne voćnjake i poduprta velikim kavkaskim planinama, dramatičan su kontrast.

Putovanja u Azebajdžan

Putovanje-Armenija-Gruzija-Azerbajdzan-Fascinantni-Kavkaz (16)
Armenija, Azerbajdžan, Gruzija

Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

14/10/2018Od 13,500 Kn 15 dana Grupno
Primamo prijave

Video

Općenito o Azerbajdžanu

Naziv države: Republika Azerbajdžan Površina: 86.600 km² Stanovništvo: 9,1 milijuna Glavni grad: Baku Službeni jezik: azerski Pozivni broj: +994 Vremenska razlika: +4 sati zimi, +5 sati ljeti
Hrana
Azerbajdžanska kuhinja kombinira turske i azijske elemente. U Baku ćete pronaći međunarodne restorane dok ćete u manjim mjestima više uživati u kebabu i specijalitetima središnje Azije. Vegetarijanska prehrana nije uobičajena i većina jela sadrži meso, no salate ima u izobilju, a tu su i orašasti plodovi, voće te hladna povrtna jela.
Piće
Preporučuje se piti voda u boci.
Zdravstvene informacije
Postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta
Azerbajdžanski manat (1 USD = 1.69 manata, 1 EUR = 2 manata) (kolovoz 2017.)
Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Viza
Viza je potrebna i može se dobiti u veleposlanstvu u Zagrebu.
Odjeća
Nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no kiša je moguća kiša pa ponesite kišobran.
Klima
Klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se čak i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je puno hladnije, a temperature se znaju spustiti i ispod nule.
Električna energija
Koriste se utičnice s dvije rupe, kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Sva tri operatera imaju roaming sa Azerbajdžanom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.