Gruzija

Gruzija

Naslovna » Kavkaz » Gruzija

Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najljepših zemalja na svijetu i čudesno platno za putnike. Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do neusporedivih platna Pirosmanija. Jednako su posebni i njeni ponosni, hrabri i kulturni ljudi. Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Gruziju!

Putovanja u Gruziju

Video

Općenito o Gruziji

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km²
Stanovništvo: 3,73 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +2 sata
Hrana
Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.62 GEL; 1 EUR = 2.81 GEL (rujan 2023.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.
Klima
Ljeta su vruća, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Srpanj i kolovoz su jako vrući i vlažni pa je najbolje vrijeme za posjet početkom ljeta ili početkom jeseni.
Električna energija
Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.