Korisne informacije

Naslovna » Korisne informacije

Kako bi vas što bolje pripremili za naša putovanja, izdvojili smo nekoliko korisnih informacija koja će vam omogućiti da se bezbrižno zaputite u vašu sljedeću destinaciju.

Načini plaćanja

Uplatu možete izvršiti:

1. Gotovinom. Putovanje možete platiti gotovinom svojim dolaskom u poslovnicu.

Naši brojevi računa na koje možete izvršiti uplatu su sljedeći: Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb: HR7623400091110403936
Raiffeisen bank Austria d.d., Zagreb: HR2424840081104324353

2. Plaćanje bankovnom doznakom. Putovanje je moguće platiti bankovnom doznakom; putem internet bankarstva ili uplatom na naš račun u banci.

U slučaju da se plaćanje obavlja doznakom iz inozemstva, troškove bankovnih transfera u potpunosti snosi putnik.

3. Kreditnom karticom. Trenutno prihvaćamo Diners i American Express kreditne kartice.

American Express karticom moguće je jednokratno ili obročno plaćanje do 6 rata. Diners karticom moguće je jednokratno ili obročno plaćanje do 12 rata.

Obročno plaćanje moguće je samo za državljane Republike Hrvatske. Plaćanje drugim karticama i čekovima trenutno nije moguće.

Napomena: Sve cijene programa izražene su za plaćanje gotovinom, odnosno bankovnom doznakom.

Najčešća pitanja

1. ZAŠTO PUTOVATI S PERZEPOLISOM?

Za svako putovanje treba imati dovoljno vremena da bi doživljaj zemlje bio što potpuniji. Naša putovanja uključuju: od kulture i druženja s lokalnim stanovništvom, do boravka u prirodi, trekinga i avanture. Posjećujemo čudesna mjesta, upoznajemo obične ljude i putem si dozvoljavamo da nam se dogode neobične situacije koje ćemo prepričavati cijeli život. Štedimo na luksuznom smještaju, ali uvijek pazimo da je smještaj udoban i čist. Rado odsjedamo na način kako to lokalci rade ili u prirodi. Naš je zadatak da kroz putovanje doživite zemlju onakvu kakva ona doista jest i da se kući vratite bogatiji za nezaboravan doživljaj. Želimo da vas naša putovanja inspiriraju i potaknu na nova istraživanja. Odabiremo rijeđe posjećene destinacije ili dodajemo segmente koji nas vode izvan utabanih staza jer tragamo za istinskim i iskonskim. Vodimo male grupe kako bi se u potpunosti posvetili Vama i kako bi se lakše stopili s destinacijom. Putovanjima smo odredili stupanj težine pa odaberite ono koje vam najbolje odgovara. Izuzetno nam je važan odnos s našim putnicima pa prije polaska i po povratku s putovanja organziramo zajednička druženja, njegujući tako nova prijateljstva.

2. TREBAM LI OSIGURANJE NA PUTOVANJU?

Putno osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. Prilikom rezervacije putovanja ponudit ćemo vam paket putnog osiguranja koji se sastoji od zdravstvenog osiguranja putnika za vrijeme boravka u inozemstvu, osiguranja prtljage, kao i osiguranje od otkaza putovanja. Ovisno o putovanju koje ste odabrali i željenom pokriću, rado ćemo vas savjetovati pri odabiru osiguravateljske kuće. Trenutno surađujemo sa sljedećim osiguravateljskim kućama: Wiener osiguranje, Allianz i Grawe. Prije ugovaranja police osiguranja preporučujemo da pozorno proučite njezine uvjete.

3. DA LI POSREDUJETE U IZDAVANJU VIZE?

Za putovanja za koja je potrebna viza Perzepolis u načelu posreduje pri izdavanju viza za svoje putnike, no ukoliko želite, vize možete pribaviti i sami. Ukoliko niste državljan Republike Hrvatske, ovisno o zahtjevanom postupku, Perzepolis može pomoći pri ishodovanju vize. Neke zemlje za odobravanje viza traže da putovnica vrijedi barem 3 do 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Stoga, prije svakog putovanja obavezno provjerite do kad vam vrijedi putovnica.

4. PRODAJETE LI AVIONSKE KARTE?

Perzepolis nije agencija specijalizirana za prodaju avionskih karata, tako da avionske karte nudimo samo u sklopu naših putovanja. Kod grupnih putovanja avionske karte su uključene u cijenu programa s posebno izraženim taksama. Kod privatnih putovanja, kod kojih datumi nisu unaprijed određeni, izražene su samo okvirne cijene karata, a konačnu cijenu avionske karte ponudit ćemo vam ovisno o odabranom terminu vašeg putovanja. Kod ponude avionskih karata vodit ćemo računa o cijeni i redu letenja, no možemo potražiti i letove koji će odgovarati vašim željama, ukoliko se one razlikuju od ponuđenog.

U slučaju da iz nekog razloga kartu za svoje putovanje ne želite kupiti preko nas (imate milje koje želite iskoristiti, poklonjena vam je karta za neku destinaciju ili ste za svoje privatno putovanje našli povoljniju cijenu putem interneta), kartu možete kupiti i sami. Ukoliko kartu kupujete sami, agencija nije odgovorna za eventualne probleme koji mogu nastati. Putujete li u grupi, a vaš red letenja razlikuje se od reda letenja ostalih putnika, trebat ćete zaseban transfer koji se dodatno naplaćuje.

Preporučujemo da se za putovanje prijavite nekoliko mjeseci ranije kako bi dobili što povoljniju cijenu avio karte.

5. KOJA JE MAKSIMALNA VELIČINA GRUPE NA VAŠIM PUTOVANJIMA?

Jedna od naših prednosti u odnosu na druge agencije je putovanje u malim grupama. Putujemo u grupama od 4 do 12 putnika, a maksimalan broj putnika u grupi je 15. U iznimnim slučajevima dozvolit ćemo do 20 putnika, no to će ovisiti o tipu putovanja i destinaciji koju posjećujemo. Kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto na putovanju, dobro je što prije prije rezervirati svoj polazak.

6. ŠTO TREBAM PONIJETI SA SOBOM NA PUTOVANJE?

Prije svakoga putovanja mailom ćemo vam poslati upute koje bi vam trebale pomoći da se lakše spremite za put. Prije svakog grupnog, a po potrebi i privatnog putovanja, organiziramo i sastanak putnika što nam daje priliku da se putnici međusobno upoznaju i da dobiju odgovore na pitanja na koja nisu dobili odgovor u okviru uputa. Neovisno o uputama i sastanku, Perzepolis vam uvijek stoji na raspolaganju za sva pitanja i nejasnoće.

7. KOLIKO UNAPRIJED TREBAM REZERVIRATI PUTOVANJE?

Ranijom prijavom na putovanje možete smanjiti troškove putovanja. Ako planirate putovanje godinu dana unaprijed dobiti ćete povoljnije cijene avionskih karata, bolji izbor hotela i ostalih usluga koje imamo vremena prilagoditi vašim željama.

Za sve prijave na grupne polaske do 50 dana prije putovanja, Perzepolis osigurava povoljniju cijenu putovanja. Nakon tog roka cijena raste ovisno o situaciji. Uz svako putovanje izražavamo trenutnu i redovnu cijenu putovanja. Prijavom za putovanje (uplatom depozita) osiguravate svoje mjesto i cijenu koja je važeća na dan vaše prijave.

Odlučite li se za privatno putovanje, ranija odluka znači povoljniju cijenu avionske karte i bolji izbor hotela i ostalih usluga . Preporučujemo da svoje privatno putovanje planirate barem 3 mjeseca unaprijed.

8. ORGANIZIRATE LI PUTOVANJA NA DESTINACIJE KOJE NISU ISTAKNUTE NA STRANICI?

Perzepolis organizira putovanja i za destinacije koje nisu navedene na našim stranicama, no specijalizirani smo za daleka, izvaneuropska putovanja. U Europi pokrivamo nekoliko destinacija, kao što su Island, Grenland te neke manje turističke destinacije. Samo odaberite destinaciju i kontaktirajte nas. Recite nam kakav tip putovanja želite pa ćemo tome prilagoditi vaš program. Programe slažemo prema budžetu, fizičkoj spremi i interesima putnika.

9. PUTUJEM SAM/A , DA LI SVI DRUGI IMAJU SUPUTNIKA?

Želite putovati, a nikako da nađete suputnika koji želi upravo što i vi? Rado bi s nekim podijelili sobu? Ne brinite – znajte da niste jedini. Perzepolisova grupna putovanja su idealna za upoznavanje srodnih duša i budućih suputnika. Ukoliko želite, da bi izbjegli plaćanje jednokrevetne sobe, pokušat ćemo vam pronaći odgovarajuću osobu s kojom možete podijeliti sobu. Zbog izbjegavanja neželjenih situacija, prije putovanja organiziramo upoznavanje putnika, a nerijetko nakon takvih slučajnih poznanstava ostaju čvrsta i duga prijateljstva, kao i još mnogo lijepih zajedničkih putovanja.

10. KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJET ODREĐENIM DESTINACIJAMA?

Perzepolis odabire termine svojih grupnih putovanja u razdobljima kada su uvjeti za putovanje u određenu destinaciju povoljni. Želite li se otputiti na neko od privatnih putovanja, Perzepolis će vas savjetovati koje je vrijeme povoljnije za putovanje, ovisno o vašim interesima. Dodatno, na našim stranicama možete pronaći savjete „kada putovati“ u pojedine destinacije.

11. JESU LI SVA PUTOVANJA ISTE TEŽINE?

Za sva naša putovanja odredili smo stupanj težine kako bi vam pomogli da lakše procijenite da li ste u mogućnosti pratiti tempo putovanja ili vam je možda tempo prelagan. Težinu putovanja razvrstali smo na četiri stupnja, a uz svako putovanje označili smo kojeg je stupnja težine.

  • Lagano putovanje

Putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja. Ponekad se malo spava, budimo se rano, kasno liježemo i dani nam mogu biti naporniji zbog dugih vožnji ili intenzivnijih razgledavanja.

  • Putovanje umjerene težine

Ne zahtijeva posebne pripreme, no koristimo alternativna prenoćišta, npr. noćenje u šatorima i jurtama. Putovanja ove vrste mogu uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.

  • Avanturističko putovanje

Avanturističko putovanje koje zahtijeva dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, visećim mrežama ili na otvorenom. Ponekad ćemo koristiti lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).

  • Ekspedicijsko putovanje

Teško putovanje koje spada u domenu istraživačko-ekspedicijskog putovanja. Zahtijeva vrlo dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, mrežama ili na otvorenom. Koristit ćemo lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).

12. U LOŠIJOJ SAM KONDICIJI, A HTIO/HTJELA BIH IĆI NA PUTOVANJE KOJE UKLJUČUJE TREKING

Putovanja koja uključuju trekinge mogu se prilagoditi i putnicima koji su u lošijoj kondiciji. Ovisno o općoj kondiciji grupe određuje se tempo hoda. U slučaju da osoba ne želi pješačiti ili nije u mogućnosti pratiti tempo grupe, putovanje se za tu osobu može prilagoditi. Za vrijeme dok je ostatak grupe na trekingu, putniku se može organizirati opcionalni program. Ako treking ne završava u istom mjestu odakle se krenulo, putnik može biti prebačen do konačne destinacije nekim od prijevoznih sredstava. Detalji i organizacija ovisit će o pojedinom programu o čemu se osoba može konzultirati i dogovarati s našim timom. U načelu, modifikacije programa dobro je napraviti prije polaska na put, no moguće su i sitne prilagodbe na licu mjesta.

Vize

Putovanja za koja je potrebna viza Perzepolis može posredovati pri izdavanju viza za svoje putnike.

Ukoliko želite, vize možete pribaviti i sami.

Ako niste državljanin Republike Hrvatske, ovisno o zahtijevanom postupku, agencija može pomoći pri dobivanju vize.

Neke zemlje za odobravanje viza traže da putovnica vrijedi barem 3 do 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Stoga, prije svakog putovanja obavezno provjerite da li vam vrijedi putovnica.

Avionske karte

Perzepolis nije agencija specijalizirana za prodaju avionskih karata, tako da avionske karte nudimo samo u sklopu naših putovanja. Kod grupnih putovanja avionske karte su uključene u cijenu programa s posebno izraženim taksama. Kod privatnih putovanja, kod kojih datumi nisu unaprijed određeni, izražene su samo okvirne cijene karata, a konačnu cijenu avionske karte ponudit ćemo vam ovisno o odabranom terminu vašeg putovanja. Kod ponude avionskih karata vodit ćemo računa o cijeni i redu letenja, no možemo potražiti i letove koji će odgovarati vašim željama, ukoliko se one razlikuju od ponuđenog.

U slučaju da iz nekog razloga kartu za svoje putovanje ne želite kupiti preko nas (imate milje koje želite iskoristiti, poklonjena vam je karta za neku destinaciju ili ste za svoje privatno putovanje našli povoljniju cijenu putem interneta), kartu možete kupiti i sami. Ukoliko kartu kupujete sami, agencija nije odgovorna za eventualne probleme koji mogu nastati. Putujete li u grupi, a vaš red letenja razlikuje se od reda letenja ostalih putnika, trebat ćete zaseban transfer koji se dodatno naplaćuje.

Preporučujemo da se za putovanje prijavite nekoliko mjeseci ranije kako bi dobili što povoljniju cijenu avio karte.

Putno osiguranje

Putno osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. Prilikom rezervacije putovanja ponudit ćemo vam paket putnog osiguranja koji se sastoji od zdravstvenog osiguranja putnika za vrijeme boravka u inozemstvu, osiguranja prtljage, kao i osiguranje od otkaza putovanja.

Ovisno o putovanju koje ste odabrali i željenom pokriću, rado ćemo vas savjetovati pri odabiru osiguravateljske kuće. Trenutno surađujemo sa sljedećim osiguravateljskim kućama: Wiener osiguranje, Allianz i Grawe. Prije ugovaranja police osiguranja preporučujemo da pozorno proučite njezine uvjete.

Vrste putovanja

Jedna od naših prednosti u odnosu na druge agencije je putovanje u malim grupama, konkretno u grupama od 4 do 12 putnika, a maksimalan broj putnika u grupi je 15. U iznimnim slučajevima dozvolit ćemo do 20 putnika, no to će ovisiti o tipu putovanja i destinaciji koju posjećujemo. Kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto na putovanju, dobro je što prije prije rezervirati svoj polazak.

Grupno putovanje:

Grupno putovanje znači unaprijed određen datum polaska i program putovanja. Putovanje u grupi daje vam sigurnost, ali i priliku da upoznate druge putnike koji imaju iste ili slične sklonosti kao i vi. Naše su grupe male, u prosjeku od od 8 -12 putnika. Pomno definiramo maksimalni broj putnika za pojedino putovanje jer nam je važno da smo na putovanju što fleksibiliniji i da vam se što lakše posvetimo.

Privatno putovanje:

Ukoliko među našim grupnim putovanjima niste uspjeli pronaći odgovarajuću destinaciju i datum polaska, ili više volite udobnost putovanja u grupi poznatih ljudi (prijatelja, partnera ili obitelji), privatna putovanja pravi su izbor za vas. Na našim stranicama možete pronaći razne primjere privatnih putovanja. Ukoliko među predloženim destinacijama niste pronašli željeno odredište, to ne znači da mi tamo ne putujemo. Odaberite destinaciju i javite nam se, a mi ćemo za vas pripremiti željeno putovanje, ovisno o vašim interesima, broju dana koji imate na raspolaganju i budžetu.

Zašto privatno putovanje? 1. Sami odabirete datum kada ćete putovati 2. Program putovanja možete potpuno prilagoditi svojim željama i budžetu 3. Možete putovati sami, s prijateljima, s obitelji, s partnerom, a put može biti i nastavak nekog poslovnog putovanja 4. Možete odabrati bilo koju destinaciju na svijetu. Privatna putovanja su idealna za one koji znaju neki od svjetskih jezika (engleski, španjolski, njemački ili francuski), ili jezik destinacije na koju žele putovati.

Obiteljsko putovanje:

Obiteljska putovanja namjenjena su svima vama koji imate malu djecu s kojom bi se rado otisnuli na put, a bojite se da će ritam grupe biti pretežak ili nedovoljno zanimljiv mališanima. Obiteljske pustolovine prilagođavamo putovanju s djecom. Vodimo računa da je tempo putovanja sporiji i da ima dovoljno zanimljivog sadržaja za velike i male. Kod ovih putovanja izbjegavamo dugotrajna i teža pješačenja, no nudimo puno raznih aktivnosti i novih iskustava koja uveseljavaju djecu; poput jahanja slonova, deva, splavarenja, susreta sa životinjama, upoznavanja drugačijih kultura i slično. Obiteljske pustolovine osmišljene su kao privatna putovanja pa ih je moguće prilagoditi vašim interesima. Broj putnika i obitelji nije ograničen. Sami odabirete koga želite povesti sa sobom, a ovisno o sastavu grupe, težinu putovanja prilagodit ćemo uzrastu i interesima vaše djece.

Aktivno putovanje:

Premda sva naša putovanja uključuju raznovrsne aktivnosti, aktivna putovanja kreiramo za ljubitelje fizički izazovnijih destinacija i sportskih pustolovina. Ona mogu uključivati višednevne trekinge ili teže jednodnevne uspone, razne avanturističke aktivnosti ili sportove kao što je kajaking, višednevno jahanje konja ili vožnja bicikla. Ova vrsta putovanja vrlo često koristi alternativni smještaj kao što su šatori, lokalna domaćinstva, prenoćišta na otvorenom i slično.

Težina putovanja

Za sva naša putovanja odredili smo stupanj težine kako bi vam pomogli da lakše procjenite da li ste u mogućnosti pratiti tempo putovanja ili vam je možda tempo prelagan. Težinu putovanja razvrstali smo na četiri stupnja, a uz svako putovanje označili smo kojeg je stupnja težine.

  • Lagano putovanje

Putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja. Ponekad se malo spava, budimo se rano, kasno liježemo i dani nam mogu biti naporniji zbog dugih vožnji ili intenzivnijih razgledavanja.

  • Putovanje umjerene težine

Ne zahtijeva posebne pripreme, no koristimo alternativna prenoćišta, npr. noćenje u šatorima i jurtama. Putovanja ove vrste mogu uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.

  • Avanturističko putovanje

Avanturističko putovanje koje zahtijeva dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, visećim mrežama ili na otvorenom. Ponekad ćemo koristiti lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne, trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).

  • Ekspedicijsko putovanje

Teško putovanje koje spada u domenu istraživačko-ekspedicijskog putovanja. Zahtijeva vrlo dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, mrežama ili na otvorenom. Koristit ćemo lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne, trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).

Odgovorno putovanje

Kako možete biti odgovoran putnik?

Za putovanje je potrebno odlučiti se na vrijeme kako bi imali dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu.

Preporučujemo da se za putovanje prijavljujete nekoliko mjeseci ranije jer to i nama omogućuje da vam lakše garantiramo putovanje i pružimo kvalitetniju uslugu.

Prije putovanja provjerite valjanost putnih isprava, za rezervaciju avionske karte bitno je dati ime i prezime koje se nalazi u putovnici.

Prije nego krenete na putovanje, važno je naučiti što je više moguće o zemlji u koju putujete- o religiji, vrijednostima, običajima i raznim pravilima koje imaju.

Obratite pozornost na primjereno ponašanje, stil odijevanja i govor tijela. Naučite pokoju riječ i ne oklijevajte ih koristiti. Četiri čarobne riječi (hvala, molim, izvoli, oprosti) i iskren osmijeh, pomažu razbiti led. Nosite primjerenu odjeću za vrijeme posjeta vjerskim mjestima kao izraz poštovanja prema drugim kulturama i religijama.

Pitajte za odobrenje ako želite nekoga slikati, slobodno se ponudite poslati kopije ako možete. Odnosite se prema okolišu kao kod kuće, ne uništavajte važne lokalitete i nalazišta, ne ostavljajte smeće iza sebe, ne odnosite suvenire koji bi trebali ostati na nalazištima.

Potičite lokalno gospodarstvo kupnjom suvenira, unikatnih rukotvorina malih obrtnika.

Cijepite se i posjedujte potvrde i dokumente o cijepljenju za putovanje u zemlje za koje je ono potrebno prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije.

Pridržavajte se kućnog reda u ugostiteljskim i smještajnim objektima kao znak poštovanja prema domaćinima.