Libija: Čarolija pustinje

Naslovna » Članci » Afrika članci » Libija članci » Libija: Čarolija pustinje
‘As-sahra al-kubra’ ili ‘najveća pustinja’ – riječ Sahara na arapskom ujedno znači pustinja i čini veći dio teritorija Libije

Pješčane dine zlaćane boje česta je romantična predodžba koju imamo o pustinji iako je stvarnost ponešto različita i mnogo surovija od svijeta mašte. Sahara je golemo prostranstvo koje se prostire cijelim sjevernim dijelom Afrike, od Crvenog mora gotovo do Atlantika, od Sredozemlja sve do doline rijeke Niger. Većinu ove najveće svjetske pustinje, izuzmemo li arktička prostranstva, čine nepregledne kamene zaravni – hamade, u kojima povremeno nailazimo na mora pijeska i na dine. Mnoge kamene formacije doimlju se kao neki nadnaravni park skulptura, dok skupina pustinjskih jezera golica maštu. Dio Sahare na jugoistoku Libije jedan je od njezinih najraznolikijih predjela, dragulj u beskrajnoj ravnici i samo česte mijene vizura svjedoče o našem kretanju kroz vrijeme i prostor.

Tijekom desetodnevne avanture, otkrivamo da je Sahara nekoć bila drugačija. Crteži na stijenama Jebel Accacusa pričaju nam priču o kraju kojim su lutale žirafe, slonovi i nojevi, a kasnije i stada goveda. Daleko je to od današnje pustinje u kojoj je svaka kap vode dragocjena, jer kiša je rijetka, a temperature dosižu i pedesetak stupnjeva.

Pravi gospodari pustinje su Tuarezi, poznati i kao plavi ljudi pustinje zbog svog indigo plavog turbana i vela kojim pokrivaju lice. Nekoć su pratili karavane, a danas sa Saharom upoznaju malobrojne turiste i one željnih posebnih doživljaja koje pustinja pruža.

Nakon privikavanja na život u pijesku i šatoru u okružju pješčanih dina u blizini Ghata, obilazimo Maghidet, planinu Jebel Accacus, a na kraju, kao nagrada dolazi boravak u Iban Ubariju i kupanje u slanom jezeru Gerbaun, daleko od stvarnosti.

Moje preporuke:

GASTRO

U pustinji ćete se hraniti jednostavno, a zbog specifičnih uvjeta obroci su većinom vegetarijanski. U podne će vam zbog viših temperatura prijati raznolike salate, a na večer će vas ugrijati gusta povrtna juha. Kus-kus, riža ili tjestenina s povrćem dat će vam potrebnu energiju. Svakako kušajte.

PIĆE

Spravljanje tuareškog čaja poseban je ritual u kojem ćete uz logorsku vatru uživati jednako kao u tom slatkom i jakom piću. Oprezno s njime u večernjim satima kako biste mogli zaspati.

PRAKTIČNO

Boravak u pustinji, boravak je u prirodi te stoga ponesite ugodnu sportsku odjeću. Trebat će vam slojevita odjeća i lagana jakna zbog temperaturnih razlika između podneva i noćnih sati. Boje na kojima će se najmanje vidjeti tragovi pijeska i prašine ujedno su i najbolje. Dobra vreća za spavanje primjerena temperaturama koje se očekuju u to doba godine, neophodna je iako će se i vaši domaćini pobrinuti za dovoljnu količinu toplih deka. Na popisu stvari koje morate ponijeti su i veća količina vlažnih maramica, jedino sredstvo za pranje u pustinji; baterijska svjetiljka – praktična je tzv. „wander-ica“ koju možete pričvrstiti na glavu; dovoljna količina memorijskih kartica i napunjenih baterija za fotoaparat, a imate li punjač ili inverter za struju koji možete priključiti u automobilu još bolje.

SHOPPING

Svakako kupite nešto od zanimljivog izbora tuareškog nakita ili se opskrbite nekim drugim tuareškim suvenirom koje ćete naći u Ghatu ili na jezerima Ubari. Ne zaboravite se cjenkati.