Moja Afrika: Snovi i zbilja

Naslovna » Članci » Afrika članci » Moja Afrika: Snovi i zbilja
Sanjala sam san o Africi u kojem sam čula „Jambo! Karibu! – Zdravo! Dobrodošla!“. Od tog davnog sna ove tople riječi dobrodošlice čula sam često, i to u zbilji. Začarana i zaražena afričkim snom Africi i njenoj divljini rado se vraćam.

Nadahnuta epskim filmom ‘Moja Afrika’ krenula sam u otkrivanje crnog kontinenta. Afrika vas ili ostavlja ravnodušnima ili osvaja na prvi pogled, a ljubav tada traje vječno. U Keniji sam se prvi put susrela s magijom koja se poput nevidljive paučine širi Afrikom. Put sam nastavila u Tanzaniji, da bi se Africi vratila u Namibiji. Kenija i Tanzanija posebno su mi prirasle srcu. Ove dvije zemlje, vrlo su slične i dijele mnogo toga zajedničkog – Serengeti koji se nastavlja na Masai Maru, Kilimandžaro, Masai…

Brojni doživljaji iz ta dva posjeta i dalje su vrlo živi u mom sjećanju.U Keniji smo dio puta morali proći u organiziranom konvoju i uz oružanu pratnju zbog mogućeg napada drumskih razbojnika. Jedno, dva ili možda tri zvona usred noći, označilo je dolazak neke nove životinje na pojilište, a sneni hotelski gosti skupili bi se na pravom ‘pidžama partyju’. Jednu smo večer doživjeli bliski susret s nilskim konjem istjeraviši ga džipom iz njegove lokve. Afrika iz džipa, vojnog kamiona, na biciklu, iz zraka… Naći se okružen krdom bivola, susresti lava koji je na cesti odlučio malo odspavati, slušati savanu kako se u svitanje budi… Mnogo je lijepih uspomena koje me vežu uz ovaj kontinent kojem ću se svakako uskoro vratiti.

SIMBA

Ime znano iz filma Kralj lavova na Svahiliju znači lav. Istinski je kralj afričkih savana i rijetko će ga što izbaciti iz takta. Pri prvom susretu približili smo mu se na svega nekoliko metara dok je lijeno drijemo nasred ceste. Ženke su ipak aktivnije – love i brinu o mladuncima, a često se može naići na nekoliko ženki sa čoporom mladih lavića na okupu.

SERENGETI

Jednoličnost ravnice koja kao da se proteže do ruba svijeta, tek je povremeno isprekidana afričkim stablima ispod kojih životinje, zebre, antilope i lavovi traže hlad i predah od podnevne afričke žege.

MASAI

Znamo ih kao ratnike, a zapravo su stočari i polunomadi i broj grla koje posjeduju govori o njihovom bogatstvu. Masai žene i danas grade kuće od kravlje balege, a mladići prolaze tranziciju od dječaka do ratnika. Visoki, vitki i zgodni, Masai su nam zapeli za oko.

BIG FIVE

Naoko pitom krajolik nastanjuje ‘pet velikih’ – lav, slon, bivol, nosorog, leopard – pet najopasnijih i najtežih za uloviti životinja afričke savane.

RAZNOLIKOST ŽIVOTA

Brojne zebre prepoznaju se po svojim šarama – sve su međusobno različite. Nilski konj, naoko trom, može itekako potrčati te ga se valja kloniti. Slon je možda istinski gospodar džungle – nježan sa svojim mladuncima, prema drugima nema milosti. Čak mu se i lavovi sklanjaju s puta. Nakon kratkog poziranja i mi smo dali petama vjetra. Došli smo mu preblizu i to je počeo otvoreno pokazivati.

LJEPOTICE SAVANE

Grantova gazela, impala, springbok, dujker, kraljevska antilopa… Različite u veličini, od tridesetak centimetara visokog dik-dika do elanda, velikih, gotovo volovskih proporcija, antilopa u Africi ima gotovo devedeset vrsta koje se ovisno o svojim fizičkim karakteristikama razlikuju i po ponašanju. Ove elegantne, brze i plahe životinje među najljepšima su u savani. Na žalost, one su i među najugroženijim vrstama jer su omiljena hrana i životinja i ljudi.

 

Andrea Solar

Andrea Solar

Autor

Galerija