Myanmar: Zlatna zemlja

Naslovna » Članci » Azija članci » Daleki istok članci » Mijanmar članci » Myanmar: Zlatna zemlja
‘Mingalarbar’ – riječ tople dobrodošlice, a istovremeno i želje za dugotrajnom srećom duboko je ukorijenjena u tradiciji budizma u kojoj žive stanovnici Myanmara, čije je načelo dati od srca, i prijatelju i strancu.

Dugo skrivan dragulj Indokine, Myanmar ili nekadašnja Burma, tek je nedavnih godina odškrinuo vrata i otkrio bogatstvo svoje duge i bogate povijesti – tri kraljevstva iz davno minulih vremena, kolonijalno razdoblje i ne tako svijetli dani koji su uslijedili u novije doba. Zemlju godinama razdire stroga vojna diktatura i socijalizam koji su je gurnuli među najsiromašnije zemlje svijeta i u posvemašnju izolaciju, a novinske stupce puni crnim izvješćima – represijom, kućnim pritvorima, suđenjima, prosvjedima…

U Myanmar se i danas ne putuje često, što mu daje poseban šarm. Rijetki putnici otkrit će zemlju sasvim drugačiju od one iz udarnih vijesti – tajanstvenu zemlju toplih i nasmiješenih ljudi, odanih Budista, zemlju koju krase tisuće pagoda, kraljevske palače, prirodne ljepote koje sežu od subhimalajskih predjela, preko džungli koje su i danas jednako neprohodne kao u doba kada je njima prošao Marko Polo, do pješčanih plaža Andamanskog mora. Yangon s veličanstvenom Schwedagon pagodom, kraljevski Mandalay, Bagan, glavni grad 1. kraljevstva, rijeka Ayeryarwaddy – žila kucavica Myanmara, sveta planina Popa i mnoga druga, mjesta su koja bi se trebala naći na popisu svakog posjetitelja.

U Myanmar sam krenula otvorena srca, bez velikih očekivanja i upoznala zemlju koja me oduševila i koju bih jednog dana rado ponovo vidjela, jer na mojem popisu nije bilo Mandalaya.

Moje preporuke:

SHOPPING

Raj za šopingholičare koji žele kupiti puno, a potrošiti malo. Iz Myanmara se lako možete vratiti s pregršt originalnih suvenira – tkanina, predmeta od lakiranog drva, srebra, pa čak i antikviteta. Bluzu sam u Baganu platila 2 dolara, a i danas je u etno kombinacijama ili na putovanjima rado nosim. Myanmar je poznat i po rubinima iznimne kvalitete. Andamansko more izvor je bisera, a naći ćete i safire te žad. Prilika je to koju ne smijete propustiti! Svaki grad ili selo ima tržnicu u kojoj ćete se ‘izgubiti’ u ponudi. Na put ponesite dovoljno gotovine, jer kreditne kartice prihvaćaju samo veći hoteli i rijetke trgovine. Dolari se lakše mijenjaju, a ponesite i nešto novčanica od jednog dolara za sitne kupnje, napojnice i sl.

GASTRO

Lokalna kuhinja mješavina je tajlandskih, kineskih, indijskih i lokalnih utjecaja. Ne toliko ljuta kao tajlandska, manje začinjena od indijske, s kineskim prženim jelima, zasniva se na riži i različitim curryjima od piletine, morskih plodova i ovčetine. Zbog budističke tradicije, svinjetina i junetina jedu se rijetko. Najpopularnije lokalno jelo je ‘mohinga’ – juha od ribe i rezanaca, koja se tradicionalno jede za doručak.

NE PROPUSTITE

U Myanmaru obožavaju svetkovine. Nema mjeseca u kojem se nešto ne slavi – dani pagode, slični našim proštenjima, s mnogo pjesme i plesa te pravim vašarskim štandovima; festival rasplesanih slonova; natjecanje u puštanju gorućih balona; festival svjetlosti… Za petodnevne svetkovine vode, prije Nove godine koja ovdje pada u travnju, pazite da se u hotel ne vratite mokri.

Andrea Solar

Andrea Solar

Autor

Galerija