Noruz: Iranska Nova godina

Naslovna » Članci » Bliski istok članci » Iran članci » Noruz: Iranska Nova godina

Što je Noruz 

Noruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru. Počinje proljetnom ravnodnevicom (ekvinocijem) koja je najčešće 21. ožujka, odnosno dan ranije ili kasnije, ovisno o točki promatranja. Noruz je jedan od najstarijih praznika u cijelom svijetu, a mnogima je privlačan i prihvatljiv zbog toga što u svojoj suštini veliča vrijednost prirode, ljepote življenja i proživljenja. Njegovo obilježavanje potječe iz predislamskog razdoblja, a korijene vuče iz doba antičkog Irana. Ovaj važan zoroastrijski blagdan ima veliko značenje u Iranu i obilježava se kroz razne običaje koji se protežu do 13-tog dana u prvom mjesecu.

Čemu je služio Perzepolis 

Koliko je proslava Noruza bila bitna Iranskom narodu govori činjenica da je perzijski vladar Darije Veliki, još prije više od 2500 godina, dao izgraditi veličanstveni grad Perzepolis kao svetu prijestolnicu, namijenjenu upravo proslavi Noruza.

Običaji koji su se očuvali do danas 

Pripreme za Noruz počinju čak mjesec ili dva prije same Nove godine s velikim čišćenjem kuće, parkova, trgova i ulica, kako bi iza sebe ostavili sve nečisto i nepotrebno i u Novu godinu ušli čisti. Zadnje srijede u godini tradicionalno se preskače vatra kao još jedan simboličan čin pročišćavanja. Pritom se izgovara: „Tebi moje žuto“ (što označava bolest i zlo), „meni tvoje crveno“ (što označava zdravlje i dobro). Uoči nastupa Noruza priprema se hrana i kolači, a jedan sat prije samog dolaska uređuje se novogodišnji stol na kojem se mora nalaziti “sedam s”, odnosno sedam predmeta koji počinju sa slovom “s” i od kojih svaki nosi određenu simboliku povezanu sa prosperitetom, dobrim zdravljem i srećom u Novoj godini.

Razdoblje novogodišnjih praznika obilježava se uz druženje i posjete obitelji i bliskim prijateljima. Nakon dugog razdoblja slavlja, 13. dan Nove godine u ranu zoru Iranci napuštaju svoje domove i odlaze u prirodu. Dan provode uz igru, smijeh i uz piknik na travi. Na krovu svakog automobila nalazi se zelena pšenica koju bacaju u rijeku ili izvor. Mlade, još neudate djevojke, vežu travu u čvor u nadi da će dogodine u isto vrijeme imati muža i dijete u naručju.

Tko slavi Noruz

Ovaj tradicionalni iranski blagdan Nove godine slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezanih uz iransku kulturu. Običaj slavljenja Noruza proširio se na mnoge krajeve svijeta, uključujući dijelove središnje i južne Azije, sjeverozapadne Kine te na poluotok Krim. Međunarodni dan Noruz upisan je na Unesco-vu listu nematerijalne baštine, a procjenjuje se da ga danas u svijetu slavi preko 300 milijuna ljudi. Ovaj praznik predstavlja sponu koja povezuje mnoge narode stvarajući osjećaj jedinstva i solidarnosti, bez obzira na sve jezične, povijesne ili religijske razlike među njima.

Ivona Denk

Ivona Denk

Autor

Galerija