Madagaskar

Madagaskar

Naslovna » Afrika » Madagaskar

Lemuri, baobabi, prašume, pustinje, planinarenje i ronjenje – Madagaskar, destinacija iz snova za entuzijaste.

Očaravajuća flora i fauna savršeno se stapaju s epohalnim krajolicima nevjerojatne raznolikosti: putovanje od prašume do pustinje moguće je u svega 300 km. Malo mjesta na Zemlji pruža tako intenzivan kaleidoskop prirode. Ovdje se prostiru kanjoni pješčenjaka, vapnenački krševi, planine, plodna brda s terasastim rižinim poljima i šume svih vrsta.

Madagaskar je jedinstven s 5% svih poznatih autohtonih životinjskih i biljnih vrsta. Naravno, simbol otoka je lemur, no susrećete i mnoga druga čuda prirode: šarene i kamuflirane kameleone, neobične insekte, živopisne žabe, graciozne raže, kornjače te razne vrste morskih pasa i grbavih kitova koji ovamo stižu tijekom zimskih mjeseci. Stabla i biljke su podjednako impozantni.

Madagaskar je naseljen sukcesivnim valovima migranata iz različitih dijelova Indijskog oceana. Taj kulturološki miks rezultirao je u složenom skupu vjerovanja i rituala koji poštuju duhove predaka. Fantastično lijep, nevjerojatno raznolik u odnosu na samog sebe i ostatka svijeta, Madagaskar je poput osmog kontinenta, još uvijek gotovo netaknut. Stoga, istražite našu ponudu putovanja na Madagaskar!

Putovanja na Madagaskar

Video

Općenito o Madagaskaru

zastava madagaskara
Naziv države: Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata
hrana na madagaskaru
Hrana
Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljeni na razne načine.Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara su veliki ljubitelji umjerene konzumacije mesa, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen oceanom, mještani tradicionalno konzumiraju različite vrste morske hrane – ribu, rakove, škampe i školjke. Glavna jela se uglavnom pripremaju od plodova mora, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji. Kokos, mango i banane su primjerice vrlo često glavne namirnice u glavnim jelima.
Piće
Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom. Voće ogulite prije konzumacije. Mlječne proizvode je najbolje izbjegavati.
Zdravstvene informacije
Postoji rizik od malarije. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
novac i valuta Madagaskar
Valuta

Malgaški arijari (MGA), 1 USD = 4,000.1986 MGA; 1 EUR = 4,320.0054 MGA (travanj 2022.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova.Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima.Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka do petka od 08:00-11:00 i od 14:00 – 16:00 sati. American Express, Diners Club, MasterCard i Visa su prihvaćene u boljim hotelima i većim gradovima.
Viza
Potrebna, dobiva se na granici.
Odjeća
Odjeća od laganih prirodnih matrijala,kratke hlače i maice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice.
Klima
Madagaskar ima vruću subtropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi a temperature su oko 30ºC I to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada su prosječne temperature 21ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad.
Električna energija
Na Madagaskaru se koristi napon od 220/240 volti, a utičnice imaju dvije rupe.
Mobilni telefoni i internet

T-Mobile ima roaming s Madagaskarom dok Telemach i A1 nemaju. Internet je dostupan u većim gradovima no jako je spor.