Namibija

Namibija

Naslovna » Afrika » Namibija

Samo nekoliko zemalja u Africi može se mjeriti s prirodnom ljepotom Namibije. Ime zemlje potječe od njezine (i najstarije pustinje na svijetu), Namib, no Namibija će vas oduševiti još mnoštvom ljepota – od zadivljujućeg pješčanog mora i savršenih dolina mrtvog drveća u Sossusvleiju do pješčanih dina koje se spuštaju nizbrdo do oceana u luci Sandwich i Skeleton Coast. U unutrašnjosti, kroz srce zemlje, lanac planina stvara veličanstven krajolik – planine Naukluft, Brandberg, Spitzkoppe, Damaraland i zadivljujući kanjon Fish River. S rijekama i močvarama u pojasu Caprivi i beskrajnim ravnicama od zlatne trave u Kalahariju, teško je zamisliti kultni afrički krajolik koji Namibija ne posjeduje.

Namibija je jedno od najboljih mjesta u južnoj Africi za promatranje divljih životinja, barem na sjeveru zemlje. Nacionalni park Etosha pripada u elitna odredišta za promatranje divljih životinja – velike mačke, slonovi, crni nosorozi i divljač u izobilju. Dva druga područja pojavljuju se kao dopuna Etoshi. Damaraland je prekrasno mjesto za vidjeti slonove i lavove prilagođene pustinji, te ćete ovdje pronaći i najveću afričku populaciju slobodnih nosoroga.

Putovanja u Namibiju

Video

Općenito o Namibiji

Naziv države: Republika Namibija
Površina: 825.418 km2
Stanovništvo: 1.8 milijuna
Glavni grad: Windhoek
Službeni jezik: engleski i nacionalni jezici (afrikaans, njemački, oshindonga, oshikwanyama, khoekhoegowab, otjiherero, silozi i rukwangali)
Pozivni broj: +264
Vremenska razlika: +1 zimi/ +2 ljeti

Hrana

Kuhinja Namibije kombinacija je tradicionalnih metoda kuhanja, njemačkih i južnoafričkih utjecaja. Kukuruz je najčešći sastojak namibijskih jela. Zemlja je poznata po tome što ima jednu od najboljih govedina iz slobodnog uzgoja na svijetu jer farmeri dopuštaju stoci da slobodno šeta. Ostala popularna jela od mesa uključuju divljač kao što su gemsbok, springbok i kudu. Riba je također popularna i lako dostupna. Većina ribe koja se nudi u restoranima lovi se svakodnevno. Kamenice su poseban specijalitet Namibije.

Piće

Voda iz pipe u većim gradovima uglavnom je pitka, no često ima okus po kloru pa nije ukusna za piće. Neki lodgevi i farme u ruralnim područjima koriste vodu iz bušotina koja je sigurna za piće. Najsigurnije je ipak piti flaširanu vodu (svuda je dostupna).

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Malarija je prisutna u sjevernim predjelima i to od studenog do lipnja te uz rijeke Kavango i Kunene kroz cijelu godinu. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Od njih možete dobiti detaljnije informacije koja se cjepiva preporučuju te da li je nužno piti tablete protiv malarije. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

namibijski dolar (NAD); 1 USD = 16.65 NAD; 1 EUR = 16.74 NAD (kolovoz 2022.)

Novac

Namibijski dolar vezan je na južnoafrički rand (1=1), a rand je i legalno sredstvo plaćanja pa je najbolje novac odmah promijeniti u rande. Ako u toku putovanja dobijete namibijske dolare i ostanu vam na kraju putovanja, svakako ih promijenite u rande prije izlaska iz zemlje jer ćete ih inače teško zamijeniti u neku konvertibilnu valutu. Kreditne kartice se primaju u urbanim sredinama, u većini velikih trgovina, restorana i hotela. Uglavnom se koriste Visa i Mastercard. Za ruralne sredine pripremite gotovinu. Benzin se također plaća isključivo gotovinom.

Viza

Viza je potrebna i dobiva se u namibijskom veleposlanstvu u Beču.

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučujemo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučujemo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Namibija je pustinjska zemlja – dnevne temperature su visoke (posebno u siječnju i veljači kad u se pustinji Namib penju i do 40 stupnjeva), a noći su hladne (u nekim područjima zimi temperatura padne ispod nule). Kiša rijetko pada, najviše na sjeveroistoku zemlje, koji ima tropsku klimu. Što se više ide prema jugu i zapadu, klima je sve sušnija. Sjeverna područja i unutrašnjost prime male količine kiše od listopada do prosinca, dok glavna kišna sezona traje od siječnja do kraja ožujka. Obalna područja su uglavnom prohladna, vlažna i bez padalina kroz cijelu godinu.

U Namibiju se može putovati cijele godine. Kiša rijetko pada i u kišnom razdoblju, a kad padne, pustinja procjveta, što je neobično lijep prizor.

Električna energija

U Namibiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

S Namibijom imaju roaming sva tri naša mobilna operatera. Internet kafići mogu se pronaći u glavnim centrima, ponekad i u lodgevima, no nemojte previše računati na dostupnost jer je internet vrlo spor i nepouzdan.