Uganda

Uganda

Naslovna » Afrika » Uganda

Uz prekrasnu galeriju pejzaža, bujan životinjski svijet i gostoljubivo lokalno stanovništvo, Uganda nudi mnogo za jednu malenu zemlju. Tamo se smjestio najviši planinski lanac u Africi (Rwenzoris), izvor Nila, najduže rijeke na svijetu i najveće jezero na kontinentu. Rafting Nilom nudi adrenalinsku avanturu svjetske klase, ali najznačajnije iskustvo zemlje je praćenje planinskih gorila u njihovom maglovitom staništu. A ako promatrate Velikih Pet, doživjet ćete svu raznolikost i sjaj prirode Ugande.

Izlazeći iz sjene mračne povijesti Ugande, danas turizam vraća sjaj u ovaj „biser Afrike“. Osim pokojeg nilskog konja u vašem kampu, Uganda je jedno od najsigurnijih odredišta u Africi.

U Ugandi ćete pronaći najbolje od onoga što afrički kontinent može ponuditi. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Ugandu!

Putovanja u Ugandu

Video

Općenito o Ugandi

Naziv države: Republika Uganda
Površina: 236.040 km²
Stanovništvo: 34.6 milijuna
Glavni grad: Kampala
Službeni jezik: engleski
Pozivni broj: +256
Vremenska razlika: +3 UTC

Hrana

Ugandanska kuhinja ima korijene u engleskoj, arapskoj i azijskoj – osobito indijskoj – kuhinji i koristi lokalne proizvode, uključujući trputac, slatki krumpir, kukuruz, grah i maniok.

Tradicionalna hrana uključuje ugali (čvrsta kaša od kukuruza) posluženu s gulašom od kikirikija, grahom, piletinom ili mesom poput govedine ili ovčetine. Divljač se može naći na meniju u određenim restoranima i u safari lodgevima. Popularne vrste ribljih jela uključuju tigrastu ribu, mukini, mputa i tilapiju.

Vegetarijanci će malo teže pronaći izbor izvan većih gradova, ali indijski i kineski restorani u Ugandi općenito nude izbor vegetarijanskih jela.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice. Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ugandski šiling (UGX); 1 USD = 3,667.43 UGX; 1 EUR = 4,079.38 (prosinac 2019.)

Novac

Dolari i euri su svugdje prihvaćeni u Ugandi. Neki veliki hoteli, restorani, turističke agencije i trgovine u urbanim sredinama prihvaćaju kreditne kartice (American Express, Diners, MasterCard i Visa). Bankomati su dostupni u većim gradovima.

Viza

Viza je potrebna. Izdaje se na granici pri ulasku ili putem interneta.

Odjeća

Prikladna je lagana odjeća, no na većim visinama dobro je imati laganu jaknu ili majicu. Kabanica također može biti praktična. Sandale su najudobnija obuća, ali ponesite cipele za trekking. Lokalno stanovništvo u pravilu ne nosi kratke hlače. Za žene su bolja opcija lagane hlače ili dulja suknja. Hlače koje se brzo suše i košulje s dugim rukavima bitne su za šetnje ili trekking. Šalovi mogu biti praktični zbog zaštite od sunca.

Klima

Uganda ima tropsku klimu, s temperaturom od 21-25 °C, osim u planinskim područjima, koja su mnogo hladnija; vrh brda Elgon često je prekriven snijegom. Najtopliji mjeseci su od prosinca do veljače. Večeri mogu biti hladnije nakon topline dana s temperaturama oko 12-16 °C.

U većini regija Ugande, osim suhog područja na sjeveru, godišnje padne između 1.000 i 2.000 mm kiše. Jake kiše česte su između ožujka i svibnja, te između listopada i studenog, kada putovanje cestama može postati teško u dijelovima zemlje. Najbolje vrijeme za trekking je tijekom sušnih sezona, između siječnja i veljače i lipnja do rujna. Promatranje divljih životinja najbolje je na kraju suhih sezona, kada se divljač skuplja oko izvora vode.

Električna energija

Koriste se utičnice sa 3 rupe na 240V/50 Hz. Svakako ponesite adapter.

Mobilni telefoni i internet

Tele2, T-Com i A1 imaju roaming s Ugandom. WiFi je dostupan u svim boljim hotelima, kao i nekim restoranima i kafićima. Međutim, u nacionalnim parkovima i udaljenim regijama pristup internetu je otežan.