Kolumbija

Kolumbija

Naslovna » Amerika » Južna Amerika » Kolumbija

Vrhovi Anda smješteni u oblacima, netaknuta obala Kariba, enigmatska Amazona, tajanstvene arheološke ruševine i slikoviti kolonijalni gradovi – Kolumbija nudi od svega po malo.

Počevši od izvanredno sačuvanog starog grada Cartagene, Kolumbija čuva brojne kolonijalne gradove i sela koja se često doimaju zaustavljenim u nekom drugom vremenu. Gradovi Barichara i uspavani Mompox neoštećeni vremenom, izgledaju poput filmskih setova, dok je Villa de Leyva zaspala negdje u 16. stoljeću.

Drevne civilizacije ostavile su fascinantan opus arheoloških i kulturnih znamenitosti diljem zemlje. Bivši glavni grad Ciudad Perdida, izgrađen između 11. i 14. stoljeća, jedan je od najtajanstvenijih drevnih gradova kontinenta, kojeg zasjenjuje samo Machu Picchu. Još tajanstveniji je San Agustín, gdje je više od 500 drevnih kipova nepoznatog porijekla razasuto okolicom. Tu je i Tierradentro, sa svojim razrađenim podzemnim grobnicama, koje još samo nadodaju mistiku u kolumbijsku prošlost.

Raznoliki teren Kolumbije nudi brojne pustolovine na otvorenom poput ronjenja, penjanja, raftinga, trekkinga i letenja. San Gil je nezaobilazna avanturistička destinacija, no Kolumbija obečava i odličnu zabavu. Volite li latino ritmove, ne smijete propustiti Medelin ili Cali. Na kraju, srce i duša zemlje su ipak njezini topli i srdačni stanovnici, koji će vaše putovanje učiniti nezaboravnim. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Kolumbiju!

Putovanja u Kolumbiju

Video

Općenito o Kolumbiji

Naziv države: Republika Kolumbija (Republica de Colombia)
Površina: 1.138.910 km²
Stanovništvo: 44.5 milijuna
Glavni grad: Bogota
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +57
Vremenska razlika: -6 zimi/ -7 ljeti (UTC -5)
Hrana
Kolumbijska jela su raznovrsna i ukusna, a sastoje se od juha od yucce, mesa, krumpira i plodova mora. U načinu pripreme osjeća se utjecaj Španjolske, a dodanu vrijednost daje razno voće iz područja Amazone. U većim gradovima hrana je visoke kvalitete, a vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela, osobito uz karipsku obalu. Ako želite uštedjeti, birajte dnevne menije koji su cjenovno pristupačniji.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda, pogotovo u manjim mjestima i uz obalu.
Zdravstvene informacije
Potrebno se cijepiti protiv žute groznice najmanje 10 dana prije putovanja. Sa sobom na put obavezno ponesite žutu cjepnu knjižicu. Rizik od malarije postoji, a najveći je na području Amazone, na obalnom području uz granicu s Panamom te južno uz obalu prema granici s Ekvadorom. U središnjem dijelu zemlje rizik od malarije vrlo je mali. Ovisno o području u koje putujete, dobro je provjeriti s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo da li je potrebno piti antimalarike i ako da, koje. S njima možete provjeriti i ostale rizike od zaraznih bolesti. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Kolumbijski peso (COP); 1 USD = 3,397 COP; 1 EUR = 3,771 COP (listopad 2019.)

Novac
Za promjenu novca u bankama i mjenjačnicama zaračunavaju se velike provizije. Najbolje je koristiti bankomate koji se nalaze posvuda. Od kartica se najviše koriste Visa i Mastercard, dok ćete ostale rijetko gdje moći upotrijebiti. Pripazite, trećina krivotvorenih novčanica američkih dolara napravljena je u Kolumbiji.
Viza
Nije potrebna.
Sigurnost
U Kolumbiji djeluju kradljivci novčanika, fotoaparata, kamera i drugih vrijednosti. Vješto su uigrani i djeluju u paru kako bi vam odvratili pozornost. Preporučujemo da vrijednosti ostavljate na sigurnom mjestu. Ne preporuča se šetnja po ulicama u kasnim noćnim satima, pogotovo u ruralnim područjima.
Odjeća
Nema posebnog koda odijevanja, a ovisno o regiji u putujete ponesite laganiju ili topliju odjeću. U središnjoj Kolumbiji jutra i večeri mogu biti nešto hladnije stoga ponesite koji komad tople odjeće. Uz obalu je toplo i sparno pa je lagana odjeća i obuća dovoljna.
Klima
Kolumbija ima toplu tropsku klimu s temperaturama koje ne variraju mnogo tijekom godine, a kreću se oko 25 stupnjeva. Kišna razdoblja traju od svibnja do srpnja i od listopada do prosinca. Temperatura pada s porastom visine. Općenito pravilo je da pada za 6 stupnjeva na svakih 1.000 metara nadmorske visine. Visina također utječe na razlike u temperaturi tijekom dana i noći. Najbolje vrijeme za posjet Kolumbiji je sušna sezona od prosinca do ožujka i od srpnja do kolovoza.
Električna energija
Koristi se napon od 110 volti uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.
Mobilni telefoni i internet
T-Mobile i Vipnet imaju roaming s Kolumbijom, dok Tele2 nema. Internetska pokrivenost je dobra. Internet kafići se nalaze u gotovo svim turističkim mjestima i gradovima.