Alžir: Neotkriveni biser Afrike

Započnite i završite svoje nezaboravno putovanje u gradu Alžiru, epicentru povijesti i kulture te upoznajte neotkriveni biser Afrike

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: DZ-24-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Alžir

Datumi polazaka: 16.11.2024., 07.03.2025.

Naslovna » Afrika » Alžir: Neotkriveni biser Afrike

Status:

Primamo prijave

Cijena od:

1.490 € + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo putovanje predstavlja sjajan uvod u pomalo zaboravljeni svijet Alžira, pustinjskog bisera Afrike. Krenut ćemo iz glavnog grada Alžira, a zatim nastavljamo prema Konstantinu, poznatom kao ‘gradu visećih mostova’, u čijoj se blizini nalaze važni povijesni lokaliteti poput Džemile i Timgada. Tijekom putovanja posvetit ćemo vrijeme istraživanju Ghardaije i doline M’Zab, koji su na UNESCO-voj listi zaštićenih gradova Sahare. Imat ćemo priliku družiti se s lokalnim stanovništvom, posjetiti njihove radnje i dublje upoznati njihov način života.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje u Alžir ne zahtijeva posebne pripreme, ali budite spremni za dugačke šetnje gradovima. Bit ćemo smješteni u hotelima s 3 i 4 zvjezdice uz jedno noćenje u šatorima usred pustinje.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnji letove Konstantin – Ghardaia – Alžir
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3* i 4*, 1 noćenje u šatorima u pustinji
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
lokalno vodstvo na engleskom
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 700 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 310 €
trošak trošak vize
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

16.11.2024.

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.490 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

07.03.2025.

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.490 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Alžir

Polazak iz zračne luke iz Zagreba u popodnevnim satima i uz presjedanje let prema Alžiru i njegovom istoimenom glavnom gradu. Dolazak sredinom noći, a nakon carinskih formalnosti, transfer do hotela i noćenje.

2. dan: Alžir (D, R)

Nakon doručka odlazak u razgled grada. Tisućljetni grad Alžir piše svoju povijest još od doba Feničana. Poznat i kao „bijeli grad“ zbog svojih bijelih fasada, kulturno je središte sjeverne Afrike. To je mjesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim utjecajima. Iako je Alžir većinski arapska zemlja, još se snažno osjeća utjecaj duge francuske vladavine. Prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Posjetit ćemo Kazbu, tradicionalnu četvrt oko citadele grada Alžira. Kazba je nastala kao medina (utvrđeni stari grad) koji je gledao na otoke na kojima je još u 4. stoljeću pr. Kr. Kartaga osnovala svoje kolonije. 1992. godine upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Tamo ćemo posjetiti i palaču Der Hassan Pacha iz 18. st. Proći ćemo i kraj džamije Ketchaoua, jedne od najpoznatijih povijesnih džamija u glavnom gradu Alžira koju je izgradio Hasan paša u osmansko doba 1612. godine. Proširena je u 1794. godine i time je postala jedna od najvećih džamija na svijetu. Nastavljamo prema bazilici Notre Dame odakle se pruža lijepi panoramski pogled na grad i obalu. Ručak, a zatim odlazak do spomenika palim borcima u ratu koji je trajao od 1954. do 1962. godine. Ako nam vrijeme dozvoli, na povratku u hotel ćemo svratiti na čaj u bivši hotelu St Georges čija terasa ima lijepi pogled na botanički vrt. Noćenje u hotelu.

3. dan: Alžir - Džemila - Konstantin (D, R)

Ujutro vožnja do planinskog naselja Džemila (pod zaštitom UNESCO-a). Džemila u prijevodu znači „lijepa“, a poznata je po ostacima antičkog rimskog grada Cuicula. Grad je osnovao car Nerva Trajan u 1.st.. za smještaj svojih veterana. Ulice su obrubljene kolonadama i nizom raskošnih kuća, bizantskih crkava i drevnih hramova. Ruševine Džemile smatraju se najbolje očuvanim ostacima rimsko-berberskog grada na svijetu. Potom vožnja do Konstantina. Noćenje u hotelu.

4 dan: Konstantin – Timgad - Konstantin (D, R)

Nakon doručka odlazak prema najvećem predrimskom spomeniku mauzoleju Medracen s punskim i grčkim utjecajima. Nastavak prema Timgadu. Na mjestu ovog impresivnog rimskog nalazišta nekad se nalazio najveći rimski grad sjeverne Afrike, kojeg je osnovao car Trajan u 1 st. Koristio se pravokutnom gradnjom i širokim ulicama, sagradio je amfiteatar s 3.500 sjedala, gradsko kupalište, a grad je obilovao i plodnim poljima. Grad je bio poželjno utočište, ne samo rimskim vojnicima, već i svim lokalnim žiteljima, te je na svom vrhuncu brojio više od 15.000 stanovnika. Razgledat ćemo nalazište nakon čega slijedi ručak i povratak u Konstantin. Noćenje u hotelu.

5. dan: Konstantin - Ghardaia (D, R) (Let Konstantin - Ghardaia)

Nakon doručka odlazimo u razgled Konstantina., Grad je sagrađen na stijeni iznad dubokog klanca kroz koji teče rijeka Rumelstoga, zbog čega ga često nazivaju “gradom visećih mostova”. Mediteranski grad je osnovao car Konstantin I. koji mu je dao svoje ime. Grad malufa, slavne arapsko-andaluške glazbe, Konstantin je vrlo važno kulturno i akademsko središte. Obići ćemo gradski muzej i središte grada gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine, zatim džamiju Emira Abdelkadera, palaču Ahmeda Beya i Kuću opere. U drugom dijelu dana posjetit ćemo i neke od 8 gradskih mostova (Sidi M’Cid i najnoviji most Salhe Bey) te se odvesti do Slavoluka slobode koji se nalazi u blizini mosta Sidi M’Cid. Potom transfer do zračne luke i let za Ghardaiju. Po dolasku transfer do hotela u kojem ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan: Ghardaia - dolina M'Zab - Ghardaia (D, V)

Nakon doručka upijat ćemo atmosferu grada s poviješću starijom od tisuću godina. Ghardaia je građena u obliku piramide, a njegove ulice krase lijepe  građevine boje pijeska. Smještena je usred riječne doline M’Zab, na samom rubu Sahare. Potom odlazimo prema dolini M’Zab koja je dio je svjetske baštine te su je mnogi orijentalistički slikari prikazali na svojim slikama. Sastoji se od 5 oaza i 5 utvrđenih sela: Gharadaïa, Melika, Beni Isguen, Bounoura i El-Atteuf te dvije odvojene oaze prema sjeveru: Berriane i Guerrara. U njezinu podnožju kuće s malim prozorima i niskim vratima (za zaštitu od pješčanih oluja i vrućine) naslanjaju se jedna na drugu, a uske uličice stvaraju pravi labirint. Svaki grad je zaštićen zidovima i vratima koja omogućuju pristup. Tamošnji vrtovi su bujni i imaju obilne plodove, zahvaljujući sustavu navodnjavanja naslijeđenom od predaka. Dan ćemo provesti razgledavajući sela, lokalne tržnice i oaze. Krstarit ćemo ulicama posjećujući grobnice, minarete i džamije. Prvo ćemo otići do sela Melika i El Atteuf, a u poslijepodnevnim satima posjet tradicionalnoj tržnici u gradu Beni Isguen. Krajem dana vožnja do lokalne farme koja se smjestila uz pješčane dine (70 km od Ghardaije). Tu ćemo se smjestiti u tradicionalnom kampu u pustinji i uživati u večeri pod vedrim nebom.

7. dan: Ghardaia (D, R)

Doručak, a zatim vrijeme za razne aktivnosti u pustinji (jahanje deva, vožnja s 4×4). Sredinom dana tradicionalni ručak u kampu, a potom povratak u Ghardaiju. Smještaj u hotelu i noćenje.

8. dan: Ghardaia – Alžir (D, R) (Let Ghardaia - Alžir)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema Alžiru. Po dolasku nam ostaje još malo vremena za istraživanje ovog predivnog grada. Ako bude vremena možemo posjetiti botanički vrt, prošetati gradom u blizini Velike pošte i slično. Potom povratak u hotel i noćenje.   

9. dan: Alžir - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i let prema Zagrebu uz presjedanje. Dolazak u Zagreb prema redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje putem bankovnog računa. Plaćati je moguće i putem kreditnih kartica Visa i Diners.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, druge mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Alžir

Konstantin

Djémila

Timgad

Ghardaia

Dolina M'Zab

Općenito o Alžiru

Naziv države: Narodna Demokratska Republika Alžir
Površina: 2 381.740 km²
Stanovništvo: 39,1 milijun
Glavni grad: Alžir
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +213
Vremenska razlika: +1 UTC

Hrana

U alžirskoj kuhinji se osjeti utjecaj francuske, berberske, arapske i turske kuhinje. Jela koja su rasprostranjena su kebab, kus-kus , mljeveno prženo meso s dodacima začina i povrće. Janjetina i piletina su na svakodnevnom meniju. Tvrdi sirevi, datulje i smokve poslužuju se kao desert.

Piće

U velikim gradovima voda je relativno sigurna za piće, no onima koji nisu naviknuti na lošiju kvalitetu vode može izazvati probavne smetnje. Izvan većih gradova vodu je potrebno pročistiti. Izbjegavajte prati voće i povrće neprokuhanom vodom te pića s dodanim ledom. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. Tradicionalno se pije čaj od mente i slatka jaka crna kava. Alkohol je dostupan u boljim hotelima i restoranima te u specijaliziranim dućanima. Alkoholna pića su relativno skupa i generalno nisu dobre kvalitete, no može se pronaći pokoje dobro crno vino i rose.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Alžirski dinar (DZD) dijeli se na cente (100 centa);
1 USD = 136,73 DZD, 1 EUR = 147,78 DZD (kolovoz 2023.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se na granici uz predradnje koje obavlja agencija.

Odjeća

Ne postoji propisani kod oblačenja za žene i muškarce. Ipak, da bi se  osjećali ugodnije i izbjegli neugodnosti, preporučuje se izbjegavanje provokativne odjeće – kratke hlače, mini suknje, prozirne košulje, preuska odjeća i slično. Preporučujemo da nosite duge hlače i suknje, majice kratkih rukava te tunike. U javnosti izbjegavajte dekoltiranu odjeću i potkošulje. Za pustinju pripremite maramu jer ćete se njome moći zaštititi od pustinjskog vjetra te laganu odjeću dugih rukava i nogavica koje će vas zaštiti od jakog sunca. Saharski dio Alžira je konzervativniji od mediteranskog pa za taj dio pripremite duže tunike i hlače. Temperature mogu dosta varirati pa spremite koji komad toplije odjeće  za hladnije noćne sate. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

U sjevernom dijelu Alžira klima je sredozemna. Prema unutrašnjosti (jug) postupno prelazi u kontinentalnu i pustinjsku. Srednja ljetna (srpanj) temperatura u sjevernom je dijelu zemlje oko 28 °C, a srednja zimska (siječanj) od 9 do 15 °C. Količina oborina je malena (400 do 800 mm godišnje); južni je dio suha pustinja (do 100 mm), u kojoj često nema kiše i nekoliko godina. Arteški bunari na podnožju Atlasa omogućuju život u oazama. Najbolje vrijeme za putovanje u pustinjske predjele je zimi jer su tada temperature umjerenije, dok se  u mediteranske predjele može putovati u bilo koje doba godine – zime su ovdje umjerenije, a ljetne temperature podnošljivije.

Električna energija

U Alžiru se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Alžirom. Internet je dostupan u većim gradovima.

Pošaljite upit za Alžir: Neotkriveni biser Afrike

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…