Alžir: Sve boje Alžira

Ovo putovanje savršen je uvod u pustinjski biser Afrike, Alžir

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: DZ-23-14-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Alžir

Datumi polazaka: 11.11.2023.

Naslovna » Afrika » Alžir: Sve boje Alžira

Status:

Garantirano

Cijena od:

2.890 € + aviokarta

O ovom putovanju

Putovanje započinjemo i završavamo u Alžiru, glavnom gradu i administrativnom središtu države.

Nastavljamo prema Konstantinu, gradu visećih mostova“ u čijoj okolici su skriveni važni povijesni lokaliteti Tiddis, Džemila i Timgad.

Provest ćemo neko vrijeme u dolini M’Zab i Ghardai, uvrštenoj na UNESCO-vu listu zaštićenih gradova Sahare. Noćit ćemo u Timimounu, “crvenoj oazi” te posjetiti manja mjesta koja okružuju grad. Družit ćemo se s lokalnim stanovništvom, obići njihove radnje te upoznati njihov način života.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, no uključuje kraće hodanje po pustinji i dinama te vožnju u 4×4. Noćit ćemo u hotelima s 3 i 4 zvjezdice, a 4 noći provest ćemo u tradicionalnoj gostinjskoj kući u području Sahare.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnje letove Ghardaia – Alžir, Alžir – Oran, Oran – Timimoun i Timimoun – Alžir
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3* i 4*, 4 noćenja u gostinjskoj kući
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 750 € * (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 505 €
trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu: 93 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Alžir

Polazak iz zračne luke iz Zagreba u popodnevnim satima i uz presjedanje let prema Alžiru. Po dolasku u večernjim satima i carinskih formalnosti, transfer do hotela i noćenje.

2. dan: Alžir (D, R, V)

Tisućljetni grad Alžir piše svoju povijest još od doba Feničana. Poznat i kao „bijeli grad“ zbog svojih bijelih fasada, kulturno je središte sjeverne Afrike. To je mjesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim utjecajima. Iako je Alžir većinski arapska zemlja, još se snažno osjeća utjecaj duge francuske vladavine. Nakon doručka prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Posjetit ćemo Kazbu Alžira, tradicionalnu četvrt oko citadele grada Alžira. Kazba je nastala kao medina (utvrđeni stari grad) koji je gledao na otoke na kojima je još u 4. stoljeću pr. Kr. Kartaga osnovala svoje kolonije. 1992. godine upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Tamo ćemo posjetiti i palaču Der Hassan Pacha iz 18. st. Nastavljamo do Ketchaoua džamije, jedne od najpoznatijih povijesnih džamija u glavnom gradu Alžira koju je izgradio Hasan paša u osmansko doba 1612. godine. Proširena je u 1794. godine i time je postala jedna od najvećih džamija na svijetu. Za kraj dana posjetit ćemo centar grada. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Alžir - Džemila - Konstantin (D, R, V)

Ujutro vožnja do planinskog naselja Džemila (pod zaštitom UNESCO-a). Džemila u prijevodu znači „lijepa“, a poznata je po ostacima antičkog rimskog grada Cuicula. Njezine ruševine smatraju se najbolje očuvanim ostacima rimsko-berberskog grada na svijetu. Potom vožnja do Konstantina. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: Konstantin - Tiddis - Konstantin (D, R, V)

Nakon doručka vožnja do Tiddisa, pomalo zaboravljenom, ali jednom od najočuvanijih rimskih arheoloških nalazišta, smještenom nedaleko Konstantina. Nakon obilaska povratak u Konstantin, grad sagrađen na stijeni iznad dubokog klanca kroz koji teče rijeka Rumelstoga, zbog čega ga često nazivaju “gradom visećih mostova”. Mediteranski grad je osnovao car Konstantin I. koji mu je dao svoje ime. Grad malufa, slavne arapsko-andaluške glazbe, Konstantin je vrlo važno kulturno i akademsko središte. Obići ćemo gradski muzej i središte grada gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine. Posjetit ćemo džamiju Emira Abdelkadera i palaču Ahmeda Beya. Nakon ručka zaputit ćemo se žičarom kako bismo uživali u prekrasnim pogledima na grad ze ćemo posjetiti najpoznatije mostove grada. Transfer u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Konstantin - Timgad - Konstantin (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema Timgadu. Na mjestu ovog impresivnog rimskog nalazišta nekad se nalazio najveći rimski grad sjeverne Afrike, kojeg je osnovao car Trajan u 1 st. Koristio se pravokutnom gradnjom i širokim ulicama, sagradio je amfiteatar s 3.500 sjedala, gradsko kupalište, a grad je obilovao i plodnim poljima. Grad je bio poželjno utočište, ne samo rimskim vojnicima, već i svim lokalnim žiteljima, te je na svom vrhuncu brojio više od 15.000 stanovnika. Razgledat ćemo nalazište, a zatim nastavljamo do još jednog rimskog uporišta, grada Lambaesisa. Krajem dana vratit ćemo se u Konstantin. Večera i noćenje.

6. dan: Konstantin - Ghardaia (D, R, V)

U jutarnjim satima obići ćemo džamiju Emira Abdelkadera i spomenik Sidi M’Cid, repliku Trajanovog slavoluka u Timgadu koji obilježava sjećanje na Konstantinov narod koji je položio svoje živote boreći se za Francusku u Prvom svjetskom ratu. Nakon razgleda i ručka, transfer do zračne luke i let za Ghardaiu. Po dolasku smještaj u tradicionalnom hotelu. Večera i noćenje.

7. dan: Ghardaia - dolina M'Zab - Ghardaia (D, R, V)

Nakon doručka upijat ćemo atmosferu grada s poviješću starijom od tisuću godina. Ghardaia je građena u obliku piramide, a njegove ulice krase lijepe  građevine boje pijeska. Smještena je usred riječne doline M’Zab, na samom rubu Sahare. Potom odlazimo prema dolini M’zab koja je dio je svjetske baštine te su je mnogi orijentalistički slikari prikazali na svojim slikama. Sastoji se od 5 oaza i 5 utvrđenih sela: Gharadaïa, Melika, Beni Isguen, Bounoura i El-Atteuf te dvije odvojene oaze prema sjeveru: Berriane i Guerrara. U njezinu podnožju kuće s malim prozorima i niskim vratima (za zaštitu od pješčanih oluja i vrućine) naslanjaju se jedna na drugu, a uske uličice stvaraju pravi labirint. Svaki grad je zaštićen zidovima i vratima koja omogućuju pristup. Tamošnji vrtovi su bujni i imaju obilne plodove, zahvaljujući sustavu navodnjavanja naslijeđenom od predaka. Dan ćemo provesti razgledavajući sela, lokalne tržnice i oaze. Krstarit ćemo ulicama posjećujući grobnice, minarete i džamije. Nakon ručka odlazimo do sela Melika i El Atteuf, a u poslijepodnevnim satima posjet tradicionalnoj tržnici u gradu Beni Isguen. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

8. dan: Ghardaia - Alžir - Cherchell - Tipasa - Alžir (D, R, V)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema Alžiru. Po dolasku vožnja do Cherchella, udaljenog oko 100 km zapadno od Alžira. Grad Datira iz 4. stoljeća prije Krista te je jedno vrijeme bio glavni grad kraljevstva Mauertanije. Obići ćemo ruševine i luku, potom kraća vožnja do Tipase arheološkog nalazišta starog rimsko-berberskog grada pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj gradić na obali Mediterana skriva bazilike iz 4 st., amfiteatar, forum i muzej. Nakon razgleda povratak u Alžir, usput ćemo obići kraljevski mauzolej, gdje je pokopan berberski kralj Jumba II i kraljica Kleopatra Selen II. Večera i noćenje.

9. dan: Alžir - Oran - Tlemcen (D, R, V)

Jutarnji let za Oran. Po dolasku, posjetit ćemo Begovu palaču, utvrdu sultana Abou Hassana iz 14. stoljeća, muzej Zabana i veličanstveni željeznički kolodvor iz kolonijalnog doba. Razgledat ćemo i kazalište s početka 20. stoljeća i katedralu Santa Cruz, prvu francusku katedralu sgrađenu u Alžiru. Imat ćemo priliku zastati na platou Murdjadjo i uživati u panoramskom pogledu na staru luku Oran, a zatim ćemo krenuti prema Tlemcenu. Po dolasku transfer do hotela, večera i noćenje.

10. dan: Tlemcen - Oran (D, R, V)

Tlemcen, “grad trešanja” nekada je bio jedan od najmoćnijih gradova u Magrebu. Zaputit ćemo se na cjelodnevni obilazak islamske prijestolnice kulture 2011. godine. Posjetit ćemo džamiju Sidi Bel Hassana iz 13. stoljeća, Velike džamije (jednu od najvažnijih islamskih građevina Sjeverne Afrike), ruševine Mansouraha iz 13. stoljeća i prekrasan mauzolej Sidi Boumediene, sufijskog vođe iz 12. stoljeća. Popodne ćemo se prošetati starim gradom, koji je nekada bio dom tisućama alžirskih Židova, gdje sada živi samo nekoliko židovskih obitelji. Povratak u Oran na večeru i noćenje.

11. dan: Oran - Timimoun (D, R, V)

Nakon doručka krećemo prema zračnoj luci za let prema Timimounu. Timiomun ili „crvena oaza“  je okružena morem pješčanih dina, a arhitektura grada je slična sudanskoj te s pravom nosi titulu najljepše oaze Sahare. Prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove, posjetiti izložbu zemljane arhitekture i glavnu tržnicu. U večernjim satima zaputit ćemo se u pustinju na veličanstveni zalazak Sunca. Povratak u hotel, večera i noćenje.

12. dan: Timimoun (D, R, V)

Današnji dan provest ćemo u istraživanju okolice u 4×4 vozilima. Prema legendi, u davna vremena postojalo je slano jezero Sebkha oko kojeg su se razvila manja naselja. Penjat ćemo se na pješčane dine, lutati vrtovima oaza, ući u špilju Ighzer, vidjeti sustav opskrbe vodom i selo Ouled Said sa svojim starim dvorcem. Nakon piknik ručka i čaja odlazimo prema oazi Kali gdje ćemo upoznati proizvođače lokalnih rukotvorina. Nakon zalaska sunca povratak u hotel. Večera i noćenje.

13. dan: Timimoun - Alžir (D, R, V)

Nakon doručka slobodno vrijeme za šetnju gradom i opuštanje a zatim transfer do zračne luke i let prema Alžiru. Po dolasku transfer do hotela, večera i noćenje.

14. dan: Alžir - Zagreb

U jutarnjim satima transfer do zračne luke i uz presjedanje let prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 10 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati potvrdu o cijepljenju s najmanje dvije doze cjepiva ne stariju od 9 mjeseci prije datuma polaska ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Konstantin

Djémila

Timgad

Ghardaia

Dolina M'Zab

Timimoun

Alžir

Cherchell

Tipasa

Tiddis

Oran

Tlemcen

Općenito o Alžiru

Naziv države: Narodna Demokratska Republika Alžir
Površina: 2 381.740 km²
Stanovništvo: 39,1 milijun
Glavni grad: Alžir
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +213
Vremenska razlika: +1 UTC

Hrana

U alžirskoj kuhinji se osjeti utjecaj francuske, berberske, arapske i turske kuhinje. Jela koja su rasprostranjena su kebab, kus-kus , mljeveno prženo meso s dodacima začina i povrće. Janjetina i piletina su na svakodnevnom meniju. Tvrdi sirevi, datulje i smokve poslužuju se kao desert.

Piće

U velikim gradovima voda je relativno sigurna za piće, no onima koji nisu naviknuti na lošiju kvalitetu vode može izazvati probavne smetnje. Izvan većih gradova vodu je potrebno pročistiti. Izbjegavajte prati voće i povrće neprokuhanom vodom te pića s dodanim ledom. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. Tradicionalno se pije čaj od mente i slatka jaka crna kava. Alkohol je dostupan u boljim hotelima i restoranima te u specijaliziranim dućanima. Alkoholna pića su relativno skupa i generalno nisu dobre kvalitete, no može se pronaći pokoje dobro crno vino i rose.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Alžirski dinar (DZD) dijeli se na cente (100 centa); 1 USD = 146.02 DZD, 1 EUR = 153.13 DZD (lipanj 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Ne postoji propisani kod oblačenja za žene i muškarce. Ipak, da bi se  osjećali ugodnije i izbjegli neugodnosti, preporučuje se izbjegavanje provokativne odjeće – kratke hlače, mini suknje, prozirne košulje, preuska odjeća i slično. Preporučujemo da nosite duge hlače i suknje, majice kratkih rukava te tunike. U javnosti izbjegavajte dekoltiranu odjeću i potkošulje. Za pustinju pripremite maramu jer ćete se njome moći zaštititi od pustinjskog vjetra te laganu odjeću dugih rukava i nogavica koje će vas zaštiti od jakog sunca. Saharski dio Alžira je konzervativniji od mediteranskog pa za taj dio pripremite duže tunike i hlače. Temperature mogu dosta varirati pa spremite koji komad toplije odjeće  za hladnije noćne sate. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

U sjevernom dijelu Alžira klima je sredozemna. Prema unutrašnjosti (jug) postupno prelazi u kontinentalnu i pustinjsku. Srednja ljetna (srpanj) temperatura u sjevernom je dijelu zemlje oko 28 °C, a srednja zimska (siječanj) od 9 do 15 °C. Količina oborina je malena (400 do 800 mm godišnje); južni je dio suha pustinja (do 100 mm), u kojoj često nema kiše i nekoliko godina. Arteški bunari na podnožju Atlasa omogućuju život u oazama. Najbolje vrijeme za putovanje u pustinjske predjele je zimi jer su tada temperature umjerenije, dok se  u mediteranske predjele može putovati u bilo koje doba godine – zime su ovdje umjerenije, a ljetne temperature podnošljivije.

Električna energija

U Alžiru se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Alžirom. Internet je dostupan u većim gradovima.

Pošaljite upit za Alžir: Sve boje Alžira

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…