Alžir: Sve boje Alžira

od 15,990 kn

Primamo prijave!

Popust:
 • 13/10/2019
Očisti

  Reset options
  • 1400 kn
  • 570 kn
  • 2400 kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
14 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
DZ-19-14-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Konstantin: Polazak iz zračne luke Zagreb u večernjim satima i uz presjedanje let za Kontantin.

2. dan: Istanbul - Konstantin (V): Dolazak se očekuje u ranim jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti, transfer do grada. Nakon kratkog odmora prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Konstantin je sagrađen na stijeni iznad dubokog klanca kroz koji teče rijeka Rumelstoga, zbog čega ga često nazivaju “gradom visećih mostova”. Obići ćemo najpoznatije mostove grada. Transfer u hotel. Večera i noćenje.

3. dan: Konstantin - Tiddis - Džemila - Batna (D, V): Ujutro vožnja do Tiddisa pomalo zaboravljenom, ali jednom od najočuvanijih rimskih arheoloških nalazišta, smještenom nedaleko Konstantina. Potom posjet planinskom naselju Džemila (pod zaštitom UNESCO-a). Džemila u prijevodu znači „lijepa“, a poznata je po ostacima antičkog rimskog grada Cuicula. Njezine ruševine smatraju se najbolje očuvanim ostacima rimsko-berberskog grada na svijetu. Potom vožnja do Batne. Noćenje u hotelu.

4. dan: Batna - Timgad - Konstantine (D, R, V): Nakon doručka vožnja prema Timgadu. Na mjestu ovog impresivnog rimskog nalazišta nekad se nalazio najveći rimski grad sjeverne Afrike kojeg je osnovao car Trajan u 1 st. Koristio se pravokutnom gradnjom i širokim ulicama, sagradio je amfiteatar s 3.500 sjedala, gradsko kupalište, a grad je obilovao i plodnim poljima. Grad je bio poželjno utočište, ne samo rimskim vojnicima, već i svim lokalnim žiteljima, te je na svom vrhuncu brojio više od 15.000 stanovnika. Razgledat ćemo nalazište, a zatim nastavljamo do još jednog rimskog uporišta, grada Lambaesisa. Krajem dana vratit ćemo se u Konstantin. Večera i noćenje.

5. dan: Konstantin - Ghardaia (D, V): Mediteranski grad je osnovao car Konstantin I. koji mu je dao svoje ime. Grad malufa, slavne arapsko-andaluške glazbe, Konstantin je vrlo važno kulturno i akademsko središte. U jutarnjim satima obići ćemo gradski muzej i središte grada gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine. Posjetit ćemo džamiju Emira Abdelkadera i palaču Ahmeda Beya. Nakon razgleda transfer do zračne luke i let za Ghardaiu. Po dolasku smještaj u tradicionalnom hotelu. Večera i noćenje.

6. dan: Ghardaia - dolina M'Zab - Ghardaia (D, R, V): Nakon doručka upijat ćemo atmosferu grada s poviješću starijom od tisuću godina. Ghardaia je građena u obliku piramide, a njegove ulice krase lijepe građevine boje pijeska. Smještena je usred riječne doline M'Zab, na samom rubu Sahare. Potom odlazimo prema dolini M’zab koja je dio je svjetske baštine te su je mnogi orijentalistički slikari prikazali na svojim slikama. Sastoji se od 5 oaza i 5 utvrđenih sela: Gharadaïa, Melika, Beni Isguen, Bounoura i El-Atteuf te dvije odvojene oaze prema sjeveru: Berriane i Guerrara. U njezinu podnožju kuće s malim prozorima i niskim vratima (za zaštitu od pješčanih oluja i vrućine) naslanjaju se jedna na drugu, a uske uličice stvaraju pravi labirint. Svaki grad je zaštićen zidovima i vratima koja omogućuju pristup. Tamošnji vrtovi su bujni i imaju obilne plodove, zahvaljujući sustavu navodnjavanja naslijeđenom od predaka. Dan ćemo provesti razgledavajući sela, lokalne tržnice i oaze. Krstarit ćemo ulicama posjećujući grobnice, minarete i džamije. Nakon ručka odlazimo do sela Melika i El Atteuf, a u poslijepodnevnim satima posjet tradicionalnoj tržnici u gradu Beni Isguen. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7. dan: Ghardaia - El Goléa - Timimoun (D, R, V): Nakon doručka krećemo na dužu vožnju prema Timimounu. Usput ćemo posjetiti pustinjski grad i oazu El Golea, glavni grad provincije El Menia. U prijevodu ime grada nosi značajno ime „nesavladiv dvorac“. Radit ćemo stanke na lijepim vidikovcima i posjetiti manja mjesta koja će se pojavljivati na našem putu. Timiomun ili „crvena oaza“ je okružena morem pješčanih dina, a arhitektura grada je slična sudanskoj te s pravom nosi titulu najljepše oaze Sahare. Prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: Timimoun (D, R, V): Današnji dan provest ćemo u istraživanju okolice u 4x4 vozilima. Prema legendi, u davna vremena postojalo je slano jezero Sebkha oko kojeg su se razvila manja naselja. Penjat ćemo se na pješčane dine, lutati vrtovima oaza, ući u špilju Ighzer, vidjeti sustav opskrbe vodom i selo Ouled Said sa svojim starim dvorcem. Nakon piknik ručka i čaja odlazimo prema oazi Kali gdje ćemo upoznati proizvođače lokalnih rukotvorina. Nakon zalaska sunca povratak u hotel. Večera i noćenje.

9. dan: Timimoun - Béni Abbès (D, R, V): Ujutro krećemo prema Béni Abbèsu. Nakon duže vožnje u popodnevnim satima dolazimo do još jednog dragulja pustinje, oaze okružene pješčanim dinama koje gotovo ulaze u grad. Béni Abbès je osnovan u 11 st. a poznat je po svojoj bijeloj gradskoj arhitekturi, Saharskom muzeju i uzgoju deva. Prošetat ćemo gradom i ručati. Potom ćemo razgledat grad. Večera i noćenje.

10. dan: Béni Abbès - Igli - Taghit (D, R, V): Nakon doručka vožnja prema Taghitu. Okružena pustinjskim dinama, izvire pravi biser pustinje, najslavnija zona palmi u zemlji, gradić Taghit. Svježu i bistru vodu koja teče kroz utrobu zemlje domišljati alžirski poljoprivrednici dovode na površinu kako bi preobrazili pješčani krajolik u pustinjsku oazu. Na putu prema Taghitu zaustavit ćemo se u selu Igli, staroj utvrdi smještenoj na uzvisini kao strateškom položaju iznad 3 doline s koje se pruža lijep pogled na okolicu. Nastavak putovanja prema Taghitu. Po dolasku prijava u hotel. Večera i noćenje.

11. dan: Taghit - Grand Erg Occidental - Alžir (D, V): Jutro ćemo provest u starom gradu prolazeći labirintom njegovih uskih ulica. Vidjet ćemo kako je raspored gradnje služio za usmjeravanje vjetra i rashlađivanje. Upoznat ćemo lokalne obrtnike i male dućane. Potom vožnja prema jednoj od obližnjih oaza. Sahara je davno bila močvarno područje, pa ćemo ostatke starih civilizacija otkriti između pješčanih dina, posjetit ćemo spilju bogatu drevnim fosilima i crtežima. Nakon razgleda povratak u Tagith. Nakon večere transfer do zračne luke Bechar ( oko 21:30 ) i let za grad Alžir ( oko 01:05) . Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

12. dan: Alžir (D, V): Tisućljetni grad Alžir piše svoju povijest još od doba Feničana. Poznat i kao „bijeli grad“ zbog svojih bijelih fasada, kulturno je središte sjeverne Afrike. To je mjesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim utjecajima. Iako je Alžir većinski arapska zemlja, još se snažno osjeća utjecaj duge francuske vladavine. U jutarnjim satima razgled ćemo grad. Obići ćemo citadelu koja je uvijek bila srce grada Alžira, posjetiti muzej umjetnosti i tradicije i muzej vojske koja prati povijest Alžira do neovisnosti. Potom vožnja do botaničkog vrta Essay. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

13. dan: Alžir - Cherchell - Tipasa - Alžir (D, V): Nakon doručka vožnja do Cherchella, udaljenog oko 100 km zapadno od Alžira. Grad Datira iz 4. stoljeća prije Krista te je jedno vrijeme bio glavni grad kraljevstva Mauertanije. Obići ćemo ruševine i luku, potom kraća vožnja do Tipase arheološkog nalazišta starog rimsko-berberskog grada pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj gradić na obali Mediterana skriva bazilike iz 4 st., amfiteatar, forum i muzej. Nakon razgleda povratak u Alžir, usput ćemo obići kraljevski mauzolej, gdje je pokopan berberski kralj Jumba II i kraljica Kleopatra Selen II. Večera i noćenje.

14. dan: Alžir - Istanbul - Zagreb: Tokom noći transfer do zračne luke i let za Zagreb uz presjedanje u Istanbulu. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Special offer

Putovanje počinje u Konstantinu „gradu visećih mostova“ u čijoj okolici su skriveni važni povijesni lokaliteti Tidis i Džemila. Provest ćemo neko vrijeme u dolini M’Zab i Ghardai, uvrštenoj na UNESCO-vu listu zaštićenih gradova Sahare. Prije dolaska u Tagith noćit ćemo u Timimounu, “crvenoj oazi” te posjetiti manja mjesta koja okružuju grad. Po dolasku u Tagith družit ćemo se s lokalnim stanovništvom, obići njihove radnje te posjetiti okolicu. Putovanje završavamo u Alžiru, glavnom gradu i administrativnom središtu države.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, no uključuje kraće hodanje po pustinji i dinama te vožnju u 4×4. Noćit ćemo u hotelima s 3 zvjezdice, a 2 noći provest ćemo u tradicionalnoj gostinjskoj kući u području Sahare.

sve zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
sve ture, razgledi i vođenje prema programu
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 1.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.400 kn
viza za Alžir i troškovi ishodovanja: 570 kn
nadoplata za 10-14 putnika: 1.000 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Konstantin

Djémila

Batna

Timgad

Ghardaia

Dolina M'Zab

El Goléa

Timimoun

Béni Abbès

Igli

Taghit

Alžir

Cherchell

Tipasa

 

Naziv države: Narodna Demokratska Republika Alžir

Površina: 2 381.740 km²

Stanovništvo: 39,1 milijun

Glavni grad: Alžir

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +213

Vremenska razlika: +1 UTC

Klima: U sjevernom dijelu Alžira klima je sredozemna. Prema unutrašnjosti (jug) postupno prelazi u kontinentalnu i pustinjsku. Srednja ljetna (srpanj) temperatura u sjevernom je dijelu zemlje oko 28 °C, a srednja zimska (siječanj) od 9 do 15 °C. Količina oborina je malena (400 do 800 mm godišnje); južni je dio suha pustinja (do 100 mm), u kojoj često nema kiše i nekoliko godina. Arteški bunari na podnožju Atlasa omogućuju život u oazama. Najbolje vrijeme za putovanje u pustinjske predjele je zimi jer su tada temperature umjerenije, dok se  u mediteranske predjele može putovati u bilo koje doba godine – zime su ovdje umjerenije, a ljetne temperature podnošljivije.

Odjeća: Ne postoji propisani kod oblačenja za žene i muškarce. Ipak, da bi se  osjećali ugodnije i izbjegli neugodnosti, preporučuje se izbjegavanje provokativne odjeće – kratke hlače, mini suknje, prozirne košulje, preuska odjeća i slično. Preporučujemo da nosite duge hlače i suknje, majice kratkih rukava te tunike. U javnosti izbjegavajte dekoltiranu odjeću i potkošulje. Za pustinju pripremite maramu jer ćete se njome moći zaštititi od pustinjskog vjetra te laganu odjeću dugih rukava i nogavica koje će vas zaštiti od jakog sunca. Saharski dio Alžira je konzervativniji od mediteranskog pa za taj dio pripremite duže tunike i hlače. Temperature mogu dosta varirati pa spremite koji komad toplije odjeće  za hladnije noćne sate. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Piće: U velikim gradovima voda je relativno sigurna za piće, no onima koji nisu naviknuti na lošiju kvalitetu vode može izazvati probavne smetnje. Izvan većih gradova vodu je potrebno pročistiti. Izbjegavajte prati voće i povrće neprokuhanom vodom te pića s dodanim ledom. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. Tradicionalno se pije čaj od mente i slatka jaka crna kava. Alkohol je dostupan u boljim hotelima i restoranima te u specijaliziranim dućanima. Alkoholna pića su relativno skupa i generalno nisu dobre kvalitete, no može se pronaći pokoje dobro crno vino i rose.

Hrana: U Alžirskoj kuhinji se osjeti utjecaj francuske, berberske, arapske i turske kuhinje. Jela koja su rasprostranjena su kebab, kus-kus , mljeveno prženo meso s dodacima začina i povrće. Janjetina i piletina su na svakodnevnom meniju. Tvrdi sirevi, datulje i smokve poslužuju se kao desert.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Alžirski dinar (DZD) dijeli se na cente (100 centa); 1 USD = 118.251 DZD, 1 EUR = 135.039 DZD (studeni 2019.)

Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Alžirom. Internet je dostupan u većim gradovima.

Električna energija: U Alžiru se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Pošaljite upit ili rezervirajte Alžir: Sve boje Alžira

Odabrano putovanje:

12 + 1 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Alžir: Sve boje Alžira”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…