Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: CAU-20-15-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Armenija, Gruzija, Azerbajdžan

Datumi polazaka: 27.05.2020., 03.10.2020.

Naslovna » Kavkaz » Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

12,900 kn + avio takse

Redovna cijena:

13,600 kn

O ovom putovanju

Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike. Razveselit će ljubitelje prirode i kretanja.

Put nas vodi kroz tri kavkaške zemlje: Azerbajdžan, Gruziju i Armeniju. Ljepota ovog putovanja je u raznolikosti. Na relativno malom prostoru, upoznat ćemo 3 posve različite kulture, a priroda će se mijenjati od pustinjskih krajolika Azerbajdžana do planinskih šuma i livada u Gruziji i Armeniji. Posjetit ćemo velebne građevine Bakua te dalje otputovati manje utabanim stazama „Vatrene zemlje“, kao što su plamteće stijene i staroperzijsko selo Lahij gdje se i danas proizvode autohtone rukotvorine.

Put nas vodi dalje kroz zelenu Gruziju do planinskog mjesta Kazbegi kojeg nikako ne smijete propustiti. Armenija će nas zaintrigirati svojom poviješću i prekrasnim planinskim krajobrazima u kojima se skrivaju brojne pitoreskne crkvice. Tu je i upečatljivi Tatev, armensko srednjevjekovno sveučilište i samostan. Uz sva razgledavanja, ostat će nam i nešto vremena za samostalna istraživanja glavnih gradova.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no svi oni koji ne žele mogu hodanje zamijeniti vožnjom.

Noćit ćemo u ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice koji odišu lokalnom atmosferom.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz prema programu
sve ulaznice prema programu
kušanje vina u Telaviju (Gruzija)
vožnja džipovima u Kazbegiju (Gruzija
kušanje konjaka u tvornici konjaka u Erevanu i vina u Areniju (Armenija)
jedna mala boce vode na dan
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1,800 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2,850 kn
nadoplata za polupansion: 1,250 kn
viza za Azerbajdžan: 260 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 putnika: 550 kn
putno osiguranje
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

27.05.2020.

Trajanje

15 dana

Cijena od

13,600 kn + takse
FM cijena: 12,900 kn + takse

PDF putovanja

Polazak

03.10.2020.

Trajanje

15 dana

Cijena od

13,600 kn + takse
FM cijena: 12,900 kn + takse

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Baku (Azerbajdžan)

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Bakuu, uz presjedanje.

2. dan: Baku (D)

Dolazak u Baku sredinom noći. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela i odmor. Nakon doručka krećemo u razgled Bakua. Panoramski pogled na grad dat će nam uvid u kontraste i širinu grada. Grad ima oblik amfiteatra koji se spušta u Kaspijsko jezero. Nastavljamo pješice do starog dijela grada, odnosno Unutarnjeg grada (»Icheri sheher«). U njemu se nalaze brojni povijesno-arhitektonski spomenici, kao i palača Shirvanshakh, utvrda Synyk Gala, džame džamija, toranj Maiden – simbol grada Bakua te karavansaraj – mjesto za odmor trgovaca i slično. Icheri sheher ima svoju vlastitu infrastrukturu i u njemu živi 1,300 obitelji. Danas je Baku i drevan i moderan grad. Noćenje u Bakuu.

3. dan: Baku - Gobustan - Yanar Dag - Baku (D)

Izlet u umjetničko-povijesni rezervat Gobustan u kojem su izloženi petroglifi, kolica i predmeti za dom koji datiraju još iz 10. – 8. st. pr.n.e., kao i crteži te nadgrobni spomenici iz Kamenog doba i drugih ranih perioda. Nedaleko se nalazi i »gavan chalan dash«, velik kamen u obliku ravnog tanjura, na kojem se mogu vidjeti udubine koje upućuju da je možda služio kao ritmička podrška ritualnim plesovima i ceremonijama. Posjet Gobustanu će nas prenijeti u neki drugi svijet, svijet prošlosti kroz koji ćemo osjetiti atmosferu tisućljetne povijesti ovog mjesta. Posjetit ćemo i hram vatre Atashgah te plamteću planinu Yanar Dag. Atashgah u prijevodu znači Kuća vatre, mjesto gdje se čuva vatra. Ovaj hram je jedno od najvažnijih mjesta u kojima su stari Zoroastrijci održavali vječnu vatru. Yanar Dag poznat je i po jedinstvenom prirodnom fenomenu izgaranja prirodnog plina na stijenama. Povjesničari kažu da je možda ovo mjesto Azerbajdžanu dalo ime Vatrena zemlja. Na kraju dana vratit ćemo se u Baku i noćiti.

4. dan: Baku - Shemakha - Lahij - Gabala (D)

Doručak, a zatim odlazak do planinske regije Shamakhy. Posjetit ćemo gradić Shemakha koji je nekoliko stoljeća bio prijestolnica kraljevstva Shirvan. Obići ćemo grobnicu Diri Babe i džame džamiju. Potom nastavljamo vožnju do sela Lahij u pokrajini Ismayilly. Brojni stanovnici Lahija bave se starim zanatima, a sredinom 19. st. u Lahiju je radilo čak 200 radionica. Trgovci su otkrili njihove rukotvorine prije mnogo stoljeća i skupo ih prodavali na tržnicama Bagdada (današnjem Iraku), Širaza (današnji Iran) te drugim gradovima Bliskog istoka. Zaustavit ćemo se u radionici bakra da bi vidjeli kako kovači koriste male čekiće za dekoriranje tanjura, pladnjeva i vrčeva, upravo na način kao što su to stoljećima činili njihovi preci. U drugom dijelu dana čeka nas vožnja prema mjestu Gabala. Otprilike 40 km jugozapadno od Gabale nalazi se mjesto Nij, jedino mjesto na svijetu gdje su nađene naseobine starog naroda Udi. Danas u njemu živi 6,196 stanovnika. Preci ove etničke skupine, poznati kao Utisi, bili su pripadnici jednog od 26 albanskih plemena koja su odigrala važnu ulogu u nastajanju kavkaške države Albanije, u periodu od 4. do 3. st. prije nove ere. Prema najnovijim istraživanjima, stari Udin bio je jezik kavkaške Albanije. Na kraju dana odvest ćemo se u Gabalu gdje ćemo noćiti.

5. dan: Gabala - Sheki - Lagodekhi - Telavi - Gremi - Sighnaghi (Gruzija) (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do mjesta Sheki, jednog od najpoznatijih starih mjesta u Azerbajdžanu. Smješten na 700 m nadmorske visine, poput amfiteatra okružen planinama i šumama, dugo je bio središte svile i važna stanica na grčkom Putu svile. Vjeruje se da njegovo ime datira još iz 7. st. prije nove ere. U Shekiju ćemo posjetiti kanovu ljetnu palaču iz 18. st. s prekrasnim freskama i fantastičnim vitrajima te albansku crkvu u selu Kish. Nakon Shekija napuštamo Azerbajdžan i krećemo prema gruzijskoj granici. Po dolasku ćemo proći kroz carinske formalnosti, a zatim se uputiti do našeg prvog odredišta u Gruziji, samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nastavljamo prema regiji Kakheti i gradu Telaviju gdje nas čeka kušanje vina u lokalnoj vinariji koja osim vina proizvodi i rakiju Chacha. Posjetit ćemo i muzej kralja Erakla II. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan: Sighnaghi - Bodbe - Tbilisi (D)

Nakon doručka obilazak grada. Sighnaghi je šarmantan grad opasan dugačkim zidinama s kojih se pruža panoramski pogled na plodne doline i vinograde. Poznat je po eklektičnoj arhitekturi i rukotvorinama. Ujutro ćemo uživati u šetnji po gradu i jutarnjem piću na zidinama od kuda se pruža prekrasan pogled. Zatim posjet Bodbi i samostanu Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobraćenje Gruzijaca na kršćanstvo. Vidjet ćemo samostan i lijepu crkvu te vrijedne redovnice koje s velikom pažnjom njeguju vrt i okolicu. U popodnevnim satima vožnja prema Tbilisiju. Po dolasku smještaj u hotel i odmor. Imat ćemo dovoljno vremena za večernju šetnju Tbilisijem čije ulice sa živom muzikom žive do kasno u noć. Noćenje u hotelu.

7. dan: Tbilisi (D)

Doručak, a zatim krećemo u istraživanje Tbilisija. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslanu. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13. st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Tu se u ulici Shardeni nalaze brojni zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

8. dan: Tbilisi - Mtskheta - Upliscixe - Gudauri (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od 3. st. pr.n.e. do 5. st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6. st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe – “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. U večernjim satima stižemo u planinsko mjesto Gudauri gdje ćemo večerati i noćiti.

9. dan: Gudauri - Kazbegi - Annanuri - Tbilisi (D)

Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas vožnja vijugavom cestom kroz šumoviti krajolik, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2,170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5,047 m). Na livadama planine ćemo provesti neko vrijeme i fotografirati pejzaže koji su ljepši uživo nego što ih objektiv kamere može uloviti. U drugom dijelu dana vratit ćemo se u Tbilisi te putem proći kraj dvorca Ananuri i lijepog vodenog rezervoara Jinvaly. Noćenje u Tibilisiju.

* vožnju u 4×4 vozilima možemo zamijeniti usponom do Kazbegija kroz livade i šume (oko 2 sata uspona)

10. dan: Tbilisi - Sadakhlo granični prijelaz - Haghpat - Sanahin - Dilijan (Armenija) (D)

Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Nakon prelaska granice i carinskih formalnosti nastavljamo planinskim cestama do samostana Haghpat koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Haghpat je jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. U neposrednoj blizini nalazi se i  samostan Sanahin koji je također na UNESCOV-oj listi, a čije ime u doslovnom prijevodu znači „ onaj koji je stariji od drugog“ što se pretpostavlja da je usporedba sa samostanom Haghpatom. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Dilijanu koji ćemo razgledati i gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

11. dan: Dilijan - Noratus - Selim - samostan Tatev - Goris (D)

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo posjetiti Noratus – „groblje“ kamenih spomenika u obliku uspravnih ploča s plošnim reljefnim ukrasima karakterističnim za Armeniju, tzv. hačkara. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema) na Velikom putu svile. Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Ako bude moguće, posjetiti ćemo i Zorac Karer, ,stari astrološki  obzervatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Čeka nas i prekrasni samostan Tatev koji je izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavak vožnje do Gorisa gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

12. dan: Goris - Khndzoresk - Noravank - Khor Virap - Erevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema selu Khndzoresk gdje ćemo vidjeti stare pećine i veliki pomični most. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćemo samostan Noravank iz 12. st. koji je poznat po unikatnoj skulpturi Boga Oca. Nastavljamo prema Khor Virapu. Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Tu ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Khor Virap (4. – 18. st.) je armenska apostolska samostanska crkva i važno mjesto hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle, za lijepa vremena, širi lijepi pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Uvečer stižemo u Erevan gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

13. dan: Erevan - Garni - Geghard - Erevan (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada i potresa iz 1679. godine kad je potpuno uništen, hram je obnovljen 1975. godine i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (13. st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

14. dan: Erevan - Ejmiatsin - Zvartnoc - Erevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303. g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institut drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

15. dan: Erevan - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Karta

Yanar Dag

Gobustan

Baku

Shemakha

Gabala

Lahij

Telavi

Sheki

Sighnaghi

Lagodekhi

Gremi

Bodbe

Mtskheta

Tbilisi

Upliscixe

Gudauri

Kazbegi

Annanuri

Sadakhlo

Haghpat

Sanahin

Dilijan

Noratus

Selim Karavansaraj

Tatev

Goris

Erevan

Khndzoresk

Noravank

Khor Virap

Garni

Geghard

Ejmiatsin

Zorac Karer

Sevan

Općenito o Armeniji

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km²
Stanovništvo: 3,3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +3

Hrana

Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Armenski dram (AMD); 1 USD = 477.36 AMD; 1 EUR = 525.14 AMD (studeni 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

Općenito o Gruziji

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km²
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.96 GEL; 1 EUR = 3.25 GEL (studeni 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.

Klima

Ljeta su vruća i vlažna, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Općenito o Azerbajdžanu

Naziv države: Republika Azerbajdžan
Površina: 86.600 km²
Stanovništvo: 9,1 milijuna
Glavni grad: Baku
Službeni jezik: azerski
Pozivni broj: +994
Vremenska razlika: +4 sati zimi, +5 sati ljeti

Hrana

Azerbajdžanska kuhinja kombinira turske i azijske elemente. U Baku ćete pronaći međunarodne restorane dok ćete u manjim mjestima više uživati u kebabu i specijalitetima središnje Azije. Vegetarijanska prehrana nije uobičajena i većina jela sadrži meso, no salate ima u izobilju, a tu su i orašasti plodovi, voće te hladna povrtna jela.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Azerbajdžanski manat; 1 USD = 1.70 AZN, 1 EUR = 1.91 AZN (kolovoz 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

Viza

Potrebna. Može se dobiti u ambasadi u Zagrebu.

Odjeća

Nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no kiša je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je hladno, a temperature se znaju spustiti ispod nule.

Električna energija

U Azerbajdžanu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

T-mobile, A1 i  Tele2 imaju roaming. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Pošaljite upit za Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

6 + 12 =

Možda će vas zanimati i…