Armenija i Gruzija

Putovanje će oduševiti ljubitelje povijesti, a posebno ranih razdoblja kršćanstva
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: GE-AM-19-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Armenija, Gruzija

Datum polaska:

Naslovna » Kavkaz » Armenija i Gruzija
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

11,590 kn + avio takse

O ovom putovanju

Put nas vodi kroz dvije kavkaške države, Armeniju i Gruziju. Putovanje će oduševiti ljubitelje povijesti, a posebno ranih razdoblja kršćanstva.

Vozit ćemo se kroz planinske krajolike i obilaziti samostane i crkvice, od kojih je svaka na svoj način posebna i lijepa. Odvest ćemo se do rjeđe posjećenih mjesta kao što su spiljski samostani Davida Garejija, srednjovjekovno sveučilište i samostan u Tatevu te slikoviti Kazbegi.

Upoznat ćemo se s lokalnom kulturom, a bit će prilike za pješačenje. Osim sjajne kuhinje, Gruzija slovi kao zemlja vina pa će ljubitelji dobre kapljice doći na svoje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no svi oni koji ne žele hodati mogu hodanje zamijeniti vožnjom. Noćit ćemo u ugodnim hotelima koji odišu lokalnom atmosferom.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
kušanje vina i „Chacha“ brandy-a
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka u iznosu 1.600 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu 2.000 kn
nadoplata za polupansion 850 kn
nadoplata za 10-14 putnika: 500 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tbilisi (Gruzija)

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Tbilisiju, uz presjedanje.

2. dan: Tbilisi - Gremi - Telavi - Sighnaghi (D)

U Tibilisi stižemo u ranim jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Kratko ćemo se odmoriti, a zatim, u jutarnjim satima, vožnja do samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nastavljamo prema regiji Kakheti i gradu Telaviju gdje nas čeka kušanje vina u lokalnoj vinariji koja osim vina proizvodi i rakiju Chacha. Posjetit ćemo i muzej kralja Erakla II. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

3. dan: Sighnaghi - David Gareji - Tbilisi (D)

Nakon doručka panoramski obilazak grada, a zatim posjet Bodbe samostana Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobraćenje Gruzijaca na kršćanstvo. Potom vožnja prema David Garejiju, jednoj od najvažnijih znamenitosti Gruzije. Ovo mjesto kombinacija je povijesnih građevina, pretpovijesnih arheoloških nalazišta, bogatih paleontoloških polja i važnih biogeografskih obilježja na visoravni oko rijeke Iori. Brojni pećinski samostani lijepi su primjer skladnog odnosa čovjeka i prirode. David Gareji smatra se remek djelom gruzijske srednjovjekovne umjetnosti. Na kraju dana odvest ćemo se do Tbilisija gdje ćemo noćiti.

4. dan: Tbilisi (D)

Doručak, a zatim krećemo u istraživanje Tbilisija. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslan. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13.st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se sve nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Tu se u ulici Shardeni nalaze brojni zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

5. dan: Tbilisi - Mtskheta - Upliscixe - Gudauri (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od 3.st. pr.n.e. do 5 st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6.st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe – “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. U večernjim satima stižemo u planinsko mjesto Gudauri gdje ćemo večerati i noćiti.

6. dan: Gudauri - Kazbegi - Annanuri - Tbilisi (D)

Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas 2-satni uspon po livadama, a zatim šumovitim krajolikom, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2.170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5.047 m). U drugom dijelu dana vratit ćemo se u Tbilisi i putem proći kraj dvorca Ananuri i lijepog vodenog rezervoara Jinvaly. Noćenje u Tibilisiju. *uspon do Kazbegija možemo zamijeniti vožnjom u 4×4 vozilima.

7. dan: Tbilisi – Sadakhlo granični prijelaz - Haghpat - Erevan (Armenija) (D)

Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Nakon prelaska granice i carinskih formalnosti nastavljamo planinskim cestama do samostana Haghpat koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Haghpat je jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Erevanu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

8. dan: Erevan - Ejmiatsin - Zvartnots - Erevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303 g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institutu drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

9. dan: Erevan - Khor Virap - Noravank - Zorac Karer - Goris (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khor Virapu (4. – 18. st.), armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćemo lijepu crkvu Noravank (13. – 14.st.). Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Tu ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Na kraju dana posjetiti ćemo Zorac Karer, stari opservatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Uvečer stižemo u Goris gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

10. dan: Goris - Khndzoresk - Tatev - Selim Karavansaraj - Sevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khndzoresku, srednjevjekovnom gradu u stijeni koje je do 20. st. bilo nastanjeno. Khndzoresk je sjajno mjesto za hodanje i istraživanje. U spiljama koje su uglavnom umjetno izdubljene nalaze se ostaci starog sela, a mogu se vidjeti i crkve, grobnice, lijepe formacije stijena te brojni izvori vode. Nakon šetnje gradom nastavljamo do prelijepog armenskog samostana Tatev. Do samostana ćemo doći najdužom žičarom na svijetu. Žičara je duga 5,7 km i povezuje spektakularni klanac rijeke Vorotan sa starim samostanom Tatev. Izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema). Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Krajem dana odvest ćemo se do jezera Sevan. Zadivljujuće plave boje, jezero Sevan je drugo po nadmorskoj visini i najveće slatkovodno jezero na svijetu. Posjetit ćemo samostan Sevanvank koji se smjestio na otoku Sevan. U Brončano doba otok je bio opasan zidinama, a u 9. st. Sevan je postao kraljevska citadela Sjunijskih kraljeva. Noćit ćemo u hotelu kraj jezera.

11. dan: Sevan - Garni - Geghard - Erevan (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada hram je obnovljen i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (12. – 13.st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

12. dan: Erevan - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Karta

Tbilisi

Gremi

Telavi

Sighnaghi

David Gareji

Mtskheta

Uplistsikhe

Gudauri

Kazbegi

Annanuri

Sadakhlo

Haghpat

Erevan

Ejmiatsin

Khor Virap

Noravank

Zorac Karer

Goris

Khndzoresk

Tatev

Selim Karavansaraj

Sevan

Garni

Geghard

Općenito o Armeniji

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km²
Stanovništvo: 3,3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +3

Hrana

Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Armenski dram (AMD); 1 USD = 475.6 AMD; 1 EUR = 532.34 AMD (kolovoz 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

Općenito o Gruziji

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km²
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.92 GEL; 1 EUR = 3.26 GEL (kolovoz 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.

Klima

Ljeta su vruća i vlažna, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Pošaljite upit za Armenija i Gruzija

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

11 + 12 =

Možda će vas zanimati i…