Armenija i Gruzija

Putovanje će oduševiti ljubitelje povijesti, a posebno ranih razdoblja kršćanstva
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: GE-AM-20-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Armenija, Gruzija

Datumi polazaka: 06.10.2020., 01.06.2021.

Naslovna » Kavkaz » Armenija i Gruzija
agsdi-people

Status:

Primamo prijave
agsdi-credit-card

FM cijena od:

10.890 kn + avio takse

Redovna cijena:

11.490 kn

O ovom putovanju

Put nas vodi kroz dvije kavkaške države, Armeniju i Gruziju. Putovanje će oduševiti ljubitelje povijesti, a posebno ranih razdoblja kršćanstva.

Vozit ćemo se kroz planinske krajolike i obilaziti samostane i crkvice, od kojih je svaka na svoj način posebna i lijepa. Odvest ćemo se i do slikovitog Kazbegija. Upoznat ćemo se s lokalnom kulturom, a bit će prilike za pješačenje.

Osim sjajne kuhinje, Gruzija slovi kao zemlja vina pa će ljubitelji dobre kapljice doći na svoje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no svi oni koji ne žele hodati mogu hodanje zamijeniti vožnjom.

Noćit ćemo u ugodnim malim hotelima s 3 i 4 zvjezdice koji odišu lokalnom atmosferom.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
kušanje vina u Telaviju (Gruzija)
vožnja džipovima u Kazbegiju (Gruzija)
kušanje konjaka u tvornici konjaka u Erevanu i vina u Areniju (Armenija)
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za najmanje 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka u iznosu 1.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu 1.950 kn
nadoplata za polupansion 880 kn
nadoplata za 10-14 putnika: 600 kn
obroci koji nisu navedeni
pića uz obroke
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

06.10.2020.

Trajanje

12 dana

Cijena od

11.490 kn + takse
FM cijena: 10.890 kn + takse

PDF putovanja

Polazak

01.06.2021.

Trajanje

12 dana

Cijena od

11.490 kn + takse
FM cijena: 10.890 kn + takse

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tbilisi (Gruzija)

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Tbilisiju, uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

2. dan: Tbilisi - Gremi - Telavi - Sighnaghi (D)

U Tibilisi stižemo u ranim jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Odmorit ćemo se i osvježiti od putovanja, a zatim vožnja prema regiji Kakheti i gradu Telaviju. Posjetit ćemo palaču i muzej kralja Erakla II. Nakon razgleda nas čeka kušanje vina u lokalnoj vinariji koja osim vina proizvodi i rakiju Chacha. Vozimo se dalje do prijašnje prijestolnice kraljevstva Kakheti, starog kraljevskog grada Gremija iz 15. stoljeća. Obići ćemo kompleks arheološkog nalazišta sa samostanom Gremi iz 16.st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

3. dan: Sighnaghi - Bodbe - Tbilisi (D)

Nakon doručka obilazak grada. Sighnaghi je šarmantan grad opasan dugačkim zidinama s kojih se pruža panoramski pogled na plodne doline i vinograde. Poznat je po eklektičnoj arhitekturi i rukotvorinama. Ujutro ćemo uživati u šetnji po gradu i jutarnjem piću na zidinama od kuda se pruža prekrasan pogled. Zatim posjet Bodbi i samostanu Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobraćenje Gruzijaca na kršćanstvo. Vidjet ćemo samostan i lijepu crkvu te vrijedne redovnice koje s velikom pažnjom njeguju vrt i okolicu. U popodnevnim satima vožnja prema Tbilisiju. Po dolasku smještaj u hotel i odmor. Imat ćemo dovoljno vremena za večernju šetnju Tbilisijem čije ulice sa živom muzikom žive do kasno u noć. Noćenje u hotelu.

4. dan: Tbilisi (D)

Doručak, a zatim krećemo u istraživanje Tbilisija. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslanu. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13. st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Tu se u ulici Shardeni nalaze brojni zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

5. dan: Tbilisi - Mtskheta - Upliscixe - Gudauri (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od 3. st. pr.n.e. do 5. st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6. st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe – “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. U večernjim satima stižemo u planinsko mjesto Gudauri gdje ćemo večerati i noćiti.

6. dan: Gudauri - Kazbegi - Annanuri - Tbilisi (D)

Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas vožnja vijugavom cestom kroz šumoviti krajolik, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2.170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5.047 m). Na livadama planine ćemo provesti neko vrijeme i fotografirati pejzaže koji su ljepši uživo nego što ih objektiv kamere može uloviti. U drugom dijelu dana vratit ćemo se u Tbilisi te putem proći kraj dvorca Ananuri i lijepog vodenog rezervoara Jinvaly. Noćenje u Tibilisiju.

* vožnju u 4×4 vozilima možemo zamijeniti usponom do Kazbegija kroz livade i šume (oko 2 sata uspona)

7. dan: Tbilisi - Sadakhlo granični prijelaz - Haghpat - Sanahin - Dilijan (Armenija) (D)

Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Nakon prelaska granice i carinskih formalnosti nastavljamo planinskim cestama do samostana Haghpat koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Haghpat je jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. U neposrednoj blizini nalazi se i samostan Sanahin koji je također na UNESCO-voj listi, a čije ime u doslovnom prijevodu znači „onaj koji je stariji od drugog“ što se pretpostavlja da je usporedba sa samostanom Haghpatom. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Dilijanu koji ćemo razgledati i gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

8. dan: Dilijan - Noratus - Selim - samostan Tatev - Goris (D)

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo posjetiti Noratus – „groblje“ kamenih spomenika u obliku uspravnih ploča s plošnim reljefnim ukrasima karakterističnim za Armeniju, tzv. hačkara. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema) na Velikom putu svile. Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Ako bude moguće, posjetiti ćemo i Zorac Karer, ,stari astrološki obzervatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Čeka nas i prekrasni samostan Tatev koji je izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavak vožnje do Gorisa gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

9. dan: Goris - Khndzoresk - Noravank - Khor Virap - Erevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema selu Khndzoresk gdje ćemo vidjeti stare pećine i veliki pomični most. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćemo samostan Noravank iz 12. st. koji je poznat po unikatnoj skulpturi Boga Oca. Nastavljamo prema Khor Virapu. Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Tu ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Khor Virap (4. – 18. st.) je armenska apostolska samostanska crkva i važno mjesto hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle, za lijepa vremena, širi lijepi pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Uvečer stižemo u Erevan gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

10. dan: Erevan - Garni - Geghard - Erevan (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada i potresa iz 1679. godine kad je potpuno uništen, hram je obnovljen 1975. godine i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (13. st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

11. dan: Erevan - Ejmiatsin - Zvartnoc - Erevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303. g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institut drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

12. dan: Erevan - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Karta

Tbilisi

Gremi

Telavi

Sighnaghi

Bodbe

Mtskheta

Upliscixe

Gudauri

Kazbegi

Annanuri

Sadakhlo granični prijelaz

Haghpat

Sanahin

Dilijan

Noratus

Selim

samostan Tatev

Goris

Khndzoresk

Noravank

Khor Virap

Erevan

Garni

Geghard

Ejmiatsin

Zvartnoc

Općenito o Armeniji

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km²
Stanovništvo: 3,3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +3

Hrana

Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Armenski dram (AMD); 1 USD = 477.04 AMD; 1 EUR = 525.29 AMD (studeni 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

Općenito o Gruziji

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km²
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.98 GEL; 1 EUR = 3.28 GEL (studeni 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.

Klima

Ljeta su vruća i vlažna, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Pošaljite upit za Armenija i Gruzija

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…