Armenija: Na raskrižju Europe i Azije

Putovanje počinjemo i završavamo u Erevanu, gradu širokih ulica čije bilo kuca do kasno u noć neovisno o danu u tjednu
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 6 dana

Šifra: AM-21-6-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Armenija

Datum polaska: 18.06.2021.

Naslovna » Kavkaz » Armenija: Na raskrižju Europe i Azije
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

6.390 kn + avio takse

Redovna cijena:

6.790 kn

O ovom putovanju

Put nas vodi kroz Armeniju, zemlju obilježenu mnogim povijesnim događajima i previranjima.

Danas je Armenija moderna, mirna zemlja gdje su mlađe generacije okrenute zapadu dok je tradicija još duboko ukorijenjena u ljudske živote i vrijednosti. Osim upoznavanja lokalne kulture, putovanje će oduševiti ljubitelje povijesti, a posebno ranih razdoblja kršćanstva.

Vozit ćemo se kroz planinske krajolike i obilaziti samostane i crkvice, od kojih je svaka na svoj način posebna i lijepa. Vozit ćemo se jednom od najdužih žičara na svijetu koja nas vodi do samostana Tatev, te noćiti na obalama prekrasnog jezera Sevan.

Putovanje počinjemo i završavamo u Erevanu, gradu širokih ulica čije bilo kuca do kasno u noć neovisno o danu u tjednu

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Klasično putovanje usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota. Noćit ćemo u ugodnim hotelima s 4 zvjezdice.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka u iznosu 1.500 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu 790 kn
nadoplata za polupansion 350 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 putnika: 390 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Erevan

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Erevanu, uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

2. dan: Erevan - Ejmiatsin - Zvartnots - Erevan (D)

Dolazak u Erevan prema redu letenja , transfer do hotela i noćenje. Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303 g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institut drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka i iskoristiti izvrsnu priliku za kupnju najpoznatijeg Armenskog konjaka. U povratku prema hotelu posjetit ćemo zgradu armenskog Parlamenta i ostale važnije političke institucije. Noćenje u hotelu.

3. dan: Erevan - Khor Virap - Noravank - Zorac Karer - Goris (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khor Virapu (4. – 18. st.), armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćemo lijepu crkvu Noravank (13. – 14.st.). Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Na kraju dana posjetit ćemo Zorac Karer, stari opservatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Uvečer stižemo u Goris gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

4. dan: Goris - Khndzoresk - Tatev - Selim Karavansaraj - Sevan (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khndzoresku, srednjovjekovnom gradu u stijeni koji je bio nastanjen do 20. st. Khndzoresk je sjajno mjesto za hodanje i istraživanje. U spiljama koje su uglavnom umjetno izdubljene nalaze se ostaci starog sela, a mogu se vidjeti i crkve, grobnice, lijepe formacije stijena te brojni izvori vode. Nakon šetnje gradom nastavljamo do prelijepog armenskog samostana Tatev. Do samostana ćemo doći najdužom žičarom na svijetu. Žičara je duga 5,7 km i povezuje spektakularni klanac rijeke Vorotan sa starim samostanom Tatev. Izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjovjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavljamo prema srednjovjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema). Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Krajem dana odvest ćemo se do jezera Sevan. Zadivljujuće plave boje, jezero Sevan je drugo po nadmorskoj visini i najveće slatkovodno jezero na svijetu. Posjetit ćemo samostan Sevanvank koji se smjestio na otoku Sevan. U Brončano doba otok je bio opasan zidinama, a u 9. st. Sevan je postao kraljevska citadela Sjunijskih kraljeva. Noćit ćemo u hotelu kraj jezera.

5. dan: Sevan - Garni - Geghard - Erevan (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada hram je obnovljen i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (12. – 13. st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Povratak u Erevan oko 14 sati. Ostatak dana slobodan za kupnju i vlastite aktivnosti. Noćenje.

6. dan: Erevan - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Karta

Erevan

Ejmiatsin

Khor Virap

Noravank

Zorac Karer

Goris

Khndzoresk

Tatev

Selim Karavansaraj

Sevan

Garni

Geghard

Zvartnots

Općenito o Armeniji

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km²
Stanovništvo: 3,3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +3

Hrana

Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Armenski dram (AMD); 1 USD = 475.6 AMD; 1 EUR = 532.34 AMD (kolovoz 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

Pošaljite upit za Armenija: Na raskrižju Europe i Azije

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

11 + 11 =

Možda će vas zanimati i…