Armenija: Riznica ranog kršćanstva

od 6,250 kn6,900 kn

Najbolje putovati: od svibnja do studenog

Popust:
Očisti

    • kn
    • 980 kn
    • 1200 kn
    • 500 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
8 dana
Vrsta putovanja:
Privatno
Šifra putovanja:
AM-18-8-P
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Erevan: Polazak iz Zagreba prema redu letenja i uz presjedanje let za Erevan (Armenija).

2. dan: Erevan - Ejmiatsin - Zvartnots - Erevan (D): Dolazak u Erevan oko ponoći, nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i noćenje. Doručak u hotelu, a zatim vožnja do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćete Ejmiatsinsku katedralu (iz 303 g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom vožnja do muzeja Ejmiatsin gdje se navodno čuva dio Noine arke. Povratak u Erevan. Za kraj dana zaustavit ćete se u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Kroz turu tvornicom upoznat ćete se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka te kušati proizvode. Oni koji žele mogu kupiti izvorni konjak na licu mjesta. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: Erevan (D): Nakon doručka krećete u skitnju Erevanom. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćete središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institutu drevnih rukopisa. Krajem dana vožnja do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Ako vam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

4. dan: Erevan - Khor Virap - Areni - Noravank - Zorac Karer - Goris (D): Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khor Virapu (4. - 18. st.), armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat - simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljate vaše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćete lijepu crkvu Noravank (13. - 14. st.). Putem ćete posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Tu ćete posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Na kraju dana posjetiti ćete Zorac Karer, stari opservatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Uvečer stižete u Goris gdje ćete se smjestiti i noćiti.

5. dan: Goris - Khndzoresk - Tatev - Selim Karavansaraj - Sevan - Dilijan (D): Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khndzoresku, srednjevjekovnom gradu u stijeni koje je do 20. st. bilo nastanjeno. Khndzoresk je sjajno mjesto za hodanje i istraživanje. U spiljama koje su uglavnom umjetno izdubljene nalaze se ostaci starog sela, a mogu se vidjeti i crkve, grobnice, lijepe formacije stijena te brojni izvori vode. Nakon šetnje gradom nastavljate do prelijepog armenskog samostana Tatev. Do samostana ćete doći najdužom žičarom na svijetu. Žičara je duga 5,7 km i povezuje spektakularni klanac rijeke Vorotan sa starim samostanom Tatev. Izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavljate prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema). Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Krajem dana odvest ćemo se do jezera Sevan. Zadivljujuće plave boje, jezero Sevan je drugo po nadmorskoj visini i najveće slatkovodno jezero na svijetu. Posjetit ćete samostan Sevanvank koji se smjestio na otoku Sevan. U Brončano doba otok je bio opasan zidinama, a u 9. st. Sevan je postao kraljevska citadela Sjunijskih kraljeva. Nakon razgleda vožnja do manjeg grada Dilijana. Smještaj i noćenje.

6. dan: Dilijan - Haghpat - Sanahin - Erevan (D): Nakon doručka uputit ćete se prema starim armenskim samostanima. Posjetit ćete tri samostana - Akhtala, Haghpat i Sanahin. Samostani Haghpat i Sanahin uvršteni su u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Naziv „Sanahin“ na armenskom jeziku doslovce znači „ovaj je stariji od onog drugog“, što vjerojatno znači da je taj samostan stariji od samostana Haghpat. Haghpat pak (976 g.), jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. Krajem dana čeka vas nešto duža vožnja do Erevana. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: Erevan - Garni - Geghard - Erevan (D): Nakon doručka odvest ćete se do Garnija, gdje ćete posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada hram je obnovljen i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljate prema Geghardu, gdje ćete posjetiti lijepi samostan Geghard (12. - 13. st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan . Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti, šetnju gradom i kupnju suvenira. Noćenje.

8. dan: Erevan - Zagreb: U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Special offer

Armenija je povijesno blago prepuno drevnih samostana i svijećnjacima osvijetljenih crkava te visokih utvrda okruženih spektakularnim krajolicima. Čudesan pejzaž prošaran je gustim šumama, ljeskajućim jezerima i pustinjama. Ipak, ono najdragocjenije u Armeniji su upravo Armenci sami, uvijek gostoljubivi i željni da posjetitelju pokažu svoju domovinu. Kršćanstvo je ovamo stiglo 301 g. i Armenija se ponosno naziva najstarijom kršćanskom nacijom na svijetu. Od raspada Sovjetskog Saveza Armenija doživljava buđenje nacionalizma i obnovu tradicionalne kulture. Prijestolnica Erevan je nacionalno središte kulturnih aktivnosti i napretka, prepun impresivnih muzeja i živahne moderne umjetničke scene. Vratite se u doba ranog kršćanstva i osjetite mistiku starih armenskih crkava i samostana. Uživajte u čudesnim brdovitim krajolicima, mjestima koja se čine kao da su zaustavljena u vremenu i zaboravljena od ostatka svijeta. Zbližite se s lokalnim stanovništvom, kušajte lokalnu kuhinju i ne zaboravite kušati omiljeno lokalno piće, armenski konjak. Provjerite kako danas živi jedan od najstarijih gradova, prijestolnica Erevan, prošećite njegovim ulicama, kroz njegovu prošlost i kroz njegovu sadašnjost.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Usmjereno je na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Putovanje je idealno za ljubitelje povijesti i kulture. Noćenje u hotelima s 3 ili 4 zvjezdice (prema odabiru).

sav smještaj
prijevozi
navedeni obroci
ulaznice
degustacija (tvornica vina i tvornica konjaka)
vođenje na engleskom
profesionalni vozač za sve dane
jamčevina

zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu – hotel 3*: 980 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu – hotel 4*: 1.200 kn
nadoplata za polupansion: 500 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje
napojnice
osobni troškovi

Erevan

Ejmiatsin

Zvartnots

Khor Virap

Areni

Noravank

Zorac Karer

Goris

Khndzoresk

Tatev

Selim Karavansaraj

Sevan

Dilijan

Haghpat

Sanahin

 

Naziv države: Republika Armenija

Površina: 29.800 km²

Stanovništvo: 3,3 milijuna

Glavni grad: Erevan

Službeni jezik: armenski

Pozivni broj: +374

Vremenska razlika: +3

Klima: Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

Odjeća: Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Armenski dram (AMD); 1 USD = 481,97 AMD; 1 EUR = 575,08 AMD (studeni 2017.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

Električna energija: Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Nije potrebna.

Pošaljite upit ili rezervirajte Armenija: Riznica ranog kršćanstva

Odabrano putovanje:

14 + 9 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Armenija: Riznica ranog kršćanstva”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…