Bolivija i Čile: Južnoameričkim pustinjama

Bit ćemo okruženi famoznim pejzažima koje je kreirala pustinja, od nepreglednih ravnica, veličanstvenih vulkana i formacija stijena, gejzira i šarenih laguna
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: BO-CL-19-15-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Bolivija i Čile

Datum polaska:

Naslovna » Amerika » Bolivija i Čile: Južnoameričkim pustinjama
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

+ avio takse

O ovom putovanju

Ovo dinamično i avanturističko putovanje započinje u Boliviji, zemlji koja je još uvijek ostala vrlo izvorna.

Put vodi od kaotičnog La Paza i misterioznog Tiahuanacua, preko prelijepog kolonijalnog grada Sucre i obližnjeg Potosija gdje ćemo posjetiti rudnik Cerro Rico i kovačnicu novca. Nastavljamo prema najnegostoljubivijim predjelima na kugli zemaljskoj, velikoj Slanoj pustinji, a zatim i pustinji Atacama gdje ćemo iz Bolivije prijeći u Čile.

Bit ćemo okruženi famoznim pejzažima koje je kreirala pustinja, od nepreglednih ravnica, veličanstvenih vulkana i formacija stijena, gejzira i šarenih laguna. Putovanje ćemo završiti u čileanskoj prijestolnici, Santiagu de Čile.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji imaju malo avanturističkog duha. Veliki dio vremena provodit ćemo u bespućima, obilaziti mala mjesta koja imaju vrlo jednostavnu infrastrukturu.

Boravit ćemo na velikim nadmorskim visinama pa, ovisno o sezoni u kojoj putujemo, temperature mogu znatno varirati, a na nekim mjestima biti i ekstremne (mogu se znatno spustiti u minus, posebno u pustinjskim predjelima, ako putujete u toku naših ljetnih, njihovih zimskih mjeseci – premda je to razdoblje s najviše sunca).

Smještaj je kombinacija hotela s 3 i 4 zvjezdice – to su vrlo ugodni mali hotelčići koji imaju kolonijalni duh.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka u iznosu od 2.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu na upit
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Južna Amerika

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let za La Paz.

2. dan: La Paz (Bolivija)

Dolazak u La Paz ovisno o redu letenja. Smjestit ćemo se u hotelu i odmoriti od putovanja. Danas ćemo se kretati polako kako bi nam se tijelo što bezbolnije prilagodilo na veliku nadmorsku visinu. U popodnevnim satima razgledat ćemo grad. La Paz je sjedište vlade Bolivije, a 50% stanovništva čine Indijanci. Nalazi se na visini od 3.658 m i ubraja se među najviše gradove na svijetu. Osim velike nadmorske visine, La Paz karakterizira velika razlika u visini između pojedinih dijelova grada. Za razliku od većine drugih gradova u svijetu, ovdje bogati sloj živi u nižim dijelovima, a siromašni sloj u višim dijelovima grada. Odvest ćemo se do njegovog središta i trga Murillo, a zatim do najvećeg zatvora u Boliviji – Cárcel de San Pedro te gradske tržnice. Posebno je zanimljiva vještičja tržnica na kojoj se prodaju najrazličitiji pripravci za liječenje svih ljubavnih boli. Na kraju dana uspet ćemo se žičarom do vidikovca s kojeg se lijepo vidi cijeli La Paz. Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: La Paz - Tiahuanaco - La Paz (D)

Nakon doručka vožnja do ruševina misterioznog Tiahuanacua, prijestolnice prastare, ali izuzetno napredne civilizacije iz doba prije Inka. U vrijeme svojeg vrhunca, ova je prijestolnica bila najveća na svijetu i smatra se kolijevkom američke civilizacije. Zadnja istraživanja govore od starosti od više od 3.500 godina. Razgledat ćemo nalazište i posjetiti muzej, a potom prošetati obližnjim selom i posjetiti njegovu malu crkvicu. Nakon razgleda povratak u La Paz i ostatak dana slobodan za samostalna istraživanja grada. Noćenje.

4. dan: La Paz - Sucre (D)

U rano jutro let iz La Paza za Sucre, grad poznat po svom lijepom, dobro očuvanom kolonijalnom središtu. “La ciudad blanca” ili bijeli grad – vjerojatno je najmirniji grad u Boliviji (ili možda u cijeloj Južnoj Americi). Iako je La Paz danas sjedište vlade i riznice, Sucre je službeno glavni grad Bolivije. Povijest Sucrea kao glavnog grada je povijest Bolivije u malome. Ovdje se nalazi simboličko srce nacije jer je upravo tu proglašena nezavisnost. Zbog jedinstvene ljepote, našao se 1991. godine na listi UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Po dolasku krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo crkve Recoleta i San Francisco, Kuću slobode u kojoj je Simon Bolivar osigurao neovisnost Bolivije, impresivan indijanski tekstilni muzej te samostan Sv. Filipa Nerija. Ostatak dana slobodan. Noćenje.

5. dan: Sucre - Tarabuco - Sucre (D)

Nakon doručka vožnja do Tarabucoa (oko sat i pol) gdje se održava nedjeljna tekstilna tržnica poznata po svojim lokalno izrađenim tapiserijama, torbicama, šeširima i šalovima. Iako su rukotvorine ovdje malo skuplje nego što ih možete kupiti negdje drugdje, ova je tržnica idealno mjesto da sretnemo narod Yamparinu u njihovoj tradicionalnoj odjeći i da ponešto naučimo o lokalnoj autohtonoj zajednici. Potom povratak u Sucre i noćenje.

6. dan: Sucre - Potosi (D)

Nakon doručka vožnja prema Potosiju (otprilike 3 sata). Potosi je jedan od najviših gradova na svijetu (4.090 m nadmorske visine). Osnovali su ga Španjolci 1545. godine kao kolonijalno središte s kovačnicom novca ispod planine Cerro Rico (“bogata planina”) koja je bila bogata srebrom. Često su je smatrali potpuno sačinjenom od srebra i bila je glavni izvor srebra Španjolskog kolonijalnog carstva. Potosi je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 1987. godine kao najveći industrijski kompleks 16. stoljeća. Po dolasku ćemo se kratko odmoriti, a zatim posjetiti rudnik Cerro Rico. Po povratku ćemo prošetati gradom i posjetiti samostan Svete Tereze. Noćenje.

7. dan: Potosi - Uyuni (D)

Prije nego nastavimo putovanje prema Uyuniju posjetit ćemo Kuću novca. Potom nastavljamo prema Uyuniju (oko 3 i pol sati vožnje). Kratko ćemo se zaustaviti u napuštenom selu Pulacayo koje je nekad bilo poznato po svojem rudniku srebra. Pred samim Uyunijem zaustavit ćemo se na groblju starih vlakova. Potom odlazak do hotela i noćenje.

8. dan: Salar de Uyuni (D, R, V)

Salar de Uyuni, podsjetnik da je Zemlja nekad bila prekrivena velikim morem, nemjerljiv je po svojoj prirodnoj ljepoti, ali i geološkom bogatstvu – termalnim vodama, gejzirima i drugim vulkanskim aktivnostima. Smješten je na visini od oko 3.665 m, a prostire se na čak 12.000 m². Ovo ogromno područje je nepregledna ravnica i danas se koristi za iskorištavanje soli, a sadrži velike rezerve litija, magnezija i sode. Idućih par dana provest ćemo u ovim nepreglednim bespućima. Dan ćemo započeti razgledom malog mjesta Colchani u kojem se sol priprema za daljnju prodaju. Potom nastavljamo za otok Inkawasi. Otok Inkawasi (na Quechua jeziku “kuća Inka” ili Isla Pecado – otok u obliku ribe) je formacija stijena usred pustinjske ravnice s jedinstvenim i izoliranim ekosistemom, nastanjena kaktusima veličine između 8 i 10 metara. Ovdje ćemo pojesti „lunch packet“. Nastavljamo prema vulkanu Tunupa odakle se lijepo vidi Slana pustinja. Kratko ćemo prošetati do „chullparesa“ – grobova u stijeni koji su bili grobna mjesta starih mumija. Potom nastavak vožnje do hotela u kojem ćemo noćiti.

9. dan: Salar de Uyuni (D, R, V)

Danas ćemo posjetiti „Salar Sensual“ i njegovu “katedralu“ Ch’jini, formaciju stijena na obali slanog jezera visoku oko 40 metara, gdje su nađene ruševine za koje se smatra da pripadaju ostacima stare Tiwanacote civilizacije. Kratko ćemo se zaustaviti u San Pedru de Quemesu gdje ćemo proći kroz njegove uske uličice i građevine koje su poslužile kao nadahnuće za hotel Tayka de Piedra. Ručat ćemo u hotelu. U poslijepodnevnim satima će nas dominantna slika aktivnog vulkana Ollague dovesti do živopisnih visinskih jezera: laguna Cañapa, Hedionda, Chiarkota, Honda i Ramaditas. Potom vožnja do hotela i noćenje.

10. dan: Salar de Uyuni - San Pedro de Atacama (Čile) (D, R)

U rano jutro krećemo prema rezervatu Eduardo Avaroa. Zaustavit ćemo se u pustinji Silola sa spektakularnim krajolicima višebojnih vulkanskih formacija stijena. Ovdje ćemo vidjeti „arbol de piedra“, poznatu formaciju u obliku drva. Uspet ćemo se na visinu od preko 4.000 metara, a zatim nastavljamo do Lagune Colorade (Obojene ili Crvene lagune). Crvena boja jezera nastaje uslijed aktivnosti brojnih planktona i algi što žive na mineralima, dok je obala prekrivena s bijelim naslagama sode, magnezija i gipsa. Ova je laguna nastanjena s nekoliko vrsta plamenaca, a moguće je sresti i andske zečeve te andske lisice. Nastavljamo prema gejzirima Sol de Mañana. To će biti najviša točka koju ćemo proći na našoj ruti, gotovo 5.000 m. Nastavljamo vožnju kroz Slanu pustinju Chalviri. U jednom od njezinih dijelova možemo se okupati u vrućem izvoru Polques. Na odlasku ćemo proći kraj Las Damas del Desierto, remek djelo koje su u stijenama stvorili voda i vjetar. Posjetit ćemo Lagunu Verde (Zelenu lagunu) u podnožju vulkana Licancabur. Potom ćemo prijeći granicu i nastaviti vožnju prema San Pedro de Atacama. Noćenje.

11. dan: San Pedro de Atacama - gejzir Tatio - selo Machuca - San Pedro de Atacama (D, R)

Ponovno ćemo rano ustati kako bi za izlaska sunca posjetili gejzire Tatio na visini od 4.320 m. Tko želi može se okupati u vodama čije su temperature obično oko 30°C. Nastavljamo dalje uz zaustavljanje u Machuci poznatoj po kebabima od ljame. Potom povratak u San Pedro de Atacama i u popodnevnim satima odlazak do Valle de la Muerte gdje ćemo kratko prošetati. Uživat ćemo u visokim pješčanim dinama i u pogledu na nepregledne pustinjske krajolike koji se protežu svuda oko nas. Ovo je jedno od najsušnijih područja na Zemlji i vrijedno je strahopoštovanja. Dan ćemo završiti posjetom Valle de la Luna gdje ćemo dočekati zalazak sunca. Noćenje.

12. dan: San Pedro de Atacama - selo Toconao - laguna Chaxa - lagune Miscanti i Miniques - Piedras Rojas - San Pedro de Atacama (D, R)

Danas ćemo prelaziti pustinju i visoravan. Vozit ćemo se kroz slanu pustinju južno prema selu Toconao poznatom po kaktusima i rukotvorinama izrađenim u kamenu. Zatim ćemo ući u Atacamu i zaustaviti se u laguni Chaxa gdje se lijepo mogu vidjeti plamenci. Od tamo ćemo se početi penjati prema visoravni i pred nama će se otvoriti potpuno drugačiji krajolici. Naše odredište bit će zaštićeno područje laguna Miscanti i Miniques te Piedras Rojas, područje s brojnim vulkanima i vulkanskim jezerima te bogatom florom i faunom. U večernjim satima vratit ćemo se u San Pedro i noćiti.

13. dan: San Pedro de Atacama - Santiago de Chile (D)

Ujutro ćemo se odvesti do zračne luke Calama (oko sat i pol vožnje) odakle ćemo poletjeti za Santiago de Chile. Prijestolnica Čilea i najveći grad u zemlji, ujedno je i jedan od najvećih gradova Amerike. Ovaj kozmopolitanski grad ima za svakog ponešto, od raznih kulturnih tokova, vrhunskih muzeja do luđačkih zabava. Po dolasku odlazimo u razgled grada. Obići ćemo srce grada; Plazu de Armas, La Moneda-u, glavnu tržnicu, četvrt Mapocho, park Forestal i brdo Santa Lucia. U večernjim satima povratak u hotel i noćenje.

14. dan: Santiago de Chile - povratak (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Let prema Europi i povratak kući.

15. dan: Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Karta

La Paz

Tiahuanaco

Sucre

Tarabuco

Potosi

Uyuni

Salar de Uyuni

San Pedro de Atacama

gejzir Tatio

selo Machuca

selo Toconao

laguna Chaxa

laguna Miscanti

laguna Miniques

Piedras Rojas

Santiago de Chile

Općenito o Boliviji

Naziv države: Republika Bolivija
Površina: 1.099.000 km²
Stanovništvo: 9,2 milijuna
Glavni grad: Sucre
Službeni jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski
Pozivni broj: +591
Vremenska razlika: -5 sati zimi, -6 sati ljeti

Hrana

Bolivijska kuhinje varira s promjenom regije u kojoj se nalazite. Ajmarka kuhinja u Andama bogata je ugljikohidratima, rižom, krumpirom i kvinojom koje služe kao prilog mesu ljame ili ovčetini. U nižim predjelima zemlje jela naginju prema tropskim receptima s korijenima juke i neizostavnom junetinom. U većim gradovima postoji mnogo internacionalnih restorana s kineskom hranom, pizzerijama, jelima s roštilja i sl. Ponuda za vegetarijance nije pretjerano bogata, iako su brojna jela bazirana na jajima ili svježoj ribi s jezera Titicaca. Ako želite uštedjeti na prehrani, na tržnicama možete pronaći dobre lokalne restorane koji nude ustaljeni meni.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Preporučuje se cjepivo protiv žute groznice, no nije obavezno ukoliko ne dolazite ili prelazite preko zemlje u kojoj postoji rizik prijenosa žute groznice. Ukoliko se odlučite cijepiti, morate to učiniti najkasnije 10 dana prije putovanja. Za pojedina područja (npr. Amazona) preporučuju se tablete protiv malarije, no za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Boliviano (BOB); 1 EUR = 7.741 BOB; 1 USD = 6.905 BOB (svibanj 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije. Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Pazite da obje polovice novčanica nose isti serijski broj. Bankomati prihvaćaju Visu i MasterCard, uz naplatu provizije 3-5%.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.

Klima

Najbolje razdoblje za putovanje u Boliviju je od svibnja do kolovoza. Vrijeme može drastično varirati od jedne do druge klimatske zone, ali općenito su ljetni mjeseci (od studenog do ožujka) vrlo topli i kišni, dok su zimski mjeseci (od travnja do listopada), hladniji i sušniji, s puno više sunčanih dana. U području visoravni (Altiplano) prosječna temperatura iznosi 8 stupnjeva. Najviše kiše padne između studenog i ožujka, a snijeg je vrlo rijedak. U području dolina planinskog lanca Kordiljera prevladava ugodna klima s toplim danima ( 17 – 27 stupnjeva) i hladnim noćima. Najviše kiše padne ljeti, a u području Potosija moguć je i snijeg. Na istočnim obroncima Anda, u dolini Yungas, prevladavaju tropska i suptropska klima. Tijekom cijele godine je toplo, vlažno i kišno, a najviše padalina ima od studenog do ožujka. Polovicu Bolivije, na istoku, prekrivaju nizine sa suptropskom klimom. U tom dijelu od listopada do travnja padaju jake kiše koje uzrokuju brojne poplave, a dnevne temperature prelaze 30 stupnjeva.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230 volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile imaju roaming s Bolivijom. Tele2 nema uspostavljen roaming s Bolivijom. Veza je često loša pogotovo u ruralnim krajevima. Internet kafići su dostupni u većini naselja i gradova, veza je dosta spora a na nekim mjestima još imaju dial up vezu. Hoteli, hosteli i kafići većinom nude besplatan Wi-Fi.

Općenito o Čileu

Naziv države: Republika Čile
Površina: 756,102 km²
Stanovništvo: 17,91 milijuna
Glavni grad: Santiago
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +56
Vremenska razlika: -4 sata zimi, -5 sati ljeti

Hrana

Čileanska jela su manje začinjena i teška od ostatka latinske amerike. Na meniju dominira piletina, janjetina i morski plodovi. Na tržnicama je veliki izbor morskih plodova, egzotičnih riba poput jegulja, kraljevskih rakova, školjaka i morskih ježeva. Prepustite se kušalju lokalnih specijaliteta. Izvan Santiaga izbor za vegetarijance je oskudan, no tržnice obiluju lokalnim domaćim proizvodima, voćem, povrćem i domaćim kruhom.

Piće

Preporučujemo kupovinu flaširane vode. Voda iz slavine u gradovima je generalno pitka, no zbog veće koncentracije metala, može vam izazvati probavne smetnje. Ako nemate izbora, sterilizirajte vodu prokuhavanjem od 1 minute, a na većim nadmorskim visinama minimalno 3 minute. Možete koristiti i tablete za pročišćavanje vode.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, malarija nije rasprostranjena, kao ni žuta groznica. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Čilenaski peso CLP; 1 EUR = 776.413 CLP ; 1 USD = 692.931 CLP (svibanj 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije.

Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Visa, Diners i Mater Card su široko prihvaćeni, dok Amex nešto manje. Bankomati se nalaze svugdje u većim gradovima. Novac mjenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama u većim gradovima jer u manjim naseljima možda nećete naići na povoljan tečaj ili mjenjačnicu uopće. Preporučujemo da novac razmjenite u sitnije denominacije jer ih je lakše razmjeniti u kupnji.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Za obalno područje ponesite laganu odjeću od prirodnih materijala. Tokom kišne sezone ponesite vodootporne cipele, kabanice i vjetrovke te odjeću koja diše zbog visoke razine vlage u zraku. Toplija odjeća je potrebna u planinskim područjima, na krajnjem jugu i u zimskim mjesecima.

Klima

S obzirom na dugačko obalno područje, vrijeme u Čileu je izuzetno raznoliko i nepredvidljivo. Ljeto traje od prosinca do ožujka, a zima od travnja do listopada. Na sjeveru zemlje se nalazi pustinja Atacama gdje temperature tokom dana mogu varirati od -2 stupnja do +32 stupnja. Središnja regija je obilježena mediteranskom klimom s kišnom sezonom od svibnja do kolovoza dok je na jugu zemlje klima prohladna s visokim postotkom vlažnosti u zraku. Područje Patagonije je najbolje posjetiti tokom ljetnih mjeseci od prosinca do ožujka ili u mirnijim turističkim mjesecima studenom i travnju. Uskršnji otoci imaju svoju klimatsku zonu obilježenu visokom razinom vlage u zraku i subtropskim temperaturama. Obalno područje, uključujući grad Santiago, najbolje je za posjetiti od siječnja do travnja.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230 volti, 50 herca. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i internet

T-COM, Tele 2 i A1 imaju roaming s Čileom. U većim gradovima postoje 0-24 internet kafići, većina hotela i hostela nudi pristup internetu. Brzina interneta može biti dosta spora, a izvan većih središta nemojte se pouzdati u pristup internetu.

Pošaljite upit za Bolivija i Čile: Južnoameričkim pustinjama

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

4 + 14 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.