Brazil: Rio, Amazona, Salvador, Pantanal i slapovi Iguazu

Ova prekrasna brazilska tura omogućuje da doživite od svega po malo: povijest i kulturu, prirodne ljepote uz obilje promatranja divljih životinja
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno

}

Trajanje: 17 dana

Šifra: BR-18-17-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Brazil

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Amerika » Brazil: Rio, Amazona, Salvador, Pantanal i slapovi Iguazu

Najbolje putovati:

od travnja do listopada
agsdi-credit-card

Cijena od:

39,490 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Ova prekrasna brazilska tura omogućuje da doživite od svega po malo: povijest i kulturu, prirodne ljepote uz obilje promatranja divljih životinja.

Vidjet ćete famozni glavni grad Rio de Janeiro, fantastični Salvador de Bahia, prirodna čudesa amazonske prašume, rajsku divljinu močvare Pantanal i vodopade Iguazu.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje idealno za ljubitelje prirode i divljine, no vodi vas i u famozni Rio koji je nezaobilazna stanica kad putujete u Brazil.

S obzirom da se prelaze velike udaljenosti, bit će dosta letova avionom. U program je uključeno trodnevno krstarenje Amazonom te boravak u divljini Pantanala.

Nudimo vam opcije smještaja s 3 i 4 zvjezdice, no program je moguće prilagoditi vašim željama (postoji mogućnost budget i luksuzne opcije smještaja, a rutu je moguće prilagoditi – povećati ili smanjiti broj dana, ubaciti ili izbaciti pojedine destinacije).

Redosljed obilazaka prilagodit ćemo terminu putovanja i polasku broda za krstarenje po Amazoni.

Što je uključeno

sav smještaj u hotelima s 3 ili 4 zvjezdice (prema odabiru)
unutarnji letovi
prijevoz prema programu
navedeni obroci prema programu
izleti i razgledi prema programu
krstarenje Amazonom
lokalno vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne i unutarnje letove (oko 1.350 eura po osobi)
obroci koji nisu navedeni te pića uz obroke
putno osiguranje (preporučujemo)
opcionalni izlete i razgledi
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Rio de Janeiro

Let iz Zagreba za Rio de Janeiro, uz presjedanje. Po dolasku prolazak kroz carinsku kontrolu i susret s vodičem koji će vas dočekati na izlazu iz zračne luke. Potom transfer do hotela i noćenje.

2. dan: Rio de Janeiro (Krist Iskupitelj) (D)

Vaš prvi obilazak Ria vodi vas na vrh Corcovado, strmo brdo visoko 710 m, okrunjeno s kipom Krista Iskupitelja visokim 31 m. Odavde se širi spektakularan pogled na grad, plaže, planine, lagunu Rodrigo de Freitas, zaljev Guanabara i Atlantski ocean. Zatim nastavljate dalje kroz Santa Teresu i stepenicama Selaron gdje ćete upoznati povijesnu stranu Ria, Gradsko kazalište i veličanstvene građevine koje datiraju iz 19. stoljeća i prije. Moderna gradska katedrala i antički lukovi Lapa su još dvije razglednice znamenitosti Ria. Poslijepodne i večer su slobodni za opuštanje. Noćenje u hotelu.

3. dan: Rio de Janeiro (Šećerna glava) (D)

Današnji dan započinjete s obilaskom lagune i dalje do Botaničkog vrta koji se smjestio u sjeni Krista Iskupitelja. Vrtovi sadrže mnoštvo tropskih vrsta biljaka, kao što su palme, orhideje i stabla Pau brasil koja su zaslužna za ime zemlje koju čuvaju majmuni i tukani. Zatim ćete se zaputiti na planinu Šećerna glava (Sugar Loaf). Uspet ćete se žičarom na visinu od 396 m. Uživat ćete u pogledu na plažu Copacabana, planine iza kipa kao i one koje okružuju Rio. Poslijepodne i večer su slobodni. Opcionalno možete odabrati uživanje u tipičnom brazilskom roštilju churrascaria, dok je tokom vikenda moguće organizirati izlet u samba klubove u Lapi. Noćenje.

4. dan: Rio de Janeiro - Manaus (D)

Danas nastavljate putovanje prema Amazonskoj prašumi. Letjet ćete preko ogromnog zelenog prostranstva džungle u Manaus, grad u srcu Amazone. Nakon transfera u hotel, ostatak dana je slobodan za opuštanje i odmor od putovanja. Ovo je prilika da kušate amazonsku kuhinju koja obiluje lokalnim voćem i povrćem, kao i raznim vrstama ribe. Uvečer opcionalno predlažemo predstavu u poznatoj opernoj kući Manaus u središtu grada, Teatro Amazonas.

5. dan: Manaus - Rio Pagodao (D, R, V)

Dan započinjete obilaskom operne kuće Manaus, gradske tržnice i plutajućeg pristaništa. Kazalište je simbol grada i izgrađeno je tijekom porasta trgovine gumom koja je zaslužna za ekonomski uspon Manausa. Tržnica na rubu rijeke obiluje proizvodima i zanatima s cijelog područja Amazone. Sredinom dana ukrcat ćete se na Amazon Clipper Cruise koji kreće u 14:30, prvo prema Rio Pagodaou, pritoku Rio Negra. U zalazak sunca otisnut ćete se kanuima i iz blizine promatrati noćne životinje. To će vam dati priliku da se približite i kajmanu, najvećem reptilu Južne Amerike. Noćenje na brodu.

6. dan: Arhipelag Anavilhanas (D, R, V)

Manjim kanuima krenut ćete na promatranje flore i faune amazonske džungle, uključujući i divovske Victoria Regina vodene ljiljane. Posjetit ćete i lokalnu zajednicu kako bi naučili o načinu života ljudi koji svoje domove grade na rubu najvećeg svjetskog riječnog sustava. Poslijepodne ćete prolaziti kroz arhipelag Anavilhanas, najveći slatkovodni arhipelag na svijetu, a noćni safari vodi vas do mjesta gdje se nalaze životinje poput ljenivca, zmija, žaba i kajmana. Noćenje na brodu.

7. dan: Novo Airao - Jezero Acajatuba (D, R, V)

Danas ćete posjetiti Novo Airao i njegovu lokalnu tržnicu te drvarnice u kojima se grade brodovi za plovidbu po rijeci Amazoni. Novo Airao je najbolje područje za promatranje amazonskih dupina pa ćete ovdje imati priliku vidjeti ove prijateljske životinje iz blizine. Dupini mogu biti u tri različite nijanse – sive, sivo-ružičaste ili posve ružičaste boje. Nastavaljate dalje do Praia Grande gdje ćete uživati u prelijepim bijelim pješčanim plažama, udaljenim oko 1500 km od oceana! Ako razina vode dopusti, možete i zaplivati u rijeci Amazoni. Slijedi putovanje kanuom po jezeru Acajatuba, uz lov na legendarnu piranu. Noćenje na brodu.

8. dan: Manaus - Salvador de Bahia (D)

U izlazak sunca odlazite na izlet kanuima po jezeru Lago de Janeiro, u potragu za divovskim ljiljanima koji su, navodno, dovoljno veliki da podrže malo dijete, što naravno, nije pametno pokušavati. Izlet završava kod znamenitog „Mjesta susreta voda“, na povratku Manaus. Ovaj bizarni prirodni fenomen događa se na mjestu gdje se susreću dvije glavne arterije Amazone, Negro i Solimoesa, ali se ne miješaju sljedećih 10 km. Nakon povratka u hotel, slijedi transfer u zračnu luku te let prema obali. Prvi glavni grad Brazila bio je Slavador u Bahiji. Po dolasku transfer do hotela gdje ćete se smjestiti i noćiti.

9. dan: Salvador de Bahia (D)

Jutro započinjete obilaskom Salvadora. Krenut ćete od svjetionika i utvrde na ulazu u Zaljev svih svetih i nastavljate preko luke u kojoj su se iskrcavali brodovi iz Afrike. Slijedi uspon na gornji grad dizalom Lacerda koje nudi prekrasan pogled na zaljev. U poslijepodnevnim satima nastavlja pješice kroz trgove i uske ulice omeđene šarenim kolonijalnim građevinama do Pelourinha, u samom srcu grada. Ovaj trg sadržavao je stup za bičevanje u vrijeme kad su Afrikanci prodavani kao robovi. Poslijepodne je slobodno za razgled povijesnog područja. Uvečer predlažemo spektakularni Bahia folklorni show, s prikazima rituala kandomble i demonstracije kapoere.

10. dan: Salvador de Bahia - SouthWild Pantanal Lodge (D, R, V)

Nakon doručka let prema Cuiabi na brazilskom srednjem zapadu. Od tamo imate 3 sata vožnje do SouthWild Pantanal Lodgea blizu Pocone na sjevernom dijelu Pantanala. Ručat ćete putem, a u lodge stižete u ranim večernjim satima. Putem ćete moći opažati divlje životinje u okolnoj savani i na vodama. Najveći glodavac na svijetu, kapibara, često se vidi putem, kao i kajmanski krokodil, najveći reptil u Južnoj Americi. Po smještaju u lodgeu čeka vas večera, a zatim slijedi kratak pregled planiranih aktivnosti za slijedeći dan. One ovise o sezoni, vremenskim uvjetima i prethodnim opažanjima oko skloništa.

11. dan: SouthWild Pantanal Lodge (D, R, V)

Pantanal ima najveću koncentraciju faune na planeti sa 698 vrsta ptica, 80 sisavaca, 260 vrsta riba i 50 reptila koji su do sada bili kategorizirani. Neki su rijetki, mnogi su brojni. SouthWild Pantanal Lodge nudi najbolje šanse da vidite divovsku vidru čiji je broj stalno u porastu, a tim više što u neposrednoj blizini lodgea živi jedna cijela obitelj. Tapiri i divovski mravojedi su također stvorenja kojima se možete nadati. Tapir, divovski mravojedi, pasanci, pekariji i rakuni stalno pokušavaju izbjeći jaguare. Razne vrste majmuna, modre makao papige, tukani i nevjerojatan ljenivac provode svoje dane visoko u stablima, izbjegavajući grabežljivce zajedno s tisućama drugih ptica.

12. dan: SouthWild Pantanal Lodge - opcionalno rezervat jaguara (D, R, V)

Za promatranje velikih mačaka Pantanala, kao što su puma i ocelot, potrebno je malo sreće, dok se šanse za vidjeti rijetkog i nedostižnog jaguara mogu povećati uz dodatni dan s izletom još 145 km niz Transpantaneiru do rijeke Tres Irmaos. U obližnjem flotelu (plutajućem hotelu) također možete odabrati mnoštvo različitih opcionalnih izleta promatranja jaguara na ovom području, s redovitim polascima od lipnja do studenog. Jaguar je krovna životinjska vrsta, stoga kada projekti očuvanja čuvaju stanište ove životinje, mnoge druge životinjske vrste također imaju koristi od toga. Ovo područje Pantanala je jedno od najboljih za promatranje drugih velikih sisavaca, reptila i vodozemaca, a brodovi mogu prići veoma blizu bez uznemiravanja životinja.

13. dan: SouthWild Pantanal Lodge (D, R, V)

SouthWild Pantanal Lodge dvije je godine postavljao toranj za promatranje ocelota kako bi ove prekrasne mačke približio posjetiteljima. Samo nekoliko minuta hoda od lodgea, u kasno poslijepodne, vodiči vode goste niz stazu kako bi čekali dolazak jednog od četiri ocelota za koje se zna da žive na ovom području. Toranj ima više katova s udobnim mjestima za promatranje i fotografiranje ovih mačaka. Do sada je svake večeri viđeno između jedne i tri mačke na čistini ispred čeke. Ovo je savršena aktivnost prije večere!

14. dan: Pantanal - slapovi Iguazu (D)

Ujutro vožnja do zračne luke u Cuiabi i popodnevni let za slapove Iguazu. Prva prilika da vidite 275 zasebnih vodopada rijeke Iguazu slijedi pri samom slijetanju. Po dolasku transfer do hotela na argentinskoj strani rijeke. Ostatak dana slobodan. Ukoliko izlazite, obavezno nosite odgovarajuću odjeću i obuću na vodopadima, jer puteljci i staze kao i posjetitelji mogu biti smočeni. Zaštita fotoaparata je također dobra ideja.

15. dan: slapovi Iguazu (D)

Ujutro odlazite na argentinsku stranu nacionalnog parka, gdje puteljci, izgrađeni da prelaze rijeku, uz i uokolo slapova, omogućuju da doživite veličanstvenost slapova Iguazu iz blizine. Možete vidjeti, čuti i osjetiti vodu koja pada s 80 m visine. Nedvojbeni vrhunac je iskustvo gledanja u Vražje grlo dok se voda slijeva prema dolje, stvarajući buku i maglu koje omogućuju da se slapovi vide i čuju kilometrima daleko. Poslijepodne završava vožnjom pustolovnim brodom koji će vas odvesti podno vodopada. Navečer možete opcionalno uživati u Rafain Latin American plesnom showu uz večeru, ili u razdoblju punog mjeseca, posjetiti slapove kako biste vidjeli Iguazu pod mjesečinom.

16. dan: slapovi Iguazu - Sao Paolo (D)

Dan slobodan za samostalna istraživanja ili opcionalne izlete. Opcije uključuju posjet Parku ptica koji vam omogućuje bliski kontakt s tukanima, papigama, kolibrićima i velikim leptirima koji lete unutar ogromnih kaveza, posjet Itaipu brani koja je do nedavno bila najveća hidroelektrana na Zemlji, s fascinantnom pričom o njezinoj izgradnji, ili možda kratak posjet Paragvaju. Tu je i let helikopterom iznad slapova. Potom transfer do zračne luke i let za Sao Paulo (ili Rio), a moguće je i produljenje za posjet Buenos Airesu. Po dolasku u Sao Paulo presjedanje na let za Europu.

17. dan: dolazak u Zagreb

Dolazak u Zagreb očekuje se u toku dana.

Karta

Rio de Janeiro

Manaus

Rio Pagodao

Arhipelag Anavilhanas

Novo Airao

Jezero Acajatuba

Salvador de Bahia

SouthWild Pantanal Lodge

Rezervat jaguara

slapovi Iguazu

Sao Paolo

Općenito o Brazilu

Naziv države: Savezna Republika Brazil
Površina: 8 514 877 km²
Stanovništvo: 207.3 milijuna
Glavni grad: Brasilia
Službeni jezik: portugalski
Pozivni broj: +55
Vremenska razlika: -5

Hrana

Brazilska je kuhinja spoj tri različite kulture: starosjedilaca Indijanaca, portugalskih osvajača i afričkih robova koji su radili na poljima šećerne trske. Uz te tri etničke skupine, na kuhinju Brazila utjecali su i brojni imigranti. Rezultat je spoj namirnica Novoga i tehnike kuhanja Staroga svijeta. Svaka brazilska regija ima svoje specifičnosti i namirnice koje se mogu samo tamo pronaći, dok su drugi specijaliteti i jela dio uvriježenog brazilskog identiteta. Na sjeveru se uglavnom konzumiraju morski plodovi i tropsko voće, u srednjem i zapadnom Brazilu rasprostranjeni su ribolov i lov, te najfiniji specijaliteti od divljači i riječne ribe, na jugoistoku kuhinja se bazira na grahu, govedini, svinjetini, kukuruzu i sirevima dok se na jugu tradicionalno konzumira meso, grill, proizvodi na osnovi pšenice, zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi.

Piće

Voda je u gradovima uglavnom sigurna za piće. Ipak preporučujemo konzumaciju flaširane vode za svaki slučaj.

Zdravstvene informacije

Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice, a za veliki dio teritorija preporučuje se korištenje tableta protiv malarije. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Brazilski real (BRL);  1 USD = 3.23 BRL, 1 EUR = 3.82 BRL (listopad 2017.)

Novac

Gotovinu možete razmijeniti u svim bankama i mjenjačnicama. Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare ili eure. Od kreditnih kartica svugdje prihvaćaju Visu i Mastercard, a Amex i Diners rjeđe izvan velikih gradova. Bankomate možete pronaći gotovo svugdje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

U urbanim sredinama Brazila naći ćete mnoštvo žarkih boja i veselih kombinacija, dok taj stil prelazi u malo konzervativniji izvan gradova. Ponesite udobnu odjeću i obuću za razgledavanja u gradovima i prirodi te obratite pozornost da su godišnja doba u južnoj hemisferi suprotna od europskih.

Klima

Zbog golema prostora klima Brazila je vrlo raznolika, od ekvatorske preko tropske do umjerene. Pod utjecajem tople Brazilske struje jugoistočna obala i primorje imaju vlažnu i vruću klimu. Na Brazilskom visočju ljeta su svježija, a godišnja je količina oborina manja. Samo na krajnjem sjeveroistoku Brazilskoga visočja godišnja je količina kiše vrlo mala. Nizina Amazone ima pretežno ekvatorsku klimu, s podjednako raspoređenom količinom oborina tijekom cijele godine. Srednja godišnja temperatura iznosi posvuda, osim na krajnjem jugu, više od 20 °C. Na jugu je srednja godišnja temperatura 14 do 23 °C, a polarne zračne mase s Antarktika zimi uzrokuju oborine, ponekad i u obliku snijega.

Električna energija

U Brazilu se koristi napon od 127 i 220 volti, 60 Hz, a utičnice imaju tri rupe. Svakako ponesite adapter.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Brazilom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Pošaljite upit za Brazil: Rio, Amazona, Salvador, Pantanal i slapovi Iguazu

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

9 + 13 =

Možda će vas zanimati i…