Butan: Posljednja budistička kraljevina

Butan je mala budistička država smještena podno veličanstvenih Himalaja, okružena Indijom i Tibetom
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: BT-20-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Butan

Datum polaska: 03.11.2020.

Naslovna » Azija » Butan: Posljednja budistička kraljevina
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

29.900 kn + avio takse

O ovom putovanju

Butan je mala budistička država smještena podno veličanstvenih Himalaja, okružena Indijom i Tibetom.

Pustolovinu započinjemo u Thimpu-u, sadašnjem glavnom gradu i jedinoj prijestolnici bez semafora. Proći ćemo preko prijelaza Dochu La s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova istočnih Himalaja te kroz brdovite krajolike stići do malog mjestašca Punake u kojem se smjestio najslikovitiji dzong u Butanu. Nastavljamo prema glečerskoj dolini Phobjikha i selu Gangtey gdje se u cilju očuvanja okoliša i danas koriste generatorima ili solarnom energijom. Nastavljamo dalje prema istoku i konačno stižemo do udaljenog Bumthanga, vjerskog središta zemlje gdje se nalaze najstariji samostani u Butanu. Tu ćemo se zadržati dva dana i istraživati mjesto i njegovu okolicu.

Na kraju putovanja vratit ćemo se u dolinu Paro gdje se smjestila stara butanska prijestolnica. Tu nas čeka uspon 3.120 metara do ljupkog Tigrovog gnijezda, važnog hodočasničkog središta budista. Na ovom putovanju upoznavat ćemo bogatu kulturu i tradiciju ove izolirane, ali savršeno organizirane i uređene zemlje u kojoj se od prihoda od svakog turista dnevno odvaja 65 USD za školstvo i zdravstvo. Uživat ćemo u ljepoti šumovitih brda, širokih zelenih dolina i mirnoći koja nas okružuje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtjeva posebne pripreme.

Uglavnom ćemo se zadržavati na nadmorskoj visini od oko 2.000 m, uz dva kratka prijelaza preko 3.100 m. Ceste su dosta loše, zavojite, a na nekim mjestima nisu asfaltirane. Zbog toga ćemo se kretati sporo. Razgledavat ćemo znamenitosti i upoznavati lokalnu kulturu uz nezaobilazan boravak u prirodi. Zadnji dan nas čeka uspon na „Tigrovo gnijezdo“ koje se nalazi na 3.120 m nadmorske visine. Uspon je srednje težine zbog relativno velike nadmorske visine na kojoj ćemo planinariti, no ići ćemo polako i pratiti ritam grupe.

Noćit ćemo u hotelima srednje klase (otprilike 3 – 4 zvjezdice). Večer i noć u selu Gasa provest ćemo u lokalnom domaćinstvu i jesti i spavati kao i oni, na njihov tradicionalan način, na podu. Noć u Gasi može biti hladna pa treba pripremiti toplu odjeću za spavanje.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 2.250 kn
viza za Butan: od 300 kn
viza za Indiju: od 290 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.500 kn
obroci koji nisu navedeni
tradicionalna butanska kupka s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
nadoplata za 10 do 14 putnika u iznosu do 1.000 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi

Let iz Zagreba za Delhi uz presjedanje. Dolazak u Delhi ovisno o redu letenja.

2. dan: Delhi - Paro - Thimpu (V)

Let iz Delhija za Paro. Iz Para ćemo se odvesti prema prijestolnici Butana, gradu Thimpu. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel, a zatim možemo prošetati gradom da steknete prve utiske. Neke od znamenitosti su rezervat Motithang Takin (takin je butanska nacionalna životinja), Nacionalna memorijalna stupa i Tkalački centar. Možemo posjetiti i samostan Tashicho Dzong koji tradicionalno služi kao sjedište poglavara civilne vlade, a trenutno se u njoj nalaze i uredi kralja (najbolje vrijeme za fotografiranje je prije zalaska sunca). Tu su i Tekstilni muzej i Nacionalni institut Zorig Chusum (slikarska škola). Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Thimpu - Gasa (D, R, V)

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Punakhi (otprilike 3 sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Stižemo u Punakhu gdje ćemo ručati, a potom nastavljamo dalje oko 3 do 4 sata kroz zabačena područja do mjesta Gase. U Gasi ćemo se smjestiti u lokalnom domaćinstvu i noćiti.

4. dan: Gasa - Punakha (D, R, V)

Gasa je okružena netaknutom šumom, dok joj pozadinu čuvaju snježni vrhovi Himalaja. Ova je regija poznata po domorocima, narodu Layapa i Snowman treku, jednom od najizazovnijih i najnapornijih trekinga na području Himalaja koji traje 28 dana. Mi nećemo ići na Snowman trek, ali ćemo uživati u atmosferi ovih zabačenih predjela. Ujutro ćemo posjetiti izvore tople vode i Gasa Dzong. Bit će to prilika za kraći treking od sat vremena, no svi oni koji ne žele hodati, mogu se i odvesti. Sredinom dana nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: Punakha - Gangtey (dolina Phobjikha) (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo u obilazak Punakha Dzonga, najslikovitijeg Dzonga u Butanu,. Potom nastavljamo putovanje prema glečerskoj dolini Phobjikha. Putem ćemo posjetiti znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju do doline Phobjikha i sela Gangtey (oko 3 sata vožnje). Ulazak u dolinu je nalik povratku u prošlost. U cilju zaštite okoliša ne koristi se električna energija pa se tako hoteli koriste generatorima ili solarnom energijom. Uživat ćemo u šetnji dolinom Phobjikha koja je u zimskim mjesecima dom crnovratih ždralova. U Phobjikhi ćemo posjetiti Informativni centar Crane, gdje ćemo saznati nešto više o tim prelijepim pticama. Posjetit ćemo i samostan Gangtey Gomba, jedini Nvingmapa samostan u zapadnom Butanu, iz 17. stoljeća. Noćenje u selu Gangtey.

6. dan: Gangtey - Trongsa - Bumthang (D, R, V)

Nakon doručka nastavljamo nešto duže putovanje prema istoku (oko 7 sati vožnje). Ceste su uske, a putem ćemo prijeći preko visokih prijelaza Pele La (na 3.420 m) i Yotong La (na 3.551 m). Malo ćemo se odmoriti u Chendebjiu, popiti šalicu toplog napitka i uživati u miru stupe Chendebji Chorten izgrađene u nepalskom stilu, zbog čega neodoljivo podsjeća na stupe Swayambunath i Boudanath u Kathmanduu. Nakon ručka u Trongsi posjetit ćemo utvrdu Trongsa Dzong te nastaviti naše putovanje za Bumthang. U Bumthang stižemo kasno navečer.

7. dan: Bumthang (D, R, V)

Budući da se smatra vjerskim središtem zemlje i domom najstarijih samostana u Butanu, pokrajina Bumthang nudi mnogo toga za vidjeti. Posjetit ćemo kompleks hramova Kurjey Lhakhang gdje je, u špilji u kojoj je meditirao, u 8. stoljeću, guru Rinpoche ostavio otisak svojeg tijela (ku=tijelo i jey= otisak). Prijeći ćemo preko malog visećeg mosta na drugu stranu rijeke, u Tamshing Gompa (središte Pema Lingpe) gdje ćemo vidjeti metalni plašt težak 25 kg (koji je osobno izradio Pema Lingpa). Vjernici odjeveni u ovaj plašt 3 puta kruže oko Gompe, vjerujući da će se tako pročistiti od svih negativnosti. Posjetit ćemo i stari hram Kenchosum Lhakhang te palaču Wangdichholing. Ovisno o raspoloživom vremenu možemo posjetiti i Jambay Lhakhang, Jakar Dzong te Tamshing Lhakhang. Noćenje u Bumthangu.

8. dan: Bumthang (D, R, V)

Danas ćemo nastaviti s razgledavanjem Bumthanga i okolice. Odvest ćemo se 15 km van grada po makadamskoj cesti do samostana Paseling. Odavde možemo krenuti na treking do samostana Kuenzangdra koji se nalazi s druge strane planine (4 do 5 sati hoda) ili jednostavno prošetati kroz dolinu Thangbi. Povratak u Bumthang i noćenje.

9. dan: Bumthang - Paro (D, R, V)

Ujutro odlazak do zračne luke Jakar za let prema Paru. Po dolasku u Paro, prijavit ćemo se u hotel, a zatim krenuti u obilazak Paro Dzonga i Ta Dzonga (Butanski nacionalni muzej) te prijeći tradicionalni natkriven drveni most preko rijeke Paro Chu. Ovisno o raspoloživom vremenu, posjetit ćemo jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću, i ruševine Drukgyel Dzonga (Butanske utvrde pobjede) izgrađene u 17. stoljeću u spomen butanske pobjede nad tibetanskim osvajačima. Za vedrih dana odavde možemo vidjeti vrh Jhomolhari, drugi najviši vrh u Butanu, visok 7.329 m. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Prenoćit ćemo u Paru.

10. dan: Paro (D, R, V)

Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na tradicionalnom ručku u prirodi (lunch paket), a ukoliko dan ranije nismo posjetili ruševine Drukgyel Dzonga i samostan Kichu moći ćemo to danas. Uvečer posjet jednoj od tradicionalnih seoskih kuća, gdje ćemo s domaćinima popiti čaj i malo počavrljati te se možemo nagraditi tradicionalnom kupkom s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta). Noćenje u Paru.

11. dan: Paro - Delhi (D)

Ujutro rani doručak, vožnja do zračne luke i let za Delhi. Ovisno o redu letenja, ukoliko postoji duže čekanje u Delhiju, moguće je organizirati razgled grada uz nadoplatu.

12. dan: Delhi - Zagreb

Presjedanje na let za Zagreb i dolazak ovisno o redu letenja.

Karta

Paro

Thimpu

Punakha

Trongsa

Bumthang

Phobjikha

Gasa

Gangtey

Općenito o Butanu

Naziv države: Kraljevina Butan
Površina: 47.000 km²
Stanovništvo: 2,1 milijuna
Glavni grad: Thimphu
Službeni jezik: dzongha
Pozivni broj: +975
Vremenska razlika: +6

Hrana

Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk 

Valuta

Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 71,2885 BTN; 1 EUR = 77.8330 BTN (veljača 2020.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Viza

Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

Odjeća

Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.

Klima

Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.

Električna energija

220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Mobilni telefoni i internet

Tele2 i Vip imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Pošaljite upit za Butan: Posljednja budistička kraljevina

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

8 + 7 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.