Butan: Posljednja budistička kraljevina

od 26,600 kn

Primamo prijave!

Discount:
 • 09/04/2019
Očisti
  • 2000 kn
  • 3080 kn
  • 380 kn
  • 450 kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
BT-19-11-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi: Let iz Zagreba za Delhi uz presjedanje. Dolazak u Delhi ovisno o redu letenja.

2. dan: Delhi - Paro - Thimpu (V): Let iz Delhija za Paro. Iz Para ćemo se odvesti prema prijestolnici Butana, gradu Thimpu. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel, a zatim možemo prošetati gradom da steknete prve utiske. Neke od znamenitosti su rezervat Motithang Takin (takin je butanska nacionalna životinja), Nacionalna memorijalna stupa i Tkalački centar. Možemo posjetiti i samostan Tashichodzong koji tradicionalno služi kao sjedište poglavara civilne vlade, a trenutno se u njoj nalaze i uredi kralja (najbolje vrijeme za fotografiranje je prije zalaska sunca). Tu su i Tekstilni muzej i Nacionalni institut Zorig Chusum (slikarska škola). Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Thimpu - Punakha (D, R, V): Nakon doručka nastavljamo prema Punakhi (otprilike 2 i pol sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. U slučaju da je pri prvom prelasku klanca Dochu La Pass bilo oblačno, na povratku će biti još jedna prilika za fotografiranje. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Tko želi može se uspeti do hrama Lungchuzeykha koji se nalazi na vrhu od 3.700 m. Ručat ćemo putem. Prije nego što stignemo u Puhakhu posjetit ćemo znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „The Divine Madman“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku ćemo posjetiti Punakha Dzong, koji se smatra jednom od najljepših samostanskih utvrda u Butanu. Izgradio ju je prvi Shabdrung 1637. g. između dvije rijeke (Po Chu i Mo Chu = Muška rijeka i Ženska rijeka), a trenutno služi kao zimsko prebivalište redovnika i opata. Potom smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan: Punakha - Trongsa - Bumthang (D, R, V): Nakon doručka nastavljamo putovanje prema istoku. Putovanje je dugačko (oko 7 sati vožnje) i ceste su uske, no pejzaži su prelijepi. Zelenilo, šume i brežuljci pratit će nas cijelim putem, a prijeći ćemo i preko visokih prijelaza Pele La (na 3.420 m) i Yotong La (na 3.551 m). Malo ćemo se odmoriti u Chendebjiu, popiti šalicu toplog napitka i uživati u miru stupe Chendebji Chorten izgrađene u nepalskom stilu, zbog čega neodoljivo podsjeća na stupe Swayambunath i Boudanath u Kathmanduu. Nakon ručka u Trongsi posjetit ćemo utvrdu Trongsa Dzong te nastaviti putovanje u Bumthang. U Bumthang stižemo kasno navečer. Noćenje u Bumthangu.

5. dan: Bumthang (D, R, V): Budući da se smatra vjerskim središtem zemlje i domom najstarijih samostana u Butanu, pokrajina Bumthang nudi mnogo toga za vidjeti. Posjetit ćemo kompleks hramova Kurjey Lhakhang gdje je, u špilji u kojoj je meditirao, u 8. stoljeću, guru Rinpoche ostavio otisak svojeg tijela (ku=tijelo i jey= otisak). Prijeći ćemo preko malog visećeg mosta na drugu stranu rijeke, u Tamshing Gompa (središte Pema Lingpe) gdje ćemo vidjeti metalni plašt težak 25 kg (koji je osobno izradio Pema Lingpa). Vjernici odjeveni u ovaj plašt 3 puta kruže oko Gompe, vjerujući da će se tako pročistiti od svih negativnosti. Posjetit ćemo i stari hram Kenchosum Lhakhang te palaču Wangdichholing. Ovisno o raspoloživom vremenu možemo posjetiti i Jambay Lhakhang, Jakar Dzong te Tamshing Lhakhang. Noćenje.

6. dan: Bumthang (D, R, V): Danas ćemo nastaviti s razgledavanjem Bumthanga i okolice, a dio dana provest ćemo sudjelujući na jednom od slikovitih festivala koji se održavaju upravo ovih dana.

7. dan: Bumthang - Phobjikha (D, R, V): Nakon doručka započinjemo povratak prema zapadu i dolini Phobjikha (oko 6 sati vožnje). Ulazak u glečersku dolinu Phobjikha i selo Gangtey nalik je povratku u prošlost. U cilju zaštite okoliša ne koristi se električna energija pa se tako hoteli koriste generatorima ili solarnom energijom. Uživat ćemo u šetnji dolinom Phobjikha koja je u zimskim mjesecima dom crnovratih ždralova. U Phobjikhi ćemo posjetiti Informativni centar Crane, gdje ćemo saznati nešto više o tim prelijepim pticama. Noćenje u selu Gangtey.

8. dan: Phobjikha - Paro (D, R, V): U jutarnjim satima nastavit ćemo istraživati dolinu Phobjikha i selo Gangtey. Posjetit ćemo samostan Gangtey Gomba, jedini Nvingmapa samostan u zapadnom Butanu, iz 17. stoljeća. Ručat ćemo u dolini, a zatim nastaviti putovanje prema Paru (otprilike 5 sati vožnje). Po dolasku u Paro, prijavit ćemo se u hotel, a zatim krenuti u obilazak Paro Dzonga i Ta Dzonga (Butanski nacionalni muzej) te prijeći tradicionalni natkriven drveni most preko rijeke Paro Chu. Ovisno o raspoloživom vremenu, posjetit ćemo jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću, i ruševine Drukgyel Dzonga (Butanske utvrde pobjede) izgrađene u 17. stoljeću u spomen butanske pobjede nad tibetanskim osvajačima. Za vedrih dana odavde se vidi vrh Jhomolhari, drugi najviši vrh u Butanu, visok 7.329 m. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Noćit ćemo u Paru.

9. dan: Paro (D, R, V): Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na tradicionalnom ručku u prirodi (lunch paket), a ukoliko dan ranije nismo posjetili ruševine Drukgyel Dzonga i samostan Kichu moći ćemo to danas. Uvečer posjet jednoj od tradicionalnih seoskih kuća, gdje ćemo s domaćinima popiti čaj i malo pročavrljati te se možemo nagraditi tradicionalnom kupkom s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta). Noćenje u Paru.

10. dan: Paro - Delhi (D): Ujutro rani doručak, vožnja do zračne luke i let za Delhi. Ovisno o redu letenja, ukoliko postoji duže čekanje u Delhiju, moguće je organizirati razgled grada uz nadoplatu.

11. dan: Delhi - Zagreb: Presjedanje na let za Zagreb i dolazak ovisno o redu letenja.

Special offer

Butan je mala budistička država smještena podno veličanstvenih Himalaja, okružena Indijom i Tibetom. Pustolovinu započinjemo u Thimpu-u, glavnom gradu i jedinoj prijestolnici bez semafora. Proći ćemo preko prijelaza Dochu La s kojeg se širi veličanstven pogled na neke od najviših vrhova istočnih Himalaja te kroz brdovite krajolike stići do malog mjestašca Punake s najslikovitijim dzongom u Butanu. Nastavljamo prema istoku i stižemo do Bumthanga, vjerskog središta zemlje s najstarijim samostanima u Butanu. Ovdje ćemo imati priliku prisustvovati jednom od slikovitih butanskih festivala. Započinjemo povratak prema zapadu i glečerskoj dolini Phobjikha gdje se u cilju očuvanja okoliša i danas koriste generatorima ili solarnom energijom. Na kraju putovanja vratit ćemo se u dolinu Paro gdje se smjestila stara butanska prijestolnica. Tu nas čeka uspon 3.120 metara do ljupkog Tigrovog gnijezda, važnog hodočasničkog središta budista. Na ovom putovanju upoznavat ćemo bogatu kulturu i tradiciju ove izolirane, ali savršeno organizirane i uređene zemlje u kojoj se od prihoda od svakog turista dnevno odvaja 65 USD za školstvo i zdravstvo. Uživat ćemo u ljepoti šumovitih brda, širokih zelenih dolina i mirnoći koja nas okružuje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje ne zahtjeva posebne pripreme. Uglavnom ćemo se zadržavati na nadmorskoj visini oko 2.000 m, uz dva kratka prijelaza preko 3.100 m. Razgledavat ćemo znamenitosti i upoznavati lokalnu kulturu uz nezaobilazan boravak u prirodi. Zadnji dan nas čeka uspon na „Tigrovo gnijezdo“ koje se nalazi na 3.120 m nadmorske visine. Uspon je srednje težine zbog relativno velike nadmorske visine na kojoj ćemo planinariti, no ići ćemo polako i pratiti ritam grupe. Noćit ćemo u hotelima srednje klase (otprilike 3 – 4 zvjezdice).

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 2.000 kn
viza za Butan: od 380 kn
viza za Indiju: od 450 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.080 kn
obroci koji nisu navedeni
tradicionalna butanska kupka s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
nadoplata za 10 do 14 putnika u iznosu do 1.000 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Paro

Thimpu

Punakha

Trongsa

Bumthang

Phobjikha

 

Naziv državeKraljevina Butan

Površina: 47.000 km²

Stanovništvo: 2,1 milijuna

Glavni grad: Thimpu

Službeni jezik: dzongha

Pozivni broj: +975

Vremenska razlika: +5 zimi, +4  ljeti

Klima: Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Odjeća: Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk 

Valuta: Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 71,57 BTN (prosinac 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Mobilni telefoni i Internet: Tele2 i Vip imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Električna energija: 220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Viza: Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

Pošaljite upit ili rezervirajte Butan: Posljednja budistička kraljevina

Odabrano putovanje:

7 + 14 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Butan: Posljednja budistička kraljevina”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…