Butan: Zemlja munjevitog zmaja

od 21,350 kn23,450 kn

Najbolje putovati: od proljeća do jeseni

Popust:
Očisti

    • kn
    • kn
    • 380 kn
    • 450 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Privatno
Šifra putovanja:
BT-18-11-P
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa - Azija: Let iz Zagreba uz presjedanje. Noćni let.

2. dan: Delhi - Paro - Thimpu (R, V): Dolazak u Delhi i presjedanje na let za Paro. Po dolasku, nakon carinskih formalnosti, odvest ćete se do butanske prijestolnice, grada Thimpu. Po dolasku ćete se smjestiti u hotel, a preostali dio dana provest ćete upoznavajući grad i njegovu okolicu. Neke od znamenitosti su rezervat Motithang Takin (takin je butanska nacionalna životinja), Nacionalna memorijalna stupa i Tkalački centar. Možete posjetiti i samostan Tashichodzong (najbolje vrijeme za fotografiranje je prije zalaska sunca). Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Thimphu (D, R, V): Nakon doručka nastavljate naše razgledavanje Thimpua. Možete razgledati Tekstilni muzej i Nacionalni institut Zorig Chusum (slikarska škola). Za one koji vole aktivne obilaske, ako bude dovoljno vremena, postoji mogućnost jednosatnih izleta u Tango i Cheri Goembas. U večernjim satima možete se odvesti do parka Kuensel-Phodrang, gdje se nalazi 51,5 metara visoki kip Bude Dordenma postavljen na postolju hrama. Noćit ćete u Thimpuu.

4. dan: Thimpu - Punakha (D, R, V): Nakon doručka nastavljate putovanje prema Punakhi (otprilike 3 sata vožnje). Putem ćete se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. U slučaju da je pri prvom prelasku klanca Dochu La Pass bilo oblačno, na povratku će biti još jedna prilika za fotografiranje. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Tko želi može se uspeti do hrama Lungchuzeykha koji se nalazi na vrhu od 3.700 m. Ručat ćete putem. Prije nego što stignemo u Puhakhu posjetit ćete znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman’s“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljate vožnju prema Punakhi. Po dolasku ćemo posjetiti Punakha Dzong, koji se smatra jednom od najljepših samostanskih utvrda u Butanu. Izgradio ju je prvi Shabdrung 1637. g. između dvije rijeke (Po Chu i Mo Chu = Muška rijeka i Ženska rijeka), a trenutno služi kao zimsko prebivalište redovnika i opata. Nakon što prošećete njegovom unutrašnjošću nastavljate pješice prema selu u kojem ćete noćiti. Putem ćete prijeći preko najdužeg visećeg mosta u Butanu. Noćit ćete u tradicionalnom seoskom domaćinstvu kod butanske obitelji, uz koju ćemo imati prilike upoznati seoski način života u Butanu.

5. dan: Punakha - Bumthang (D, R, V): Nakon doručka nastavljate putovanje prema istoku. Iako je putovanje dugačko (oko 7 sati vožnje) i ceste uske, putem ćete prijeći preko visokih prijelaza Pele La (na 3420 m) i Yotong La (na 3551 m). Malo ćete se odmoriti u Chendebjiu, popiti šalicu toplog napitka i uživati u miru stupe Chendebji Chorten izgrađene u nepalskom stilu, zbog čega neodoljivo podsjeća na stupe Swayambunath i Boudanath u Kathmanduu. Nakon ručka u Trongsi posjetit ćete utvrdu Trongsa Dzong te nastaviti putovanje u Bumthang (2 i pol sata vožnje). U Bumtang stižete kasno navečer. Noćenje u Bumtangu.

6. dan: Bumthang (D, R, V): Budući da se smatra vjerskim središtem zemlje i domom najstarijih samostana u Butanu, pokrajina Bumthang nudi mnogo toga za vidjeti. Posjetit ćete kompleks hramova Kurjey Lhakhang gdje je, u špilji u kojoj je meditirao, u 8. stoljeću, guru Rinpoche ostavio otisak svojeg tijela (ku=tijelo i jey= otisak). Prijeći ćete preko malog visećeg mosta na drugu stranu rijeke, u Tamshing Gompa (središte Pema Lingpe) gdje ćete vidjeti metalni plašt težak 25 kg (koji je osobno izradio Pema Lingpa). Vjernici odjeveni u ovaj plašt 3 puta kruže oko Gompe, vjerujući da će se tako pročistiti od svih negativnosti. Posjetit ćemo i stari hram Kenchosum Lhakhang te palaču Wangdichholing. Ovisno o raspoloživom vremenu možemo posjetiti i Jambay Lhakhang, Jakar Dzong te Tamshing Lhakhang.

7. dan: Bumthang - Phobjikha (D, R, V): Nakon doručka započinjete povratak prema zapadu i dolini Phobjikha (ok 5 sati vožnje). Ulazak u glečersku dolinu Phobjikha i selo Gangtey nalik je povratku u prošlost. U cilju zaštite okoliša ne koristi se električna energija pa se tako hoteli koriste generatorima ili solarnom energijom. Uživat ćete u šetnji dolinom Phobjikha koja je u zimskim mjesecima dom crnovratih ždralova. U Phobjikhi ćete posjetiti Informativni centar Crane, gdje ćete saznati nešto više o tim prelijepim pticama. Noćenje u Phobjikhi u jednostavnoj gostinjskoj kući.

8. dan: Phobjikha - Paro (D, R, V): U jutarnjim satima nastavit ćete istraživati dolinu Phobjikha i selo Gangtey. Posjetit ćete samostan Gangtey Gomba, jedini Nvingmapa samostan u zapadnom Butanu, iz 17. stoljeća. Ručat ćete u dolini, a zatim nastaviti putovanje prema Paru (otprilike 6 i pol sati vožnje). Po dolasku u Paro, prijavit ćete se u hotel, a zatim krenuti u obilazak Paro Dzonga i Ta Dzonga (Butanski nacionalni muzej) te prijeći tradicionalni natkriven drveni most preko rijeke Paro Chu. Ovisno o raspoloživom vremenu, posjetit ćete jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću, i ruševine Drukgyel Dzonga (Butanske utvrde pobjede) izgrađenog u 17. stoljeću u spomen butanske pobjede nad tibetanskim osvajačima. Za vedrih dana odavde možete vidjeti vrh Jhomolhari, drugi najviši vrh u Butanu, visok 7.329 m. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Prenoćit ćemo u Paru.

9. dan: Paro (D, R, V): Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka vas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćete se na tradicionalnom ručku u prirodi (lunch paket), a ukoliko dan ranije niste posjetili ruševine Drukgyel Dzonga i samostan Kichu moći ćete danas. Uvečer posjet jednoj od tradicionalnih seoskih kuća, gdje ćemo s domaćinima popiti čaj i malo pročavrljati te se možete nagraditi tradicionalnom kupkom s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta). Noćenje u Paru.

10. dan: Paro - Delhi - Europa (D): Ujutro doručak i vrijeme za zadnje razgledavanje prije povratka kući. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i let za Delhi te povratak prema Europi.

11. dan: Europa - Zagreb: Uz presjedanja u Zagreb stižemo ovisno o redu letenja.

Special offer

Butan je mala zemlja smještena podno veličanstvenih Himalaja, okružena Indijom i Tibetom (Kina). Ako postoji neka zemlja koja se može nazvati „rajem na zemlji“, onda je to definitivno Butan! Često nazivan i „the last Shangri-la“ („sveta i spokojna zemlja“), Butan je posljednja budistička kraljevina, koja višestoljetnom izoliranošću od ostatka svijeta (što zbog zemljopisnog položaja, što svjesnom politikom očuvanja vlastite tradicije i duhovnosti), uspijeva očuvati čistoću prirode, staru budističku tradiciju, a u isto vrijeme balansirati sa neminovnom modernizacijom. Osim toga, Butan je kraljevina u kojoj se uspješnost zemlje ne mjeri s BND (bruto nacionalni dohodak), već s Bruto Nacionalnom Srećom (Gross National Hapiness), a njen kralj se u ožujku 2008. svjesno odrekao vlasti i poveo zemlju ka prvim demokratskim parlamentarnim izborima. Svojom turističkom politikom Butan ograničava broj posjetioca i tako štiti jedinstvenost i tradiciju ove zemlje od prevelikih vanjskih utjecaja. Dio dnevne naknade koja se plaća za posjet Butanu odlazi državi koja ta ista sredstva usmjerava u razvoj školstva i zdravstva.

zrakoplovne karte za unutarnje letove
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
jamčevina

povratna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
viza za Butan: 380 kn
tranzitna viza za Indiju: 450 kn
tradicionalna butanska kupka s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Paro

Thimpu

Punakha

Bumthang

Phobjikha

 

Naziv državeKraljevina Butan

Površina: 47.000 km²

Stanovništvo: 2,1 milijuna

Glavni grad: Thimpu

Službeni jezik: dzongha

Pozivni broj: +975

Vremenska razlika: +5 zimi, +4  ljeti

Klima: Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Odjeća: Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na  linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Butanski ngultrum (BTN): 1 USD = 64,03 BTN (siječanj 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje  je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Mobilni telefoni i Internet:  Tele2 i Vip imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Električna energija: 220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Viza: Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

Pošaljite upit ili rezervirajte Butan: Zemlja munjevitog zmaja

Odabrano putovanje:

4 + 4 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Butan: Zemlja munjevitog zmaja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…