Čad: Wodaabe Gerewoll festival

Nomadski pastiri bororo (ili wodaabe), narod koji je svoje korijene izgubio u pretpovijesno doba, sastaje se svake godine nakon sezone kiša
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 10 dana

Šifra: TD-21-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Čad

Datum polaska: 02.10.2021.

Naslovna » Afrika » Čad: Wodaabe Gerewoll festival
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

21.500 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Nomadski pastiri bororo (ili wodaabe), narod koji je svoje korijene izgubio u pretpovijesno doba, sastaje se svake godine nakon sezone kiša. Dolaze na određena područja Sahela, u Nigeru, Čadu i Kamerunu, kako bi slavili i razmijenili informacije. Na području bogatom ljekovitim pašnjacima Bororos postavljaju svoje kampove i tu se na neko vrijeme naseljavaju zajedno sa svojim stadima. Ovo je prilika da se stada tretiraju ljekovitom soli i mineralima, kao i protiv parazita (la cure salee), dok se istovremeno organiziraju važna plemenska okupljanja.

Gerewoll festival jedna od rijetkih prilika da se ovi ljudi, koji žive raštrkani na velikom teritoriju, sretnu nakon mnogo kilometara jahanja i pješačenja. Dok se životinje liječe solju, muškarci koriste vrijeme da pokažu svoju ljepotu i da pronađu partnericu. Ovo je važno vrijeme za razmjenu vijesti, susrete, sklapanje prijateljstava i za ljubavne veze. Bororosi su poligamni i samo prvi brak prema tradiciji dogovara obitelj. Za vrijeme trajanja ovog okupljanja kojeg nazivaju „Gerewoll“, muškarci i žene mogu voditi ljubav povremeno ili stvoriti dugotrajne ljubavne veze. Stoga se za vrijeme ove velike i zanimljive zabave održavaju druga, treća ili četvrta vjenčanja. Naravno, da li će veza biti ovjekovječena vjenčanjem ostaje slobodan izbor partnera.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je posvećeno vrlo autentičnom i slikovitom festivalu na kojem se stalno nešto zbiva pa ćemo stoga program prilagođavati na licu mjesta, ovisno o trenutnim događanjima na njemu. Udisat ćemo bilo festivala i istraživati tradicijsko nasljeđe ovih zanimljivih ljudi. Noćit ćemo u jednostavnom hotelu u N’Djameni i u šatorima van glavnog grada pa sa sobom svakako ponesite vreću za spavanje.

Ovo je putovanje za zaljubljenike u avanturu, za sve one koji vole upoznavati druge narode i njihove običaje. Ljubitelji fotografije također će doći na svoje. Turistička infrastruktura u Čadu nije osobito razvijena pa se na to treba pripremiti.

Što je uključeno

dozvole za putovanje koje se pribavljaju od strane države Čad
grupni transfer iz zračne luke do hotela i nazad
jedno noćenje u dvokrevetnoj sobi u hotelu s 3* u N’djameni
jedno dnevno korištenje sobe u istom hotelu u N’djameni (3 osobe po sobi)
oprema za kampiranje, šatori, madraci (osim vreće za spavanje i malog jastuka)
kuhar i oprema za kuhanje na otvorenom
obroci prema programu
prijevoz u 4×4 vozilima posebno opremljenim za pustinjske ekspedicije
vozač i mehaničar
vodič na engleskom
pratitelj putovanja za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove od Zagreba do N’Djamene i nazad u iznosu od cca 7.300 kn
viza za Čad u iznosu od cca 70 eura + troškovi ishodovanja
obroci i pića za vrijeme boravka u N’Djameni
vreća za spavanje i mali jastuk
nadoplata za jednokrevetnu sobu i šator – na upit
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - N'Djamena

Polazak iz zračne luke u Zagrebu i uz presjedanje let prema N’Djameni. Ovisno o redu letenja dolazak u međunarodnu zračnu luku u N’Djameni. Sastanak s lokalnim vodičem i nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i noćenje.

2. dan: N'Djamena - Durbali (D, R, V)

Ujutro krećemo prema području Durbalija (oko 200 km), mjestu u kojem se održava festival. Postavit ćemo kamp stupiti u kontakt sa sudionicima festivala.

3. - 7. dan: okupljanje i festival - tržnice i seoske tradicije u Baguirmiju (D, R, V)

Podići ćemo kamp na mjestu gdje se održava festival i iduće dane provoditi svjedočeći ritualima i ceremonijama ovog jedinstvenog godišnjeg okupljanja. Plesovi se održavaju uglavnom ujutro i navečer, a mogu potrajati i dugo u noć. Kroz dan je vrijeme odmora i idealno vrijeme za upoznavanje obitelji koje provode vrijeme oko svojih kampova. Moći ćemo promatrati kako se mladi muškarci satima ukrašavaju stavljajući na sebe ekstravagantnu šminku žarkih boja i tradicionalni nakit. Način ukrašavanja varira od klana do klana, no svima je cilj jednak – kako se što bolje privući mlade djevojke. Kult ljepote je oduvijek bio jedan od temeljnih načina života.

Organizacija ovog velikog festivala je kompleksna i zanimljiva. Na samom vrhu su stariji koji su izgubili sposobnost pjevanja i plesanja, ali imaju snažan osjećaj za događanja pa potiču i savjetuju mlade. Žene također imaju važnu ulogu jer one odabiru svoje partnere, bilo na jednu noć ili za cijeli život, čak i ako to znači da moraju prekinuti svoju sadašnju vezu ili brak. Šećući kroz kamp wodaabea imat ćemo prilike vidjeti njihovu nomadsku svakodnevicu. Posjetit ćemo i živahnu tržnicu Dourbali, jednu od najzanimljivijih u Sahelu, gdje sve pršti šarenilom boja.

8. dan: povratak u N'Djamenu (D, R, V)

Ujutro se vraćamo u N’Djamenu. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Noćni let.

9. dan: Zagreb

Dolazak u Zagreb u toku dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 10 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

N'Djamena

Durbali

Baguirmi

Općenito o Čadu

Naziv države: Republika Čad
Površina: 1.284.000 km²
Stanovništvo: 16,24 milijuna
Glavni grad: N’Djamena
Službeni jezici: arapski i francuski
Pozivni broj: +235.
Vremenska razlika: -1 sat

Hrana

Kuhinja u Čadu ima puno sličnosti s tradicionalnim kuharskim praksama saharske regije. Široko rasprostranjeni sastojci uključuju proso, sirak i rižu, dok uobičajeno povrće uključuje bamiju i list biljke kasave. Ribe poput tilapije i nilskog smuđa često se konzumiraju na sjeveru zbog blizine jezera Čad. Prema jugu, češće se poslužuje meso, uključujući ovčetinu i piletinu. Jela na jugu također češće su začinjenija. Glavni grad N’Djamena nudi dobar izbor restorana koji poslužuju uglavnom francusku i afričku hranu. Restorani izvan grada obično su jeftini iako postoji nestašica hrane. Posjetitelji bi trebali biti oprezni s uličnom hranom.

Piće

Konzumirajte isključivo flaširanu vodu i izbjegavajte led u piću.

Zdravstvene informacije

Prije putovanja obavezno je cijepiti se protiv žute groznice i to najkasnije 10 dana prije putovanja. Pri ulasku u zemlju mogu vas tražiti dokaz da ste cijepljeni protiv žute groznice tako da sa sobom obavezno ponesite žutu cjepnu knjižicu. Preporučuju se i tablete protiv malarije jer je na tom području malarija rasprostranjena. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Zapadnoafrički franak (CFA); 1 USD = 549.72 CFA, 1 EUR = 655.42 CFA (lipanj 2021.)

Novac

Svakako ponesite eure ili američke dolare većih denominacija. Kreditne kartice su prisutne samo u većim hotelima u glavnom gradu pa je najbolje osloniti se na gotovinu. Bankomati su rijetki i mogu se pronaći samo u većim gradovima.

Viza

Viza je potrebna i vadi se u Veleposlanstvu Republike Čad u Bruxellesu. Trenutno je moguće vizu dobiti online putem, uz predradnje agencije. S kopijom vize ulazite u zemlju. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Odjeća

Sa sobom ponesite laganu i prozračnu odjeću u kojoj se osjećate ugodno. Premda su dani jako vrući, svakako ponesite i koji topliji komad odjeće za večernje sate. Zbog mogućnosti kiše ponesite i kabanicu te udobne i čvrste cipele/tenisice za hodanje

Klima

Čad se proteže na širokom rasponu geografskih širina pa tako i klimatski raspon varira od vlažnih i tropskih do suhih i pustinjskih. Na jugu kišna sezona traje od svibnja do listopada, dok u središnjem dijelu zemlje, gdje je smještena i N’Djamena, kiše padaju od lipnja do rujna. Na sjeveru ima jako malo kiše. Suha sezona je obično vjetrovita, a temperature se spuštaju u večernjim satima. Najbolje vrijeme za putovanje u Čad je od listopada/studenog do ožujka jer nema kiša, a i temperature su umjerene.

Električna energija

Napon je 220 V uz frekvenciju od 50 Hz. Uglavnom upotrebljavaju utičnice kao i mi, no postoje i utičnice drugačijeg tipa pa ako imate ispravljač, ponesite ga sa sobom.

Mobilni telefoni i internet

A1 i Telemach nemaju roaming s Čadom, dok ga T-Mobile ima, no veza je uglavnom ograničena na veće gradove. Internet je dostupan većinom u glavnom gradu (internet café i neki hoteli), ali je veza u cijeloj zemlji dosta loša i nestabilna.

Pošaljite upit za Čad: Wodaabe Gerewoll festival

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…