Čudesna Indonezija: Java, Borneo i Bali

Indoneziju možete istraživati mjesecima pa i godinama, a ako ste veliki ljubitelj, u Indoneziju ćete se vraćati i nekoliko puta. Ovo putovanje je lijepa kombinacija neutabanih ruta i mjesta koja morate posjetiti

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: ID-22-14-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indonezija

Datum polaska: 31.07.2022.

Naslovna » Azija » Čudesna Indonezija: Java, Borneo i Bali

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

15.850 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Indoneziju možete istraživati mjesecima pa i godinama, a ako ste veliki ljubitelj, u Indoneziju ćete se vraćati i nekoliko puta. Ovo putovanje je lijepa kombinacija neutabanih ruta i mjesta koja morate posjetiti.

Putovanje započinjemo na Javi posjetom fascinantnim hramovima (Borobudur i Prambanan) te veličanstvenim pogledom na vulkane Bromo i Semeru. Na Borneu ćemo posjetiti stanište orangutana čemu se, zasigurno, posebno veselite.

Na Baliju ćemo uz hramove i rižina polja zaviriti u izolirano selo Tenganan, potražiti zabačeni vodopad Sekumpul te bivšu kraljevsku palaču Tirta Gangga. Uživat ćemo u obilju prekrasne prirode prošarane džunglom, rižinim poljima i vulkanima.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji imaju malo avanturističkog duha. Uključuje dvodnevni boravak na brodu u džungli na otoku Borneu te kraći uspon na vulkan Bromo na otoku Javi i treking do vodopada Sekumpul na Baliju.

Premda smo na većini odredišta birali bolji smještaj (4 zvjezdice), bit će trenutaka kad će smještaj biti vrlo jednostavan, kao npr. na drvenom brodu na Borneu. S druge strane, upravo boravak na brodu bit će iskustvo za pamćenje svim ljubiteljima divljine. U Ubudu ćemo si priuštiti odličan hotel i malo hedonizma na kraju putovanja.

Aviokompanije unutar Indonezije često mijenjaju redove letenja, a neki od letova mogu biti i stornirani u zadnji čas pa su moguće sitne prilagodbe programa.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnje letove Jakarta – Yogyakarta, Semarang – Pangkalan Bun – Surabaya, Surabaya – Denpasar
sav smještaj
navedeni obroci
ranger u NP Tanjung Puting
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vodič na engleskom
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 6.100 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.300 kn
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 1.000 kn
obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Azija

Polazak iz Zagreba uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka te nastavak putovanja za Jakartu.

2. dan: Jakarta (Java)

Dolazak u Jakartu prema redu letenja. Proći ćemo carinske formalnosti, a zatim odlazak na kratki razgled starog središta grada, Kota Tua. Poznat i kao „Stara Batavia“, čuva originalne nizozemske građevine iz 17. stoljeća kada je ovaj lučki grad služio kao sjedište VOC-a (Nizozemsko istočno-indijska kompanija) u vrijeme kad je trgovina sa začinima bila na svom vrhuncu. Potom smještaj u hotel i odmor od putovanja.

3. dan: Jakarta - Yogyakarta - Prambanan - Yogyakarta (D, R)

Ujutro let za Yogyakartu. Po dolasku krećemo u istraživanje grada. Posjetit ćemo Kraton, najstarije sjedište sultana u Indoneziji, zatim odlazimo do vodenog dvorca Taman Sari, tržnice ptica Ngasem i na kraju do Kotagede gdje ćemo posjetiti radionicu srebrnog posuđa i radionicu batika (batik je dekorativna tehnika pomoću voska koja se koristi u dekoraciji tekstila). U drugom dijelu dana nastavljamo prema impresivnom Prambananu (pod zaštitom UNESCO-a), jednom od najvećih hinduističkih hramova u Aziji i najvećem hinduističkom svetištu u zemlji. Kompleks datira iz 9 st., a sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri glavna hrama posvećena su hinduističkom božanskom trojstvu, Šivi – bogu razaraču, Višni – bogu čuvaru i Brahmi – bogu stvoritelju. Nakon razgleda povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Yogyakarta - Borobudur - Yogyakarta (D, R)

Nakon doručka vožnja do Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu i velikog budističkog hodočasničkog središta pod zaštitom UNESCO-a. Datira iz 9. stoljeća i sagrađen je u obliku terasaste piramide. Hram krase mnogobrojne stupe i Budini kipovi, dok su zidovi ukrašeni reljefima s prikazima iz njegova života. Potom povratak u Yogyakartu i noćenje.

5. dan: Yogyakarta - Semarang - Pangkalan Bun (Borneo) - Kumai - Nacionalni park Tanjung Puting (D, R, V)

Rano ustajanje, transfer do zračne luke (oko 4 sata vožnje) i let za Pangkalan Bun. Po dolasku nastavljamo do Kumaija gdje ćemo se ukrcati na brod. Ovaj mali tradicionalni drveni brod Klotok služit će nam i kao prijevozno sredstvo i kao prenoćište iduće dvije noći. Ovisno o veličini broda, brod može primiti 5 ili 10 putnika, a svaki od njih ima ravan krov koji može poslužiti za promatranje kišne šume i divljine dok plovimo rijekom. Trebat će nam otprilike 2 sata plovidbe do Nacionalnog parka Tanjung Puting. S nama će, uz kapetana, ploviti kuharica i stručni vodič. U mirno poslijepodne plovit ćemo i opažati igru majmuna uz rijeku. NP Tanjung Puting zasigurno je jedno od prirodnih svjetskih čuda. To je najveći i najraznolikiji zaštićeni primjer opsežne obalne tropske šumske i tresetne močvare, koja je nekad pokrivala veći dio južnog Bornea. Po dolasku svi obroci i noćenje na brodu.

6. dan: Pondok Tangguy - kamp Leakey (D, R, V)

Nakon doručka odvest ćemo se uzvodno prema Pondok Tangguyu da bi stigli na hranjenje orangutana u 9 sati ujutro. Nakon toga nastavljamo do kampa Leaky gdje se nalazi još jedna stanica za hranjenje i edukaciju i gdje ćemo saznati nešto više o orangutanima. Za vrijeme plovidbe uživat ćemo promatrajući ekosistem rijeke bogat divljim životinjama (pticama, majmunima – dugorepim nosanima i makakijima, sunčevim medvjedima, divljim orangutanima i slično). Ako nas vrijeme posluži, dan ćemo ispratiti jednim prekrasnim zalaskom sunca nad kišnom šumom. Svi obroci i noćenje na brodu.

7. dan: Nacionalni park Tanjung Puting - Pangkalan Bun - Surabaya - Bromo (D, R)

Nakon doručka vratit ćemo se brodom do luke Kumai, a zatim transfer do zračne luke Pangkalan Bun i let za Surabayu. Po dolasku nas čeka prijevoz do podnožja vulkana Bromo (3-4 sata vožnje) gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

8. dan: Bromo - Surabaya - Ubud (Bali) (D, R)

U 4 sata ujutro odvest ćemo se s 4×4 do najpoznatijeg vidikovca na svijetu Mt. Pananjakana (2.750 m), na rubu Tenggerove kaldere, kako bi uživali u izlasku sunca nad vulkanskim čunjevima Mt. Broma i Mt. Semeru u pozadini. Pogledi su božanstveni. Vratit ćemo se u dolinu odakle nastavljamo preko pješčanog mora do aktivnog vulkana Mt. Bromo. Do podnožja vulkana možemo doći pješice ili jašući na konjima. Na kraju nas čeka uspon od 245 stepenica do njegovog kratera (2.500 m). Po povratku ćemo se ponovno ukrcati u naša 4×4 vozila i vratiti se u smještaj na doručak. Kratko ćemo se odmoriti, a potom odlazak do zračne luke (3-4 sata vožnje) i let za Bali. Po slijetanju vožnja do Ubuda (oko 1.5 do 2 sata vožnje) gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

9. dan: Ubud - jezero Bratan - vodopad Sekumpul - Ubud (D, R)

Doručak, a zatim vožnja do hrama Ulundanu smještenog na obali jezera Bratan. Iz hrama se širi prekrasan pogled na jezero i brdašca koja ga okružuju. Nastavljamo do lokalne tržnice na kojoj se prodaje svježe voće i povrće, a potom prema vodopadu Sekumpul. Čeka nas malo više od pola sata hoda kroz plantaže klinčića, kakaa i raznog lokalnog voća. Putem ćemo zaviriti u jedan stari hram i na kraju stižemo do vodopada i malog jezerca u kojem se možemo okupati. Potom povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Ubud - izlet u okolicu Ubuda - Ubud (D, R)

Nakon doručka odlazimo do Wanara Wane, svete šume majmuna koja je prirodni rezervat sivog makake majmuna i zatim do drevne kraljevske palače Puri Saren. Nastavljamo do slikovitih terasa rižinih polja Tegalalang po kojima je Bali poznat. Za kraj nas čeka posjet Tampak Siringu, poznatom i kao Tirta Empul (Sveti izvor), važnom kompleksu hramova i planinskom izvoru vode kamo hindusi s Balija dolaze na ritualno pročišćavanje. Voda iz izvora je bistra, čista i sveta, a lokalno stanovništvo vjeruje da liječi neke bolesti. Potom povratak u hotel i noćenje.

11. dan: Ubud - izlet istočni Bali - Ubud (D, R)

Nakon doručka posjetit ćemo selo Bona koje je centar balineške industrije namještaja od bambusa. Potom ćemo posjetiti hram Goa Lawah koji je dom tisućama šišmiša koji vise na rubovima spilje. Šišmiši su prirodni neprijatelji insekata i hrane se njima te ih je bitno očuvati kao vrstu jer im je broj u svijetu u značajnom padu.

Sljedeća destinacija je Tenganan, izolirano izvorno balineško selo gdje ljudi još uvijek žive bez vanjskog utjecaja. Putem ćemo posjetiti i staro kupalište Tirta Gangga koje je nekad pripadalo lokalnom kralju. Današnji dan ćemo završiti posjetom selu Selat i plantaži salaka (voće okusa sličnog mješavini ananasa i limuna poznato i kao zmijsko jer izvana podsjeća na zmijsku kožu) odakle se pruža lijep pogled na rižina polja. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Ubud (D)

Doručak u hotelu, a zatim slobodan dan za samostalna istraživanja. Noćenje.

13. dan: Ubud - Denpasar (D)

Doručak u hotelu i slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku. Let za Zagreb preko jedne od međunarodnih zračnih luka.

14. dan: Denpasar - Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Jakarta

Yogyakarta

Prambanan

Borobudur

Semarang

Pangkalan Bun

Kumai

Nacionalni park Tanjung Puting

Pondok Tangguy

kamp Leakey

Surabaya

Bromo

Ubud

jezero Bratan

vodopad Sekumpul

Denpasar

Općenito o Indoneziji

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 133,2 km²
Stanovništvo: 26.6 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: +9 sati, +7 sati ljeti

Hrana

Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom lišća limete, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: Kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti lijevu ruku jer se smatra nečistom.

Piće

Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok su je na Borneu, Lomboku, djelomično na Sumatri i Sulawesiju mali rizik dobivanja malarije. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Indonezijska rupija; 1 USD = 14,432.25 IDR; 1 EUR = 17,249.93 (lipanj 2021.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2007. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.

Klima

Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Međutim, postoje i neke iznimke, npr. na Sulawesiju kišu možete očekivati i u lipnju i srpnju. Temperature se kroz cijelu godinu kreću oko 28 stupnjeva. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu (posebno ako putujete na Lombok, Flores i istočnije otoke).

Električna energija

Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ

Mobilni telefoni i internet

A1, Tele 2 i Hrvatski Telekom imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet kafićinalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.

Pošaljite upit za Čudesna Indonezija: Java, Borneo i Bali

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…