Ekvador: Ande, Amazona i Galapagos

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: EC-18-15-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Ekvador

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Amerika » Ekvador: Ande, Amazona i Galapagos

Najbolje putovati:

od siječnja do prosinca
agsdi-credit-card

Cijena od:

24,800 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti.

Za ljubitelje prirode, Ekvador je pravi raj. Preko snježnih andskih vulkana, uz opuštanje u termama, spustit ćemo se kroz tropsku kišnu šumu do predivne obale Tihog oceana. Šetat ćemo ulicama kolonijalnih gradova i istraživati mala andska mjesta.

Po užetu ćemo kliziti nad veličanstvenim slapom Manto de la novia i voziti se adrenalinskom prugom do Vražjeg nosa. U džungli mistične Amazone promatrat ćemo životinjski svijet i, dok u našoj blizini majmuni skakuću s grane na granu, upoznat ćemo život domorodačkog stanovništva koje od davnina živi u suživotu sa svojim okolišem.

Za kraj ovog lijepog putovanja ostavili smo čudesno otočje Galapagos. Plovit ćemo među otocima i roniti nad koraljnim grebenima, a šećući egzotičnim plažama susretat ćemo autohtone divovske kornjače, plamence, blune, pingvine i drugu specifičnu faunu i floru.

Što je uključeno

karta za unutarnje letove Guayaquil – Galapagos – Quito
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz prema programu
ulaznice (osim za NP Galapagos)
gumene čizme (do broja 43) za aktivnosti u Amazoni
oprema za ronjenje na Galapagosu (maska, dihalica i peraje)
lokalni domorodački vodič
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.100 kn
Ingala imigracijska karta: 70 kn
ulaznica u Nacionalni park Galapagos
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb ili neki drugi grad - Quito

Polazak iz odabrane zračne luke. Let za Quito uz presjedanja. Dolazak prema redu letenja.

2. dan: Quito (D)

San Francisco de Quito glavni je grad Ekvadora i jedan od prvih gradova uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Smjestio se u uskoj dolini okružen vulkanima. Razgled ovog lijepog kolonijalnog grada započet ćemo posjetom crkvi Guapulo, odakle se pruža predivan pogled na grad i okolinu. Nastavak prema povijesnom središtu grada do Trga neovisnosti koji se nalazi na 2.800 metara nadmorske visine, što grad čini 2. najvišim glavnim gradom na svijetu. Vidjet ćemo predsjedničku palaču, katedralu, crkvu La Compania te samostane San Francisco i Santo Domingo. Posjetit ćemo i 45 metara visok kip Djevice Marije, zaštitnice grada, koji se nalazi na vulkanskom brdu Pancecillou iznad Quitoa, a zatim nastavljamo prema tržnici umjetnina gdje će ljubitelji suvenira moći kupiti neke od lokalnih rukotvorina. Nekoliko kilometara sjeverno od grada stoji spomenik Ekvatoru. Na zemljopisnoj širini od 0 00′ 00” obilježava mjesto na kojem je jedna geodetska ekspedicija u 18. stoljeću označila Ekvator i to mjesto nazvala „Sredinom svijeta“. Bit će to prilika da stanemo na dvije zemljine polutke u isto vrijeme, jednom nogom na sjevernu, a jednom na južnu. Međutim, pravi Ekvator, kasnije precizno izračunat pomoću GPS sustava, nalazi se u na drugom mjestu, u blizini, i tamo se danas nalazi muzej na otvorenom Inti Nan. Posjetit ćemo muzej i vidjeti zabavne demonstracije i pokuse vezane uz gravitacijsku silu na Ekvatoru kao npr. jaje koje samostalno stoji na vrhu čavla. Povratak u Quito i noćenje.

3. dan: Quito - Otavalo - Quito (D)

Nakon doručka, autocestom Panamerikana, odlazimo prema gradu Calderon, poznatom po izradi figurica od tijesta. Nastavljamo dalje cestom koja se spušta kroz dramatične sušne predjele Guayllabambe te ponovo penje i dovodi nas do plodne oaze sela Guaylabambe. Selo obiluje avokadima i „cherymojama“ (tropskim jabukama). Nastavljamo za Cayambe u čijoj blizini leži snijegom prekriveni vulkan, a okružuju ga farme krava i brojne plantaže cvijeća. Sredinom dana stižemo u Otavalo gdje ćemo posjetiti tržnicu Plaza del Poncho. Indijanci Otavala koji ovdje trguju, najambiciozniji su trgovci i obrtnici Ekvadora. Tržnica je jedno od najvažnijih južnoameričkih središta etno-turizma, s nepreglednim nizovima ponča, panamskih šešira i indijanskog nakita. Nedaleko Otavala posjetit ćemo i selo Peguche poznato po tapiserijama i lijepom kaskadnom slapu. Potom povratak u Quito i noćenje.

4. dan: Quito - Papallacta - Amazona (D, V)

Nakon doručka krećemo prema području Amazone. Prolazimo kroz ruralna područja Anda na velikim nadmorskim visinama, s planinskom vegetacijom i hladnom i kišnom klimom. Najveća nadmorska visina koju ćemo prijeći bit će čak 4.000 m. Stižemo do terma Papallacte, gdje se nalazi osam bazena nastalih izviranjem vulkanske vode. Nakon opuštanja u termama, spuštamo se u područje Amazone. Smjestit ćemo se i odmoriti u prostranim kolibama sagrađenim u rustikalnom tradicionalnom stilu, okruženim prekrasnim vrtovima. Večerat ćemo uz romantičnu atmosferu svijeća, opustiti se uz piće dobrodošlice i logorsku vatricu te se dogovoriti o aktivnostima za sljedeći dan. Noćenje.

5. dan: Amazona (D, R, V)

Nakon doručka i kratke vožnje kanuom, iskrcavamo se na obalu odakle započinjemo jednosatnu šetnju kroz džunglu. Osjetit ćemo dodir divljine kupajući se pod slapovima, okruženi zvukovima iz prirode. Vraćamo se na ručak, a zatim oblačimo gumene čizme i kišnu kabanicu jer krećemo na uzbudljivu šetnju dublje u skrivene dijelove džungle. Nailazit ćemo na ljekovite biljke o čijim ćemo svojstvima i načinima upotrebe u prošlosti saznati od našeg domorodačkog vodiča. Važno je da se krećemo što tiše kako ne bi preplašili životinje. Ako budemo dovoljno pažljivi, vidjet ćemo majmune kako skakuću s grane na granu, a putem će nas pratiti pjesma šarenih ptičica. Po završetku se vraćamo u kolibe gdje nas čeka večera. Uz logorsku vatricu uživat ćemo u mirnom okruženju uz zvukove džungle. Noćenje.

6. dan: Amazona - Banos - Riobamba (D)

Nakon doručka nastavljamo jugozapadno prema Banosu. Kao što mu samo ime kaže „Kupka“, grad je poznat po kupkama koje se pune iz termalnih izvora u podnožju aktivnog vulkana Tunguraha. Ime vulkana na jeziku plemena Quichua znači „Mali pakao“. Spustit ćemo se po užetu (zračnom kablu) da bi vidjeli veličanstveni slap „Manto de la novia“, nazvan ovim imenom jer asocira na mladenkin veo. Nastavljamo prema Riobambi, malom andskom selu kojeg lokalno stanovništvo naziva Friobamba (španjolski: frio= hladno) zbog čestih velikih hladnoća. Noćenje u hotelu.

7. dan: Riobamba - Đavolji nos (vožnja vlakom) - Ingapirca - Cuenca (D)

U rano jutro nakon doručka, odlazimo na željeznički kolodvor, gdje ćemo se ukrcati na stari vlak zvan „auto Ferro“. Krećemo na vožnju do stijene koja je zbog svojeg oblika nazvana Đavolji nos. Bit će to spektakularna vožnja jer se vlak postepeno spušta s planina u nizinu. Pruga povremeno ide „cik – cak“, a povremeno „grli“ strme klifove jer su graditelji previdjeli visinu i veličinu Anda kada su je projektirali. Nastavljamo do najvećih ekvadorskih ruševina iz doba Inka – Ingapirca. Prostrani arheološki kompleks ruševina sastoji se od tvrđava, dvorišta, terasa, hramova, kuća i „dvorca“ za kojeg se pretpostavlja da je „hram Sunca“. Po razgledu nastavljamo do Cuence, najljepšeg kolonijalnog grada Južne Amerike. Noćenje.

8. dan: Cuenca - El Cajas - Guayaqul (D)

Premda treći po veličini grad u Ekvadoru, Cuenca je uspjela zadržati provincijsko ozračje te je zbog svoje ljepote uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Crveni krovovi, trgovi s cvijećem i popločene ulice čine je doista posebnom. Razgledat ćemo trg sv. Sebastijana, šarene tržnice rukotvorina i „Kuću trijeznosti“ u koju su se nekada zatvarali alkoholičari da bi se otrijeznili. Posjetit ćemo i radionice u kojima se izrađuju panamski šeširi najbolje kvalitete, tržnicu cvijeća, katedralu Bezgrešnog začeća s plavim kupolama, Sud pravde, Općinsku palaču te crkvu El Segrario. U poslijepodnevnim satima napuštamo Cuencu da bi se odvezli do jednog od najspektakularnijih područja u južnom Ekvadoru, Nacionalnom parku El Cajas. Njegovih sedamdeset tisuća jutara pokriva najraznolikija područja, od kišne šume do stjenovitog mjesečevog krajolika, a najviše ga karakterizira dvjestotinjak jezera razbacanih među šiljatim planinskim vrhovima. Nastavljamo vožnju prema Guayaquilu, gospodarskoj prijestolnici Ekvadora, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

9. dan: Guayaquil - (Galapagos) Puerto Ayoroa - El Chato - Puerto Ayoroa (D, R, V)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema otočju Galapagos, smještenom daleko na pučini Tihog oceana, oko 1.000 km od obale Ekvadora. Galapagos je vulkansko otočje, a sastoji se od 13 velikih i 6 malih otoka te 107 hridi. Čak 97% otočnog područja proglašeno je nacionalnim parkom. Po dolasku slijede formalnosti ulaska u Nacionalni park te transfer do grada zaljubljenika u prirodu, Puerto Ayoroa. Smještaj u hotel i ručak. Nakon odmora odlazimo u unutrašnjost otoka prema rezervatu El Chato. Ovaj rezervat jedno je od najboljih mjesta na Galapagosu za promatranje velikih kornjača u njihovom prirodnom okruženju. U potrazi za velikim kornjačama naići ćemo i na brojne druge životinje i ptice kao npr. bijele čaplje, zebe i sl. Istražit ćemo fascinantne vulkanske spilje s formacijama tunela, koje su u 18. st. koristili pirati. Za bistra sunčana dana može se vidjeti stari urušeni krater Media Luna koji se nalazi na vrhu otoka. Moguće je prošetati i do kratera Los Gemelos. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

10. dan: Puerto Ayoroa - otok Bartolome - Puerto Ayoroa (D, R, V)

Danas ćemo rano ustati i doručkovati na brodu, na putu prema otoku Bartolome. Nakon vožnje autobusom do kanala Itabaca, čeka nas vožnja brodom koja će trajati otprilike 2 do 2 i pol sata. Na otoku ćemo imati dojam kao da hodamo po Mjesecu jer je toliko mlad da na njemu još nema bujnog biljnog ni životinjskog svijeta. Otok je zapravo ugasli vulkan pa se posvuda mogu vidjeti crveni, narančasti, zeleni i crni vulkanski oblici, zbog čega ga mnogi smatraju najljepšim u arhipelagu. S vrha vulkana, na koji se vrlo lako može popeti, pruža se predivan pogled na druge otoke. Bartolome je poznat po šiljastoj stijeni nastaloj izviranjem magme iz mora, koja je prepoznatljiva karakteristika otoka i svojevrsni zaštitni znak Galapagosa. Iza šiljate stijene nalazi se špilja koja je stanište kolonije pingvina pa ih možemo vidjeti dok ronimo u društvu morskih kornjača i raznobojnih tropskih riba. Otok je također mjesto parenja i polaganja jaja zelenih kornjača. Kao i dan ranije, na otoku ćemo boraviti oko 3 sata, a aktivnosti će biti slično raspoređene kroz dan – malo hodanja, kupanje i snorkeling, zatim ručak i opet snorkeling. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

11. dan: Puerto Ayoroa - otok South Plaza - Puerto Ayoroa (D, R, V)

Nakon doručka posjetit ćemo otok South Plaza, koji pruža jednu od najboljih mogućnosti promatranja divljeg životinjskog svijeta. Autobusom ćemo se odvesti do kanala Itabaca, a zatim nastaviti brodom do otoka South Plaza. South Plaza je vulkanskog porijekla, a unatoč činjenici da je jedan od najmanjih otoka, stanište je najrazličitijih kolonija divljih životinja. Na strmoj obali mogu se promatrati tropske ptice, a na otoku živi i velika kolonija kopnenih iguana. Mogu se vidjeti i brojni morski lavovi, pelikani i slično. South Plaza poznata je i po svojoj neobičnoj flori, kaktusu Opunciji. Prvi dio dana provest ćemo hodajući, a zatim na kupanju i snorkelingu. Potom vrijeme za ručak. U drugom dijelu dana odlazimo do Punta Carriona gdje ćemo imati oko pola sata za snorkeling. U poslijepodnevnim satima povratak u hotel, večera i noćenje.

12. dan: Puerto Ayoroa - Charles Darwin istraživačka stanica - Zaljev kornjača - Puerto Ayoroa (D, R, V)

Ujutro ćemo posjetiti Istraživačku stanicu Charlesa Darwina i vidjeti razne podvrste kornjača koje se ondje pripremaju za puštanje u prirodno stanište. Najpoznatiji „stanovnik“ otoka bio je Usamljeni George, jedina kornjača svoje vrste, koja je nedavno, nažalost, uginula. U poslijepodnevnim satima odlazimo do Zaljeva kornjača (Tortuga Bay), po mišljenju mnogih najljepše plaže Galapagosa. Hodat ćemo otprilike 30 minuta po označenoj stazi – staza je odlična za promatranje ptica. Iako je ime dobila po kornjačama koje na njoj liježu jaja, na plaži žive i iguane, pelikani i plamenci. Neki dijelovi ove pješčane plaže određeni su i za kupanje, a njena ljepota čini je idealnom za opuštanje ili promatranje zalaska sunca. Imat ćemo vremena za kupanje i uživanje na plaži. Predvečer povratak pješice u Puerto Ayoroa. Večera i noćenje.

13. dan: Puerto Ayoroa - otok Baltra - Quito (D)

Danas završavamo naš posjet Galapagosu, jedinstvenom području flore i faune. Trajektom ćemo se odvesti do otoka Baltra te dalje autobusom do zračne luke. U Quito stižemo sredinom dana (vremenska razlika je -1 sat u odnosu na Galapagos). Transfer do hotela i poslijepodne slobodno za aktivnosti u vlastitoj organizaciji. Noćenje.

14. dan: Quito - Europa (D)

Odlazak do zračne luke i let uz presjedanja prema redu letenja.

15. dan: Europa - Zagreb ili neki drugi grad

Dolazak ovisno o redu letenja.

Karta

Quito

Otavalo

Papallacta

Banos

Riobamba

Đavolji nos

Ingapirca

Cuenca

El Cajas

Guayaqul

Puerto Ayoroa

El Chato

otok Bartolome

otok South Plaza

Charles Darwin istraživačka stanica

Zaljev kornjača

otok Baltra

Općenito o Ekvadoru

Naziv države: Republika Ekvador
Površina: 283.600 km²
Stanovništvo: 13.2 milijuna
Glavni grad: Quito
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +593
Vremenska razlika: – 6 sati Ekvador, – 7 sati Galapagos

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna, a tablete protiv malarije nije potrebno piti. Ipak, predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

američki dolar (USD)

Novac

Plaćanje karticama (Visa, Mastercard i Diners) je široko rasprostranjeno i bankomati se mogu naći posvuda. Na Galapagosu se prihvaća samo Mastercard.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (prozračnu odjeću, kratke hlače, suknje), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se uvijek nađu pri ruci.

Klima

Ekvador je destinacija pogodna za putovanja tijekom cijele godine, a vrijeme varira ovisno o nadmorskoj visini. Područje Amazone ima mnogo kišnih dana, a najmanje kiše padne od prosinca do svibnja. Najposjećenije razdoblje su ljetni mjeseci s najviše kiše jer tada su i životinje najaktivnije. Prosječna dnevna temperatura iznosi 31 stupanj, a noćna do 20 stupnjeva. U obalnom području prevladava toplo vrijeme s prosječnom temperaturom oko 25 stupnjeva kroz cijelu godinu. Od siječnja do travnja traje kišno razdoblje s nešto višim temperaturama, dok u ostatku godine prevaladava sušno vrijeme s nešto nižim temperaturama. Suho razdoblje u Andama traje od lipnja do rujna. No, i za vrijeme kišne sezone, kiše uglavnom padaju u poslijepodnevnevnim satima i traju samo dva sata.
Središnje nizine imaju proljetno vrijeme tijekom cijele godine s temperaturama oko 24 stupnjeva. Na otočju Galapagos nema mnogo kišnih dana, a prosječna godišnja temperatura iznosi 27 stupnjeva.

Električna energija

Potrebno je nositi ispravljač jer se koristi utičnica američkog tipa.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile i A1 imaju roaming s Ekvadorom, dok ga Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra i Internet caffee-i mogu se naći posvuda.

Pošaljite upit za Ekvador: Ande, Amazona i Galapagos

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

3 + 5 =

Možda će vas zanimati i…