Ekvador: Ekvador s Galapagosom

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: EC-20-15-G-10

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Ekvador

Datum polaska: 10.10.2020.

Naslovna » Amerika » Ekvador: Ekvador s Galapagosom
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

24.690 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti. Za ljubitelje prirode, Ekvador je pravi raj. Preko snježnih vulkana na Andama, uz opuštanje u vulkanskim termama, spustit ćemo se kroz tropsku kišnu šumu do predivne obale Tihog oceana. Šetat ćemo ulicama kolonijalnih gradova i istraživati mala andska mjesta. Po užetu ćemo kliziti nad veličanstvenim slapom „Manto de la Novia“ i voziti se adrenalinskom prugom do „Đavoljeg nosa“. U džungli mistične Amazone promatrat ćemo životinjski svijet i dok u našoj blizini majmuni skakuću s grane na granu, upoznat ćemo život domorodačkog stanovništva koje od davnina živi u suživotu sa svojom okolicom.

Za kraj ovog lijepog putovanja ostavili smo čudesno otočje Galapagos. Plovit ćemo među otocima i roniti nad koraljnim grebenima, a šećući egzotičnim plažama susretat ćemo autohtone divovske kornjače, plamence, pelikane, pingvine i drugu specifičnu faunu i floru.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, može uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.

Doživjet ćemo treking, kulturne znamenitosti, narodne običaje, prirodne ljepote, nacionalne parkove, ronjenje, vožnju čamcem/brodom i boravak na lijepim plažama.

Noćenja će biti u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* te u kolibama na području Amazone.

Što je uključeno

unutarnji letovi
sav smještaj
navedeni obroci
prijevoz i transferi prema programu
vožnja vlakom u Ekvadoru
vožnja brodom na Galapagosu
ulaznice prema programu
lokalno vodstvo na engleskom
lokalni domorodački vodič
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove (cca 1200 eura)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.300 kn
Ingala imigracijska karta u iznosu od 20 USD (plaća se u zračnoj luci u Quitou)
ulaznica u Nacionalni park Galapagos u iznosu od 100 USD (plaća se na licu mjesta)
povratni transfer od aerodroma do pristaništa na otoku Baltra: 10 USD (plaća se na licu mjesta)
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Quito

Polazak iz zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu i let za Quito uz presjedanja u nekoj od međunarodnih zračnih luka. Dolazak prema redu letenja.

2. dan: Quito (D)

San Francisco de Quito glavni je grad Ekvadora i jedan od prvih gradova uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Smjestio se u uskoj dolini okružen vulkanima. Razgled ovog lijepog kolonijalnog grada započet ćemo posjetom crkvi Guapulo, odakle se pruža predivan pogled na grad i okolinu. Nastavak prema povijesnom središtu grada do Trga neovisnosti koji se nalazi na 2.800 metara nadmorske visine. Vidjet ćemo predsjedničku palaču, katedralu, crkvu La Compania te samostane San Francisco i Santo Domingo. Posjetit ćemo i 45 metara visok kip Djevice Marije, zaštitnice grada, koji se nalazi na vulkanskom brdu Pancecillou iznad Quitoa, a zatim nastavljamo prema tržnici umjetnina gdje će ljubitelji suvenira moći kupiti neke od lokalnih rukotvorina.

Nekoliko kilometara sjeverno od grada stoji spomenik ekvatoru. Na zemljopisnoj širini od 0 00′ 00” obilježava mjesto na kojem je jedna geodetska ekspedicija u 18. stoljeću označila ekvator i to mjesto nazvala „Sredinom svijeta“. Bit će to prilika da stanemo na dvije zemljine polutke u isto vrijeme, jednom nogom na sjevernu, a jednom na južnu. Međutim, pravi ekvator, kasnije precizno izračunat pomoću GPS sustava, nalazi se u na drugom mjestu, u blizini, i tamo se danas nalazi muzej na otvorenom Inti Nan. Posjetit ćemo muzej i vidjeti zabavne demonstracije i pokuse vezane uz gravitacijsku silu na ekvatoru kao npr. jaje koje samostalno stoji na vrhu čavla. Povratak u Quito i noćenje.

3. dan: Quito - Otavalo - Quito (D)

Nakon doručka, autocestom Panamerikana, odlazimo prema gradu Calderon, poznatom po izradi figurica od tijesta. Nastavljamo dalje cestom koja se spušta kroz dramatične sušne predjele Guayllabambe te ponovo penje i dovodi nas do plodne oaze sela Guayllabamba. Selo obiluje avokadima i „cherymojama“ (tropskim jabukama). Nastavljamo za Cayambe u čijoj blizini leži snijegom prekriveni vulkan, a okružuju ga farme krava i brojne plantaže cvijeća. Sredinom dana stižemo u Otavalo gdje ćemo posjetiti tržnicu Plaza del Poncho. Indijanci Otavala koji ovdje trguju, najambiciozniji su trgovci i obrtnici Ekvadora. Tržnica je jedno od najvažnijih južnoameričkih središta etno-turizma, s nepreglednim nizovima ponča, panamskih šešira i indijanskog nakita. Nedaleko Otavala posjetit ćemo i selo Peguche poznato po tapiserijama i lijepom kaskadnom slapu. Potom povratak u Quito i noćenje.

4. dan: Quito - Papallacta - Amazona (D, V)

Nakon doručka krećemo prema području Amazone. Prolazimo kroz ruralna područja Anda na velikim nadmorskim visinama, s planinskom vegetacijom i hladnom i kišnom klimom. Najveća nadmorska visina koju ćemo prijeći bit će čak 4.000 m. Stižemo do terma Papallacta, gdje se nalazi osam bazena nastalih izviranjem vulkanske vode. Nakon opuštanja u termama, spuštamo se u područje Amazone. Smjestit ćemo se i odmoriti u kolibicama sagrađenim u rustikalnom stilu, okruženim prekrasnim vrtovima. Večerat ćemo uz romantičnu atmosferu svijeća, opustiti se uz piće dobrodošlice i logorsku vatricu te se dogovoriti o aktivnostima za sljedeći dan. Noćenje.

5. dan: Amazona (D, R, V)

Nakon doručka i kratke vožnje kanuom, iskrcavamo se na obalu odakle započinjemo jednosatnu šetnju kroz džunglu. Osjetit ćemo dodir divljine kupajući se pod slapovima, okruženi zvukovima iz prirode. Vraćamo se na ručak, a zatim oblačimo gumene čizme i kišnu kabanicu jer krećemo na uzbudljivu šetnju dublje u skrivene dijelove džungle. Nailazit ćemo na ljekovite biljke o čijim ćemo svojstvima i načinima upotrebe u prošlosti saznati od našeg domorodačkog vodiča. Važno je da se krećemo što tiše kako ne bi preplašili životinje. Ako budemo dovoljno pažljivi, vidjet ćemo majmune kako skakuću s grane na granu, a putem će nas pratiti pjesma šarenih ptičica. Po završetku se vraćamo u kolibe gdje nas čeka večera. Uz logorsku vatricu uživat ćemo u mirnom okruženju uz zvukove džungle. Noćenje.

6. dan: Amazona - Banos - Riobamba (D)

Nakon doručka nastavljamo jugozapadno prema Banosu. Kao što mu samo ime kaže, grad je poznat po kupkama koje se pune iz termalnih izvora u podnožju aktivnog vulkana Tunguraha. Ime vulkana na jeziku plemena Quichua znači „Mali pakao“. Spustit ćemo se po užetu (zračnom kablu) da bi vidjeli veličanstveni slap „Manto de la Novia“, nazvan ovim imenom jer asocira na mladenkin veo. Nastavljamo prema Riobambi, malom andskom selu smještenom između 6 ugaslih vulkana. Gradska tura će nam otkriti kolonijalnu gradnju, kamene ulice i lijepe trgove. Smještaj i noćenje u hotelu.

7. dan: Riobamba - Đavolji nos (vožnja vlakom) - Ingapirca - Cuenca (D)

U rano jutro nakon doručka, odlazimo na željeznički kolodvor, gdje ćemo se ukrcati na stari vlak zvan „auto Ferro“. Krećemo na vožnju do stijene koja je zbog svojeg oblika nazvana Đavolji nos. Bit će to spektakularna vožnja jer se vlak postepeno spušta s planina u nizinu. Pruga povremeno ide „cik – cak“, a povremeno „grli“ strme klifove jer su graditelji previdjeli visinu i veličinu Anda kada su je projektirali. Nastavljamo do najvećih ekvadorskih ruševina iz doba Inka – Ingapirca. Prostrani arheološki kompleks ruševina sastoji se od tvrđava, dvorišta, terasa, hramova, kuća i „dvorca“ za kojeg se pretpostavlja da je „hram Sunca“. Po razgledu nastavljamo do Cuence, najljepšeg kolonijalnog grada Južne Amerike. Noćenje.

8. dan: Cuenca - El Cajas - Guayaqul (D)

Premda treći po veličini grad u Ekvadoru, Cuenca je uspjela zadržati provincijsko ozračje te je zbog svoje ljepote uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šareni trgovi s cvijećem i tržnice s mnogim rukotvorinama uključujući keramiku, filigranski nakit i daleko poznatim Panamskim šeširima nas mame da prođemo njihovim ulicama. Razgledat ćemo glavni trg, Katedralu bezgrešnog začeća s plavim kupolama i šarenu tržnicu cvijeća. Na Trgu sv. Sebastijana uživat ćemo na tržnici rukotvorina lokalnih obrtnika. Potom odlazak do Suda pravde, Općinske palače te crkve El Segrario. U poslijepodnevnim satima napuštamo Cuencu da bi se odvezli do jednog od najspektakularnijih područja u južnom Ekvadoru, Nacionalnom parku El Cajas. Njegovih 70 tisuća jutara pokriva najraznolikija područja, od kišne šume do stjenovitog mjesečevog krajolika, a najviše ga karakterizira 200-tinjak jezera razbacanih među šiljatim planinskim vrhovima. Nastavljamo vožnju prema Guayaquilu, gospodarskoj prijestolnici Ekvadora. Vožnjom kroz grad vidjet ćemo staru četvrt La Penas , katedralu i jedino mjesto na svijetu u kojem kopnene iguane žive u centru grada. Smještaj i noćenje u hotelu.

9. dan: Guayaquil - (Galapagos) Puerto Ayora - El Chato - Puerto Ayora (D, R, V)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema otočju Galapagos, smještenom daleko na pučini Tihog oceana, oko 1.000 km od obale Ekvadora. Galapagos je vulkansko otočje, a sastoji se od 13 velikih i 6 malih otoka te 107 hridi. Čak 97% otočnog područja proglašeno je nacionalnim parkom. Po dolasku slijede formalnosti ulaska u Nacionalni park te transfer do grada zaljubljenika u prirodu, Puerto Ayora. Smještaj u hotel i ručak. Nakon odmora odlazimo u unutrašnjost otoka prema rezervatu El Chato. Ovaj rezervat jedno je od najboljih mjesta na Galapagosu za promatranje velikih kornjača u njihovom prirodnom okruženju. U potrazi za velikim kornjačama naići ćemo i na brojne druge životinje i ptice kao npr. bijele čaplje, zebe i sl. Istražit ćemo fascinantne vulkanske spilje s formacijama tunela, koje su u 18. st. koristili pirati. Za bistra sunčana dana može se vidjeti stari urušeni krater Media Luna koji se nalazi na vrhu otoka. Moguće je prošetati i do kratera Los Gemelos. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

10. dan: Puerto Ayora - otok Bartolomé - Puerto Ayora (D, R, V)

Danas ćemo rano ustati i doručkovati na brodu, na putu prema otoku Bartolomé. Nakon vožnje autobusom do kanala Itabaca, čeka nas vožnja brodom koja će trajati otprilike 2 do 2 i pol sata. Otok je zapravo ugasli vulkan pa se posvuda mogu vidjeti crveni, narančasti, zeleni i crni vulkanski oblici, zbog čega ga mnogi smatraju najljepšim u arhipelagu. S vrha vulkana, na koji se vrlo lako može popeti, pruža se predivan pogled na druge otoke. Bartolomé je poznat po šiljastoj stijeni nastaloj izviranjem magme iz mora, koja je prepoznatljiva karakteristika otoka i svojevrsni zaštitni znak Galapagosa. Iza šiljate stijene nalazi se špilja koja je stanište kolonije pingvina pa ih možemo vidjeti dok ronimo u društvu morskih kornjača i raznobojnih tropskih riba. Na otoku ćemo boraviti oko 3 sata, uz malo hodanja, kupanja i ronjenja. Ručat ćemo na otoku. U drugom dijelu povratak u Puerto Ayoru, večera i noćenje.

11. dan: Puerto Ayora - otok South Plaza - Puerto Ayora (D, R, V)

Nakon doručka posjetit ćemo otok South Plaza, koji pruža jednu od najboljih mogućnosti promatranja divljeg životinjskog svijeta. Autobusom ćemo se odvesti do kanala Itabaca, a zatim nastaviti brodom do otoka South Plaza. South Plaza je vulkanskog porijekla, a unatoč činjenici da je jedan od najmanjih otoka, stanište je najrazličitijih kolonija divljih životinja. Na strmoj obali mogu se promatrati tropske ptice, a na otoku živi i velika kolonija kopnenih iguana. Mogu se vidjeti i brojni morski lavovi, pelikani i slično. South Plaza poznata je i po svojoj neobičnoj flori, kaktusu Opunciji. Prvi dio dana provest ćemo hodajući, a zatim na kupanju i snorkelingu. Potom vrijeme za ručak. U drugom dijelu dana odlazimo do Punta Carriona gdje ćemo imati oko pola sata za snorkeling. U poslijepodnevnim satima povratak u Puerta Ayoru, večera i noćenje.

12. dan: Puerto Ayora - istraživačka stanica Charles Darwin - Zaljev kornjača - Puerto Ayora (D, R, V)

Ujutro ćemo posjetiti Istraživačku stanicu Charlesa Darwina i vidjeti razne podvrste kornjača koje se ondje pripremaju za puštanje u prirodno stanište. U poslijepodnevnim satima odlazimo do Zaljeva kornjača (Tortuga Bay), po mišljenju mnogih, najljepše plaže Galapagosa. Hodat ćemo otprilike 30 minuta po označenoj stazi – staza je odlična za promatranje ptica. Iako je ime dobila po kornjačama koje na njoj liježu jaja, na plaži žive i iguane, pelikani i plamenci. Neki dijelovi ove pješčane plaže određeni su i za kupanje, a njena ljepota čini je idealnom za opuštanje ili promatranje zalaska sunca. Imat ćemo vremena za kupanje i uživanje na plaži. Predvečer povratak pješice u Puerto Ayoru. Večera i noćenje.

13. dan: Puerto Ayora - otok Baltra - Quito (D)

Danas završavamo naš posjet Galapagosu, jedinstvenom području flore i faune. Trajektom ćemo se odvesti do otoka Baltra te dalje autobusom do zračne luke. U Quito stižemo sredinom dana (vremenska razlika je -1 sat u odnosu na Galapagos). Transfer do hotela i poslijepodne slobodno za aktivnosti u vlastitoj organizaciji. Noćenje.

14. dan: Quito - Europa (D)

Ovisno o redu letenja odlazak do zračne luke i let prema Zagrebu uz presjedanja u nekoj od međunarodnih zračnih luka prema redu letenja.

15. dan: Europa - Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu.

Karta

Quito

Otavalo

Papallacta

Banos

Riobamba

Ingapirca

Cuenca

El Cajas

Guayaqul

Puerto Ayora

El Chato

otok Bartolomé

otok South Plaza

istraživačka stanica Charles Darwin

Zaljev kornjača

otok Baltra

Općenito o Ekvadoru

Naziv države: Republika Ekvador
Površina: 283.600 km²
Stanovništvo: 13,2 milijuna
Glavni grad: Quito
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +593
Vremenska razlika: – 6 sati Ekvador, – 7 sati Galapagos

Hrana

Kuhinja Ekvadora vrlo je raznolika, ukusna i jednostavna, a temelji se na drevnim prehrambenim navikama ekvadorskih plemena, posebno naroda Inka pod čijim su okriljem živjeli. Temelji se na obilju svježeg, prirodnog i uzgojenog voća i povrća, posebno žitarica i mahunarki, ali i plodovima mora, morskoj i slatkovodnoj ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima te na vrlo malo ili čak nimalo mesa. Vrlo je prirodna, izbalansirana i zdrava, pa ne čudi što njeni stanovnici spadaju među najdugovječnije ljude na svijetu. Kuhinja Ekvadora se razlikuje po regijama. Iz obalnog područja potječe cebiche, poznati nacionalni specijalitet; mješavina različitih vrsta sirove bijele ribe i plodova mora, školjki, škampa, rakova i mekušaca koji se mariniraju s kolutima rajčice i luka, čilijem i začinskim biljem u ulju, octu te u limunovom ili narančinom soku. U gorskom dijelu Ekvadora se, za razliku od ostalih dijelova u kojima se jede malo mesa i to uglavnom junetina i piletina, od kolonijalnog doba jede i svinjetina. Pečeni zamorac koji je u doba Inka bio svečano jelo, zadržalo se do danas, pa je cuj postao i nacionalni specijalitet, a ovo područje poznato je i po različitim vrstama juha (sopa ili caldo), koje su također vrlo popularne diljem cijele zemlje. U istočnom djelu zemlje, u području amazonske nizine, prehrana se temelji na mnogo povrća, posebno banana i zelenih banana za kuhanje, a među osnovnim namirnicama je i korjenasto povrće yuca ili manioca, koje se koristi za spremanje brojnih jela. Osim mnogo povrća i voća, u ovom području je i mnogo jela od različitih vrsta slatkovodne ribe i riječnih plodova koji dolaze iz pritoka Amazone te različite prašumske divljači.

Krumpir je glavna namirnica ekvadorske kuhinje, sprema se na brojne načine i jede se kao prilog uz gotovo svaki obrok ili kao samostalno jelo. U Ekvadoru se uzgaja dvjestotinjak različitih sorti krumpira, od žutih do smeđih, od ružičastih do plavih, pa od onih ne većih od kikirikija do velikih poput naranči. Uz krumpir, već je tisućljećima omiljeni i kukuruz koji se također sprema na bezbroj načina te različite vrste banana koje se i najviše izvoze. Ekvador je i zemlja umaka od čilija – Aji, koji je toliko omiljen da postoji i izreka “Comida mala cono aji resbala” što u slobodnom prijevodu glasi “S ajiem svako je jelo užitak”. Razlikuju se po ljutini, te idu od vrlo blagih do vražje ljutih, ali i po gustoći i boji. Osim za okus, služi i da bi očistio želudac od štetnih sastojaka i očuvao ga od bolesti. U Ekvadoru su vrlo omiljena jeftina mala jela koja se kuhaju i prodaju na brojnim štandovima na ulicama (puestos de comida).

Najpoznatija jela:

 • Bollos de pescado – slane okruglice od tijesta s ribom, lukom, rajčicom, bananom, češnjakom, začinskim biljem i achiote plodom.
 • Choclo – škampi marinirani u limunovom soku i pečeni na roštilju.
 • Churrasco – riža s komadićima mesa, prženim jajima i krumpirima sa salatom.
 • Empanadas – jastučići od tijesta punjeni mesom (empanadas de carne), bananama (de verde) ili sirom (de queso), prženi u masnoći.
 • Encocado – pržena riba i plodovi mora panirani u kokosovom brašnu s lukom i češnjakom.
 • Fritada – komadići svinjskog mesa pirjani u vlastitom umaku u dubokoj tavi posluženi s prilogom od kukuruza.
 • Guatita – pirjano jelo od iznutrica, najčešće fileka s umakom od kikirikija, kuhanim krumpirima i avokadom.
 • Horando – pečeno slatko začinjeno svinjsko meso s kožom koje se jede s gnječenim krumpirima ili popečcima od krumpira sa sirom (llapingachos).
 • Manstrea con carne y patacones – meso pečeno na roštilju s lećom, rižom i pireom od banane.
 • Pescado frito – jelo koje se sastoji od pržene ribe i različito spremljenih plodova mora, primjerice škampi u umaku od češnjaka (camarones al ajillo), pohani škampi (camarones apanado), rakovi (cangrejo), lignje (calamares).
 • Tapao – kuhana riba sa zelenim bananama.
 • Quimbolitos – slatko tijesto od kukuruznog brašna punjeno grožđicama i začinjeno rakijom od šećerne trske.
Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Ekvador je izvoznik kave, no kava nije među najomiljenijim napitcima već crni čaj koji se pije u svim prilikama. Jake crne kave gotovo da i nema, uglavnom se konzumira instant kava koja se po želji miješa s vrućim mlijekom. Osim mineralne vode, piju se i različita gazirana pića koja se nazivaju colas. Posebno je bogata ponuda svježe istisnutih voćnih sokova (jugo natural) od mnogo vrsta svježeg voća, ali i povrća kao npr. mrkve koji se piju pomiješani s manje ili više vode, te s mlijekom (batido). Ledeno hladni voćni sokovi nude se i u kokosovom orahu (pipas heladas).

Od alkoholnih pića najomiljenije je uvozno i domaće pivo (cerveza), te naravno rum, među kojima su najpopularniji Ron Castilo ili Ron San Miguel. U području Anda pije se aromatična vruća rakija od šećerne trske (canelazo), a u amazonskoj nizini kuha se i pije gusti fermentirani napitak od korijena manioke ili yuce, te slatkog krumpira, kukuruza ili quinoe. Tom se napitku dodaju i banane i plodovi palme, a služi i kao lijek protiv bubrežnih i žučnih kamenaca te urinarnih i probavnih poteškoća.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna, a tablete protiv malarije nije potrebno piti. Ipak, predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

USD

Novac

Plaćanje karticama (Visa, Mastercard i Diners) je široko rasprostranjeno i bankomati se mogu naći posvuda. Na Galapagosu se prihvaća samo Mastercard.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (prozračnu odjeću, kratke hlače, suknje), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se uvijek nađu pri ruci.

Klima

Ekvador je destinacija pogodna za putovanja tijekom cijele godine, a vrijeme varira ovisno o nadmorskoj visini. Područje Amazone ima mnogo kišnih dana, a najmanje kiše padne od prosinca do svibnja. Najposjećenije razdoblje su ljetni mjeseci s najviše kiše jer tada su i životinje najaktivnije. Prosječna dnevna temperatura iznosi 31 stupanj, a noćna do 20 stupnjeva. U obalnom području prevladava toplo vrijeme s prosječnom temperaturom oko 25 stupnjeva kroz cijelu godinu. Od siječnja do travnja traje kišno razdoblje s nešto višim temperaturama, dok u ostatku godine prevladava sušno vrijeme s nešto nižim temperaturama. Suho razdoblje u Andama traje od lipnja do rujna. No, i za vrijeme kišne sezone, kiše uglavnom padaju u poslijepodnevnim satima i traju samo dva sata. Središnje nizine imaju proljetno vrijeme tijekom cijele godine s temperaturama oko 24 stupnjeva. Na otočju Galapagos nema mnogo kišnih dana, a prosječna godišnja temperatura iznosi 27 stupnjeva.

Električna energija

Koriste se utičnice američkog tipa s naponom od 120 volti, uz frekvenciju od 60 hertza. Potrebno je nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile i A1 imaju roaming s Ekvadorom, dok ga Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra.

Pošaljite upit za Ekvador: Ekvador s Galapagosom

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.