Darwinov Ekvador: od Anda do Galapagosa

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: EC-24-15-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Ekvador

Datum polaska: 25.05.2024., 01.12.2024.

Naslovna » Amerika » Darwinov Ekvador: od Anda do Galapagosa

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

3.450 € + aviokarta

O ovom putovanju

Stanite jednom nogom na sjevernu, a drugom na južnu zemljinu polutku u ovoj maloj zemlji neopisive prirodne raznolikosti. Za ljubitelje prirode, Ekvador je pravi raj. Preko snježnih vulkana na Andama, uz opuštanje u vulkanskim termama, spustit ćemo se kroz tropsku kišnu šumu do predivne obale Tihog oceana. Šetat ćemo ulicama kolonijalnih gradova i istraživati mala andska mjesta. Po užetu ćemo kliziti nad veličanstvenim slapom „Manto de la Novia“.. U džungli mistične Amazone promatrat ćemo biljni i životinjski svijet i upoznati život domorodačkog stanovništva. Za kraj ovog lijepog putovanja ostavili smo čudesno otočje Galapagos. Plovit ćemo među otocima i roniti nad koraljnim grebenima, a šećući raznolikim terenima susretat ćemo autohtone divovske kornjače, plamence, pelikane, pingvine i drugu specifičnu faunu i floru.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, može uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.

Doživjet ćemo treking, kulturne znamenitosti, narodne običaje, prirodne ljepote, nacionalne parkove, ronjenje, vožnju čamcem/brodom i boravak na lijepim plažama.

Noćenja će biti u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* te u kolibama na području Amazone.

Što je uključeno

unutarnje letove Guayaquil – Galapagos – Quito
transfere, vožnje i razglede prema programu
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* te u kolibama na području Amazone
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
ulaznice za znamenitosti predviđene programom
vožnje brodom na Galapagosu prema programu
lokalno vodstvo na engleskom
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

međunarodnu zrakoplovnu povratnu kartu Zagreb-Quito-Guayaqil-Zagreb (cca 1.100 €)
obroke koji nisu navedeni i alkoholna pića
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 270 €
nadoplatu za 10-14 putnika: 155 €
Ingala imigracijsku kartu u iznosu od 20 USD (plaća se u zračnoj luci u Quitou)
ulaznicu u Nacionalni park Galapagos u iznosu od 100 USD (plaća se na licu mjesta)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
putno osiguranje (preporučujemo)
troškove osobne prirode

Datumi polazaka

Polazak

25.05.2024.

Trajanje

15 dana

Cijena od

3.450 €+ aviokarta

PDF putovanja

Polazak

01.12.2024.

Trajanje

15 dana

Cijena od

3.450 €+ aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Quito

Polazak iz zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu i let za Quito uz presjedanja u nekoj od međunarodnih zračnih luka. Dolazak prema redu letenja.

2. dan: Quito (D)

San Francisco de Quito glavni je grad Ekvadora i jedan od prvih gradova uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Smjestio se u uskoj dolini okružen vulkanima. Razgled ovog lijepog kolonijalnog grada započet ćemo posjetom bazilici del Voto Nacional, s čijih se balkona pruža lijepi pogled na okolne građevine. Nastavak prema povijesnom središtu grada do Trga neovisnosti koji se nalazi na 2.800 metara nadmorske visine. Vidjet ćemo palaču vlade, nadbiskupsku palaču, gradsku vijećnicu i katedralu. Zaustavit ćemo se u crkvi Sagragio. Proći ćemo od crkve La Compania čija je unutrašnjost prekrivena zlatnim listićima sve do trga San Francisca i istoimene crkve. Za kraj dana posjetit ćemo i 45 metara visok kip Djevice Marije, zaštitnice grada, koji se nalazi na vulkanskom brdu Pancecillou iznad Quitoa.

Nekoliko kilometara sjeverno od grada stoji spomenik ekvatoru. Na zemljopisnoj širini od 0 00′ 00” obilježava mjesto na kojem je jedna geodetska ekspedicija u 18. stoljeću označila ekvator i to mjesto nazvala „Sredinom svijeta“. Međutim, pravi ekvator, kasnije precizno izračunat pomoću GPS sustava, nalazi se u na drugom mjestu, u blizini, i tamo se danas nalazi muzej na otvorenom Inti Nan. Posjetit ćemo muzej i vidjeti zabavne demonstracije i pokuse vezane uz gravitacijsku silu na ekvatoru kao npr. jaje koje samostalno stoji na vrhu čavla. Bit će to prilika da stanemo na dvije zemljine polutke u isto vrijeme, jednom nogom na sjevernu, a jednom na južnu. Povratak u Quito i noćenje.

3. dan: Quito - Otavalo - Quito (D)

Nakon doručka, autocestom Panamerikana, odlazimo prema gradu Calderon, poznatom po izradi figurica od tijesta. Nastavljamo dalje cestom koja se spušta kroz dramatične sušne predjele Guayllabambe te ponovo penje i dovodi nas do plodne oaze sela Guayllabamba. Selo obiluje avokadima i „cherymojama“ (tropskim jabukama). Nastavljamo za Cayambe u čijoj blizini leži snijegom prekriveni vulkan, a okružuju ga farme krava i brojne plantaže cvijeća. Sredinom dana stižemo u Otavalo gdje ćemo posjetiti tržnicu Plaza del Poncho. Indijanci Otavala koji ovdje trguju, najambiciozniji su trgovci i obrtnici Ekvadora. Tržnica je jedno od najvažnijih južnoameričkih središta etno-turizma, s nepreglednim nizovima ponča, panamskih šešira i indijanskog nakita. Nedaleko Otavala posjetit ćemo i selo Peguche poznato po tapiserijama i lijepom kaskadnom slapu. Potom povratak u Quito i noćenje.

4. dan: Quito - Papallacta - Amazona (D, V)

Nakon doručka krećemo prema području Amazone. Prolazimo kroz ruralna područja Anda na velikim nadmorskim visinama, s planinskom vegetacijom i hladnom i kišnom klimom. Najveća nadmorska visina koju ćemo prijeći bit će čak 4.000 m. Stižemo do terma Papallacta, gdje se nalazi osam bazena nastalih izviranjem vulkanske vode. Nakon opuštanja u termama, spuštamo se u područje Amazone. Smjestit ćemo se i odmoriti u kolibicama sagrađenim u rustikalnom stilu, okruženim prekrasnim vrtovima. Večerat ćemo uz romantičnu atmosferu svijeća, opustiti se uz piće dobrodošlice i logorsku vatricu te se dogovoriti o aktivnostima za sljedeći dan. Noćenje.

5. dan: Amazona (D, R, V)

Doručak. Ovisno o interesima grupe mogući su razni izleti. Ovo je prijedlog programa:

Oblačimo gumene čizme i kišnu kabanicu i krećemo u nezaboravnu avanturu. Nakon kratke vožnje kanuom, iskrcavamo se na obalu odakle započinjemo šetnju kroz džunglu gdje se nalazi prihvatilište za divlje životinje. Zatim nastavljamo s trekingom dublje u skrivene dijelove džungle – vidjet ćemo zaštićeni dio sekundarne šume. Nailazit ćemo na ljekovite biljke o čijim ćemo svojstvima i načinima upotrebe u prošlosti saznati od našeg domorodačkog vodiča. Važno je da se krećemo što tiše kako ne bi preplašili životinje. Vratit ćemo se na ručak, a potom odlazimo u posjet lokalnoj obitelji gdje se možemo upoznati s njihovim načinom života. Po završetku se vraćamo u kolibe gdje nas čeka večera. Uz logorsku vatricu uživat ćemo u mirnom okruženju uz zvukove džungle. Noćenje.

6. dan: Amazona - Riobamba (D)

Nakon doručka nastavljamo jugozapadno prema vulkanu Chimborazo koji je ujedno i najviša planina u Ekvadoru. Vulkan Chimborazo je zanimljiv iz više razloga. To je najviša točka u ekvadorskim Andama, a iako nije najviša planina na svijetu, smatra se da je njegov vrh najudaljenija točka na površini Zemlje od njezina središta. Chimborazo je poznat i po brojnim mogućnostima za planinarenje, a posjećuju ga ljudi iz cijelog svijeta u potrazi za ekstremnim mogućnostima penjanja. Proći ćemo i kraj mjestašca Banjos gdje se nalaze brojni vodopadi pa ćemo i mi posjetiti jedan od njih. Slap „Manto de la Novia“, nazvan ovim imenom jer asocira na mladenkin veo, najbolje se može vidjeti spuštajući se po zračnom kablu u otvorenoj žičari.. Na kraju dana stižemo u malo andsko mjestašce Riobamba. Stanovnici su mu dali nadimak Friobamba jer se slažu da je ovaj lijepi planinski gradić, doista prilično hladan. Tu ćemo se smjestiti i noćiti.

7. dan: Riobamba - Ingapirca - Cuenca (D)

Danas nastavljamo do najvećih ekvadorskih ruševina iz doba Inka – Ingapirca. Prostrani arheološki kompleks ruševina sastoji se od tvrđava, dvorišta, terasa, hramova, kuća i „dvorca“ za kojeg se pretpostavlja da je „hram Sunca“. Po razgledu nastavljamo do Cuence, najljepšeg kolonijalnog grada Južne Amerike. Ako dođemo dovoljno rano, možemo prošetati gradom kako bi upili atmosferu grada. Noćenje.

8. dan: Cuenca - El Cajas - Guayaqil (D)

Premda treći po veličini grad u Ekvadoru, Cuenca je uspjela zadržati provincijsko ozračje te je zbog svoje ljepote uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šareni trgovi s cvijećem i tržnice s mnogim rukotvorinama uključujući keramiku, filigranski nakit i daleko poznate Panamske šešire, mame nas da prođemo njihovim ulicama. Razgledat ćemo glavni trg, katedralu bezgrešnog začeća s plavim kupolama i šarenu tržnicu cvijeća. Na Trgu sv. Sebastijana uživat ćemo na tržnici rukotvorina lokalnih obrtnika. Potom odlazak do suda pravde, općinske palače te crkve El Segrario. U poslijepodnevnim satima napuštamo Cuencu i krećemo prema Guayaquilu. Putem ćemo proći kroz jedno od najspektakularnijih područja u južnom Ekvadoru, Nacionalni park El Cajas. Njegovih 70 tisuća jutara pokriva najraznolikija područja, od kišne šume do stjenovitog mjesečevog krajolika, a najviše ga karakterizira 200-tinjak jezera razbacanih među šiljatim planinskim vrhovima. Nastavljamo vožnju prema Guayaquilu, gospodarskoj prijestolnici Ekvadora. Vožnjom kroz grad vidjet ćemo staru četvrt La Penas , katedralu i jedino mjesto na svijetu u kojem kopnene iguane žive u centru grada. Smještaj i noćenje u hotelu.

9. dan: Guayaquil - (Galapagos) Puerto Ayora - El Chato - Puerto Ayora (D, R)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema otočju Galapagos, smještenom daleko na pučini Tihog oceana, oko 1.000 km od obale Ekvadora. Galapagos je vulkansko otočje, a sastoji se od 13 velikih i 6 malih otoka te 107 hridi. Čak 97% otočnog područja proglašeno je nacionalnim parkom. Po dolasku slijede formalnosti ulaska u Nacionalni park te transfer do grada zaljubljenika u prirodu, Puerto Ayora gdje ćemo se smjestiti i gdje nas čeka ručak. Putem do Puerto Ayore zaustavit ćemo se u unutrašnjosti otoka gdje se nalazi rezervat El Chato. Ovaj rezervat jedno je od najboljih mjesta na Galapagosu za promatranje velikih kornjača u njihovom prirodnom okruženju. U potrazi za velikim kornjačama naići ćemo i na brojne druge životinje i ptice kao npr. bijele čaplje, zebe i sl. Istražit ćemo i obližnje vulkanske spilje s formacijama tunela, koje su u 18. st. koristili pirati. Za bistra sunčana dana može se vidjeti stari urušeni krater Media Luna koji se nalazi na vrhu otoka. Moguće je prošetati i do kratera Los Gemelos. Noćenje u Puerto Ayori.

10. dan: Puerto Ayoroa - otok Sjeverni Seymour - Puerto Ayoroa (D, R)

U jutarnjim satima transfer do Itabaca kanala gdje ćemo se ukrcati na brod koji će nas prevesti do otoka Seymour (vožnja traje otprilike 1 sat). Sjeverni Seymour je spektakularno mjesto za uživanje u prirodi i penjanje. Otok je stanište najrazličitijih  vrsta biljaka i kolonija divljih životinja poput raznih kaktusa, tamjana, ptica fregata, plavonogog bluna, kopnene iguane. S druge strane otoka, dok se valovi sudaraju o stijene, možemo vidjeti i nestašne morske lavove koji se igraju u moru. Na otoku se nalazi kružna staza dužine oko 2 km koja prolazi kroz unutrašnjost otoka i vodi do stjenovite obale. Ta će nas staza odvesti do jednih od najvećih kolonija ptica na otočju Galapagos. Vidjet ćemo gnijezda plavonogih bluna i šarenih brzana koja se mogu vidjeti kroz cijelu godinu. Povratak u hotel i noćenje.

11. dan: Puerto Ayora - otok Bartolomé - Puerto Ayora (D, R)

Danas ćemo rano ustati i doručkovati na brodu, na putu prema otoku Bartolomé. Nakon vožnje autobusom do kanala Itabaca, čeka nas vožnja brodom koja će trajati otprilike 2 do 2 i pol sata. Otok je zapravo ugasli vulkan pa se posvuda mogu vidjeti crveni, narančasti, zeleni i crni vulkanski oblici, zbog čega ga mnogi smatraju najljepšim u arhipelagu. S vrha vulkana, na koji se vrlo lako može popeti (oko pola sata hoda gore i 20tak minuta dolje), pruža se predivan pogled. Bartolomé je poznat po šiljastoj stijeni nastaloj izviranjem magme iz mora, koja je prepoznatljiva karakteristika otoka i svojevrsni zaštitni znak Galapagosa. Kako na otoku nema raslinja, preporučujemo da sa sobom ponesete kapu i dovoljno vode. Iza šiljate stijene nalazi se špilja koja je stanište kolonije malih pingvina. Odvest ćemo se do nje čamcem i potražiti ih. Nastavljamo do obližnjeg zaljeva i njegove pješčane plaže gdje nam se pruža prilika za ronjenje s raznobojnim tropskim ribicama. Ako bude sreće, možda ugledamo i morske kornjače. Za ovu priliku predlažemo da ponesete podvodni fotoaparat! Nakon nekih 45 minuta kupanja i ronjenja vraćamo se na brod gdje nas čeka ručak. Potom povratak u Puerto Ayoru i noćenje.

12. dan: Puerto Ayora - istraživačka stanica Charles Darwin - Zaljev kornjača - Puerto Ayora (D, R)

Ujutro ćemo posjetiti Istraživačku stanicu Charlesa Darwina i vidjeti razne podvrste kornjača koje se ondje pripremaju za puštanje u prirodno stanište. U poslijepodnevnim satima odlazimo do Zaljeva kornjača (Tortuga Bay), po mišljenju mnogih, najljepše plaže Galapagosa. Hodat ćemo otprilike 30 minuta po označenoj stazi – staza je odlična za promatranje ptica. Iako je ime dobila po kornjačama koje na njoj liježu jaja, na plaži žive i iguane, pelikani i plamenci. Neki dijelovi ove pješčane plaže određeni su i za kupanje, a njena ljepota čini je idealnom za opuštanje ili promatranje zalaska sunca. Imat ćemo vremena za kupanje i uživanje na plaži. Predvečer povratak pješice u Puerto Ayoru. Večera i noćenje.

13. dan: Puerto Ayora - otok Baltra - Guayaqil (D)

Danas završavamo naš posjet Galapagosu, jedinstvenom području flore i faune. Trajektom ćemo se odvesti do otoka Baltra te dalje autobusom do zračne luke. U Guayaqil stižemo sredinom dana (vremenska razlika je -1 sat u odnosu na Galapagos). Transfer do hotela i poslijepodne slobodno za aktivnosti u vlastitoj organizaciji. Noćenje.

14. dan: Guayaqil - Europa (D)

Ovisno o redu letenja odlazak do zračne luke i let prema Zagrebu uz presjedanja u nekoj od međunarodnih zračnih luka prema redu letenja.

15. dan: Europa - Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu.

Karta

Quito

Otavalo

Papallacta

Banos

Ingapirca

Cuenca

El Cajas

Guayaqul

Puerto Ayora

El Chato

otok Bartolomé

otok Sjeverni Seymour

istraživačka stanica Charles Darwin

Zaljev kornjača

otok Baltra

Općenito o Ekvadoru

Naziv države: Republika Ekvador
Površina: 283.600 km²
Stanovništvo: 13,2 milijuna
Glavni grad: Quito
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +593
Vremenska razlika: – 6 sati Ekvador, – 7 sati Galapagos

Hrana

Kuhinja Ekvadora vrlo je raznolika, ukusna i jednostavna, a temelji se na drevnim prehrambenim navikama ekvadorskih plemena, posebno naroda Inka pod čijim su okriljem živjeli. Temelji se na obilju svježeg, prirodnog i uzgojenog voća i povrća, posebno žitarica i mahunarki, ali i plodovima mora, morskoj i slatkovodnoj ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima te na vrlo malo ili čak nimalo mesa. Vrlo je prirodna, izbalansirana i zdrava, pa ne čudi što njeni stanovnici spadaju među najdugovječnije ljude na svijetu. Kuhinja Ekvadora se razlikuje po regijama. Iz obalnog područja potječe cebiche, poznati nacionalni specijalitet; mješavina različitih vrsta sirove bijele ribe i plodova mora, školjki, škampa, rakova i mekušaca koji se mariniraju s kolutima rajčice i luka, čilijem i začinskim biljem u ulju, octu te u limunovom ili narančinom soku. U gorskom dijelu Ekvadora se, za razliku od ostalih dijelova u kojima se jede malo mesa i to uglavnom junetina i piletina, od kolonijalnog doba jede i svinjetina. Pečeni zamorac koji je u doba Inka bio svečano jelo, zadržalo se do danas, pa je cuj postao i nacionalni specijalitet, a ovo područje poznato je i po različitim vrstama juha (sopa ili caldo), koje su također vrlo popularne diljem cijele zemlje. U istočnom djelu zemlje, u području amazonske nizine, prehrana se temelji na mnogo povrća, posebno banana i zelenih banana za kuhanje, a među osnovnim namirnicama je i korjenasto povrće yuca ili manioca, koje se koristi za spremanje brojnih jela. Osim mnogo povrća i voća, u ovom području je i mnogo jela od različitih vrsta slatkovodne ribe i riječnih plodova koji dolaze iz pritoka Amazone te različite prašumske divljači.

Krumpir je glavna namirnica ekvadorske kuhinje, sprema se na brojne načine i jede se kao prilog uz gotovo svaki obrok ili kao samostalno jelo. U Ekvadoru se uzgaja dvjestotinjak različitih sorti krumpira, od žutih do smeđih, od ružičastih do plavih, pa od onih ne većih od kikirikija do velikih poput naranči. Uz krumpir, već je tisućljećima omiljeni i kukuruz koji se također sprema na bezbroj načina te različite vrste banana koje se i najviše izvoze. Ekvador je i zemlja umaka od čilija – Aji, koji je toliko omiljen da postoji i izreka “Comida mala cono aji resbala” što u slobodnom prijevodu glasi “S ajiem svako je jelo užitak”. Razlikuju se po ljutini, te idu od vrlo blagih do vražje ljutih, ali i po gustoći i boji. Osim za okus, služi i da bi očistio želudac od štetnih sastojaka i očuvao ga od bolesti. U Ekvadoru su vrlo omiljena jeftina mala jela koja se kuhaju i prodaju na brojnim štandovima na ulicama (puestos de comida).

Najpoznatija jela:

 • Bollos de pescado – slane okruglice od tijesta s ribom, lukom, rajčicom, bananom, češnjakom, začinskim biljem i achiote plodom.
 • Choclo – škampi marinirani u limunovom soku i pečeni na roštilju.
 • Churrasco – riža s komadićima mesa, prženim jajima i krumpirima sa salatom.
 • Empanadas – jastučići od tijesta punjeni mesom (empanadas de carne), bananama (de verde) ili sirom (de queso), prženi u masnoći.
 • Encocado – pržena riba i plodovi mora panirani u kokosovom brašnu s lukom i češnjakom.
 • Fritada – komadići svinjskog mesa pirjani u vlastitom umaku u dubokoj tavi posluženi s prilogom od kukuruza.
 • Guatita – pirjano jelo od iznutrica, najčešće fileka s umakom od kikirikija, kuhanim krumpirima i avokadom.
 • Horando – pečeno slatko začinjeno svinjsko meso s kožom koje se jede s gnječenim krumpirima ili popečcima od krumpira sa sirom (llapingachos).
 • Manstrea con carne y patacones – meso pečeno na roštilju s lećom, rižom i pireom od banane.
 • Pescado frito – jelo koje se sastoji od pržene ribe i različito spremljenih plodova mora, primjerice škampi u umaku od češnjaka (camarones al ajillo), pohani škampi (camarones apanado), rakovi (cangrejo), lignje (calamares).
 • Tapao – kuhana riba sa zelenim bananama.
 • Quimbolitos – slatko tijesto od kukuruznog brašna punjeno grožđicama i začinjeno rakijom od šećerne trske.
Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Ekvador je izvoznik kave, no kava nije među najomiljenijim napitcima već crni čaj koji se pije u svim prilikama. Jake crne kave gotovo da i nema, uglavnom se konzumira instant kava koja se po želji miješa s vrućim mlijekom. Osim mineralne vode, piju se i različita gazirana pića koja se nazivaju colas. Posebno je bogata ponuda svježe istisnutih voćnih sokova (jugo natural) od mnogo vrsta svježeg voća, ali i povrća kao npr. mrkve koji se piju pomiješani s manje ili više vode, te s mlijekom (batido). Ledeno hladni voćni sokovi nude se i u kokosovom orahu (pipas heladas).

Od alkoholnih pića najomiljenije je uvozno i domaće pivo (cerveza), te naravno rum, među kojima su najpopularniji Ron Castilo ili Ron San Miguel. U području Anda pije se aromatična vruća rakija od šećerne trske (canelazo), a u amazonskoj nizini kuha se i pije gusti fermentirani napitak od korijena manioke ili yuce, te slatkog krumpira, kukuruza ili quinoe. Tom se napitku dodaju i banane i plodovi palme, a služi i kao lijek protiv bubrežnih i žučnih kamenaca te urinarnih i probavnih poteškoća.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna, a tablete protiv malarije nije potrebno piti. Ipak, predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

USD

Novac

Plaćanje karticama (Visa, Mastercard) je široko rasprostranjeno i bankomati se mogu naći posvuda. Na Galapagosu se prihvaća samo Mastercard.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (prozračnu odjeću, kratke hlače, suknje), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se uvijek nađu pri ruci.

Klima

Ekvador je destinacija pogodna za putovanja tijekom cijele godine, a vrijeme varira ovisno o nadmorskoj visini. Područje Amazone ima mnogo kišnih dana, a najmanje kiše padne od prosinca do svibnja. Najposjećenije razdoblje su ljetni mjeseci s najviše kiše jer tada su i životinje najaktivnije. Prosječna dnevna temperatura iznosi 31 stupanj, a noćna do 20 stupnjeva. U obalnom području prevladava toplo vrijeme s prosječnom temperaturom oko 25 stupnjeva kroz cijelu godinu. Od siječnja do travnja traje kišno razdoblje s nešto višim temperaturama, dok u ostatku godine prevladava sušno vrijeme s nešto nižim temperaturama. Suho razdoblje u Andama traje od lipnja do rujna. No, i za vrijeme kišne sezone, kiše uglavnom padaju u poslijepodnevnim satima i traju samo dva sata. Središnje nizine imaju proljetno vrijeme tijekom cijele godine s temperaturama oko 24 stupnjeva. Na otočju Galapagos nema mnogo kišnih dana, a prosječna godišnja temperatura iznosi 27 stupnjeva.

Električna energija

Koriste se utičnice američkog tipa s naponom od 120 volti, uz frekvenciju od 60 hertza. Potrebno je nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Ekvadorom. Internetska pokrivenost je dobra.

Pošaljite upit za Darwinov Ekvador: od Anda do Galapagosa

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…