Etiopija: Povijesni krug i plemena doline rijeke Omo

Želite li putovati u Etiopiju, nemojte očekivati opuštajući odmor, već putovanje koje će pokrenuti i vas i sva vaša osjetila
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 19 dana

Šifra: ET-20-19-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Etiopija

Datum polaska: 08.11.2020.

Naslovna » Afrika » Etiopija: Povijesni krug i plemena doline rijeke Omo
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

27.990 kn + avio takse

Redovna cijena:

29.390 kn

O ovom putovanju

Putovanje u Etiopiju smo podijelili u dva dijela, na sjeverni – Povijesni krug i južni – Plemena doline rijeke Omo. Povijesni krug odvest će vas na čudesna mjesta, od slapova Plavog Nila i jezera Tana s otočnim samostanima, preko Gondara i njegovih srednjevjekovnih dvoraca, gorja Simien, starog Aksuma i zabačenog Tigraya poznatog po brojnim crkvama uklesanim u stijene te konačno do veličanstvene Lalibele, odakle započinjemo povratak prema Addis Ababi.

Drugi dio putovanja vodi vas u potragu za plemenima doline rijeke Omo. Obilazit ćemo razna zabačena sela u kojima žive lokalna plemena, različita po svojem vanjskom izgledu i po svojim običajima. Ovo je područje neobično zanimljivo jer ga nastanjuju neka do najfascinantnijih afričkih plemena.

Želite li putovati u Etiopiju, nemojte očekivati opuštajući odmor, već putovanje koje će pokrenuti i vas i sva vaša osjetila. Budite sigurni, bit će to putovanje za pamćenje, iskustvo koje će vas promijeniti.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo predivno i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji vole istraživati.

Za dolinu rijeke Omo preporučuje se piti tablete protiv malarije. Samo putovanje uključuje dosta hodanja po prirodi i selima te dva uspona srednje težine, od kojih je drugi uspon dosta strm. Ukoliko se ne želite penjati, možete pričekati da se grupa vrati.

Neke vožnje mogu dulje trajati i biti napornije, no priroda je prekrasna i putem ćemo se zaustavljati da razgibamo noge. Lokalci će nas veselo pozdravljati i prilaziti nam. Bit ćemo smješteni u hotelima i lodgevima s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija).

Etiopska kuhinja ima neobične okuse i  dosta je začinjena, no nude se i razne blaže varijante jela pod utjecajem talijanske i zapadnjačke kuhinje. Ovo je zemlja koja tek razvija svoju turističku infrastrukturu pa je važno da ste na putovanju spremni na sitne improvizacije i prilagodbe.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
sav prijevoz
vožnje brodom
navedeni obroci
jedna mala boca vode na dan
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 2.900 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.400 kn
on-line viza za Etiopiju u iznosu od 52 USD + troškovi ishodovanja u iznosu od 80 kn
opcionalni let Arba Minch – Addis Ababa u iznosu od cca 80 – 150 eura
pristojbe za korištenje videokamere ili fotografiranje
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
alkoholna pića i osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Addis Ababa

Polazak iz Zagreba preko neke od zračnih luka za Addis Ababu.

2. dan: Addis Ababa (V)

Dolazak u Addis Ababu u jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti odlazak do hotela i odmor. Potom ćemo krenuti u razgled najvažnijih znamenitosti (Nacionalni muzej, katedralu svetog trojstva, etnološki muzej, najveću afričku tržnicu na otvorenom – Mercato, vrh Entoto s kojeg se lijepo vidi Addis Ababa). Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Bahir Dar - vodopadi Plavog Nila - jezero Tana - Bahir Dar (D, V)

Rano ujutro poletjet ćemo prema Bahir Daru. Po dolasku odlazimo u vožnju brodom po izuzetno lijepom i ujedno najvećem etiopskom jezeru Tana, u potrazi za srednjevjekovnim otočnim samostanima. U drugom dijelu dana odvest ćemo se, a zatim i prošetati, do slikovitih vodopada Plavog Nila, 400 m širokih i 50 m dubokih. U predvečerje povratak u Bahir Dar i noćenje.

4. dan: Bahir Dar - Gondar (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Gondaru, etiopskoj prijestolnici iz 17. stoljeća, često nazivanoj afričkim Camelotom. Putem se možemo zaustaviti u selu Wolleka, jednom od nekoliko preostalih sela u kojem živi mala populacija Felasha (etiopskih crnih Židova). Po dolasku u Gondar posjetit ćemo dvorac vladara Fasiledesa, Bekaffinu, Tsadiku Yohannesovu, Adiam Seged Iyassovu i Emress Mentwabovu palaču koje se nalaze unutar istog kompleksa. Zatim ćemo vidjeti crkvu Debre Berhan Selassie s divljenja vrijednim freskama te kupalište kralja Fasiledesa. Šećući Gondarom, vratit ćemo se u doba dvorske raskoši, svečanosti i intriga. Noćenje.

5. dan: Gondar - NP Semien - Gondar (D, V)

Rano ujutro vožnja prema NP Semien koji krije prelijepe vidike. 2 – 3 sata hodat ćemo kroz park i uživati u prelijepim pogledima na šarenilo boja u prelijepom kanjonu, pažljivo nanizana polja, otvorene pašnjake po kojima pasu konji, drvorede i udaljene planinske vrhunce. Možda ugledamo i endemične sisavce – gelada babune, etiopskog kozoroga ili etiopskog vuka. Potom povratak u Gondar i noćenje.

6. dan: Gondar - Aksum (D, V)

Ujutro let prema Aksumu, mjestu gdje se nekad nalazila prva afrička prijestolnica. Premda su od stare prijestolnice ostale još samo ruševine i ovo mjesto više nalikuje selu nego gradu, mjesto i danas živi punim plućima i važno je mjesto hodočašća. Axum nije samo prva etiopska prijestolnica i izvor antičke etiopske civilizacije, već i najsvetije mjesto Etiopskog ortodoksnog kršćanstva. Cijeli dan razgledavat ćemo grad i njegove povijesne i duhovne znamenitosti. Mjesto je to koje čuva brojne tajne i koje će zagolicati našu znatiželju u potrazi za istinom. Legende govore da se upravo ovdje, u crkvi sv. Marije Zionske, nalazi Kovčeg Saveza i da je kraljica od Sabe ovo mjesto nazivala svojim domom. Je li u neotkrivenim grobnicama Aksuma skriveno blago? U potrazi za odgovorima posjetit ćemo stare grobnice, ostatke palače kraljice od Sabe, Ezanin kamen na kojem je zabilježeno preobraćenje kralja Ezane na kršćanstvo, park stela – spomenika sličnih obeliscima, lokalni muzej i naravno, crkvu sv. Marije Zionske. Noćenje u hotelu.

7. dan: Aksum - Tigray (D, V)

Rano ćemo doručkovati i kroz dramatične planine Adwa krenuti prema Tigrayu poznatom po brojnim crkvama uklesanim u stijene. Na području koje je teško dostupno nalaze se skrivene galerije čuda, niz drevnih samostana koji čuvaju bogatu povijest magije, čudovišta i vjerskih čuda. Njih preko 120 vjerojatno predstavljaju poveznicu između starih gradova Aksuma i Lalibele, kronološki, umjetnički i tehnički. Kratko ćemo se zaustaviti u Yehi kako bismo posjetili najstariju građevinu u Etiopiji – 2500 godina stari Mjesečev hram. Yeha se smatra kolijevkom rane etiopske civilizacije. Ukoliko budemo imali dovoljno vremena, možemo se zaustaviti i posjetiti Wukro chirkos. Potom nastavljamo vožnju do naših koliba (lodgeva) u kojima ćemo se smjestiti. Noćit ćemo na području Tigraya.

8. dan: Tigray - Mekele (D, V)

Prvi dio dana obilazit ćemo područje Gheralte i njezine crkve uklesane u stijene. Čeka nas strmi uspon (otprilike 2 sata hoda) do crkava Maryam Korkor i Abune Daniel. Potom nastavljamo vožnju prema Mekeleu. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili crkvu Abraha Atsbeha. Noćit ćemo u hotelu u Mekeleu.

9. dan: Mekele - Lalibela (D, V)

Danas nas čeka dugačka vožnja, no mi ćemo je razbiti povremenim zaustavljanjima. Na putu do Lalibele proći ćemo oko 460 km, no neće nam biti dosadno jer ćemo biti okuženi čudesnom prirodom, gigantskim krajolicima koji zaustavljaju dah. Putem ćemo proći kraj jezera Ashenge i posjetiti neku od lokalnih tržnica. Po dolasku u Lalibelu smjestit ćemo se u hotelu gdje ćemo provesti idućih nekoliko noći.

10. dan: Lalibela (D, V)

Prije nekih 1000 godina anđeli su odveli otrovanog čovjeka na prve tri razine raja i pokazali mu čudesni grad crkvi uklesanih u stijene. Zatim mu je sam Bog naredio da se vrati na zemlju i po uzoru na ono što je vidio izgradi novi Jeruzalem. Na početku 21. stoljeća ova vizija raja još uvijek postoji. Lalibela, to istinsko afričko čudo, osupnut će vas svojom ljepotom bez obzira na to koliko je lijepom zamišljali. Dan ćemo provesti obilazeći njezine crkve, skrivene kripte i pećine. Ni danas se ne zna se kako su crkve nastale pa legenda o njihovom nastanku živi poput prave istine. Noćenje.

11. dan: Lalibela - Ashetan Maryam - Lalibela (D, V)

Današnji dan bit će pravi doživljaj. U rano jutro započinjemo uspon do crkve i samostana Ashetan Maryam koja se smjestila u stijeni, na 3.150 m. Ashetan Maryam datira iz 12. stoljeća, a nalazi se na najvišem vrhu iznad Lalibele. Dio puta možemo proći jašući na mulama, a dio pješice. Premda je uspon nešto naporniji, vidici su čarobni i doživljaj nezaboravan. Ponesite dobre tenisice za hodanje. Malo iza podneva spustit ćemo se u Lalibelu. Potom povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Lalibela - Addis Ababa - Awassa (D, V)

Ujutro ćemo poletjeti prema Addis Ababi, a zatim se odvesti do Awasse na području doline Rift. Po dolasku ćemo se odmoriti od puta i noćiti.

13. dan: Awassa - Dorze - Arba Minch (D, V)

Ujutro ćemo posjetiti riblju tržnicu na jezeru Awassa, a zatim nastavljamo vožnju uz povremena zaustavljanja da bi upoznali narod Dorze. Pleme je poznato po tradicionalnom tkanju i nastambama koje su nalik na velike košnice. Nekad ratnici, pleme Dorze danas se bavi poljoprivredom i tkanjem. Proizvode šarene ogrtače poznate kao „šamas“, koji se nose širom Etiopije kao tradicionalna odjeća. Bave se i sadnjom lažnih drva banane od čijih listova rade lokalni kruh, poznat kao Kotcho. Noćenje u Arba Minchu.

14. dan: Arba Minch - jezero Chamo - Jinka (D, V)

Ujutro ćemo se provozati brodom po lijepom jezeru Chamo, gdje ćemo vidjeti krokodile, nilske konje i razne vrste vodenih ptica. Potom nastavljamo vožnju do Jinke. Po dolasku u Jinku, smjestit ćemo se i noćiti.

15. dan: Jinka - Mursi - Dimeka - Turmi (D, V)

Rano ujutro krećemo prema selu plemena Mursi, čije su žene prepoznatljive po velikim diskovima koje nose u svojim donjim usnama. Muškarci su oskudno odjeveni, iako sve češće koriste pamučni prekrivače. Potom nastavljamo vožnju prema Turmiju. Putem ćemo posjetiti žensku tržnicu u Dimeki na kojoj se okupljaju pripadnice plemena Karo i Hamar. To je jedna od najslikovitijih tržnica na području doline rijeke Omo. Po dolasku u Turmi smjestit ćemo se i noćiti.

16. dan: Turmi - Omorate - Karo - Turmi (D, V)

Rano ujutro ćemo se odvesti u posjet plemenu Dasenach. U selu Omorate malim drvenim brodićem prijeći ćemo rijeku Omo i posjetiti malo naselje u kojem žive pripadnici ovog zanimljivog plemena. Potom ćemo se vratiti u Turmi. Oko Turmija se nalazi i nekoliko sela plemena Hamar, koji su prepoznatljivi po svojim frizurama i koji su pravi umjetnici u ukrašavanju tijela. Svaki detalj ima svoje značenje pa tako npr. naušnice označavaju koliko muškarac ima žena. Posjetit ćemo jedno takvo selo, a ako budemo imali sreće, možda ćemo imati prilike sudjelovati u nekom od njihovih rituala ili vjenčanja. Pod kraj dana odvest ćemo se prema selu Karo u kojem ćemo posjetiti pleme Karo čiji pripadnici su poznati po urezivanju i oslikavanju tijela raznim dekoracijama. Povratak u Turmi i noćenje.

17. dan: Turmi - Key Afer - Arba Minch (D, V)

Nakon doručka započinjemo povratak prema Arba Minchu. Putem ćemo se zaustaviti na lokalnoj tržnici Key Afer koja okuplja pripadnike plemena Tsemai, Hamer i Bena. U Arba Minch stižemo u večernjim satima.

18. dan: Arba Minch - Addis Ababa (D, V)

Povratak prema Addis Ababi. Ukoliko bude vremena, putem ćemo posjetiti arheološka nalazišta Tiya i Melka kulture. Po dolasku u Addis Ababu čeka nas večera, a zatim odlazak prema zračnoj luci odakle ćemo poletjeti za Europu. S obzirom na dugu vožnju, tko želi, opcionalno je moguće, uz nadoplatu, letjeti iz Arba Mincha do Addis Ababe.

19. dan: Addis Ababa - Zagreb

Ovisno o redu letenja, poletjet ćemo iz Addis Ababe i uz presjedanje nastavljamo za Zagreb.

Karta

Addis Ababa

Bahir Dar

vodopadi Plavog Nila

jezero Tana

Gondar

NP Semien

Aksum

Tigray

Mekele

Lalibela

Ashetan Maryam

Awassa

Arba Minch

jezero Chamo

Turmi

Dimeka

Omorate

Key Afer

Jinka

Općenito o Etiopiji

Naziv države: Savezna Demokratska Republika Etiopija
Površina: 1.130.000 km²
Stanovništvo: 85 milijuna
Glavni grad: Adis Abeba
Službeni jezik: amharski
Pozivni broj: +251
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Većina jela se služi na tankom kruhu (injera) nalik na palačinku, na koji se posloži meso sa umakom, jaja, povrće, ovčji sir i slično. Jela se jedu s desnom rukom trgajući komadiće i slažući okuse. Nož se ne upotrebljava. Od začina koriste mix zvan „berbere“. Svinjetina se ne jede.

Piće

Vodu iz pipe nikako nemojte piti. Nemojte piti niti vodu iz bunara ili pumpi, kao niti vodu iz potoka, rijeka ili jezera. Flaširana voda je svugdje dostupna.

Zdravstvene informacije

Za ulazak u zemlju nije više obavezno biti cijepljen protiv žute groznice, no ukoliko se odlučite cijepiti, potrebno je to učiniti 10 dana prije putovanja. Malarija je prisutna u dolini rijeke Omo i za taj dio se preporučuje piti tablete protiv malarije. U gornjem dijelu rizik od malarije je ograničen pa je na vama odluka želite li piti tablete ili ne, ali tablete nisu nužne. Predlažemo da prije putovanja svakako provjerite trenutnu situaciju sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Etiopski bir (ETB); 1 USD = 30.41 ETB;  1 EUR = 33.77 ETB (prosinac 2019.)

Novac

Kao i u većini afričkih zemalja, preporučuje se nositi dolare. Premda je euro ponegdje prisutan, neke ga banke još uvijek ne žele primiti. Stranu valutu najbolje je mijenjati u autoriziranim bankama i hotelima. Crno tržište postoji, ali više nije toliko rasprostranjeno. Ne preporučuje se njegovo korištenje.  Premda se mogu dobiti nešto veći iznosi, treba voditi računa o tome da je ono ilegalno i da možete biti kažnjeni, ili vas mogu okrasti. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard, ali uglavnom samo u Addis Ababi. U ostatku Etiopije kartice su beskorisne. Po dolasku je potrebno prijaviti koliko se strane valute unosi u zemlju. Nema ograničenja za unos strane valute, no iz zemlje se ne smije iznijeti više od 100 ETB.

Kupovina

Vodite računa da neki proizvodi kao što su koža ili antikviteti ne mogu biti izneseni iz zemlje bez pripadajuće dozvole.

Viza

Viza je potrebna i može se dobiti on-line.

Odjeća

Sa sobom ponesite odjeću za toplije i odjeću za hladnije vrijeme (noći na visoravni mogu biti dosta hladne).

Klima

Etiopija ima blagu klimu. Prosječne dnevne temperature na visoravni koja obuhvaća veći dio zemlje su oko 20 stupnjeva, s hladnijim noćima (oko 8 – 10 stupnjeva). Nizine zapadno, južno i istočno od visoravni nešto su toplije i temperature mogu prijeći 30 stupnjeva. Kiša većinom pada od sredine ožujka do početka listopada. Središnji i zapadni dio visoravni je najkišovitiji, dok najistočniji i sjeverni dijelovi visoravni značajnije kiše prime u srpnju i kolovozu. Na najjužnijim dijelovima (dolina rijeke Omo) klima je nešto drugačija – tu su najkišniji travanj, svibanj i listopad, a temperature se kreću oko 30 stupnjeva. Što se vremenskih prilika tiče, najbolje je putovati između listopada i siječnja, no želite li doživjeti slikovite etiopske festivale nije loše odabrati siječanj ili rujan. Dva najslikovitija festivala su Timkat (u siječnju) i Meskel (u rujnu).

Električna energija

U Etiopiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 Hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile imaju roaming s Etiopijom, dok ga Tele2 nema. Internet kafići su posvuda gdje ima turista, no to ne znači da će internetski pristup biti moguć. Tamo gdje postoji vrlo je spor, s jednom od najlošijih veza u Africi. Preporučujemo da za vrijeme putovanja po Etiopiji ne planirate biti dostupni.

Fotografiranje

Ljudi se uglavnom vole fotografirati, no u ruralnim područjima, posebno žene, još se uvijek boje fotoaparata i možda im neće biti drago ako ih fotografirate. U manje turističkim područjima uvijek pitajte za dozvolu. Dolina Omo je druga strana medalje. Lokalno stanovništvo će vas povlačiti za rukav da ih slikate, no to će imati svoju cijenu. Obično zahtijevaju 1 do 2 ETB – cijenu uvijek dogovorite unaprijed!

Pošaljite upit za Etiopija: Povijesni krug i plemena doline rijeke Omo

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

3 + 13 =

Možda će vas zanimati i…