Gruzija: Božanska Gruzija

Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina i zemlja u kojoj se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno, Aktivno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: GE-19-11-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Gruzija

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Kavkaz » Gruzija: Božanska Gruzija

Najbolje putovati:

kasno proljeće i rana jesen
agsdi-credit-card

Cijena od:

7,565 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Dok je Bog dijelio zemlju među ljudima, Gruzijci su praznovali. Kad su stigli, cijeli svijet je već bio razdijeljen. Bog je upitao pijanog Gruzijca u čije ime su pili, a on je odgovorio: „U Tvoje ime, o Gospodaru, za nas, za mir.“ Bogu se svidio njegov odgovor pa je rekao da unatoč tome što je već cijeli svijet razdijelio, za sebe je ostavio malu parcelu. Nju je sada odlučio darovati Gruzijcima. Bog je smatrao da je ova zemlja neusporediva u svojoj ljepoti i da će joj se svi ljudi vječno diviti i njegovati je.

Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u bajkovitim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najljepših zemalja na svijetu i čudesno platno za putnike. Gruzija se ponosi prelijepom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova do starih katedrala, ali i do neusporedivih prirodnih ljepota. Jednako su posebni i njeni ponosni, hrabri i gostoljubivi ljudi. Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina i zemlja u kojoj se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. Otkrijmo božansku Gruziju zajedno!

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, ali je dobro da putnici imaju prosječnu fizičku spremu i kondiciju. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no ovisno o vremenskim prilikama, hodanje je na nekim mjestima moguće zamijeniti vožnjom. Noćit ćete u ugodnim hotelima koji odišu lokalnom atmosferom. Ceste u nekim dijelovima zemlje mogu biti lošije pa se i vožnje mogu otegnuti.

Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu.

Program je moguće prilagoditi vašim željama i tempu putovanja.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3* ili 4* te u planinskom hotelu u Mestiji (prema odabiru)
transferi i vožnje prema programu u privatnom vozilu
prijevoz 4×4 vozilom od Kazbegija do crkve Sv. Trojstva
prijevoz 4×4 vozilom Mestije to Ushgulija
navedeni obroci
ulaznice prema programu
jedna mala boca vode na dan
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
jamčevina

Što nije uključeno

trošak zrakoplovnih karata na internacionalnim letovima od Zagreba do Tbilisija i natrag – cca 450 do 550 eura (cijena može varirati s obzirom na datum putovanja i raspoloživost na letovima)
obroci i pića koja nisu navedena
ulaznice za žičare za Tetnuldi i Hatsvali skijaške resorte (6 USD po osobi po vožnji)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tbilisi

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let za Tbilisi uz presjedanje.

2. dan: Tbilisi

Dolazak u Tbilisi ovisno o redu letenja. Nakon obavljenih carinskih formalnosti, sastanak s lokalnim vodičem i transfer do hotela u kojem ćete se smjestiti (oko 20 min vožnje). Nakon kraćeg odmora odlazite u razgled glavnog grada Gruzije. Posjetit ćete najveću katedralu na području Kavkaza – katedralu Tbilisi Sameba, a zatim crkvu Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve je spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtangu Gorgaslanu. Na litici se nalazi i palača Darejani. Slijede Sumporne toplice koje su smještene u starom Tbilisiju (Abanotubani), na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejani. Prema legendi, kralj Vaktang Gorgoslan je bio u lovu u šumi u okolici kada je njegov sokol ulovio fazana nakon čega su oboje upali u izvor vruće vode. Kralj je bio toliko fasciniran otkrićem izvora i njihovim moćima da je tu izgradio glavni grad i nazvao ga Tbilisi. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala koja datira iz 4. st. i stara je koliko i sam grad. Kad se žičarom uspete na utvrdu, imat ćete lijep pogled na Tbilisi, a tu ćete posjetiti i predivan slap u blizini Botaničkog vrta. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni, a krenete li nizbrdo ponovno ćete stići do obala rijeke Mtkvari. Tu se u ulici Shardeni nalaze brojni zgodni kafići i galerije. Na kraju stižete do famoznog Mosta mira i ulice Leselidze u kojoj se nalaze armenska crkva i židovska sinagoga. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe - Kutaisi (D)

Poslije doručka slijedi posjet Mtskheti (oko pola sata vožnje), starom religijskom središtu i glavnom gradu Gruzijske kraljevine od 3. st. pr.n.e. do 5. st. n.e. (na UNESCO-voj listi kulturne baštine). Posjetit ćete katedralu Svetitskhoveli (11. st.) čije ime znači “životni stup”. Poznata je kao drugi Jeruzalem, zbog legende da se odjeća u kojoj je pokopan Isus nalazi upravo ovdje. Slijedi samostan Jvari iz 6. st. (zove se još i Crkva Svetog Križa) koji se nalazi na brdu s kojeg puca pogled na ušće rijeka Mtkvari i Aragvi i za koji kažu da je najljepši pogled u cijeloj Gruziji. Vožnja do grada Gori (1 sat vožnje) koji je najpoznatiji kao rodni grada Josifa Staljina; vođe Komunističke partije. Posjetit ćete njegovu rodnu kuću, muzej njegove osobne kolekcije i vlak kojim je putovao na konferencije tijekom 2. svjetskog rata. Saznat ćete sve o njegovom školovanju, porodici, ljudima koji su imali veliki utjecaj na njegov život, kako je došao na vlast, kao i mnoge zanimljivosti iz perioda njegove vladavine. Svi predmeti koji se nalaze u Staljinovom muzeju potpuno su autentični. Sljedeći na redu je jedan od prvih gradova na području Gruzije; pećinski, drevni grad uklesan u stijene – Uplistsikhe (oko 20 minuta vožnje). Sadrži različite konstrukcije iz 2. st. pr. Kr. do kasnog srednjeg vijeka, a ističe se kao vrlo važan arheološki lokalitet i zbog jedinstvene kombinacije raznih stilova i kultura. Nastavljate vožnju do 2. po redu najvećeg grada u Gruziji, grada Kutaisija, gdje ćete noćiti (oko 2 sata i 45 minuta vožnje).

4. dan: Kutaisi - kanjon Okatse - Mestia (D, V)

Poslije doručka vožnja do Khonija (oko 1 sat vožnje) i šetnja po spomeniku prirode Okatse. Pješačka ruta prolazi kroz prašumu Dadiani i završava panoramskim pogledom na „viseću stazu“ čija se metalna konstrukcija nalazi na 50 metara visine (hodanje traje oko 2 sata). Nastavljate dalje prema planinskoj regiji Svaneti pod zaštitom UNESCO-a, koja je dom narodu Svan, čija su tradicija i kultura preživjele tisuće godina. Putem prema Mestiji (vožnja traje oko 4 sata) proći ćete kraj brane Enguiri visoke 271 m (najviša brana ove vrste na svijetu), koja čini rezervoar vode u slikovitom klancu planina Samegrelo i Svaneti. Po dolasku smještaj u hotel u Mestiji, večera i noćenje.

5. dan: Mestia - Chalaadi - Tetnuldi - Mestia (D, V)

Nakon doručka odlazite u podnožje glečera Chaaladi, bisera regije Svaneti (oko 20 minuta vožnje), odakle ćete krenuti pješice podnožjem glečera do rijeke Mestiachala. Trebat će vam oko sat i pol do 2 sata laganog hoda. Posjetit ćete impresivni povijesno-etnografski muzej koji sadrži brojne povijesne predmete iz regije Svaneti, uključujući jedinstvene ikone i gravure, bogatu zbirku rukopisa, srednjovjekovno oružje, željezne, srebrne i bakrene ukrase, nakit, keramiku i slično. Nakon toga vas čeka vožnja žičarom (oko pola sata) do skijališta Tetnuldi s predivnim pogledom na regiju (plaćanje žičare na licu mjesta). Večera i noćenje u Mestiji.

6. dan: Mestia - Ushguli - Hatsvali - Mestia (D, V)

Ujutro ćete se odvesti do Ushgulija (oko 2 sata vožnje); još jednog područja pod zaštitom UNESCO-a koji se nalazi na uzvisini najvišeg glečera u Gruziji – Shkhara (5.021 m). Sastoji se od 4 sela u kojima živi oko 70 obitelji. Sela se nalaze na nadmorskoj visini od 2.060 do 2.200 m i smatraju se najvišim nastanjenim područjem u Europi. Ovo je područje vrlo zabačeno i u zimskim mjesecima gotovo potpuno odrezano od svijeta. Poznato je po svojim obrambenim tornjevima, neobičnim crkvama i fantastičnim freskama. Osim toga, ove zajednice i danas čuvaju stare običaje, posve drugačije od ostatka Gruzije. Ovdje možete posjetiti neke od tornjeva kao npr. toranj kraljice Tamar, crkvu La Maria iz 10. stoljeća, etnografski muzej, a najzanimljiviji dio zasigurno je šetnja kroz sela gdje možete vidjeti autentičan način života lokalnog stanovništva. Na povratku u Mestiju, ovisno o vremenskim prilikama, opcionalno možete žičarom posjetiti Hatsvali resort odakle se za lijepa vremena vidi tzv. Mladenka Svanetija – glečer Ushba s 2 vrha (plaćanje žičare na licu mjesta). Krajem dana vratit ćete se u Mestiju. Večera i noćenje.

7. dan: Mestia - Zugdidi - Kutaisi (D)

Poslije doručka vožnja do grada Zugdidi (oko 3 sata vožnje), administrativnog centra regije Samegrelo, koji se nalazi na zapadu Gruzije i prvi je put spomenut u 17. st. Palača Dadiani, koju je sagradio knez David Dadiani u 19. st. danas je povijesni muzej Zugdidija. U muzeju je sačuvana imovina obitelji Dadiani, a izloženo je čak oko 50.000 predmeta zajedno s Marijinim djevičanskim plaštem i Napoleonovom maskom. Zatim nastavljate vožnju prema Kutaisiju (2 sata vožnje) gdje ćete posjetiti katedralu Bagrati iz 11. st. i Gelati samostan koji je bio glavno ekonomsko, kulturno i obrazovno središte srednjovjekovne Gruzije. Izgradio ga je kralj David, najuspješniji vladar Gruzije. Noćenje u Kutaisiju.

8. dan: Kutaisi - Gudauri (D, V)

Poslije doručka vožnja do Gudaurija (oko 4 i pol sata vožnje). Putem ćete proći pored dvorca Ananuri. To je zapravo kompleks manastira i vojnih tornjeva, koji su građeni u periodu od 15. do 18. st., a očuvani su u gotovo besprijekornom stanju do dan danas. Pripadali su dinastiji Argavi koja se kroz povijest proslavila kao jedna od hrabrijih dinastija koja je branila Gruziju od turskih i ruskih napadača. Također ćete vidjeti i Jinvali, vodeni rezervoar iznimne ljepote. Ovo plavo jezero okruženo zelenim brdašcima idealno je mjesto za fotografiranje. Potom nastavljate do najpoznatijeg skijališta u Gruziji – Gudauri (2.300 m). S velikim brojem staza za skijanje, čistim zrakom, ali i činjenicom da je udaljen od Tbilisija manje od 2 sata, Gudauri je pravi raj za ljubitelje skijanja. Dugo vremena ovo mjesto bilo je gotovo neprimijećeno, a 2002. godine samo je 8 ljudi živjelo ovdje. Danas, nakon revolucije koja je zahvatila ovu zemlju i zahvaljujući mnogim reformama za unapređenje turizma, Gudauri privlači skijaše iz čitavog svijeta. Smještaj u hotel u Gudauriju. Večera i noćenje.

9. dan: Gudauri - Kazbegi - Tbilisi (D)

Poslije doručka vožnja čudesnim krajolicima prema Kazbegiju (oko pola sata vožnje), povijesnom središtu sjeveroistočne Gruzije koji je 160 km udaljen od Tbilisija. Mjesto se nalazi duž obala rijeke Terek na nadmorskoj visini od 1.740 m. Okružen je velikim planinama sa svih strana. Ako vas vrijeme posluži, odavde se lijepo vidi najviši glečer Kavkaza, Mt. Kazbegi, smješten na 5.047 m. Ovisno o vremenu, imate dvije mogućnosti: kratka vožnja u 4×4 ili pješački uspon i/ili spust (oko 1 sat, do sat i pol u jednom smjeru) po livadama i jednim dijelom kroz šumu, do crkve Sv. Trojstva, smještene na 2.170 m. Ovo je jedna je od najznačajnijih crkava u Gruziji i ima prekrasne reljefe, a posebno onaj na zvoniku koji je sačuvan do danas. Ovaj prilično velik hram, s donje strane, činit će vam se kao sitna točka na pozadini divovske planine prekrivene vječnim snijegom. U drugom dijelu dana povratak do Tbilisija (oko 3 sata vožnje) i noćenje.

10. dan: Tbilisi (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme u Tbilisiju za vlastite programe. Noćenje.

11. dan: Tbilisi - Istanbul - Zagreb

Sredinom noći odjava iz hotela i u 1:30 sati transfer prema zračnoj luci za povratak kući. Let s presjedanjem prema Zagrebu.

Karta

Tbilisi

Mtskheta

Gori

Uplistsikhe

Kutaisi

kanjon Okatse

Mestia

Chalaadi

Tetnuldi

Ushguli

Hatsvali

Zugdidi

Kutaisi

Gudauri

Kazbegi

Općenito o Gruziji

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km²
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.92 GEL; 1 EUR = 3.26 GEL (kolovoz 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.

Klima

Ljeta su vruća i vlažna, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen.

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Pošaljite upit za Gruzija: Božanska Gruzija

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

2 + 3 =

Možda će vas zanimati i…