Indija: Himalajom kroz Ladak i Kašmir

Vodimo vas u najljepše dijelove zapadnih Himalaja na putovanju kroz Ladak i Kašmir
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: IN-20-14-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indija

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Indija: Himalajom kroz Ladak i Kašmir
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

FM cijena od:

+ avio takse

Redovna cijena:

O ovom putovanju

Vodimo vas u najljepše dijelove zapadnih Himalaja na putovanju kroz Ladak i Kašmir. Poznat kao Mali Tibet, Ladak je idealna destinacija za ljubitelje zabačenih predjela.

To je zemlja lama koja njeguje tibetanski budizam i cijeli niz slikovitih festivala. Putovat ćemo od Leha do Srinagara i putem obilaziti brojne drevne samostane, uživati u prizorima zabačenih dolina i njihovih razbacanih seoca, prelaziti visoke cestovne prijelaze (kao i najviši cestovni prijelaz na svijetu – Khardong La, na 5.359 m).

Posjetit ćemo prekrasnu dolinu Nubra s jednom od najviših pješčanih dina na svijetu i baktrijskim devama koje ovdje obitavaju, prelijepo jezero Pangong koje stalno mijenja svoju boju te vidjeti ušće rijeke Zanskar u rijeku Ind gdje se lijepo može vidjeti razlika u boji rijeka i njihovo prelijevanje.

Kraj putovanja vodi nas u Kašmir i romantični Srinagar koji privlači svojim jezerom Dal i njegovom šarenom paletom stacioniranih brodica, ali i prelijepim, svjetski poznatim Mogluskim vrtovima.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje namijenjeno je zaljubljenicima u zabačena područja koji imaju malo avanturističkog duha.

Očekujte dulje vožnje po lošim cestama, boravak na višim nadmorskim visinama, ali i nevjerojatne pejzaže koje inače ne biste mogli vidjeti.

Noćimo u smještaju srednje kategorije – u Lehu i Kargilu u hotelu s 3 zvjezdice, dok izvan Leha imamo kombinaciju noćenja u lijepim kolibicama, kampu s postavljenim šatorima i spojenim WC-ima te u brodu-kući.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
prijevoz prema programu
dozvole, takse i ulaznice
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 2.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.050 kn
viza za Indiju: 350 kn
obroci koji nisu navedeni i pića uz obroke
jahanje na devama u dolini Nubra
opcionalni smještaj i transfer u Delhiju
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 650 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje.

2. dan: Delhi - Leh (3.524 m) (R, V)

Planiran dolazak u Delhi je sredinom noći. Proći ćemo kroz carinske formalnosti, a zatim u ranim jutarnjim satima slijedi let za Leh. Po dolasku transfer do hotela i odmor. Ostatak dana možemo iskoristiti za laganu šetnju gradom, odlazak do lokalne tržnice, isprobavanje lokalne kuhinje ili jednostavno uživanje u atmosferi. Nikud nećemo žuriti jer je dan rezerviran za prilagodbu na razliku u nadmorskoj visini. Noćenje u hotelu.

3. dan: Leh (D, R, V)

Nakon doručka posjetit ćemo samostan Namgyal Tsemo koji se nalazi na litici iza palače u Lehu i odakle se pruža sjajan pogled na grad. U njemu se nalazi bogata zbirka starih rukopisa i murala. Odvest ćemo se i do Shanti stupe koja je napravljena u čast svjetskog mira. Stupu je 1985. godine inaugurirao sam Dalai Lama. Potom povratak u Leh i noćenje u hotelu.

4. dan: Leh - prijelaz Khardongla (5.359 m) - dolina Nubra (3.048 m), (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema dolini Nubra, poznatoj kao Ldorma ili Dolina cvjetova (oko 8 sati vožnje). Putem ćemo prijeći prijelaz Khardongla – drugi najviši cestovni prolaz na svijetu, na 5.359 m nadmorske visine. Po dolasku, posjetit ćemo selo Diskit, koje leži na naplavnom područja južne obale rijeke Shyok i obići istoimeni samostan, najstariji i najveći budistički samostan u dolini Nubra, koji pripada redu Žutih kapa. Posjetit ćemo i pješčane dine u blizini sela Hunder. Prošetat ćemo slikovitom dolinom i putem susresti dvogrbe deve Bactarian, stalne stanovnike ovih područja. Noćenje u kolibicama.

5. dan: dolina Nubra (D, R, V)

Dan ćemo provesti istražujući dolinu Nubra. Opcionalno tko želi može se uputiti na kratki safari pustinjom na devama (jahanje deva plaća se na licu mjesta). Krajem dana povratak u smještaj i noćenje.

6. dan: dolina Nubra - Leh (D, R, V)

Poslije doručka vratit ćemo se istim putem u Leh. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotelu i preostalo vrijeme iskoristiti za šetnju Lehom i posjet lokalnoj tržnici. Noćenje u hotelu.

7. dan: Leh - jezero Pangong (4.350 m) (D, R, V)

Nakon ranog doručka vožnja do jezera Pangong (oko 7 sati vožnje). Putem ćemo posjetiti samostan Shey koji je do 16. stoljeća bio kraljevska rezidencija. Nalazi se na obalama rijeke Ind, a danas ga vode redovnici budisti iz samostana Hemis. Posjetit ćemo i samostan Thiksey, smješten na brdu s pogledom na dolinu Inda i s prekrasnim vidikom na veličanstveni planinski lanac Stock. Thiksey je najveći samostan u središnjem Ladaku i poznat je po svojoj sličnosti s Potalom u Lhasi. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema jezeru Pangong kroz nevjerojatno lijepe himalajske obronke i udoline.

Premda je vožnja duga, uživat ćemo u lijepoj prirodi koja nas okružuje, a najveća nagrada bit će upravo naše odredište, prekrasno plavo jezero Pangong. Ono se proteže Tibetom na oko 134 km i samo njegova trećina nalazi se na indijskoj strani, dok dvije trećine pripadaju Kini. Jezero je izuzetno slikovito jer je okruženo planinama, glečerima i snijegom prekrivenim vrhovima. Po dolasku ćemo se smjestiti u kamp i ostatak dana uživati u pogledu na jezero. Noćenje u kampu.

8. dan: jezero Pangong - Takthok (4.000 m) - Chemrey (3.817 m) - Hemis - Leh (D, R, V)

Jutro ćemo provesti uživajući u prekrasnom izlasku sunca nad jezerom, a potom započinjemo povratak prema Lehu. Putem ćemo se prvo zaustaviti u samostanu Takthok koji jedini pripada redu Nyingma tibetanskog budizma i u kojem danas živi oko 55 lama. U blizini Leha posjetit ćemo samostan Chemrey koji pripada redu Drugpa i u kojem se mogu vidjeti brojni vrijedni rukopisi s naslovnim stranicama u srebru i tekstom ispisanim zlatnim slovima. Odvest ćemo se i do samostana Hemis, najvećeg samostana u Ladaku, koji je ovdje postojao još prije 11-tog stoljeća i kojeg je ponovno ustanovio kralj Sengge Namgyal 1672. godine. Samostan se nalazi 45 km južno od Leha i pripada crvenom redu zvanom Brokpa. Ovaj impresivan i intrigantan samostan svake godine u lipnju ili srpnju postaje poprište jednog od najvećih festivala Ladaka, koji se održava u čast rođenja Gurua Padmasambhave (Guru Rimpoche). Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Lehu gdje ćemo se smjestiti i noćiti u hotelu.

9. dan: Leh - Alchi (3.100 m) - Uleytokpo (D, R, V)

Ujutro krećemo prema kampu Uleytokpo (oko 8 sati vožnje). Putem ćemo posjetiti selo Nimo, a zatim se zaustaviti kraj rijeke Zanskar i tvrđave Basgo. Posjetit ćemo i budistički samostan Likir iz 11-og stoljeća, koji pripada redu Gelukpa tibetanskih budista. Samostan je poznat po kipu Bude visokom 23 m. Potom nastavljamo prema najstarijem i najpoznatijem budističkom samostanu Alchi, u kojem se mogu vidjeti jedni od najstarijih očuvanih murala u Ladaku. Krajem dana stižemo u kamp Uleytokpo, gdje ćemo se smjestiti i noćiti u kolibicama.

10. dan: Uleytokpo - Lamayuru (3.510 m) - Kargil (D, R, V)

Rano ujutro, za vrijeme izlaska sunca, posjetit ćemo samostan Rizong kako bi sudjelovali u jutarnjoj molitvi. I ovaj samostan pripada redu Gelukpa, a nazivaju ga i „meditacijskim rajem“. U njemu živi 40-ak redovnika i poznat je po ekstremno striktnim pravilima i standardima. Nakon obilaska vratit ćemo se u kamp na doručak, a zatim krenuti prema samostanu Lamayuru koji pripada redu Crvenih kapa i u kojem danas živi oko 150 budističkih redovnika. Samostan čine brojna svetišta s bogatom kolekcijom Thangki (slika na pamuku ili svili koja prikazuje budističko božanstvo) i veličanstvenim zidnim slikama. Ovo je jedan od najvećih i najstarijih samostana u Ladaku. Potom nastavljamo vožnju prema Kargilu (oko 6 sati vožnje), gdje ćemo se smjestiti i noćiti u jednostavnom hotelu.

11. dan: Kargil - prijelaz Zojila (3.528 m) - Srinagar (D, R, V)

Rano ćemo doručkovati, a zatim krećemo prema Srinagaru (oko 6 sati vožnje). Putem ćemo se zaustaviti u Sonamargu, jednom od najljepših dijelova ceste na putu od Kargila prema Srinagaru. Sonmarg se nalazi na 98 km od Srinagara i prva je postaja u Kašmirskom distriktu. Smješten na 2.743 m, u potpunosti odgovara svojem imenu koji u prijevodu znači „Zlatna livada“. Putem ćemo prijeći prijelaz Zoji-la i mjesto Drass gdje ćemo se zaustaviti na čaju. Po dolasku u Srinagar smjestit ćemo se na brodu-kući i tu noćiti.

12. dan: Srinagar (D, R, V)

U ranim jutarnjim satima posjetit ćemo plutajuću tržnicu na jezeru Dal, jedinu ove vrste u Indiji. Potom nastavljamo s razgledom starog dijela grada i Mogulskih vrtova. Razgledat ćemo džuma džamiju, džamiju šaha Hamdana i muzej Srinagara, a zatim prošetati gradskim bazarom. U svjetski poznatim Mogulskim vrtovima posjetit ćemo vrt Nishat (Vrt užitka) kojeg je izgradio Asaf Jah 1636. godine te vrt Shalimar (Prebivalište ljubavi) kojeg je 1619. godine izgradio Jahangir za svoju voljenu suprugu Noor Jahan. U večernjim satima uživat ćemo u vožnji šikarom (tipičan drveni brod) po prekrasnom jezeru Dal.

13. dan: Srinagar - Delhi (D)

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i let za Delhi. U Delhiju ćemo imati duže čekanje pa je moguće, uz nadoplatu, organizirati transfer i boravak u hotelu (opcionalno). Prema redu letenja nastavak putovanja za Zagreb.

14. dan: Delhi - Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Karta

Delhi

Leh

prijelaz Khardongla

dolina Nubra

jezero Pangong

Takthok

Chemrey

Hemis

Alchi

Uleytokpo

Lamayuru

Kargil

prijelaz Zojila

Srinagar

Općenito o Indiji

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd stanovnika
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi / +3:30 ljeti

Hrana

Jela koja ćete moći probati u Ladaku su jako slična tibetanskoj kuhinji, najčešće se jede juha s rezancima, a za putnike po planinama tsampa – pečeno ječmeno brašno. Izvorno jelo Ladaka je skyu, tjestenina s korjenastim povrćem. Ostala jela su tipično indijska, s dosta začina.

Piće

Voda se u Ladaku nadopunjava kako bi se izbjeglo nepotrebno nagomilavanje plastičnih boca. Postoje mjesta gdje se voda može nadopuniti, a ukoliko niste sigurni da li je dobro da pijete njihovu vodu, ponesite tablete za pročišćavanje vode. Preporučujemo da sa sobom ponesete svoju bocu u koju ćete puniti pitku vodu. U novije vrijeme moguće je kupiti i vodu u plastičnim bocama, no treba voditi brigu o pravilnom odlaganju plastike nakon što se voda popije – bacajte ih u smeće, nikako ih nemojte ostavljati u prirodi.

Od ostalih pića najviše se pije jaki zeleni čaj. U Ladaku se većina proizvedenog viška ječma fermentira u chang, alkoholno piće koje se pije za vrijeme festivala i svečanosti.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, no preporučuju se cjepiva protiv Tetanusa, Hepatitisa A, Difterije i Tifusa. Rizik od zaraze malarijom na području Delhija i regije Jamu i Kašmir je nizak pa se obično ne preporučuju piti antimalarici. Najvažnije je da se zaštitite od uboda komaraca pa svakako ponesite neki od repelenata sa sobom. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo o trenutnoj zdravstvenoj situaciji te da prema njihovom savjetu odlučite koje ćete mjere zaštite poduzeti. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Indijska rupija (INR); 1 USD = 71,79 INR; 1 EUR = 80,09 INR (siječanj 2020.)

Novac

Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Viza

Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Odjeća

Ponesite odjeću za sve vremenske prilike: ugodne hlače, majice kratkih i dugih rukava, veste, jedan do dva para vunenih i nekoliko pari pamučnih čarapa, deblju odjeću (npr. flis i vjetrovku), ugodne cipele za hodanje (tenisice koje drže zglob ili gojzerice). Glavu zaštitite šeširom, kapom ili laganom maramom. S obzirom da putujete u nešto tradicionalniju sredinu, izbjegavajte kratke hlače, majice na bretelice, topove i sličnu odjeću koja može izazvati negativne reakcije lokalnog stanovništva. U Indiji je pristojno nositi odjeću koja pokriva ramena i koljena. Za ulazak u hramove pripremite dulje hlače ili suknje te majice s kratkim rukavima (nikako ne na bretelice). Deblje čarape možete koristiti u slučajevima kad je za ulazak u samostan potrebno izuti cipele.

Klima

Vrijeme u Indiji je tokom cijele godine obilježeno visokim temperaturama koje variraju od regije do regije. Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju. Od ožujka do lipnja traje jako vruće, suho i prašnjavo razdoblje. Monsunske kiše padaju u većini regija između lipnja i listopada.

Zapadna Himalaja:

Ladak je poznat po ekstremnim temperaturama. Živa se na području Leha i Kargila zimi spušta i do -30 stupnjeva, a na području Drasa može pasti i do -50 stupnjeva. Temperature ostaju u minusu od prosinca do veljače. U toku ljetnih mjeseci maksimalne temperature mogu narasti i do 30 stupnjeva pa se treba dobro zaštiti od sunca. I kada putujete u toku ljetnih mjeseci, budite spremni da se temperatura može spustiti i ispod 0 stupnjeva, posebno na velikim nadmorskim visinama dok prelazite visoke cestovne prijelaze. Važno je sa sobom uvijek imati toplu odjeću. Kiša rijetko pada. Planinski prijelazi otvoreni su od lipnja do listopada, dok su u ostatku godine uglavnom zatvoreni. Srinagar je najbolje posjetiti od travnja do listopada kad dolina zazeleni i kad je puna cvijeća; idealno od srpnja do kolovoza kad se dnevne temperature kreću od 14-30 stupnjeva. Zime mogu biti izuzetno hladne.

Električna energija

U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile, A1 i Tele2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Pošaljite upit za Indija: Himalajom kroz Ladak i Kašmir

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

2 + 5 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.