Ponuda za ovo putovanje je istekla

Indija: Holi – festival boja u Indiji

od 4,990 kn

U pripremi

Discount:
Očisti
    • kn
    • 2200 kn
    • 460 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
9 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
IN-19-9-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi: Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje.

2. dan: Delhi (V): Dolazak u Delhi tokom jutra. Dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon doručka krećemo u istraživanje Delhija, indijske prijestolnice, povijesnog i modernog središta u jednom. Krenut ćemo od „starog“ Delhija koji je u prošlosti bio sjedište islamske Indije i posjetiti najveću indijsku džamiju - Jama Masjid. Provest ćemo se rikšom kroz Chandni Chowk, „srebrnu ulicu“ u kojoj se nalazi slikoviti bazar na otvorenom, jedno od najvećih trgovačkih središta Indije. Proći ćemo pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine te posjetiti Raj Ghat, memorijal unutar predivnog parka u kojem su kremirani Mahatma Ghandhi te prvi indijski premijer- Jawaharlal Nehru. U popodnevnim satima posjetit ćemo Humajunovu grobnicu koja se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a sam dizajn mauzoleja je inspirirao i mogulskog vladara šaha Džahana za gradnju Taj Mahala kojeg je izgradio u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Posjetit ćemo i Qutab Minar s najvišim minaretom na svijetu, sagrađenim u skladnoj mješavini indijske i islamske arhitekture. Slikat ćemo se ispod Indijskih vrata, memorijalnog svoda sagrađenog u sjećanje na vojnike koji su svoje živote izgubili u II. svjetskom ratu, a zatim proći pored predsjedničke kuće, Parlamenta i drugih građevina poznatog arhitekta Lutyena. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Delhi - Mandawa (D, V): U jutarnjim satima vožnja do malenog grada Mandawa koji se smjestio u srcu regije Schekhawati. Vožnja će biti nešto duža, no uživat ćemo u lijepim krajolicima i pričama našeg vodiča. Mandawa je bio važan trgovački gradić na Putu svile koji su naselili trgovci. Poznat je kao „umjetnička galerija na otvorenom“ zbog velikog broja oslikanih havela (tradicionalnih kuća), tipične indijske arhitekture. Po dolasku smještaj u hotel i odmor.

4. dan: Mandawa - Jaipur (D, V): Nakon doručka posjetit ćemo najljepše havele Mandawe: Chokhani, Ladia, Binsidhar Newatia i Gulab Rai Ladia. Potom krećemo na četverosatnu vožnju do Jaipura. Ponovo ćemo uživati u lijepim vidicima dok slušamo priče našeg vodiča. Po dolasku u Jaipur upit ćemo prve dojmove ovog „ružičastog grada“, a potom se smjestiti u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Jaipur (D, V): Nakon doručka cjelodnevni razgled Jaipura, domovine Radžputa i glavnog grada pokrajine Radžastan. Jaipur zovu „ružičastim gradom“ zbog ružičaste boje fasada na zidinama starog grada, koja simbolizira gostoljubivost. Uz obilje boja, grad odiše tradicionalnom umjetnošću, plesom i brojnim obrtima. Jaipur je prvi grad u Indiji sagrađen po urbanističkom planu, sa širokim ulicama i brojnim drevnim utvrdama i palačama koje ćemo razgledati u našoj šetnji gradom. Obići ćemo gradsku palaču poznatu po kraljevskoj obitelji koja i danas obitava tamo, Palaču vjetrova - Hawa Mahal i pomalo nestvarnu, plutajuću palaču Jal Mahal, sagrađenu na jezeru. Odvest ćemo se 11 km izvan Jaipura i posjetiti tvrđavu Amber, nekadašnje središte Jaipura. Noćenje u hotelu.

6. dan: Jaipur - Abhaneri - Fatehpur Sikri - Agra (D, V): Poslije doručka krećemo prema Agri - gradu koji čuva veličanstveni „dragulj islamske umjetnosti“- Taj Mahal. Na putu do Agre posjetit ćemo neobičan i impresivan bunar u Indiji u selu Abhaneri koji su prema legendi izgradili duhovi za jednu noć, a legenda je lukavo smišljena kako bi držala podalje lopove koji bi željeli ukrasti vodu iz bunara Chand Baori. Prava istina je da je Chand Baori sagrađen u 9. stoljeću po naredbi Raja Chanda iz vladajuće dinastije Chamana kako bi riješili problem nedostatka vode u sušnom razdoblju. Bunar je dubok gotovo 30 metara, koliko su mještani kopali kako bi pronašli izvor vode. Neobična geometrijska struktura sa 3500 vrlo strmih stepenica napravljena je kako bi mještani imali pristup vodi u svako doba godine. Potom nastavljamo vožnju do monumentalne džamije u gradu Fatehpur Sikri. Fatehpur Sikri bio je prvi planirani grad mogulskih vladara Indije, a građevine su mješavina indijske, perzijske i islamske arhitekture zbog čega se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Po dolasku u Agru smještaj u hotel, večera i noćenje.

7. dan: Agra, Holi festival (D, V): Današnji dan biti će vrhunac našeg putovanja jer ćemo sudjelovati na Holi festivalu, popularnom hinduističkom proljetnom festivalu poznatom i pod imenima „festival boja“ ili „festival ljubavi“. Iako je Holi hinduistička proslava, i pripadnici ostalih vjera također je slave. Festival označava pobjedu dobra nad zlom, dolazak proljeća, i za mnoge jednostavno dan u kojem će zaboraviti na brige, smijati se, plesati, upoznati nove ljude, dan kada je sve oprošteno i kada se obnavljaju zaboravljena prijateljstva. Nakon što se dobro zabavimo na festivalu krenut ćemo prema „dragulju islamske umjetnosti“- Taj Mahalu, gdje ćemo dočekati zalazak sunca. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, simbol vječne ljubavi, izgradio je mogulski car, šah Džahan, u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Ovo arhitektonsko čudo, ljepotu od bijelog mramora, gradilo je čak 20.000 radnika, pune 22 godine. Ovisno o dobu dana, Taj Mahal mijenja svoju boju, a najljepši je u jutarnjim i večernjim satima. Povratak u hotel, večera i noćenje.

8. dan: Agra - Delhi (D, V): Nakon doručka krećemo u obilazak Agre. Posjetit ćemo utvrdu Agra sagrađenu od crvenog pješčenjaka, velebnu građevinu pod zaštitom UNESCO-a, i diviti se njezinim dvoranama, privatnim odajama i prekrasno uređenim vrtovima. Potom idemo u obilazak tvornice mramora gdje ćemo promatrati kako se pomoću Pietradura tehnike obrađuje i ukrašava mramor. Nastavljamo do New Delhija. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

9. dan: Delhi - Zagreb (D): U jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka. Povratak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Special offer

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima. Holi festival je jedan od njih, poznat još i kao festival boja i festival ljubavi. Osim što se sudionici festivala posipaju šarenim bojama, postoje i razni drugi običaji koje ćemo vidjeti na našem putovanju. Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, ovo je putovanje za vas. Posjetit ćemo prelijepe gradove kao što je Mandawa koji je poput umjetničke galerije na otvorenom, istražit ćemo ružičasti grad Jaipur i nezaobilazni Fatehpur Sikri. Putovanje završavamo u Agri gdje ćemo uživati u atmosferi Holi festivala i, kao šećer na kraju, posjetiti nezaobilazni spomenik vječnoj ljubavi – čuveni Taj Mahal.

Ovo je putovanje na kojem se pridružujete grupi putnika iz svih krajeva svijeta.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture. Obilazit ćemo lokalne tržnice, voziti se u rikši, uživati u šarenilu festivala boja te osjetiti kako Indija diše kroz raznolikost okusa, mirisa i lijepih prizora. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

sav smještaj
svi transferi
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
proslava festivala Holi s bojama, plesačima i muzikom
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovna karta (cca 500 eur)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.200 kn
viza za Indiju: 460 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Delhi

Mandawa

Jaipur

Abhaneri

Fatehpur Sikri

Agra

 

Naziv države: Republika Indija

Površina: 3.290.000 km²

Stanovništvo: 1,2 mlrd

Glavni grad: New Delhi

Službeni jezik: hindu, engleski

Pozivni broj: +91

Vremenska razlika: +4:30 zimi, +3:30 ljeti

Klima: Klima u Radžastanu je pretežno vruća i suha. Dijeli se na 4 sezone: ljeto, monsunsko, post-monsunsko razdoblje i zimu.

Ljeto je najtoplije doba godine i traje od travnja do lipnja. Temperature se kreću od 32 do 45 stupnjeva. Jedino mjesto koje je nešto hladnije za vrijeme ljeta je zimovalište na vrhu Abu. Noći su u Radžastanu posvuda hladne, a temperature se u odnosu na dnevne znatno spuštaju. U ljetnom razdoblju sa zapada su mogući pustinjski vjetrovi koji ponekad nose pješčane oluje (lokalno ih nazivaju „andhi“).

Monsunsko razdoblje traje od srpnja do rujna. Temperature se neznatno spuštaju, no vlažnost zraka raste što nekima može biti teško podnošljivo. U ovom periodu Radžastan primi čak 90% godišnjih padalina.

Post-monsunsko razdoblje traje od listopada do studenog. Maksimalne temperature se kreću od 33 do 38 stupnjeva, dok su minimalne od 18 do 20 stupnjeva. Monsun ovu inače lijepu provinciju čini još ljepšom zbog izmaglice koja nastaje nad vrućim, zlatnim pijeskom pustinje Thar.

Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju.

Odjeća: Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za zimske mjesece svakako uzmite i nešto vunene odječe i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. Ulazak u hramove: U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, niti je dozvoljeno unositi kućne ljubimce. Neki hramovi ne dozvoljavaju ulaz pripadnicima drugih vjera pa treba poštivati ta pravila s obzirom da vjera i molitva zauzimaju važno mjesto u životu Indijaca.

Piće: Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Radžastanska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Rizik od zaraze malarijom na području Radžastana je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Indijska rupija (INR); 1 USD = 72,91 INR; 1 EUR = 84,63 INR (listopad 2018.)

Novac: Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Mobilni telefoni i Internet: T-Mobile, Vipnet i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Električna energija: U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Viza: Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Pošaljite upit ili rezervirajte Indija: Holi - festival boja u Indiji

Odabrano putovanje:

5 + 2 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Indija: Holi – festival boja u Indiji”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…