Indija: Holi – festival boja u Indiji

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima. Holi festival je jedan od njih, poznat još i kao festival boja i festival ljubavi
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 10 dana

Šifra: IN-20-10-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indija

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Indija: Holi – festival boja u Indiji
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

+ avio karta

O ovom putovanju

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima. Holi festival je jedan od njih, poznat još i kao festival boja i festival ljubavi.

Osim što se sudionici festivala posipaju šarenim bojama, postoje i razni drugi običaji koje ćemo vidjeti na našem putovanju. Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, ovo je putovanje za vas.

Posjetit ćemo prelijepe gradove kao što je Mandawa koji je poput umjetničke galerije na otvorenom, istražit ćemo ružičasti grad Jaipur i nezaobilazni Fatehpur Sikri.

Putovanje završavamo u Agri gdje ćemo uživati u atmosferi Holi festivala i, kao šećer na kraju, posjetiti nezaobilazni spomenik vječnoj ljubavi – čuveni Taj Mahal.

Ovo je putovanje na kojem se pridružujete grupi putnika iz svih krajeva svijeta.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Obilazit ćemo lokalne tržnice, voziti se u rikši, uživati u šarenilu festivala boja te osjetiti kako Indija diše kroz raznolikost okusa, mirisa i lijepih prizora.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

Što je uključeno

sav smještaj
svi transferi
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vožnja rikšom
proslava festivala Holi s bojama, plesačima i muzikom
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta (cca 500 eur)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.500 kn
privatni transferi prema redu letenja; zračna luka – hotel, hotel – zračna luka u iznosu od 400 kn po autu po smjeru
dodatna noćenja u Delhiju, ovisno o potrebi prema redu letenja: 300 kn po osobi
viza za Indiju: 460 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

2. dan: Delhi (V)

Dolazak u Delhi tokom jutra. Dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon doručka slobodno vrijeme do sastanka grupe u 14:00 sati. Nakon uvodnih riječi krećete u istraživanje Delhija, indijske prijestolnice, povijesnog i modernog središta u jednom. Krenut ćete od „starog“ Delhija koji je u prošlosti bio sjedište islamske Indije i posjetiti najveću indijsku džamiju – Jama Masjid. Provest ćete se rikšom kroz Chandni Chowk, „srebrnu ulicu“ u kojoj se nalazi slikoviti bazar na otvorenom, jedno od najvećih trgovačkih središta Indije. Proći ćemo pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine te posjetiti Raj Ghat, memorijal unutar predivnog parka u kojem se nalaze kremirani ostaci Mahatme Ghandhi-a te prvog indijskog premijera – Jawaharlal Nehru. U popodnevnim satima posjetit ćemo Humajunovu grobnicu koja se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a sam dizajn mauzoleja je inspirirao i mogulskog vladara šaha Džahana za gradnju Taj Mahala kojeg je izgradio u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Stat ćete pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan: Delhi (D, V)

Nakon doručka razgledat ćete moderni dio grada, prostranu britansku ostavštinu s brojnim parkovima i alejama u kolonijalnom stilu. Obići ćete Lotusov hram, sveto mjesto bahaizma koji svojim izgledom podsjeća na lotusov cvijet u otvaranju. Potom obilazak svetišta Bangla Sahib. Posjetit ćete Qutab Minar s najvišim minaretom na svijetu, sagrađenim u skladnoj mješavini indijske i islamske arhitekture. Slikat ćete se ispod Indijskih vrata, memorijalnog svoda sagrađenog u sjećanje na vojnike koji su svoje živote izgubili u II. svjetskom ratu, a zatim proći pored predsjedničke kuće, Parlamenta i drugih građevina poznatog arhitekta Lutyena. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan: Delhi - Mandawa (D, V)

U jutarnjim satima vožnja do malenog grada Mandawa koji se smjestio u srcu regije Schekhawati. Vožnja će biti nešto duža, no uživat ćete u lijepim krajolicima i pričama vašeg lokalnog vodiča. Mandawa je bio važan trgovački gradić na Putu svile koji su naselili trgovci. Poznat je kao „umjetnička galerija na otvorenom“ zbog velikog broja oslikanih havela (tradicionalnih kuća), tipične indijske arhitekture. Po dolasku smještaj u hotel i odmor od dugog putovanja. Večera i noćenje.

5. dan: Mandawa - Jaipur (D, V)

Nakon doručka posjetit ćete najljepše havele Mandawe: Chokhani, Ladia, Binsidhar Newatia i Gulab Rai Ladia. Nakon obilaska dražesne Mandawe krećete na četverosatnu vožnju do Jaipura. Ponovo ćete uživati u lijepim vidicima dok slušate priče vodiča. Po dolasku u Jaipur upit ćete prve dojmove ovog „ružičastog grada“, a potom se smjestiti u hotel. Večera i noćenje.

6. dan: Jaipur (D, V)

Nakon doručka cjelodnevni razgled Jaipura, domovine Radžputa i glavnog grada pokrajine Radžastan. Jaipur zovu „ružičastim gradom“ zbog ružičaste boje fasada na zidinama starog grada, koja simbolizira gostoljubivost. Uz obilje boja, grad odiše tradicionalnom umjetnošću, plesom i brojnim obrtima. Jaipur je prvi grad u Indiji sagrađen po urbanističkom planu, sa širokim ulicama i brojnim drevnim utvrdama i palačama koje ćete razgledati u šetnji gradom. Obići ćete gradsku palaču poznatu po kraljevskoj obitelji koja i danas obitava tamo, Palaču vjetrova – Hawa Mahal i pomalo nestvarnu, plutajuću palaču Jal Mahal, sagrađenu na jezeru. Potom obilazak Jantar Mantara, najveće astrološke promatračnice na svijetu koja sadrži 13 različitih građevina koji služe kao astrološki instrumenti. Odvest ćete se 11 km izvan Jaipura i posjetiti tvrđavu Amber, nekadašnje središte Jaipura. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7. dan: Jaipur - Abhaneri - Fatehpur Sikri - Agra (D, V)

Poslije doručka krećete prema Agri – gradu koji čuva veličanstveni „dragulj islamske umjetnosti“- Taj Mahal. Na putu do Agre posjetit ćete neobičan i impresivan bunar u Indiji u selu Abhaneri koji su prema legendi izgradili duhovi za jednu noć, a legenda je lukavo smišljena kako bi držala podalje lopove koji bi željeli ukrasti vodu iz bunara Chand Baori. Prava istina je da je Chand Baori sagrađen u 9. stoljeću po naredbi Raja Chanda iz vladajuće dinastije Chamana kako bi riješili problem nedostatka vode u sušnom razdoblju. Bunar je dubok gotovo 30 metara, koliko su mještani kopali kako bi pronašli izvor vode. Neobična geometrijska struktura sa 3500 vrlo strmih stepenica napravljena je kako bi mještani imali pristup vodi u svako doba godine. Potom nastavljate vožnju do monumentalne džamije u gradu Fatehpur Sikri. Fatehpur Sikri bio je prvi planirani grad mogulskih vladara Indije, a građevine su mješavina indijske, perzijske i islamske arhitekture zbog čega se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Po dolasku u Agru posjet „dragulju islamske umjetnosti“- Taj Mahalu, gdje ćete dočekati zalazak sunca. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, simbol vječne ljubavi, izgradio je mogulski car, šah Džahan, u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Ovo arhitektonsko čudo, ljepotu od bijelog mramora, gradilo je čak 20.000 radnika, pune 22 godine. Ovisno o dobu dana, Taj Mahal mijenja svoju boju, a najljepši je u jutarnjim i večernjim satima. Dolazak u hotel u večernjim satima. Večera i noćenje.

8. dan: Agra, Holi festival (D, V)

Današnji dan biti će vrhunac vašeg putovanja jer ćete sudjelovati na Holi festivalu, popularnom hinduističkom proljetnom festivalu poznatom i pod imenima „festival boja“ ili „festival ljubavi“. Iako je Holi hinduistička proslava, i pripadnici ostalih vjera također je slave. Festival označava pobjedu dobra nad zlom, dolazak proljeća, i za mnoge jednostavno dan u kojem će zaboraviti na brige, smijati se, plesati, upoznati nove ljude, dan kada je sve oprošteno i kada se obnavljaju zaboravljena prijateljstva. Nakon što se dobro zabavite na festivalu posjetit ćete utvrdu Agra sagrađenu od crvenog pješčenjaka, velebnu građevinu pod zaštitom UNESCO-a, i diviti se njezinim dvoranama, privatnim odajama i prekrasno uređenim vrtovima. Potom obilazak tvornice mramora gdje ćete promatrati kako se pomoću Pietradura tehnike obrađuje i ukrašava mramor. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Agra - Delhi (D, V)

Nakon doručka krećete prema Delhiju. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za vlastite programe i odmor. Večera i noćenje.

10. dan: Delhi - Zagreb (D)

Ovisno o redu letenja , transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

Napomena: Postojeći program moguće je produžiti sa turama: Varanasi, Khajuraho & Varanasi, Ayurveda paketi

Karta

Delhi

Mandawa

Jaipur

Abhaneri

Fatehpur Sikri

Agra

Općenito o Indiji

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd stanovnika
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi / +3:30 ljeti

Hrana

Radžastanska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje.

Piće

Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Rizik od zaraze malarijom na području Radžastana je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Indijska rupija (INR); 1 USD = 70.418 INR; 1 EUR = 79.090 INR (svibanj 2019.)

Novac

Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Viza

Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Odjeća

Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za zimske mjesece svakako uzmite i nešto vunene odječe i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. Ulazak u hramove: U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, niti je dozvoljeno unositi kućne ljubimce. Neki hramovi ne dozvoljavaju ulaz pripadnicima drugih vjera pa treba poštivati ta pravila s obzirom da vjera i molitva zauzimaju važno mjesto u životu Indijaca.

Klima

Klima u Radžastanu je pretežno vruća i suha. Dijeli se na 4 sezone: ljeto, monsunsko, post-monsunsko razdoblje i zimu.

Ljeto je najtoplije doba godine i traje od travnja do lipnja. Temperature se kreću od 32 do 45 stupnjeva. Jedino mjesto koje je nešto hladnije za vrijeme ljeta je zimovalište na vrhu Abu. Noći su u Radžastanu posvuda hladne, a temperature se u odnosu na dnevne znatno spuštaju. U ljetnom razdoblju sa zapada su mogući pustinjski vjetrovi koji ponekad nose pješčane oluje (lokalno ih nazivaju „andhi“).

Monsunsko razdoblje traje od srpnja do rujna. Temperature se neznatno spuštaju, no vlažnost zraka raste što nekima može biti teško podnošljivo. U ovom periodu Radžastan primi čak 90% godišnjih padalina.

Post-monsunsko razdoblje traje od listopada do studenog. Maksimalne temperature se kreću od 33 do 38 stupnjeva, dok su minimalne od 18 do 20 stupnjeva. Monsun ovu inače lijepu provinciju čini još ljepšom zbog izmaglice koja nastaje nad vrućim, zlatnim pijeskom pustinje Thar.

Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju.

Električna energija

U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile, A1 i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Pošaljite upit za Indija: Holi – festival boja u Indiji

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

5 + 2 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.