Ponuda za ovo putovanje je istekla

Indija i Butan: Himalajska odiseja kroz Sikkim i Butan

od 26,590 kn

U pripremi za 2019.

Discount:
Očisti
    • 2100 kn
    • 4200 kn
    • 380 kn
    • 450 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
16 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
IN-BT-18-16-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi: Let iz Zagreba za Delhi, uz presjedanje. Noćni let.

2. dan: Delhi - Bagdogra - Darjeeling (V) (Indija): Dolazak u Delhi ovisno o redu letenja i presjedanje za Badgogru. Po dolasku u Bagdogru, vožnja do Darjeelinga (cca 3 sata vožnje), često nazivanog "Kraljicom brežuljaka", poznatog po prekrasnim pogledima na snježne planinske vrhove. Navečer slobodno vrijeme za uživanje u ovom slikovitom gradu u podnožju istočnih Himalaja. Večera i noćenje.

3. dan: Darjeeling (D, R, V): Rano ujutro, prije zore, posjetit ćemo Tigrovo brdo (Tiger Hill) smješteno na 2.590 m, poznato po veličanstvenom pogledu na izlazak sunca iznad Mt Kanchenjunge i istočnih Himalaja. Za sunčanog dana odavde je vidljiv čak i Mount Everest. Po povratku odlazimo u samostan Ghoom, poznat kao "Yogachoeling Gompa". 1875. godine osnovao ga je mongolski astrolog, a kao i mnogi drugi samostani u Darjeelingu i oko njega, ova gompa je također skladište rijetkih budističkih rukopisa. Vratit ćemo se u hotel na doručak i osvježenje, a potom ukrcaj na poznati „Vlak igračku“ (Toy Train - ovisno o raspoloživosti) za 30 minuta fascinantnog putovanja do Batasiya Loopa, prekrasnog vidikovca s uređenim vrtovima s kojih se šire pogledi na krajolik Darjeelinga, Mt Kanchenjunge i na druge istočne himalajske vrhove. Kasnije ćemo posjetit zoološki vrh Padmaji Naidu, jedini u Indiji koji uzgaja tibetanske vukove i prvi u Južnoj Aziji koji uzgaja snježnog leoparda i sibirskog tigra. Ovdje možemo vidjeti i rijetke crvene pande. Nastavljamo za tibetanski centar za pomoć izbjeglicama gdje ćemo sresti Tibetance koji izrađuju rukotvorine poput vunenih tepiha, šalova, drvenih rezbarija, kožnih predmeta i slično. U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo nasade čaja. Obići ćemo jednu plantažu i tvornicu čaja. Potom povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Darjeeling - Pelling (D, R, V) : Nakon doručka krećemo put do Pellinga u Sikkimu (oko 6 sati vožnje), naše prve stanice u zemlji Jetija. Po dolasku, u poslijepodnevnim satima, posjetit ćemo samostan Pemayangtse, jedan od najstarijih i najvažnijih u državi. Samostan je trokatnica, ispunjena slikama i skulpturama. Na trećem katu nalazi se Zandog Palri, drveni model prebivališta Guru Rimpochea, zajedno s dugama, anđelima i kompletnom zbirkom Buddha i Bodhisattvi. Noćenje.

5. dan: Pelling - Gangtok (D, R, V): Nakon doručka slijedi vožnja do Gangtoka (oko 4 sata vožnje), glavnog grada Sikkima. Poslijepodne ćemo posjetiti samostan Enchey sa zbirkom izvrsnih slika i vjerskih predmeta. Ostatak dana je slobodan pa tko želi, može prošetati do središta grada i uživati u predvečerju jednog tipičnog brdskog mjesta.

6. dan: Gangtok (D, R, V): Nakon doručka obilazak Gangtoka, uz posjet Institutu malih industrija, koji prikazuje prekrasne suvenire Sikkima poput tepiha, ručno rezbarenih stolova i tradicionalnih rukotvorina. Posjetit ćemo Institut za Tibetologiju, međunarodno priznati centar tibetanskih studija i istraživanja koji posjeduje opsežnu zbirku rijetkih budističkih knjiga, rukopisa i preko 200 budističkih ikona te Do-Drul Chorten, najveću stupu Sikkima. Kasnije nas čeka kratka vožnja do Rumtek Dharma Chakra centra i obližnjeg samostana Rumtek, najvećeg i najslikovitijeg samostana Sikkima. Ako vremenske prilike dozvole, uživat ćemo u prekrasnom pogledu na Mt. Kanchenjunga, treći najviši planinski vrh na svijetu.

7. dan: Gangtok - jezero Tsomogo - Gangtok (D, R, V): Nakon doručka odlazimo na izlet na prelijepo sveto jezero Tsomgo, smješteno na visini od 3.780 m. Ovo glečersko jezero ostaje zamrznuto tokom cijele zime. Njegovo dno reflektira različite boje ovisno o sezoni. Jezero uživa veliko poštovanje od strane lokalnog stanovništva pa se na njegovoj obali nalazi i mali hram koji, okružen alpskom vegetacijom i cvijećem, zajedno s bojom jezera, tvore fantastičan prizor. Prošetat ćemo uz jezero, a zatim se, u poslijepodnevnim satima, vratiti u Gangtok.

8. dan: Gangtok - Kalimpong (D, R, V): Nakon doručka vožnja do Kalimponga (oko 3 sata vožnje), prekrasnog brdskog gradića koji je mjesto okupljanja „tri zemlje koje nemaju izlaz na more“ i koji se nekoć nalazio na trgovačkom putu između Tibeta, Nepala i Butana. Poslijepodne ćemo uživati u razgledavanju ovog lijepog mjesta uz posjet crkvi sv. Terezije, obilazak jezera i vidikovca Deola te šetnju bazarom. Kalimpong je poznat po tradicionalnim rukotvorinama, drvenim rezbarijama, thankama, metalnim zanatima, tibetanskim nakitima, drvenim maskama itd.

9. dan: Kalimpong - Jaigaon (D, R, V): Jutro slobodno, a potom vožnja prema mjestu Jaigaon koji leži u podnožju Himalaja, na samoj granici s Butanom (oko 6 sati vožnje). Po dolasku u Jaigaon smjestit ćemo se i noćiti.

10. dan: Jaigaon - Phuentsholing - Paro (D, R, V) (Butan): Ujutro ćemo prijeći granicu s Butanom. Prijelaz iz Indije u Butan doista je fascinantan. Iz kaotične i bučne Indije, odjednom ćemo se naći u spokojnom i mirnom Butanu, gdje nas realno dijele samo jedna obična zidana vrata. Phuentsholing je uspješan trgovački centar koji leži na butanskoj strani granice. U gradu živi mješavina indijskih i butanskih stanovnika i mjesto je gdje se te dvije kulture na neobičan način isprepliću. Nastavljamo prema gradu Paro smještenom na 2.200 m nadmorske visine (oko 5 sati vožnje). Po dolasku ćemo se smjestiti, a zatim preostali dio dana provesti upoznavajući grad i njegovu okolicu. Posjetit ćemo Butanski nacionalni muzej smješten na osmatračnici iznad veličanstvenog kompleksa Paro Rinchen Pung Dzong, koji u slobodnom prijevodu znači “utvrda na gomili dragulja”. Dzong je administrativno sjedište lokalne vlade i rezidencija lokalnih redovnika. Posjetit ćemo i jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Prenoćit ćemo u Paru.

11. dan: Paro - Thimpu (D, R, V): Nakon doručka voziti ćemo se sat i pol kroz lijepe planinske krajolike, rijeke i polja riže sve do butanske prijestolnice, grada Thimpu, jedinog grada na svijetu bez semafora! Posjetit ćemo Nacionalnu memorijalnu stupu oko koje se vjernici okupljaju u molitvi, smatrajući je srcem i dušom grada. Potom posjet Nacionalnom institutu Zorig Chusum (slikarska škola), Tekstilnom muzeju i Muzeju narodne baštine. Nećemo zaobići ni Tradicionalni medicinski institut poslije kojeg ćemo, ako bude dovoljno vremena, obići i malu obiteljsku tvornicu papira koji se i danas proizvodi na tradicionalan način. Povratak u hotel. Noćenje.

12. dan: Thimpu - Punakha (D, R, V): Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Punakhi (otprilike 3 sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Ručat ćemo putem. Prije nego što stignemo u Puhakhu posjetit ćete znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman’s“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

13. dan: Punakha - Paro (D, R, V): Ujutro ćemo prošetati do hrama Khamsum Yulley Namgyal, a zatim nastaviti do impresivnog Punakha Dzonga, koji se smatra jednom od najljepših samostanskih utvrda u Butanu. Izgradio ju je prvi Shabdrung 1637. g. između dvije rijeke (Po Chu i Mo Chu = Muška rijeka i Ženska rijeka), a trenutno služi kao zimsko prebivalište redovnika i opata. Nakon što prošećemo njegovom unutrašnjošću započinjemo povratak prema Paru, uz još jedan prijelaz preko slikovitog „Dochu la Passa“. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

14. dan: Paro (D, R, V): Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na ručku u tradicionalnoj kući čaja. Za silazak će nam trebati upola manje vremena, ako ćemo imati energije posjetit ćemo ruševine mističnog Drukgyel Dzonga. Povratak u Paro. Noćenje.

15. dan: Paro - Delhi (D): U prvom dijelu dana transfer do zračne luke i let za Delhi. Moguće je organizirati poludnevni razgled Delhija uz nadoplatu od 35 - 50 USD, ovisno o programu. Usred noći transfer do zračne luke i povratak kući

16. dan: Delhi - Zagreb: Ovisno o redu letenja, let za Zagreb uz presjedanje.

Special offer

Ovo nas putovanje vodi u podnožje veličanstvene Himalaje. Krenut ćemo od zelenog Darjeelinga poznatog po širokim nasadima čaja, a zatim krenuti prema Sikkimu i njegovim planinskim mjestašcima. Pratit će nas snježni vrhunci i široke planinske doline. Putovat ćemo od Pellinga do Gangtoka, posjetiti sveto tirkizno jezero Tsomog, a zatim nastaviti do lijepog Kalimponga koji je već na granici sa strane Zapadnog  Bengala. Put nas dalje vodi prema Butanu, maloj budističkoj državi poznatoj po očuvanoj tradiciji i izuzetno dobrom načinu vođenja zemlje. Ovdje se napredak mjeri indeksom nacionalne sreće. Započinjem pustolovinu u Paru, staroj butanskoj prijestolnici, a zatim nastavljamo za Thimpu, sadašnji glavni grad i jedinu prijestolnicu bez semafora. Proći ćemo preko prijelaza Dochu La s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova istočnih Himalaja te kroz brdovite krajolike stići do malog mjestašca Punake u kojem se smjestio najslikovitiji dzong u Butanu. Za kraj posjeta Butanu vratit ćemo se u dolinu Paro gdje nas čeka uspon 3.120 metara do slikovitog Tigrovog gnijezda, važnog hodočasničkog središta budističkog svijeta. Putem ćemo se zaustavljati u selima i posjetiti neke od lokalnih obitelji.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje ne zahtjeva posebne pripreme. Uglavnom ćemo se zadržavati na nadmorskoj visini oko 1.500 do 2.200 m, no nekoliko ćemo puta prelaziti visoke prijelaze koji se nalaze na preko 3.000 m nadmorske visine. Već samo jezero Tsomogo nalazi se na 3780 m. Zadnji dan nas čeka uspon na „Tigrovo gnijezdo“ koje se nalazi na 3.120 m nadmorske visine. Uspon je srednje težine zbog relativno velike nadmorske visine na kojoj ćemo planinariti, no ići ćemo polako i pratiti ritam grupe. Razgledavat ćemo samostane i utvrde i upoznavati lokalnu kulturu uz nezaobilazan boravak u prirodi. Noćit ćemo u šarmantnim hotelima u britanskom stilu u Indiji (4 zvjezdice, osim u Jaigaonu u hotelu s 3 zvjezdice) i u hotelima srednje klase (otprilike 3 – 4 zvjezdice) u Butanu.

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 2.100 kn
viza za Butan: od 380 kn
viza za Indiju: od 450 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.200 kn
obroci koji nisu navedeni
tradicionalnu butansku kupku s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
nadoplata za 10 do 12 putnika u iznosu do 700 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Delhi

Bagdogra

Darjeeling

Pelling

Gangtok

jezero Tsomogo

Kalimpong

Jaigaon

Phuentsholing

Paro

Thimpu

Punakha

 

Naziv državeKraljevina Butan

Površina: 47.000 km²

Stanovništvo: 2,1 milijuna

Glavni grad: Thimpu

Službeni jezik: dzongha

Pozivni broj: +975

Vremenska razlika: +5 zimi, +4  ljeti

Klima: Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Odjeća: Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na  linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Butanski ngultrum (BTN): 1 USD = 64,03 BTN (siječanj 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje  je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Mobilni telefoni i Internet:  Tele2 i Vip imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Električna energija: 220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Viza: Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

 

 

Naziv države: Republika Indija

Površina: 3.290.000 km²

Stanovništvo: 1,2 mlrd

Glavni grad: New Delhi

Službeni jezik: hindu, engleski

Pozivni broj: +91

Vremenska razlika: +4:30 zimi, +3:30 ljeti

Klima: Geografski položaj Sikkima omogućuje mu da na izuzetno malom području ima raspon klima od suptropske na krajnjem jugu do hladne alpske na snježnom sjeveru. Ovo je ujedno i najvlažniji dio u cijelom području Himalaja zahvaljujući blizini Bengalskog zaljeva i direktnom utjecaju južnog monsuna. Od studenog do veljače traje zima s niskim temperaturama, ovisno o nadmorskoj visini. Od ožujka do svibnja livade su prekrivene cvijećem, a to je ujedno i razdoblje s puno više sunčanih dana. Od sredine lipnja do rujna traje monsunsko razdoblje s puno oborina. Od listopada do sredine studenog nebo je najčistije i to razdoblje ima najviše sunčanih dana, no na velikim nadmorskim visinama već može biti jako hladno.  Maksimalne ljetne temperature dosežu 28 stupnjeva na nižim nadmorskim visinama i 14 stupnjeva na visinama. Zimi se u dolinama temperatura spušta do 0 stupnjeva, a u gorju može biti i -20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za posjet Sikkimu je od ožujka do lipnja i od rujna do prosinca.

Odjeća: Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za hladnije mjesece svakako ponesite i toplu odjeću. U prijelaznim razdobljima (proljeće i jesen) najbolje je slojevito oblačenje, uz obaveznih nekoliko komada toplije odjeće. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. Ulazak u hramove: U budističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, niti je dozvoljeno unositi kućne ljubimce.

Piće: Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Sikkimska hrana kombinacija je utjecaja s raznih strana. U mnogim jelima osjetit ćete okuse tibetanske, butanske i nepalske kuhinje. Riža je osnovna namirnica i gotovo svako jelo je sadrži. Uz razno povrće, puno se jede meso i mliječni proizvodi, ovisno o raspoloživosti, a vrlo je popularna i fermentirana hrana i piće. Ona se može duže čuvati pa se jede i izvan sezone i čini gotovo 20 posto prehrane.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Rizik od zaraze malarijom na području Sikkima je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Indijska rupija (INR); 1 USD = 63,41 INR; 1 EUR = 76,41 INR (siječanj 2018.)

Novac: Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Mobilni telefoni i Internet: T-Mobile, Vipnet i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Električna energija: U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Viza: Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Pošaljite upit ili rezervirajte Indija i Butan: Himalajska odiseja kroz Sikkim i Butan

Odabrano putovanje:

6 + 10 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Indija i Butan: Himalajska odiseja kroz Sikkim i Butan”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…