Indija: Srce Indije

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: IN-20-13-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indija

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Indija: Srce Indije
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

+ avio takse

Redovna cijena:

O ovom putovanju

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima.

Ovaj program koji se proteže od istočne Kalkute do samog srca Indije prvo će vas podsjetiti na krutu realnost kastinskog sistema i okrutnih razlika između bogatih i siromašnih gdje nitko ne postavlja pitanje zašto.

Zatim nastavljate do mirnog gradića Bodhgaye gdje je Budha doživio prosvjetljenje i dalje do Varanasija, najsvetijeg hinduističkog hodočasničkog središta u kojem svaki hindus želi završiti svoj životni put. Fascinantni hramovi Khajuraha zaintrigirat će vas eksplicitnim prizorima inspiriranim Kama Sutrom.

Slikoviti gradić Orcha sa svojim ljupkim hramovima i palačama te Gwalior s impresivnim tvrđavama idealna su pak mjesta za uživanje. Na kraju stižete u Delhi, grad u kojem se miješa novo i staro, gdje jedna ulica razdvaja dva posve različita svijeta za koja je teško povjerovati da se nalaze jedan pored drugog.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Bit će dosta vožnje između gradova, dva lokalna leta i jedna večernja vožnja vlakom. Noćit ćete u hotelima s 4 i 5 zvjezdica. Indija je vrlo intenzivna zemlja pa se pripremite na raskoš mirisa, zvukova i boja.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
svi transferi
karta za vlak od Gwaliora do Delhija
vožnja rikšom u Delhiju i vožnju brodom u Varanasiju
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 2.850 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.000 kn
viza za Indiju: 350 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za grupu manju od 15 putnika u iznosu od 800 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Azija

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Kalkuti uz presjedanje.

2. dan: Kalkuta (D)

Dolazak u Kalkutu sredinom noći. Transfer do hotela i smještaj u sobe. Odmor do jutra, a nakon doručka odlazak na razgled grada. Posjetit ćemo katedralu Sv. Pavla, groblje South Park te prekrasan spomenik kraljici Viktoriji – impozantnu građevinu od bijelog mramora smještenu u samom centru savršeno uređenog vrta (napomena: vrt je zatvoren ponedjeljkom i blagdanima). Noćenje.

3. dan: Kalkuta (D)

Nakon doručka u hotelu odlazimo do Trga Dalhousie, u samom srcu moderne Kalkute, koji je ujedno i središnja poslovna četvrt. Ovdje ćemo vidjeti pregršt kolonijalnih zgrada kao što su Raj Bhavan, crkva Sv. Ivana Krstitelja, Visoki sud, GPO, Gradska vijećnica i slično. Nastavljamo dalje da bi posjetili tržnicu cvijeća, tržnicu knjiga, most Howrah, džainistički hram, Kumar Tuli, Indijsku kuću kave (zatvorena nedjeljom) i Majčinu kuću (zatvorena četvrtkom). Potom povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Kalkuta - Bodhgaya (D) (let Kolkata - Bodhgaya)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema Bodhgayi. Po dolasku transfer do hotela. Nakon što se smjestimo u hotel odlazimo u posjet hramu Mahabodhi uz koji je smješteno drvo smokve ispod kojeg je, vjeruje se, Budha doživio prosvjetljenje. Mohabodhi je jedan od najstarijih budističkih hramova te jedini hram iz razdoblja carstva Gupta koji je ostao očuvan. 2002 godine upisan je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Noćenje.

5. dan: Bodhgaya - Varanasi (D) (260 km / 6 h)

Nakon doručka odlazimo u razgledavanje okolnih hramova i samostana. Slijedi vožnja prema Varanasiju (poznatom i kao Benares) smještenom uz rijeku Ganges. Varanasi se smatra najsvetijim hinduističkim mjestom za hodočašća, s preko milijun posjeta godišnje. U Varanasiju ćemo biti smješteni sljedeće 3 noći. Noćenje.

6. dan: Varanasi (D)

Probudit ćemo se nešto ranije kako bi doživjeli izlazak sunca vozeći se brodom po rijeci Ganges. Proći ćemo pored gatova za obredno kupanje, stepeništa koja vode do obale rijeke, a na kojima se može vidjeti tisuće hodočasnika kako odaju počast Bogu Sunca i uranjaju u vodu. U nastavku se nalaze gatovi za spaljivanje. U neposrednoj blizini obavljaju se obredi kremiranja, nakon čega se pepeo voljenih baca u rijeku. Gatovi rijeke Ganges u Varanasiju smatraju se najsvetijim mjestom, a prema hinduizmu, time krug reinkarnacije završava i postiže se nirvana. Nakon vožnje brodom, prošetat ćemo starim dijelom Varanasija gdje ćemo imati priliku izbliza promatrati neke od jutarnjih rituala po uličnim hramovima. Najpoznatiji i najvažniji hram je Kashi Vishvanat. Nalazi se na zapadnoj obali rijeke Ganges, a posvećen je Bogu Šivi, jednom od tri najveća božanstva u Hinduizmu, uz Brahmu i Višnu. Ulazak u sam hram dopušten je isključivo hinduistima.

Vratit ćemo se u hotel na doručak i kratki odmor nakon čega nastavljamo do hrama Bharat Mata, u prijevodu hram „Majke Indije“. Umjesto klasičnih kipova božanstava, u ovome se hramu može pronaći impozantna mapa nepodijeljene Indije isklesane na mramoru. Nakon obilaska hrama odlazimo do Sarnatha, jelenjeg parka u kojem se nalazi stupa Dhamekh, mjesto s kojeg je Budha prvi puta poučavao Dharmu. Još jedna od stvari koje ćemo imati priliku vidjeti jest stup Ashoke, visok oko 15 metara i težak 50 tona. Skulptura s četiri lavove glave nekoć je bila dijelom stupa, postavljena na samom vrhu. Kao nacionalni simbol Indije, danas se ta skulptura može vidjeti u muzeju Sarnath (zatvoreno petkom), najstarijem arheološkom muzeju u Indiji koji ćemo također posjetiti. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Varanasi (D)

Nakon doručka odlazimo do utvrde Ramnagar koja je bila dom monarha Kashi Naresh-a još od 18. stoljeća. Kasnije ćemo posjetiti opservatorij Man Mandir, a u zalazak sunca na gatu Dasaswamedh nazočit ćemo i ceremoniji Ganga Aarti, sinkroniziranim pokretima svećenika obučenih u bijelo koji manevriraju uljnim lampama koje gore. Sama ceremonija traje oko 45 minuta i najčešće završava dekoriranjem lampi cvijećem koje se potom spuštaju u rijeku. Time ćemo završiti dan te se vratiti u hotel na počinak. Noćenje.

8. dan: Varanasi - Khajuraho (D) (let Varanasi - Khajuraho)

Doručak, nakon čega slijedi transfer do zračne luke i let prema Khajurahu, s razlogom najposjećenijem turističkom mjestu u Indiji. Khajuraho ima najveću koncentraciju srednjovjekovnih spomenika na jednome mjestu. Prekriveni su raskošnim reljefima inspiriranim starom erotičnom umjetnošću Kama Sutre pa ne čudi činjenica da su spomenici pod zaštitom UNESCO-a. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotelu, a u drugom dijelu dana slobodno vrijeme za samostalna istraživanja. Noćenje.

9. dan: Khajuraho - Orchha (D) (180 km / 4:30 h)

Nakon doručka posjetit ćemo zanimljive hramove Khajurahoa sa skulpturama koje vuku svoje korijene iz Kama Sutre, stoga mnoštvo rezbarija i spomenika prikazuje eksplicitne prizore. Hramovi su sagrađeni za vrijeme dinastije Chandela. Nastavljamo putovanje prama Orchhi, srednjovjekovnom gradiću smještenom na rijeci Betwa, poznatom po svojim palačama i hramovima. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel, a zatim slobodna večer za šetnju i samostalne programe. Noćenje.

10. dan: Orchha - Gwalior (D) (140 km / 3 h)

Nakon doručka odlazimo u obilazak hrama Ram Raja i Bundela Chhatrisa, kao i palače Jahangir Mahal. Grad je prepun malih svetišta i spomenika, stoga se na svakom koraku ima što za vidjeti. Slijedi vožnja do Gwaliora. Po dolasku, smjestit ćemo se u hotel, a večer ćemo provesti po vlastitim željama i uživati u samostalnom istraživanju grada. Noćenje.

11. dan: Gwalior - Delhi (D) (vlak Gwalior - Delhi)

Jutro ćemo provesti u obilasku tvrđave Gwalior, veličanstvene, najljepše i, definitivno, najveće drevne utvrde u centralnoj Indiji (čak 3 km²). Preživjela je brojne napade i vladare, a nakon što ju je osvojila dinastija Tomar, dosegla je svoju punu raskoš.

Unutar same tvrđave nalaze se spomenici, hramovi i palače od kojih su neki danas pretvoreni u arheološke muzeje. Posjetit ćemo džainstički hram, Teli Ka Mandir, Gurudwara Dana Bandi Chhor, hram Sas Bhau, Man Mandir, Gujari Mahal te lijepu palaču iz 19. st., Jai Vilas Mahal. Naposljetku odlazimo do željezničke postaje gdje sjedamo na vlak koji će nas odvesti u Delhi. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

12. dan: Delhi (D)

Danas ćemo cijeli dan istraživati Delhi i uživati u spoju tradicionalnog i modernog. Jutro je predviđeno za razgledavanje starog Delhija, što uključuje posjet Jama Masjid, najvećoj džamiji u Indiji s 2 minareta visoka čak 40 metara, kao i vožnju rikšom kroz uske ulice četvrti Chandi Chowk. Proći ćemo i pored Crvene utvrde, jedne od najvažnijih povijesnih građevina u Indiji. Na putu za novi dio Delhija, kratko ćemo se zaustaviti da bi posjetili mjesto na kojem je kremiran Mahatma Gandhi. U New Delhiju ćemo posjetiti Qutub Minar, najveći cigleni minaret na svijetu i predivan primjerak Indo-islamske arhitekture, kao i hram sikha Gurudwara Bangla Sahib prepoznatljiv po svojoj zlatnoj kupoli. Na putu prolazimo i pored parlamenta, rezidencije predsjednika i ostalih zgrada vlade po kojima je područje Lutyen’s Delhi-ja poznato. Za kraj dana možemo se slikati pokraj povijesnog slavoluka, Vrata Indije. Potom povratak u hotel i odmor do transfera za zračnu luku.

13. dan: Delhi - Zagreb

Transfer do zračne luke i povratak za Zagreb prema redu letenja. Dolazak u Zagreb očekuje se sredinom dana.

Karta

Kalkuta

Bodhgaya

Varanasi

Khajuraho

Orchha

Gwalior

Delhi

Općenito o Indiji

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd stanovnika
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi / +3:30 ljeti

Hrana

Indijska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje. Indijska kuhinja može se podijeliti na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje daljnje podijele.

Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom pladnju gdje centralno mjesto zauzima velika posuda s rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mliječnih proizvoda.

Najčešći začini su čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, slačica, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, komorač, piskavica, sezam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee.

Piće

Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti isključivo flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Indijska rupija (INR); 1 USD = 71.265 INR; 1 EUR = 78.289 INR (prosinac 2019.)

Novac

Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Viza

Hrvatski državljani trebaju vizu za Indiju. Vizu je moguće ishoditi putem internetske stranice: www.indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html. Za dobivanje vize putovnica mora važiti minimalno 6 mjeseci nakon datuma ulaska u zemlju. U izradi vize moguće je posredovanje agencije. Cijena na upit.

Odjeća

Ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za večernje sate svakako uzmite i nešto topliju odjeću i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama.

Klima

Teško je generalizirati klimu Indije. Njena ogromna veličina uvjetuje da su klimatski uvjeti u Kašmiru malo povezani s onima na krajnjem jugu. Štoviše, različita topografija zemlje uzrokuje da malene regije imaju vlastitu mikroklimu. Klima se u Indiji proteže od tropske na jugu do umjerene klime na sjeveru. Dijelovi Indije na Himalajama imaju polarnu klimu. Međutim, u velikom dijelu zemlje imamo 4 sezone: ljeto, monsunsko razdoblje, post-monsunsko razdoblje i zimu. Vrijeme u Indiji je tijekom cijele godine obilježeno visokim temperaturama koje variraju od regije do regije. Pretežno je klima suha i vruća. Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju. Od ožujka do lipnja traje jako vruće, suho i prašnjavo razdoblje. Monsunske kiše padaju u većini regija između lipnja i listopada.

Plodna indogangeska nizina se prostire većim dijelom sjevera, sredinom i istokom Indije. Na ovom području plodnih naplavnih ravnica smještenih oko rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra prevladavaju vlažni monsunski vjetrovi koji donose mnogo padalina tijekom ljeta, zbog čega je u ovom kraju vrlo razvijena poljoprivreda. Upravo zbog povoljnih klimatskih uvjeta ovo područje predstavlja i jedno od najnaseljenijih područja na planetu te je važno dodati da se u ovom kraju počela razvijati drevna indijska civilizacija. Za ovaj dio Indije karakteristične su temperature iznad 30 celzijevih stupnjeva koje prati visoka stopa vlage i regija jednako prima kišu koju nosi sjeveroistočni i jugozapadni monsun.

Električna energija

U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Mobilni telefoni i internet

Hrvatski Telekom, A1 i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Pošaljite upit za Indija: Srce Indije

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

3 + 9 =

Možda će vas zanimati i…