Indija: Veličanstveni Radžastan

Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, Radžastan je mjesto za vas
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: IN-19-14-G-10

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indija

Datum polaska: 28.10.2019.

Naslovna » Azija » Indija: Veličanstveni Radžastan
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

12,890 kn + avio takse

O ovom putovanju

Jednom poznat kao “Zemlja maharadža”, često nazivan zemljom ratnika, Radžastan i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima.

Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, ovo je mjesto za vas. Posjetit ćemo prelijepe gradove; od Mandawe koja je poput umjetničke galerije na otvorenom i prekrasnog Bikanera do romantičnog Jaisalmera koji je obučen u boju pijeska i gdje ćemo jednu večer provesti na pješčanim dinama pustinje Thar.

Istražit ćemo i plavi Jodhpur te ružičasti Jaipur, a nećemo izostaviti niti Brahmin grad Puškar sa svetim hramom gdje se odvija daleko poznati Puškar festival kojem ćemo prisustvovati. Čipkaste dekoracije i magično okružje pratit će nas na svakom koraku. Nakon pustinjskog krajolika prelazimo u nacionalni park Rathambore u kojem rastu bujne šume i obitava raznolik životinjski svijet.

Između ostalog, ovo je domovina najjače mačke na svijetu, prelijepog tigra. Najpoznatiji spomenik vječnoj ljubavi, Taj Mahal, ne nalazi se u Radžastanu, međutim on je ipak naša nezaobilazna stanica na povratku u prijestolnicu Delhi.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota.

Obilazit ćemo lokalne tržnice, voziti se u rikši, penjati se na pješčane dine i jahati deve u pustinji. Jedno jutro provesti ćemo na safariju u potrazi za tigrom i drugim životinjama.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
svi transferi
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vožnju rikšom i jahanje deva
safari u NP Ranthambhoru
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 3.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.500 kn
viza za Indiju: 600 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 800 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

2. dan: Delhi (D)

Dolazak u Delhi tokom jutra. Dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon doručka krećemo u istraživanje Delhija, indijske prijestolnice, povijesnog i modernog središta u jednom. Krenut ćemo od „starog“ Delhija koji je u prošlosti bio sjedište islamske Indije i posjetiti najveću indijsku džamiju – Jama Masjid. Provest ćemo se rikšom kroz Chandni Chowk, „srebrnu ulicu“ u kojoj se nalazi slikoviti bazar na otvorenom, jedno od najvećih trgovačkih središta Indije. Proći ćemo pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine te posjetiti Raj Ghat, memorijal unutar predivnog parka u kojem su kremirani Mahatma Ghandhi te prvi indijski premijer- Jawaharlal Nehru. U popodnevnim satima razgledat ćemo moderni dio grada, prostranu britansku ostavštinu s brojnim parkovima i alejama u kolonijalnom stilu. Posjetit ćemo Qutab Minar s najvišim minaretom na svijetu, sagrađenim u skladnoj mješavini indijske i islamske arhitekture. Slikat ćemo se ispod Indijskih vrata, memorijalnog svoda sagrađenog u sjećanje na vojnike koji su svoje živote izgubili u II. svjetskom ratu, a zatim proći pored predsjedničke kuće, Parlamenta i drugih građevina poznatog arhitekta Lutyena. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Delhi - Mandawa (D, V)

U jutarnjim satima vožnja do malenog grada Mandawa koji se smjestio u srcu regije Schekhawati. Vožnja će biti nešto duža, no uživat ćemo u lijepim krajolicima i pričama naših vodiča. Mandawa je bio važan trgovački gradić na Putu svile koji su naselili trgovci. Poznat je kao „umjetnička galerija na otvorenom“ zbog velikog broja oslikanih havela (tradicionalnih kuća) tipične indijske arhitekture. Po dolasku smještaj u hotel i odmor. U popodnevnim satima razgledat ćemo grad i njegove najljepše havele: Chokhani, Ladia, Binsidhar Newatia i Gulab Rai Ladia haveli. Povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Mandawa - Bikaner (D, V)

Nakon doručka vožnja prema zapadu Indije, pustinjskom gradu Bikaneru. Po dolasku kratak odmor, a zatim krećemo u razgled grada. Provjerit ćemo točnost stare poslovice koja kaže: „Ako je ikada ljepota izrasla iz pustinje, to je sigurno bilo u Bikaneru!“ Grad je poznat po devama, koje su veliko bogatstvo Indijaca, stoga ćemo posjetiti farmu deva gdje možemo vidjeti njihove dnevne rituale. Posjetit ćemo Karni Mata hram nedaleko Bikanera. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Bikaner - Jaisalmer - pustinjske dine Sam - Jaisalmer (D, V)

Nakon doručka razgledat ćemo stari grad i utvrdu Junagarh, s brojnim palačama i prekrasnim zidnim rezbarijama. Potom ćemo se odvesti još dublje u pustinju Thar, do romantičnog Jaisalmera. Dok se približavamo gradu, kako se sliježe prašina, ugledat ćemo magični prizor utvrđenih građevina koje izranjaju pred nama. Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. U poslijepodnevnim satima prošetat ćemo do jezera Gadisar na kojem se nalazi prekrasni hram Gadi Sagar. Do 1965.godine jezero je bilo vitalni vodovod Jaisalmera. Zbog svoje važnosti okruženo je s mnogo malih hramova i svetišta koji izgledaju mistično prilikom zalaska sunca koji ćemo ovdje dočekati. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Jaisalmer (D, V)

Danas ćemo razgledati lijepi Jaisalmer. Sve do srednjeg vijeka i početka razvoja trgovačkih ruta, Jaisalmer je bio zaštićen od vanjskih utjecaja, a bio je i posljednje mjesto koje je s Britancima potpisalo sporazum. U srednjem vijeku doživio je procvat zahvaljujući svojem položaju na glavnim trgovačkim putevima prema Egiptu, Arabiji, Perziji, Africi i zapadu. Razgled ćemo započeti s impresivnom utvrdom Jaisalmer, čije se kule protežu kroz srce grada i izdižu iznad krovova kuća kao zaštitnici grada. Vidjet ćemo brojne oslikane havele između kojih ćemo posjetiti Patawa ki Haveli. Potom posjet džainističkim hramovima između ostalih i Vyas Chhatri.. U poslijepodnevnim satima odvest ćemo se van grada, do pješčanih dina koje se pružaju u nepravilnim linijama dokle god nam pogled seže. Zalazak sunca dočekat ćemo jašući deve, koje će nas laganim korakom voditi kroz pustinjski pejzaž. Smjestit ćemo se u pustinjski kamp te do kasno u noć uživati u prekrasnom okružju pustinje uz čaj i folklorni nastup. Noćenje u kampu.

7. dan: Jaisalmer - Jodhpur (D, V)

Nakon doručka opraštamo se od pustinje te polazimo za Jodhpur. Putem ćemo prolaziti kroz manja mjesta i vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. Po dolasku smještaj u hotel i ostatak dana slobodan za šetnju gradom. Noćenje.

8. dan: Jodhpur (D, V)

Nakon doručka odlazimo na razgled Jodhpura, kojeg zbog plavo obojenih fasada nazivaju „plavim gradom“. Posjetit ćemo utvrdu Mehrangarh, odakle se pruža zadivljujući pogled na grad, a zatim i prekrasan mauzolej Jaswant Thada, sav u bijelom mramoru. Prošetat ćemo živahnom tržnicom i gradskim središtem. Imat ćemo vremena i za samostalna istraživanja. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Jodhpur - Pushkar - Jaipur (D, V)

Danas krećemo za Puškar, mali gradić u srcu Rajasthana okružen jezerima, u kojem se upravo održava svjetski poznati sajam stoke i deva. Osim što ćemo uživati šetajući sajmom koji je idealno mjesto za snimiti sjajne fotografije šarenih nošnji žena s područja Rajastana, sretat ćemo se sa sadhujima, „svetim ljudima“ prepoznatljivim po svojim narančastim odorama. Prošetat ćemo do svetog jezera Pushkar i vidjeti brojne hramove u okolici, među kojima je najpoznatiji Brahmin hram za kojeg kažu da je jedini hram na svijetu posvećen bogu Brahmi. Grad je jedan od najstarijih i najsvetijih u Indiji, a legenda kaže da ga je osnovao bog Brahma. Nakon razgleda nastavak putovanja do Jaipura. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

10. dan: Jaipur (D, V)

Nakon doručka cjelodnevni razgled Jaipura, domovine Radžputa i glavnog grada pokrajine Radžastan. Jaipur zovu „ružičastim gradom“ zbog ružičaste boje fasada na zidinama starog grada, koja simbolizira gostoljubivost. Uz obilje boja, grad odiše tradicionalnom umjetnošću, plesom i brojnim obrtima. Jaipur je prvi grad u Indiji sagrađen po urbanističkom planu, sa širokim ulicama i brojnim drevnim utvrdama i palačama koje ćemo razgledati u našoj šetnji gradom. Obići ćemo gradsku palaču poznatu po kraljevskoj obitelji koja i danas obitava tamo, Palaču vjetrova – Hawa Mahal i pomalo nestvarnu, plutajuću palaču Jal Mahal, sagrađenu na jezeru. Odvest ćemo se 11 km izvan Jaipura i posjetiti tvrđavu Amber, nekadašnje središte Jaipura. Noćenje u hotelu.

11. dan: Jaipur - NP Ranthambore (D, V)

Ujutro vožnja do nacionalnog parka Ranthambore. Park se ponosi članstvom u projektu „Tigar“, indijskom programu brige o tigrovima i njihovim prirodnim staništima. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel. U predvečerje odlazimo na safari kroz nacionalni park Ranthambore. Ovaj dom tigrova smješten je na 600 metara nadmorske visine i prošaran je brojnim livadama, barama, potocima, jezerima te drevnim ruševinama. S ponosom ističu populaciju od 45 i više tigrova rođenih u divljini. Da opazimo tigra trebat će nam puno sreće no imamo puno ostale divljači koje ćemo promatrati u svojem najaktivnijem dijelu dana. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

12. dan: NP Ranthambore - Agra (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Agri. Po dolasku smještaj u hotel i osvježenje od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo utvrdu Agra, sagrađenu od crvenog pješčenjaka, velebnu građevinu pod zaštitom UNESCO-a. Divit ćemo se njenim dvoranama, privatnim odajama i prekrasno uređenim vrtovima. Posjetit ćemo i tvornicu mramora, nezaobilaznu stanicu u Agri kako bi vidjeli staru tehniku izrade mramornih proizvoda. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

13. dan: Agra - Delhi (D, V)

Agra je grad koji čuva veličanstveni „dragulj islamske umjetnosti“- Taj Mahal. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, simbol vječne ljubavi, izgradio je mogulski car, šah Džahan, u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Ovo arhitektonsko čudo, ljepotu od bijelog mramora, gradilo je čak 20.000 radnika, pune 22 godine. Ovisno o dobu dana, Taj Mahal mijenja svoju boju, a najljepši je u jutarnjim i večernjim satima. U ranim jutarnjim satima posjetit ćemo Taj Mahal kako bi doživjeli njegovu ljepotu u punom izdanju. Povratak u hotel na doručak. Nakon doručka vožnja prema Delhiju. Po dolasku smješta u hotel. U večernjim satima odlazak na tradicionalnu večeru u indijski restoran. Povratak u hotel. Noćenje.

14. dan: Delhi - Zagreb (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i povratak kući. Let za Zagreb uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Zagreb se očekuje u večernjim satima.

Karta

Delhi

Mandawa

Bikaner

Jaisalmer

pustinjske dine Sam

Jodhpur

Pushkar

Jaipur

NP Ranthambore

Agra

Općenito o Indiji

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd stanovnika
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi / +3:30 ljeti

Hrana

Radžastanska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje.

Piće

Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Rizik od zaraze malarijom na području Radžastana je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Indijska rupija (INR); 1 USD = 70.418 INR; 1 EUR = 79.090 INR (svibanj 2019.)

Novac

Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Viza

Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Odjeća

Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za zimske mjesece svakako uzmite i nešto vunene odječe i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. Ulazak u hramove: U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, niti je dozvoljeno unositi kućne ljubimce. Neki hramovi ne dozvoljavaju ulaz pripadnicima drugih vjera pa treba poštivati ta pravila s obzirom da vjera i molitva zauzimaju važno mjesto u životu Indijaca.

Klima

Klima u Radžastanu je pretežno vruća i suha. Dijeli se na 4 sezone: ljeto, monsunsko, post-monsunsko razdoblje i zimu.

Ljeto je najtoplije doba godine i traje od travnja do lipnja. Temperature se kreću od 32 do 45 stupnjeva. Jedino mjesto koje je nešto hladnije za vrijeme ljeta je zimovalište na vrhu Abu. Noći su u Radžastanu posvuda hladne, a temperature se u odnosu na dnevne znatno spuštaju. U ljetnom razdoblju sa zapada su mogući pustinjski vjetrovi koji ponekad nose pješčane oluje (lokalno ih nazivaju „andhi“).

Monsunsko razdoblje traje od srpnja do rujna. Temperature se neznatno spuštaju, no vlažnost zraka raste što nekima može biti teško podnošljivo. U ovom periodu Radžastan primi čak 90% godišnjih padalina.

Post-monsunsko razdoblje traje od listopada do studenog. Maksimalne temperature se kreću od 33 do 38 stupnjeva, dok su minimalne od 18 do 20 stupnjeva. Monsun ovu inače lijepu provinciju čini još ljepšom zbog izmaglice koja nastaje nad vrućim, zlatnim pijeskom pustinje Thar.

Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju.

Električna energija

U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile, A1 i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Pošaljite upit za Indija: Veličanstveni Radžastan

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

6 + 2 =

Možda će vas zanimati i…