Ponuda za ovo putovanje je istekla
Akcija!

Indija: Veličanstveni Radžastan

od 12,390 kn 11,890 kn

U pripremi za 2019.

Discount:
Očisti
    • 2100 kn
    • 4900 kn
    • 450 kn
    • kn
    • 130 kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
14 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
IN-18-14-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Delhi: Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje.

2. dan: Delhi (D, V): Dolazak u Delhi tokom jutra. Dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon doručka krećemo u istraživanje Delhija, indijske prijestolnice, povijesnog i modernog središta u jednom. Krenut ćemo od „starog“ Delhija koji je u prošlosti bio sjedište islamske Indije i posjetiti najveću indijsku džamiju - Jama Masjid. Provest ćemo se rikšom kroz Chandni Chowk, „srebrnu ulicu“ u kojoj se nalazi slikoviti bazar na otvorenom, jedno od najvećih trgovačkih središta Indije. Proći ćemo pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine te posjetiti Raj Ghat, memorijal unutar predivnog parka u kojem su kremirani Mahatma Ghandhi te prvi indijski premijer- Jawaharlal Nehru. U popodnevnim satima razgledat ćemo moderni dio grada, prostranu britansku ostavštinu s brojnim parkovima i alejama u kolonijalnom stilu. Posjetit ćemo Qutab Minar s najvišim minaretom na svijetu, sagrađenim u skladnoj mješavini indijske i islamske arhitekture. Slikat ćemo se ispod Indijskih vrata, memorijalnog svoda sagrađenog u sjećanje na vojnike koji su svoje živote izgubili u II. svjetskom ratu, a zatim proći pored predsjedničke kuće, Parlamenta i drugih građevina poznatog arhitekta Lutyena. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Mandawa - Bikaner (D, V): Nakon doručka vožnja prema zapadu Indije, pustinjskom gradu Bikaneru. Po dolasku kratak odmor, a zatim krećemo u razgled grada. Provjeriti ćemo točnost stare poslovice koja kaže: „Ako je ikada ljepota izrasla iz pustinje, to je sigurno bilo u Bikaneru!“ Započet ćemo razgled posjetom starom gradu i utvrdi Junagarh, s brojnim palačama i prekrasnim zidnim rezbarijama. Grad je poznat po devama, koje su veliko bogatstvo Indijaca, stoga ćemo posjetiti farmu deva gdje možemo vidjeti njihove dnevne rituale. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: Bikaner - Jaisalmer - pustinjske dine Sam - Jaisalmer (D, V): Nakon doručka vožnja prema zapadu Indije, pustinjskom gradu Bikaneru. Po dolasku kratak odmor, a zatim krećemo u razgled grada. Provjeriti ćemo točnost stare poslovice koja kaže: „Ako je ikada ljepota izrasla iz pustinje, to je sigurno bilo u Bikaneru!“ Započet ćemo razgled posjetom starom gradu i utvrdi Junagarh, s brojnim palačama i prekrasnim zidnim rezbarijama. Grad je poznat po devama, koje su veliko bogatstvo Indijaca, stoga ćemo posjetiti farmu deva gdje možemo vidjeti njihove dnevne rituale. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: Bikaner - Jaisalmer - pustinjske dine Sam - Jaisalmer (D, V): Nakon doručka odvest ćemo se još dublje u pustinju Thar, do romantičnog Jaisalmera. Dok se približavamo gradu, kako se sliježe prašina, ugledat ćemo magični prizor utvrđenih građevina koje izranjaju pred nama. Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. U poslijepodnevnim satima odvest ćemo se van grada, do pješčanih dina koje se pružaju u nepravilnim linijama dokle god nam pogled seže. Zalazak sunca dočekat ćemo jašući deve, koje će nas laganim korakom voditi kroz pustinjski pejzaž. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Jaisalmer (D, V): Ujutro ćemo razgledati lijepi Jaisalmer. Sve do srednjeg vijeka i početka razvoja trgovačkih ruta, Jaisalmer je bio zaštićen od vanjskih utjecaja, a bio je i posljednje mjesto koje je s Britancima potpisalo sporazum. U srednjem vijeku doživio je procvat zahvaljujući svojem položaju na glavnim trgovačkim putevima prema Egiptu, Arabiji, Perziji, Africi i zapadu. Ragled ćemo započeti s impresivnom utvrdom Jaisalmer, čije se kule protežu kroz srce grada i izdižu iznad krova kuća kao zaštitnici grada. Posjetit ćemo toranj Tazia, vidjeti brojne oslikane havele, džainističke hramove i jezero Gadisar na kojem se nalazi prekrasni hram Gadi Sagar. Drugi dio dana ostavili smo slobodan za samostalna istraživanja grada. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan: Jaisalmer - Jodhpur (D, V): Nakon doručka slobodno vrijeme za kupnju na tržnici ili šetnju gradom, a potom vožnja prema Jodhpuru. Po dolasku smještaj u hotel i ostatak dana slobodan za šetnju gradom. Noćenje.

8. dan: Jodhpur (D, V): Nakon doručka odlazimo na razgled Jodhpura, kojeg zbog plavo obojenih fasada nazivaju „plavim gradom“. Posjetit ćemo utvrdu Mehrangarh, odakle se pruža zadivljujući pogled na grad, a zatim i prekrasan mauzolej Jaswant Thada, sav u bijelom mramoru. Prošetat ćemo živahnom tržnicom Sardar i gradskim središtem. Imat ćemo vremena i za samostalna istraživanja. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Jodhpur - Pushkar - Jaipur (D, V): Danas krećemo za Puškar, mali gradić u srcu Rajasthana okružen jezerima. Prošetat ćemo do svetog jezera Pushkar i vidjeti brojne hramove u okolici, među kojima je najpoznatiji Brahmin hram za kojeg kažu da je jedini hram na svijetu posvećen bogu Brahmi. Grad je jedan od najstarijih i najsvetijih u Indiji, a legenda kaže da ga je osnovao bog Brahma. Nakon razgleda nastavak putovanja do Jaipura. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

10. dan: Jaipur (D, V): Nakon doručka cjelodnevni razgled Jaipura, domovine Radžputa i glavnog grada pokrajine Radžastan. Jaipur zovu „ružičastim gradom“ zbog ružičaste boje fasada na zidinama starog grada, koja simbolizira gostoljubivost. Uz obilje boja, grad odiše tradicionalnom umjetnošću, plesom i brojnim obrtima. Jaipur je prvi grad u Indiji sagrađen po urbanističkom planu, sa širokim ulicama i brojnim drevnim utvrdama i palačama koje ćemo razgledati u našoj šetnji gradom. Obići ćemo gradsku palaču poznatu po kraljevskoj obitelji koja i danas obitava tamo, Palaču vjetrova - Hawa Mahal i pomalo nestvarnu, plutajuću palaču Jal Mahal, sagrađenu na jezeru. Odvest ćemo se 11 km izvan Jaipura i posjetiti tvrđavu Amber, nekadašnje središte Jaipura. Noćenje u hotelu.

11. dan: Jaipur - NP Ranthambore (D, V): Ujutro vožnja do nacionalnog parka Ranthambore. Park se ponosi članstvom u projektu „Tigar“, indijskom programu brige o tigrovima i njihovim prirodnim staništima. Po dolasku ćemo se smjestiti i ostatak dana slobodan. Predlažemo posjet utvrdi Ranthambhore unutar čijih se zidina nalaze hinduistički hramovi (razgled nije uključen u cijenu). Noćenje.

12. dan: NP Ranthambore - Agra (D, V): U ranu zoru odlazimo na safari kroz nacionalni park Ranthambhore. Ovaj dom tigrova smješten je na 600 metara nadmorske visine i prošaran je brojnim livadama, barama, potocima, jezerima te drevnim ruševinama. S ponosom ističu populaciju od 45 i više tigrova rođenih u divljini. Nakon safarija vratit ćemo se u hotel na doručak, a zatim slijedi vožnja prema Agri. Smještaj u hotel u i noćenje.

13. dan: Agra - Delhi (D, V): Agra je grad koji čuva veličanstveni „dragulj islamske umjetnosti“- Taj Mahal. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, simbol vječne ljubavi, izgradio je mogulski car, šah Džahan, u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Ovo arhitektonsko čudo, ljepotu od bijelog mramora, gradilo je čak 20.000 radnika, pune 22 godine. Ovisno o dobu dana, Taj Mahal mijenja svoju boju, a najljepši je u jutarnjim i večernjim satima. Posjetit ćemo i utvrdu Agra, sagrađenu od crvenog pješčenjaka, velebnu građevinu pod zaštitom UNESCO-a. Divit ćemo se njenim dvoranama, privatnim odajama i prekrasno uređenim vrtovima. U večernjim satima odlazak na tradicionalnu večeru u indijski restoran. U kasnim večernjim satima transfer do Delhija, i ovisno o redu letenja smještaj u hotel i odmor do transfera u zračnu luku. Povratak kući.

14. dan: Delhi - Zagreb: Povratak u Zagreb, uz presjedanje u nekoj od zračnih luka.

Special offer

Jednom poznat kao “Zemlja maharadža”, često nazivan zemljom ratnika, Radžastan i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima. Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, ovo je mjesto za vas. Posjetit ćemo prelijepe gradove od Mandawe koja je poput umjetničke galerije na otvorenom i prekrasnog Bikanera do romantičnog Jaisalmera koji je obučen u boju pijeska i gdje ćemo jedno poslijepodne provesti na pješčanim dinama pustinje Thar. Istražit ćemo i plavi Jodhpur te ružičasti Jaipur, a nećemo izostaviti niti Brahmin grad Puškar sa svetim hramom. Čipkaste dekoracije i magično okružje pratit će nas na svakom koraku. Nakon pustinjskog krajolika prelazimo u nacionalni park Rathambore u kojem rastu bujne šume i obitava  raznolik životinjski svijet. Između ostalog, ovo je domovina najjače mačke na svijetu, prelijepog tigra. Najpoznatiji spomenik vječnoj ljubavi, Taj Mahal, ne nalazi se u Radžastanu, međutim on je ipak naša nezaobilazna stanica na povratku u prijestolnicu Delhi.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Obilazit ćemo lokalne tržnice, voziti se u rikši, penjati se na pješčane dine i jahati deve u pustinji. Jedno jutro provesti ćemo na safariju u potrazi za tigrom i drugim životinjama. Noćit ćemo u  hotelima s 4 i 5 zvjezdica.

svi letovi
sav smještaj
svi transferi
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vožnju rikšom, jahanje slona i deva
safari u NP Ranthambhoru
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 2.100 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.900 kn
viza za Indiju: 450 kn
opcionalni razgled u Ranthambhoreu u iznosu od 126 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 700 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Delhi

Mandawa

Bikaner

Jaisalmer

pustinjske dine Sam

Jodhpur

Pushkar

Jaipur

NP Ranthambore

Agra

 

Naziv države: Republika Indija

Površina: 3.290.000 km²

Stanovništvo: 1,2 mlrd

Glavni grad: New Delhi

Službeni jezik: hindu, engleski

Pozivni broj: +91

Vremenska razlika: +4:30 zimi, +3:30 ljeti

Klima: Klima u Radžastanu je pretežno vruća i suha. Dijeli se na 4 sezone: ljeto, monsunsko, post-monsunsko razdoblje i zimu.

Ljeto je najtoplije doba godine i traje od travnja do lipnja. Temperature se kreću od 32 do 45 stupnjeva. Jedino mjesto koje je nešto hladnije za vrijeme ljeta je zimovalište na vrhu Abu. Noći su u Radžastanu posvuda hladne, a temperature se u odnosu na dnevne znatno spuštaju. U ljetnom razdoblju sa zapada su mogući pustinjski vjetrovi koji ponekad nose pješčane oluje (lokalno ih nazivaju „andhi“).

Monsunsko razdoblje traje od srpnja do rujna. Temperature se neznatno spuštaju, no vlažnost zraka raste što nekima može biti teško podnošljivo. U ovom periodu Radžastan primi čak 90% godišnjih padalina.

Post-monsunsko razdoblje traje od listopada do studenog. Maksimalne temperature se kreću od 33 do 38 stupnjeva, dok su minimalne od 18 do 20 stupnjeva. Monsun ovu inače lijepu provinciju čini još ljepšom zbog izmaglice koja nastaje nad vrućim, zlatnim pijeskom pustinje Thar.

Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju.

Odjeća: Za toplije doba godine ponesite laganu i prozračnu odjeću, a za zimske mjesece svakako uzmite i nešto vunene odječe i laganiju jaknu. Noći su uvijek hladnije pa je čak i ljeti dobro imati topliju vestu. Ulazak u hramove: U hinduističke hramove nije dozvoljeno ulaziti u cipelama, niti je dozvoljeno unositi kućne ljubimce. Neki hramovi ne dozvoljavaju ulaz pripadnicima drugih vjera pa treba poštivati ta pravila s obzirom da vjera i molitva zauzimaju važno mjesto u životu Indijaca.

Piće: Nemojte piti vodu iz pipe ili iz otvorenih bunara. Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Radžastanska kuhinja je vrlo začinjena, a za one kojima to ne odgovara, mogu se pronaći i druge internacionalne kuhinje.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Rizik od zaraze malarijom na području Radžastana je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Nema obaveznih cjepiva, no postoji niz cjepiva koja su proizvoljna. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Indijska rupija (INR); 1 USD = 63,41 INR; 1 EUR = 76,41 INR (siječanj 2018.)

Novac: Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.

Mobilni telefoni i Internet: T-Mobile, Vipnet i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.

Električna energija: U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.

Viza: Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.

Pošaljite upit ili rezervirajte Indija: Veličanstveni Radžastan

Odabrano putovanje:

4 + 5 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Indija: Veličanstveni Radžastan”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…