Indonezija: Java, Sulawesi i Bali

Indoneziju možete istraživati mjesecima pa i godinama, a ako ste veliki ljubitelj, u Indoneziju ćete se vraćati i nekoliko puta
agsdi-message

Vrsta putovanja: Obiteljsko, Privatno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: ID-18-13-FP

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Indonezija

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Indonezija: Java, Sulawesi i Bali

Najbolje putovati:

od svibnja do studenog
agsdi-credit-card

Cijena od:

12,990 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Indonezija je otočna država u jugoistočnoj Aziji. Ime joj se sastoji se od grčkih riječi „indos“ – indijski i „nesos“ što znači otok.

Ove dvije riječi najbolje opisuju zemlju koja se sastoji od više od 17.500 otoka, od kojih su najpoznatiji Java, Bali, Lombok, Sulawesi, Borneo, Papua i Sumatra. Otoci su to čudesne prirode koja obiluje aktivnim vulkanima, džunglama i egzotičnim plažama.

Indonezija je stanište raznovrsnog morskog i životinjski svijeta, a lokalno stanovništvo i danas njeguje svoje bogato kulturno nasljeđe. Zbog toga je Indonezija jedna od najzanimljivijih destinacija na svijetu ako volite istraživati rijetka plemena i narodne običaje. Indoneziju možete istraživati mjesecima pa i godinama, a ako ste veliki ljubitelj, u Indoneziju ćete se vraćati i nekoliko puta.

Ovo putovanje fantastičan je spoj od svega po malo. Na Javi i Baliju vidjet ćete brojne hramove, na Sulawesiju ćete se susresti s neobičnom arhitekturom nastambi i zanimljivim pogrebnim obredima lokalnog stanovništva. Sve to uz obilje prekrasne prirode prošarane rižinim poljima, vulkanima i odmorom na plaži za kraj.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnje letove
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vozač na engleskom
vodič u Toraji na Borobuduru, Prambanan i u Sultanovoj palači
jamčevina

Što nije uključeno

povratna međunarodna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Galerija

Plan putovanja

1. dan: Zagreb ili neki drugi grad - Azija

Polazak iz zračne luke Zagreb ili nekog drugog grada, ovisno o odabiru. Uz presjedanje let za Jakartu.

2. dan: Jakarta (Java) - Yogyakarta

Dolazak u Jakartu ovisno o redu letenja, a po slijetanju presjedanje na lokalni let za Yogyakartu. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i noćenje.

3. dan: Yogyakarta - Borobudur - Merapi - Yogyakarta (D)

Nakon doručka vožnja do Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu i velikog budističkog hodočasničkog središta. Datira iz 9. stoljeća i sagrađen je u obliku terasaste piramide. Hram krase mnogobrojne stupe i Budini kipovi, dok su zidovi ukrašeni reljefima s prikazima iz njegova života. Borobudur je pod zaštitom UNESCO-a. Posjetit ćete i manje hramove Pawon i samostan Mendut. U drugom dijelu dana odlazite na džip safari do podnožja vuklana Merapi. Uspet ćete se do mjesta gdje su se nekad nalazila sela koja je uništila erupcija vulkana, a zatim posjetiti okolna sela smještena uz polja riže i vidjeti čime se lokalno stanovništvo danas bavi. Ovdje se možete i provozati biciklom. Na kraju dana povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Yogyakarta - Makasar (Sulawesi) (D)

Nakon doručka vožnja do impresivnog hinduističkog hrama Prambanan (pod zaštitom UNESCO-a). Kompleks datira iz 9 st., a sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri glavna hrama posvećena su hinduističkom božanskom trojstvu, Šivi – bogu razaraču, Višni – bogu čuravu i Brahmi – bogu stvoritelju. Prambanan je jedan od najvećih hinduističkih hramova u Aziji i najveće hinduističko svetište u zemji. Potom nastavljate do hramova blizanaca Palosan i za kraj do palače Keraton, najstarijeg sjedišta sultana u Indoneziji. Prijevoz do zračne luke i let za Makasar na otoku Sulwesi, nekoč zvan Celebes, jedanaesti je po veličini otok na svijetu. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

5. dan: Makasar - Rantepao (Toraja) (D, R)

U jutarnjim satima krećete prema planinskom dijelu otoka, regiji Tana Toraja, što u prijevodu znači „Zemlja naroda Toraja“. Premda će vožnja trajati oko 8 sati, slikoviti krajolici i autohtona Bugijska sela s tipičnom arhitekturom će vas oduševiti. Putem se možete zaustaviti da bi fotografirali. U popodnevim satima zaustavit ćete se u Puncak Lakawanu s kojeg se pruža lijep pogled na regiju Tana Toraja i Batu Kabobong, odnosno Erotsku planinu. U večernjim satima stižete u Rantepao, kulturno središte Tana Toraje. Smještaj i noćenje u hotelu.

6. dan: Toraja (Lemo, Suaya, Londa, Kete Kesu) - Rantepao (D, R)

Nakon doručka krećete u istraživanje Tana Toraje. Za narod Toraja, najvažniji ritual je ceremonija sprovoda, a glavni smisao života je omogućiti pokojniku dostojan ispraćaj i na taj način mu pomoći da što prije prijeđe, po Aluku, u zagrobni život, Puyu. Prva stanica je Lemo poznat po Tau Tau, drvenim skulpturama napravljenim u spomen na preminule članove obitelji. Zanimljiv je to prizor unikatnih redova skulptura smještenih na malim balkonima uklesanim u stijenu koja je ujedno i grobnica. Nastavljate prema selu Kambira gdje se mogu vidjeti dječje grobnice izdubljene u deblu drveta. Ako dijete umre prije nego što mu narastu zubi, običaj je da se u drvetu po imenu Tarra izdubi rupa, tijelo djeteta umota u tkaninu i položi u drvo. Rupa se potom zatvori s malim drvenim vratašcima. Tarra drvo izlučuje mliječnu tvar nalik na majčino mlijeko pa domoroci vjeruju da drvo nastavlja hraniti dijete i voditi brigu o njemu. Ovaj običaj više se ne primjenjuje – posljednji je puta neko dijete bilo pokopano na ovaj način prije više od 50 godina. Nastavljate prema Suayi, gdje ćete posjetiti groblje kralja Sangale, a zatim odlazite do sela Londa gdje se među stijenama nalaze stare grobnice. Pokojnici ovdje nisu bili pokapani, već su ih jednostavno polagali među stijene. Dan ćete zaokružiti s odlaskom u selo Kete Kesu, jedno od najstarijih sela u Toraji. Ovdje ćete vidjeti Tongkonan (tradicionalne drvene kuće naroda Toraje sa specifičnim izduženim krovom u obliku broda ili možda sedla). Legenda kaže da su prvi Torajanci u ove krajeve stigli rijekom te da su, pošto su pristali, izvadili svoje brodove iz rijeke, izvrnuli ih i tako stvorili poseban oblik krova. Vidjet ćete i tradicionalna odlagališa za rižu sa šarenim drvorezima. Potom povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Toraja (Batu Tumonga, lagani treking, tkalački centar) - Rantepao (D, R)

Danas vas čeka cjelodnevni izlet do Batu Tumonga, uz prekrasne poglede na Rantepao i okolne doline. Uživat ćete u šetnji uz rižina polja i pogledu na dnevne aktivnosti lokalnog stanovništva. Nakon laganijeg trekinga uz rijeku Sa’dang dolazite do tradicionalnog sela Palawa sa šareno oslikanim kućama i tkalačkim centrom. Krajem dana povratak u hotel i noćenje. Napomena: Rambu Solo je pogrebna ceremonija koju nije moguće unaprijed organizirati jer se ne zna niti kada niti gdje će se slijedeća ceremonija održati. Ako imate sreće da se ceremonija održava za vrijeme vašeg posjeta Toraji, to će svakako biti uvršteno u program, a program će biti prilagođen ovisno o mjestu i vremenu događanja ceremonije. Ceremonija se ne plaća dodatno, no ukoliko je želite gledati, trebali bi kupiti nekoliko kutija cigareta. Za vrijeme ceremonije domaćini pjevaju, plešu i režu žrtvovane životinje, a gosti ih slijede. Gosti trebaju nešto donijeti domaćinima (rižu, neku životinju ili kao turist – dovoljno će biti da donesete nekoliko kutija cigareta).

8. dan: Toraja - Makasar - Ubud (Bali) (D, R)

Nakon doručka napustit ćete područje Toraje i vratiti se prema Makasaru. U gradu Pare-Pare imat ćete stanku za ručak, a zatim odlazite do zračne luke, odakle ćete poletjeti za otok Bali. Po dolasku ćete se odvesti do hotela u Ubudu, smjestiti se i noćiti.

9. dan: Ubud (D)

Današnji dan provest ćete u istraživanju Ubuda i okolice. Prvo ćete posjetiti kraljevu palaču i šumu majmuna – prirodni rezervat sivog makake, a zatim nastavljate vožnju do plantaža kave i slikovitih terasa rižinih polja po kojima je Bali poznat. Odvest ćete se do sela Kintamani nedaleko jezera Batur koje ispunjava krater istoimenog ugaslog vulkana. Uživat ćete u panorami, a zatim odlazite do Tirta Empul (Svetog izvora), važnog kompleksa hramova i planinskog svetog izvora vode kamo hindusi sa Balija dolaze na ritualno pročišćavanje. U predvečerje povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Ubud (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje u hotelu.

11. dan: Ubud - Nusa Dua/Sanur (D)

Danas nastavljate putovanje prema jugu otoka. Putem ćete posjetiti hram Taman Ayun u selu Mangawi. Ovaj hinduistički hram izgrađen je u tipičnom baležanskom stilu u 17. st. Smješten je na malom prostoru okružen jezercem. Vidjet ćete i hram Tanah Lot, izgrađen na stijeni i posvećen božici mora. Jedan je to od sedam “vodenih” hramova, prožet raznim mitološkim pričama o stvorenjima koja žive u vodama oko hrama. Za kraj dana posjetit ćete hram Ulawatu, jedan od 6 ključnih hramova za koje se vjeruje da su duhovni stupovi Balija. Zalazak sunca dočekat ćete uz tradicionalni ples Kecak. Potom odlazak do hotela i noćenje.

12. dan: Nusa Dua/Sanur (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje u hotelu.

13. dan: Nusa Dua/Sanur - Denpasar - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Karta

Jakarta

Yogyakarta

Borobudur

Merapi

Makasar

Rantepao

Toraja

Ubud

Općenito o Indoneziji

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 133,2 km²
Stanovništvo: 26.6 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: +9 sati, +7 sati ljeti

Hrana

Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom lišća limete, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: Kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti lijevu ruku jer se smatra nečistom.

Piće

Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok su je na Borneu, Lomboku, djelomično na Sumatri i Sulawesiju mali rizik dobivanja malarije. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Indonezijska rupija;1 USD = 14,911 IDR; 1 EUR = 17,308 IDR (listopad 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2007. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.

Klima

Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Međutim, postoje i neke iznimke, npr. na Sulawesiju kišu možete očekivati i u lipnju i srpnju. Temperature se kroz cijelu godinu kreću oko 28 stupnjeva. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu (posebno ako putujete na Lombok, Flores i istočnije otoke).

Električna energija

Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ

Mobilni telefoni i internet

A1, Tele 2 i Hrvatski Telekom imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet kafićinalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.

Pošaljite upit za Indonezija: Java, Sulawesi i Bali

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

7 + 9 =

Možda će vas zanimati i…