Indonezija: Papua – Festival i treking u dolini Baliem

Zapadna Papua ili Irian Jaya najmanje je istraženi dio Indonezije, mjesto gdje je vrijeme stalo daleko u prošlosti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 16 dana

Šifra: ID-21-16-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Indonezija

Datum polaska: 06.08.2021.

Naslovna » Azija » Indonezija: Papua – Festival i treking u dolini Baliem
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

23.950 kn + avio karta

O ovom putovanju

Zapadna Papua ili Irian Jaya najmanje je istraženi dio Indonezije, mjesto gdje je vrijeme stalo daleko u prošlosti. Ovo je dom brojnih etničkih skupina koje se još uvijek uspijevaju oduprijeti promjenama i koje i danas čuvaju svoje prastaro kulturno nasljeđe.

Vodimo vas na festival u dolinu Beliem koji se održava svake godine u kolovozu. Riječ je o jedinstvenom kulturnom događanju u kojem se pripadnici Dani, Lani i Yali plemena jednom godišnje okupljaju i uživaju u festivalu nesebično pružajući uvid u svoju plemensku kulturu i običaje.

Nakon slikovitog festivala krećemo na 4-dnevni treking dolinom. Prolazit ćemo kroz brojna sela i uživati u obilju prekrasne prirode prošarane džunglom. Za kraj putovanja odlazimo u čarobno područje Raja Ampata gdje ćemo provesti 3 dana okruženi tirkiznom obalom i obiljem podmorskog svijeta.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je avanturističko putovanje za ljubitelje divljine. Imat ćemo jedan 1-dnevni i jedan 4-dnevni treking. Prosječno vrijeme hoda biti će 4-5 sati na dan i jedan dan sa 7 sati hoda. Za vrijeme 4-dnevnog trekinga spavat ćemo u vrlo bazičnom smještaju (u šatoru, s domaćinima ili u nekom od lokalnih prenoćišta). S nama će biti kuhar i nosači. Ruta je lagana do srednje teška, na nekim mjestima nešto zahtjevnija.

Noćenja u dolini Baliem bit će u hotelu bez zvjezdica, a u Raja Ampatu u resortu na obali (moguće je odabrati opciju s 3 zvjezdice ili nešto luksuzniji smještaj 4+ zvjezdice uz nadoplatu). Smještaj u Jayapuri i Sarongu bit će u hotelima s 3 zvjezdice. Putovanje uključuje dosta letova. Aviokompanije unutar Indonezije često mijenjaju redove letenja, a neki od letova mogu biti stornirani u zadnji čas pa su, s time u skladu, moguće prilagodbe programa.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnje letove
sav smještaj
navedeni obroci
posebna dozvola za posjet dolini Baliem (Surat Jalan)
nosači za vrijeme trekinga
voda za vrijeme trekinga
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vodič na engleskom
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove (cca 1.000 eura)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.900 kn
nadoplata za luksuzniji smještaj 4+ zvjezdice u Raja Ampatu: 6.950 kn
obroci koji nisu navedeni i pića uz obroke
nadoplata za stop u Jakarti (razgled grada i slično)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Jakarta

Polazak iz Zagreba uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka te nastavak putovanja za Jakartu. Ovisno o vremenu dolaska moguće je organizirati noćenje u Jakarti.

2. dan: Jakarta - Jayapura (D)

Ovisno o vremenu dolaska i eventualnom čekanju u zračnoj luci, moguće je organizirati razgled grada. Prema redu letenja iz Jakarte presjedanje na let za Jayapuru. Noćni let.

3. dan: Jayapura - Wamena (D) - pridružujemo se grupi

Po dolasku u Jayapuru presjedamo na kratki let koji će nas odvesti u srce Zapadne Papue, do grada Wamene. Po dolasku ćemo se uputiti u obilazak brda Napua i sela Sinatma, a zatim povratak do grada gdje ćemo imati vremena za ručak u vlastitoj organizaciji. Nakon ručka odlazimo do sela Wesaput gdje ćemo vidjeti viseći most, lokalnu tržnicu i prošetati okolinom. Potom odlazak do hotela i noćenje.

4. dan: Baliem Valley festival (D, R) - pridružujemo se grupi

Nakon doručka vožnja oko 30 minuta do mjesta održavanja festivala. Poznat kao „Baliem valley festival“, ovaj događaj prikazuje razne kulturne izvedbe plemena doline Baliem i okolice, kao što su Dani, Lani, neka Yali plemena i drugi, a održava se svake godine u kolovozu. Riječ je o zaista jedinstvenom festivalu koji nije predstava za turiste već pravo okupljanje plemena. Imat ćemo prilike vidjeti tradicionalne plesove, utrke svinja, natjecanje u bacanju koplja od ratana, kao i uživati u glazbenim izvedbama pripadnika plemena. Prijevoz će nas dovesti na festival ujutro i doći po nas u popodnevnim satima. Imat ćemo unaprijed pripremljen zapakirani ručak za nesmetano uživanje u festivalu. Potom povratak u hotel i noćenje.

5. dan: Wamena - treking uz rijeku Baliem - Wamena (D, R) - pridružujemo se grupi

Nakon doručka odvest ćemo se do Sogokma, južnog dijela doline Baliem. Od tamo započinjemo treking istražujući mala sela okruga Kurima. Hodat ćemo otprilike 4-5 sati do Wesaputa, prolazeći vrtovima batata plemena Dani. Prijeći ćemo i viseći most nad rijekom Baliem. Putem ćemo vidjeti čime se bavi lokalno stanovništvo i uživati u ljepotama prirode koja nas okružuje. Danas ćemo također dobiti zapakirani ručak. U drugom dijelu dana povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Wamena - Sokogmo - Kurima - Kilise (D, R, V)

Nakon doručka ponovno ćemo se odvesti do Sokogma gdje ćemo započeti naš 4-dnevni treking. S nama će ići vodič, kuhar i lokalni nosači. Hodat ćemo otprilike 4 sata kroz okrug Kurima do sela Kilise kamo stižemo u poslijepodnevnim satima. Dok kuhar priprema večeru, možemo prošetati. Noćit ćemo u lokalnom prenoćištu.

7. dan: Kilise - Ibiroma - Syokosimo (D, R, V)

Nakon doručka nastavljamo našu treking rutu spuštajući se oko sat i pol niz strmo brdo do tradicionalnog visećeg mosta preko rijeke Baliem. Današnja ruta je malo teža s dosta uskih i skliskih staza, no biti će vremena i za uživanje u prirodi. Zaustavit ćemo se kraj malog vodopada i, dok nam kuhar priprema ručak, mi ćemo se malo osvježiti. Potom slijedi zahtjevniji dio staze s uskim putevima sve do slijedeće rijeke preko koje ne vodi most. Današnji treking trajat će 4-5 sati nakon čega stižemo do sela Syokosimo. Noćit ćemo s domaćinima ili u šatorima.

8. dan: Syokosimo - Hitugi (D, R, V)

Doručak. Danas će treking biti najkraći, trajat će oko 3 sata. Penjat ćemo se do sela Hitugi. Uspon je nešto drugačiji nego prethodnih dana, no priroda je predivna, prošarana malim zaseocima i stanovnicima koji rade na poljima. U selo stižemo oko podneva pa će nam kuhar pripremiti ručak. Večera i noćenje u selu Hitugi.

9. dan: Hitugi - Kurima - Sogokmo - Wamena (D, R)

Nakon doručka započinjemo povratak prema selu Sogokmo. Danas ćemo najduže hodati, oko 7-8 sati ovisno o tempu grupe, no teren neće biti zahtjevan kao prethodnih dana jer su staze šire, a otvarat će nam se i pogled na prekrasne panorame. Ručat ćemo putem, a kad stignemo u selo Sogokmo čeka nas prijevoz koji će nas vratiti do Wamene. Noćenje u hotelu.

10. dan: Wamena - Jayapura (D)

Nakon doručka u hotelu transfer do zračne luke Wamena i kratki let do Jayapure. Jayapura je glavni i najveći grad indonezijske Zapadne Papue. Krenut ćemo u obilazak i vidjeti tropsko jezero Sentani koje je vrlo plitko i dio je strogo zaštićenog prirodnog rezervata, zatim Antropološki muzej, tržnicu Hamadi i ostale znamenitosti ovog zanimljivog obalnog grada. Potom smještaj u hotelu i noćenje.

11. dan: Jayapura - Sorong (D)

Nakon doručka slijedi transfer do zračne luke i let za Sorong. Po dolasku, smještaj u hotelu i noćenje.

12. dan: Sorong - Waisai - Raja Ampat (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo do pristaništa gdje ćemo se ukrcati na trajekt za Waisai. Po dolasku vožnja do resorta. Noćenje.

13. dan: Raja Ampat (D, R, V)

Dan slobodan za odmor na plaži ili opcionalne aktivnosti.

14. dan: Raja Ampat (D, R, V)

Dan slobodan za odmor na plaži ili opcionalne aktivnosti.

15. dan: Raja Ampat - Waisai - Sorong - Jakarta

Povratak u Sorong odakle ćemo poletjeti za Jakartu. U Jakarti je moguće organizirati noćenje i razgled grada ukoliko bude duže čekanje.

16. dan: Jakarta - Zagreb

Iz Jakarte uz presjedanje letimo za Zagreb. Dolazak ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za plaćanje u gotovini za minimalno 10 putnika.

Perzepolis d.o.o. ne odgovara, niti snosi bilo koji trošak vezan uz eventualno kašnjenje, otkazivanje letova ili bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva izvan kontrole agencije. Također nije odgovoran ukoliko rutu nije moguće u potpunosti izvesti, ili ju je potrebno prilagoditi u slučaju više sile, elementarnih nepogoda ili nepovoljnih vremenskih prilika koje mogu ugroziti sigurnost putnika. Sve nastale dodatne troškove koji u tom slučaju nastanu pokriva sam putnik.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Jakarta

Jayapura

Wamena

Baliem Valley

Kurima

Kilise

Ibiroma

Jayapura

Sorong

Waisai

Raja Ampat

Općenito o Indoneziji

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 133,2 km²
Stanovništvo: 26.6 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: +9 sati, +7 sati ljeti

Hrana

Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom lišća limete, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti lijevu ruku jer se smatra nečistom. Na području Papue ima dosta raznolikih tradicionalnih specijaliteta kao što su punjene palačinke Sago Martabak, Papeda koja je u biti ljepljiva kaša, Sago ličinke koje se peku na roštilju te puno drugih neobičnih specijaliteta.

Piće

Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok je na ostalim otocima, uključujući i Papuu, rizik veliki pa se prije putovanja treba savjetovati s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo i provjeriti da li, i koje tablete protiv malarije treba uzimati. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Indonezijska rupija; 1 USD = 14,828.95 IDR; 1 EUR = 17,614.49 (rujan 2020.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2009. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Na indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. S obzirom na visoke temperature, slojevito odijevanje nije potrebno. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.

Klima

Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu. Za Papuu je karakteristična tropska klima, suha i sparna kroz cijelu godinu, no s obzirom da se radi o području s velikim postotkom guste šume, suhog vremena bez kiše rijetko da ima. Na sjevernim obalama temperature sežu do 30°C kroz cijelu godinu, dok na jugu u vrijeme zime, od lipnja do rujna, temperature znaju biti nešto niže.

Električna energija

Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ

Mobilni telefoni i internet

A1, Tele 2 i Hrvatski Telekom imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama. U zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet kafići nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.

Pošaljite upit za Indonezija: Papua – Festival i treking u dolini Baliem

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…