Iran: Dizin i Kešm

Na planinskom lancu Alborz, nedaleko od Teherana, smjestilo se skijalište Dizin. Samo skijalište slovi za jedno od najvećih, ne samo u Iranu već i na cijelom Bliskom istoku.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno/Skijanje

}

Trajanje: 8 dana

Šifra: IR-20-8-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Iran: Dizin i Kešm

Najbolje putovati:

od siječnja do ožujka
agsdi-credit-card

Cijena za min. 2 putnika od:

7,890 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Na planinskom lancu Alborz, nedaleko od Teherana, smjestilo se skijalište Dizin. Samo skijalište slovi za jedno od najvećih, ne samo u Iranu već i na cijelom Bliskom istoku.

Zahvaljujući svome položaju (velike nadmorske visine i okrenutosti ka sjeveru) može se pohvaliti izvrsnom kvalitetom i kvantitetom snijega. Žičarom se možete uspeti do 3.550 metara nadmorske visine koja ga čini jednim od 40 najviših skijališta na svijetu. U Dizinu se nalazi nekoliko hotela, mnogo koliba i apartmana, ali i brojne vile što mu, bez sumnje, omogućuje da godišnje smjesti mnoštvo zaljubljenika u skijanje i zimske radosti.

Nakon Dizina put će vas odvesti do otoka Kešm gdje ćete uživati u očaravajućim ljepotama koje taj otok pruža. Zadnja, ali svakako ne i manje bitna destinacija bit će prekrasan Teheran. Vjerujemo da će spoj „klasičnog“ turističkog razgledavanja Teherana i Kešma sa zimskim aktivnostima u Dizinu napuniti vaše baterije, ali ujedno vas i obogatiti još jednim novim i svakako zanimljivim iskustvom. Iran zaista može oboje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na skijanje i druge aktivnosti na snijegu, ali i ponešto razgledavanja.

U prvoj polovici vašeg putovanja imat ćete mnogo slobodnog vremena za aktivnosti po vašoj želji. Program je moguće prilagoditi vašim željama.

Što je uključeno

zrakoplovne karte za unutarnje letove
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom za razgledavanje otoka Kešm i Teherana
2 boce vode na dan, kava ili čaj za vrijeme razgledavanja
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.390 kn
propusnica za skijanje (cca 15 eur po danu)
najam skijaške opreme (15-20 eur po danu)
viza: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Teheran, uz presjedanje.

2. dan: Teheran - Dizin (D)

Nakon dolaska u zračnu luku i carinskih formalnosti, transfer do skijaškog resorta u Dizinu. Ostatak dana slobodan za skijanje i druge aktivnosti na snijegu ili u hotelu.

3. dan: Dizin (D)

Doručak u hotelu i dan slobodan za skijanje i druge aktivnosti na snijegu ili u hotelu.

4. dan: Dizin (D)

Doručak u hotelu i dan slobodan za skijanje i druge aktivnosti na snijegu ili u hotelu.

5. dan: Dizin - Teheran - Kešm (D, R)

Nakon doručka transfer do zračne luke u Teheranu i let za otok Kešm. Egzotičan otok Kešm još je neotkrivena oaza netaknute ljepote. Po dolasku vas čeka vožnja brodom kroz impresivnu Hara morsku šumu, gdje će ljubitelji ptica doći na svoje. Na otok Kešm svake godine migrira stotine vrsta ptica iz svih krajeva svijeta pa je otok postao raj za ornitologe. U drugom dijelu dana posjetit ćete dolinu Chah kooh, gdje vas čeka malo hodanja. Potom odlazak do hotela i noćenje.

6. dan: otok Kešm (D, R)

Nakon doručka odlazite u Dolinu zvijezda, još jednu dolinu stvorenu igrom vjetra i vode, gdje vas opet čeka malo pješačenja. Potom odlazite do spilje Khourbas. U poslijepodnevnim satima otplovit ćete do Hormuškog prolaza koji ima jednu od najvažnijih strateških pozicija na svijetu. Po povratku na otok Kešm, ako bude vremena, odšetat ćete i do plaža Perzijskog zaljeva. Za vrijeme boravka na otoku imat ćete prilike osluhnuti kako živi lokalna zajednica perzijskih Arapa, a možda i vidjeti žene s tipičnim maskama s kojima prekrivaju lice. Noćenje.

7. dan: otok Kešm - Teheran (D, R)

Nakon doručka krećete u obilazak Teherana. Posjetit ćete Tajrish bazar, smješten u sjevernim dijelovima Teherana. Ime Tajrish potječe iz jezika Tat koji je bio službeni jezik Šemirana prije nego što je Teheran izabran za glavni grad. Izgrađen je u skladu s arhitektonskim stilovima ostalih tradicionalnih bazara u Teheranu. Teheranski Milad toranj postao je novi simbol Teherana odmah nakon izgradnje. Toranj je 6. najviši toranj na svijetu i najviši u Teheranu. S vrha se pruža prekrasan pogled na grad te se nude mnogi zabavni sadržaji i prilike za shopping. Transfer do hotela i noćenje.

8. dan: Teheran - Zagreb

U ranojutarnjim satima transfer do zračne luke i let za Zagreb uz presjedanja.

Karta

Teheran

Dizin

Kešm

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 

1 USD = 42,105 IRR; 1 EUR = 46,415.71 IRR (studeni 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kôd odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kôd odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Dizin i Kešm

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

12 + 12 =

Možda će vas zanimati i…