Iran: Dragulji Perzije

Putovanje u Iran, Dragulji Perzije odvest će vas u srce Irana, gdje su se smjestile nekadašnje perzijske prijestolnice Širaz, Perzepolis i Isfahan, te prema pustinjskom Jazdu.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: IR-23-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datumi polazaka: 11.11.2023., 30.12.2023., 23.04.2024., 11.05.2024.

Naslovna » Azija » Iran: Dragulji Perzije

Status:

Garantirani polasci!

Cijena od:

1.145 € + aviokarta

O ovom putovanju u Iran

Putovanje u Iran, Dragulji Perzije odvest će vas u srce Irana, gdje su se smjestile nekadašnje perzijske prijestolnice Širaz, Perzepolis i Isfahan, te prema pustinjskom Jazdu. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnike namjernike ostavljaju bez daha.

Posjetit ćete i planinsko selo Abjane koje i danas sa žarom čuva svoje stare tradicije. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, Iran je zemlja koja i danas ima dušu, u kojoj će vas narod prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu. Ne bojte se prihvatiti njihov poziv na čaj ili neobavezno čavrljanje. 

Što me čeka na putovanju u Iran?

Ovo putovanje u Iran, ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice. Zbog velikih udaljenosti koje prolazimo neke će vožnje biti duže, no mi ćemo ih razbiti razgledavanjima putem.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
mala boca vode na dan
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 590 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 190 €
nadoplatu za 11-14 putnika: 95 €
trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 49 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

11.11.2023

Garantirano

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.145 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

30.12.2023.

Garantirano

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.145 €+ aviokarta

PDF putovanja

Polazak

23.04.2024.

First minute

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.145 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

11.05.2024.

First minute

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.145 €+ aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Širaz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Širaz, uz presjedanje.

2. dan: Širaz (D, R)

Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Jazd (D, R)

Nakon ranog doručka vožnja prema Jazdu. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom nastavljamo prema Jazdu kamo stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

4. dan: Jazd (D, R)

U Jazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i nočenje.

5. dan: Jazd - Meybod - Isfahan (D, V)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti pustinjski grad Meybod koji je poznat po izradi keramike. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

6. dan: Isfahan (D, R)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili lijepu tradicionalnu kuću Borujerdi i džamiju Agha bozorg. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

8. dan: Teheran (D, R)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije. Potom ćemo razgledali lijepu palaču Golestan te tradicionalnu kuću Moghadam. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke.

9. dan: Teheran - Zagreb

Povratak kući uz presjedanje.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati potvrdu o cijepljenju s najmanje dvije doze cjepiva ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Jazd

Isfahan

selo Abjane

Kašan

Teheran

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); Iranski rial (IRR), 1 USD = 42,250.00 IRR; 1 EUR = 46,602.38 IRR (ožujak 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, Hrvatski Telekom i Telemach imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Pošaljite upit za Iran: Dragulji Perzije

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…