Iran: Dragulji Perzije

Putovanje Dragulji Perzije odvest će vas u srce Irana
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: IR-20-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 16.10.2020.

Naslovna » Azija » Iran: Dragulji Perzije
agsdi-people

Status:

Garantirano!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

10.500 kn + avio takse

Redovna cijena:

10.900 kn

O ovom putovanju

Putovanje Dragulji Perzije odvest će vas u srce Irana, gdje su se smjestile nekadašnje perzijske prijestolnice Širaz, Perzepolis i Isfahan, te prema pustinjskom Jazdu. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnike namjernike ostavljaju bez daha.

Na ovom putovanju isprobat ćete kako se u Iranu spava na tradicionalan način, osjetiti mistiku zoroastrijskog hrama Čak Čak, a posjetit ćete i planinsko selo Abjane koje i danas sa žarom čuva svoje stare tradicije. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, Iran je zemlja koja i danas ima dušu, u kojoj će vas narod prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu. Ne bojte se prihvatiti njihov poziv na čaj ili neobavezno čavrljanje.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice, osim jednog noćenja koje ćemo provesti u lokalnom karavansaraju. U karavansaraju se spava na madracima na podu, a kupaonica je zajednička.

Zbog velikih udaljenosti koje prolazimo neke će vožnje biti duže, no mi ćemo ih razbiti razgledavanjima putem.

Što je uključeno

zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
mala boca vode na dan
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1.850 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.500 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 650 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Širaz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Širaz, uz presjedanje.

2. dan: Širaz (D, R)

Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Karavansaraj Zeinodin (D, V)

Nakon ranog doručka vožnja prema karavansaraju Zeinodin. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom krećemo prema lijepom kružnom karavansaraju Zeinodin. Nakon smještaja, slobodno vrijeme za opuštanje. Večera i noćenje.

4. dan: Karavansaraj Zeinodin - Jazd (D, R)

Nakon doručka vožnja prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Po dolasku krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i noćenje.

5. dan: Jazd - Čak Čak - Isfahan (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti Čak Čak, mistični zoroastrijski hram, izgrađen u stijeni u blizini Ardekana. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

6. dan: Isfahan (D, R)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili staru trgovačku kuću Tabatabaei. Kuća će vas oduševiti svojom velebnošću i vitrajima na prozorima koji uz sunčevu svjetlost bacaju šarenu paletu boja na zidove. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

8. dan: Teheran (D, R)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Povratak u hotel i noćenje.

9. dan: Teheran - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i, uz presjedanje, povratak kući.

Karta

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Karavansaraj Zeinodin

Jazd

Čak Čak

Isfahan

selo Abjane

Kašan

Teheran

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 42,105 IRR; 1 EUR = 46,670.66 IRR (studeni 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Dragulji Perzije

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

15 + 8 =

Možda će vas zanimati i…